$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Dywagacje silnikowe
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dywagacje silnikowe
Autor Wiadomość
Pershing 

Auto: .
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 09:43   

Jesli juz teoretyzujemy to skrzynia MT75 ma spory zapas wytrzymałosci wiec 300 konikow wydołałaby :)

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 09:49   

a o co chodzi z odprężaniem silnika, jak się to robi?
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 09:51   

Chodzi o to zeby mial mniejsze sprezanie i mogl przyjac i poradzic sobie z wieksza dawka powietrza ktora mu turbina wtłoczy. Bez tego by np. uszczelke wywalilo itp....
Polecam poczytac o skutkach nieudolnego tuningu :)
http://motoryzacja.interi...ul?art_id=19976

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 10:05   

Zazwyczaj stosujesz inaczej wyprofilowane tłoki. Co do skrzyni się Pershing mylisz, 300 KM ona nie wydoli, potrzebna specjalnie wzmocniona. Skrzynie dobierasz wedle momentu a nie mocy.
Przeróbki turbo to moja specjalność, hehe
Są jednak jednostki co można bez odprężenia dodać turbo. Jest nią np. jednostka Forda V6 2.3l. Z doładowaniem rzędu 0.35-0,45 bara nie trzeba robić przeróbek.
Z najmocniejszą jednostką V6 co miałem styczność to 2.8 EFI biturbo, 370 KM.
Widziałem raz wyczynowy silnik Ford Zakspeed , R4 1700ccm turbo, 600KM.
Z reguły benzyniaki turbo chodzą na beni 98 oktanowej
Tu moja ostatnia włąsnoręczna przeróbka od podstaw:

http://img393.imageshack....iturbo177sg.jpg

zbyszek 
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 15:45   

_Mu. napisał/a:
Co do indeksu prędkości - to nie zamierzam jeździć szybciej niż 170-180

Do takiej jazdy to co ma cossi fabrycznie pod maską w zupełności wystarczy 8) Więc nie bardzo widzę sens przeróbek.

Dochodzenie odszkodowań

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 21:26   

Te prędkości osiągam już teraz i do takiej jazdy zwykły cossi mi nie wystarczy, bo nie o prędkość max mi tu chodzi. Co tu dużo gadać - Scorpio w ruszaniu spod świateł to cienki bolek mający problemy nawet z malaczem - chyba, ze cossi.
Krowia masa oraz zbyt słaby silnik robią swoje. I raczej chodzi o to drugie bo o wiele cięższe bejce i Volvo potrafią ruszyć z mocniejszym kopytem. Śmiać mi się chce, kiedy czytam, że "Scorpio zaczyna wyprzedzać inne samochody około 80-tki, jak im się kończy zapas mocy". Ja przy tej prędkości kończę przyspieszanie. Pierwszy, lub z przodu to mam być już przy 30-40 km/h i to bez wycia silnika - tylko eleganckie, niezbyt mocne naciśnięcie pedału a wóz ma wyrywać do przodu. Niestety, o ile skłony byłbym się przesiąść w Volvo, żeby osiągnąć ten cel to w bejcę już nie - zanadto przyzwyczaiłem się do Forda i jego bajerów z przystępnej cenie, he he he. No i Volvo wraz z BMW dużo chlają paliwa - a to boli, o. (:

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 21:52   

Powiem ci to samo, co powiedziałem jak byłeś u mnie - do twoich potrzeb pasuje Ghia + Cosworth, w dobrym stanie. Jeśli miałeś wrażenie że mój zwykły ASB V6 "odchodzi" i nie masz zamiaru latać ponad 200, i zależy ci na bajeranckim wnętrzu i gadżetach, to po prostu dozbieraj kasiorki i szukaj maksymalnie wypasionego, w idealnym stanie "silnikowym" cossiego w starej budzie, to będziesz miał swojego dreamcar'a. Bo przeróbki, zaczynając od lusterek elektrycznych, kończąc na pro tuningu silnika, to gigantyczne koszta w kasiorce i czasie. Też kiedyś gołe Scorupy chciałem przerabiac na Ghia, ale mi przeszło.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 22:41   

jak kazdemu z nas kto w koncu kupil ghie
pozdrawiam
maciek

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |12 Wrz 2005|, 2005 01:28   

Cytat:
Well - a co z kablami, końcówkami itp? Są ze sobą zgodne?

czesciowo tak czesciowo nie, probelm był by z zegarami moze delikatny, reszta to pikuś
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Gierap
[Usunięty]

Wysłany: |12 Wrz 2005|, 2005 08:07   

Cytat:
Śmiać mi się chce, kiedy czytam, że "Scorpio zaczyna wyprzedzać inne samochody około 80-tki, jak im się kończy zapas mocy"

Wiesz co Mu jeździłeś kiedyś Scorpio V6 nawet nie Cossim :?: :?: :roll:
Bo chyba nie wiesz co piszesz,uważam że V6 jest bardzo dobrym silnikiem,czepiasz się niskiej mocy,a zacząłeś od tego że brakuje Ci momentu grzechotnika,uwierz Mi na słowo że w V6 nie brakuje momentu i to już od dołu 216Nm w moim przypadku naprawde czuć,na każdym biegu auto chętnie przyspiesza.
a co do przyspieszania powyżej 80,człowieku ja na jedynce spokojnie przyspieszam(bez przeciągania na biegu,bo i po co) do 30km\h,a wkładam 2 i wykręcam 100km\h i jeszcze mam zapas,naprawdę na światłach przy odpowiednio szybkiej zmianie biegów,mało kto Ci podskoczy(a napewno nei malce no kur...),BMW 520 lecą,wszystkie te Mesie 124 nawet 2.3 lecą,nie mówiąc o jakiś Corollach czy Golfach.
Weź ty się zastanów nad porządną V-ką i naprawdę nie bedziesz zawidziony. :wink:

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |12 Wrz 2005|, 2005 21:06   

Oooo - no, to Gierap, wlałeś w moje serce trochę otuchy, ale drażnią mnie powszechni w warsiafce wciskacze w każdą wolną dziurę. I stąd mierzę wysoko. Jedziesz człowieku w miare bezpiecznie starając się zachować minimalny odstęp a tu jakiś pajac usiłuje ci wskoczyć w lukę. Często jest to jakaś zasmarkana Golfiarnia czasami jakieś Civiki lub przedstawiciele handlowi pędzący małymi pudełkami. Mając odpowiednio mocny silnik można bujnąć wózek do przodu odbierając skutecznie ochotę delikwentowi na głupie manewry. Zwyczajnie wkurwia mnie takie coś. Nie, że kolo ma szybszy wózek, tylko, ze nim szaleje, choć i tak spotkam się z nim na następnych światłach. Druga sprawa to wyprzedzanie w sytuacjach awaryjnych lub na trasie. Tu czasem po prostu trzeba zostawić konkurenta w tyle, choćby nie wiem jak się starał nie dać - na przykład po to, żeby nie wpasować się pod TIR-a jadącego z naprzeciwka, albo w wóz z ciągnikiem, który sobie gładko wjechał w poprzek dorgi.
Z tych właśnie głównie, a nie ambicjonalnych względów, chcę mieć auto, które rzeczywiście, jeśli będę tego potrzebował, będzie darło do przodu, a nie robiło tylko takie wrażenie.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |12 Wrz 2005|, 2005 21:32   

ale jak ja po przesiadce z ohc na dohc bylem zachwycony to juz sam cosworth dalby chyba rade.
pozdrawiam
maciek
p.s a po jakims czasie nawet 200KM to za malo bo czlowiek do mocy sie przyzwyczaja jak do pieniedzy zawsze za malo...........

Gierap
[Usunięty]

Wysłany: |13 Wrz 2005|, 2005 09:32   

Cytat:
Z tych właśnie głównie, a nie ambicjonalnych względów, chcę mieć auto, które rzeczywiście, jeśli będę tego potrzebował, będzie darło do przodu, a nie robiło tylko takie wrażenie.

No to zdecydowanie celuj w V6,wiadomo Cossi to nie jest,ale naprawdę jak mój Tatuś prowadzi(zawodowy kierowaca ponad 20 lat stażu,wszystkie kategorie prawka),to czy to w mieście czy na trasie takie pudełka o których piszesz nie mają szans.
Podam przykłady,trasa ze Skarżyska do Radomia,złapaliśmy się z Toyotą Celicą(tą z okrągłymi światłami Mk2)i po 10 minutach Toyotka wymiękła,jak złapaliśmy ponad 190km\h na łuku,na światłach to już wogóle,moment V-ki jest naprawdę duż i wyczuwalny,mocowo te silniki nie robią wrażenia bo niby "tylko" 150Hp z 2.8,ale nikt nie zważana to że to 6 garów,ogromny moment i naprawde dobry silnik.
A co do ostatniego Twojego zdania to V-ka właśnie nie robi wrażenia,ale za to drze do przodu jak pojebana jak się ją przyciśnie i to z każdego biegu.
Kupuj V-ka,napewno nie bedziesz żałował :!: :!: Każdy posiadach Scorpio V6 tak Ci napisze :wink:

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |14 Wrz 2005|, 2005 07:39   

Amen. :)

Dwa przykłady, z kategorii o której mówi Mu, siadał mi na zderzek przez parę kilometrów Focus, na normalnej dwupasmówce jechałem za TIRem po górkach, i czekałem na moment, a ten debilek wychyla się z tyłu, klei się, i ogólnie zaraz zacznie trąbić i mrugać, bo przeciez nie wyprzedzać, strach mu nie pozwala. Wku... mnie, jak zobaczyłem kawałek prostej między górkami, to przydeptałem, i następne na co spojrzałem, to czy leci za mną. Zniknął, ledwo TIRa widzę. Patrzę się na licznik - 175km/h pod ostrą górkę, Focus gdzieś przepadł :)

Drugi hihot - na pustawym Wale Miedzeszyńskim w Wawie wieczorem w lekkim deszczu bawiliśmy się z nowszym Golfem w malutkie ściganie. Zjechaliśmy się na światłach, dogoniło nas parę samochodów, stoimy. Zmiana świateł, nie wyczułem nawierzchni i za mocno przydeptałem, ASB miała za mały opór i zaczęło mi obracać w miejscu Scorupę, zanim zareagowałem obrócił się gdzieś o 30 stopni w lewo, na Golfa. Wszyscy w koło mieli śmierć w oczach, szczególnie ten od Golfa, bo to musiało dość strasznie wyglądać z ich punktu widzenia, jak prawie 5m limuzyny obracało się w miejscu i te wielkie zderzaki nalatywały na śliczne błotniki i drzwi ślicznych Golfików i Punciaczków. Sprostowałem Skorupę i wszyscy grzecznie i bez szaleństw pojechali dalej :)

V6 rulez :D

Gierap
[Usunięty]

Wysłany: |14 Wrz 2005|, 2005 10:08   

I chyba wszystko zostało wyjaśnione,zamiast narzekać Mu czas zakupić V6 nie bawić się w 2.0 R4 :mrgreen: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu