$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Po wymianie oleju w ASB
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Po wymianie oleju w ASB
Autor Wiadomość
masti
[Usunięty]

Wysłany: |9 Wrz 2005|, 2005 17:15   Po wymianie oleju w ASB

Cześć wszystkim!!!
Po zakupie mojego autka wymieniłem olej w skrzyni biegów bo poprzedni właściciel stwierdził, że auto miał rok, a oleju w skrzyni nie wymieniał i nie wie kiedy wczesniej autko miało ten olej wymieniany. Wszystko byłoby OK gdyby nie fakt, że krótko po wymianie oleju zauważyłem jedną rzecz - cofając na parkingu lub też ruszając wolno auto potrafiło zgasnąć. Stało się to kilka razy bez widocznej przyczyny. Krótko później zauważyłem, że auto na zimnym silniku pracuje dość nierówno, nie umie złapać równych obrotów, szarpie nawet kiedy jest ustawiony na P(arking). Podczas jazdy na zimnym silniku zdarza się, że gdy zdejmę nogi z gazu to zamiast luzu czuję coś takiego jakby silnik próbował wskoczyć na bieg. Delikatnie (lub mniej delikatnie :? ) szarpie. Z początku zauważyłem również jakby spadek mocy (w końcu to Cossworth!!! :twisted: ). Kiedy silnik się odpowiednio rozgrzeje nie ma problemu - obroty sa równiutkie, nic nie szarpie i smiga jak ta lala.
Mam tylko nadzieję, że to się nie przerodzi w trudno usuwalną usterkę o kosztach tysięcy złoty :cry: .
Czy ktoś wie w czym może być problem ??? Może mechanik coś zmajstrował. Mogę tylko dodać, że oprócz wymiany oleju w skrzyni miałem w tym samym czasie wyjmowaną chłodnicę bo przeciekała.
Z góry dzieki za wszelką pomoc
Pozdrawiam wszystkich
Masti

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |9 Wrz 2005|, 2005 17:53   

Jaki olej wlałeś? Wygląda jakby lepkość oleju nie była to co potrzeba.

masti
[Usunięty]

Wysłany: |9 Wrz 2005|, 2005 19:58   olej ASB

W sumie to olej lał mechanik - ja się na tym mało znam, a jak widać szkoda..... :(
Z paragonu zczytałem tylko, że olej ten to:
MOBIL ATF 220
Kosztował w cholerę drogo bo sporo go podobno tam włazi :lol: Tak mi koles tłumaczył 8)
Jesli olej nie taki to jaki powinien być ???
Pozdrawiam
Masti

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |9 Wrz 2005|, 2005 20:02   

Z reguły lejąc oryginalny Forda jesteś pewnym swego. Oficjalnie nie ma nigdzie zamiennika tego oleju do tej skrzyni. Kupując 10l baniak w ASO nie wychodzi to tak drogo w stosunku do zamienników.

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |9 Wrz 2005|, 2005 20:38   Re: Po wymianie oleju w ASB

masti napisał/a:
Kiedy silnik się odpowiednio rozgrzeje nie ma problemu - obroty sa równiutkie, nic nie szarpie i smiga jak ta lala.
Masti

Daaawno temu, kiedy sprawiłem sobie pierwszy samochód z ASB ostrzegał mnie tatuś po kilkakroć, żeby po odpaleniu silnika poczekać, aż się rozgrzeje olej w skrzyni (czyli rozgrzać silniczek na postoju) a dopiero potem próbowac jeździć. Faktem jest, że dotyczyło to przedw wszystkim zimy, kiedy to skutki ruszania zaraz po odpaleniu mogą się okazać dla transmisji fatalne.
Twoje problemy wynikają IMVHO ze zbyt gęstego oleju w transmisji.
Stan oleju oczywiście (mierzony na gorącym i pracującym silniku) jest poprawny?

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |9 Wrz 2005|, 2005 20:45   

masti napisał/a:
MOBIL ATF 220

Ten olej nie nadaje się do Twojej skrzyni !!
Musi to być minimum Dexron III, a ten Mobil to DexronII.

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |9 Wrz 2005|, 2005 20:54   

Sam wieloryb ma 2 rodzaje oleju do skrzyń w automacie co nie mają oficjalnych zamienników. Do mojego Coswortha wchodzi inny olej niż do twojego Masti.
Ale tak to jest, kupuje sie auto klasy wyższej, zapominając ile utrzymanie takiego auta kosztuje, kupuje się najtańsze zamienniki lub inne kombinacje a potem się płacze.
Na marginesie, baniak 10l w ASo kosztuje nie więcej niż 400 zł chyba.

Aneta 

Auto: Jeepnięta 5.7 HEMI
Pomogła: 10 razy
Wysłany: |9 Wrz 2005|, 2005 21:12   

Adam_2000 napisał/a:
Ten olej nie nadaje się do Twojej skrzyni !!
Musi to być minimum Dexron III, a ten Mobil to DexronII.
Dokładnie tak.

I bez przesady z tym brakiem zamienników, każdy producent chce, żeby kupować "oryginały", bo na tym robi największą kasę. Do wieloryba ma być odpowiednik Dexron III i będzie jeździł ok.

Misiek
[Usunięty]

Wysłany: |13 Wrz 2005|, 2005 11:23   

Witam. Wytłumaczcie mi proszę, co mam wlać do siebie, bo jestem przed wymianą oleju i zaczynam się martwić. Proszę o dokładne dane tzn. nazwa oleju, symbol no i dobra cena(nie chce przepłacać), abym nie został wpuszczony w maliny. Aha! Napiszcie proszę, ile kosztuje średnio wymiana oleju, filtra i uszczelki w ASB. Pozdrawiam

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |13 Wrz 2005|, 2005 20:59   

Tak jak Speedo podał : uszczelka 90,-, filtr 80,-, tylko olej min. 30-35,-/litr :)

Misiek
[Usunięty]

Wysłany: |14 Wrz 2005|, 2005 14:25   

Dzięki. A wymiana? Jaki jest średni koszt? Aha! mam taki objaw apropos tego nieprzełączania na 2 bieg, że autko bardzo ,,huczy" kiedy dodaję gazu, a czasami przełączy,ale po chwili bardzo szybko znów przełącza tak jakby odrazu na 3 bieg. Tak powinno być w sprawnym aucie? Podpowiedzcie proszę.Pozdrawiam

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |14 Wrz 2005|, 2005 14:32   

To ciekawe dlaczego są do wieloryba 2 rodzaje oleju a wszyscy chcą to jednym Dextronem III zalewać?
Co ten Ford wymyślił?

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |14 Wrz 2005|, 2005 14:59   

a czym się różnią te 2 rodzaje?
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |14 Wrz 2005|, 2005 15:02   

Specyfikacje Forda są inne. Ale co w samym oleju siedzi, to nie wiem. Jest olej do '96 i od '97

Do '96 - (ESP)M2C - 166 - H
Od '97 - (WSS)M2C - 202 - B

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |14 Wrz 2005|, 2005 16:26   

To czemu Masti ma po wlaniu odpowiedniego zamiennika wyraźne kłopoty z lepkością oleju?

Odpowiedz do tematu