$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - montaż centralki pilotów do zamka centralnego
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
montaż centralki pilotów do zamka centralnego
Autor Wiadomość
Macheck 

Auto: MkII '92 2.0 MSB/LPG + E38 728i MSB
Wysłany: |16 Cze 2011|, 2011 21:31   montaż centralki pilotów do zamka centralnego

witajcie

dostałem w prezencie od Żonci sterownik do podpiecia do centralnego żeby wkoncu był na pilota a nie w kluczyku
A że elektryk samochodowy ze mnie raczej marny mam prośbe o rozpiske kabelków do podpięcia, może jakieś podpowiedzi gdzie taka centralkę najwygodniej zamontowac i gdzie najwygodniej sie wpiąc w wiązkę.
jak sie domyślam chyba najwygodniej będzie wszystkiego szukac gdzies przy lewym przednim słupku w nogach kierowcy, szukać wiązki do drzwi kierowcy do centralnego zamka.
na tym moja wiedza sie konczy.
gdzie szukać kabli zasilających? które sa sygnałowe? miło by było znaleźć te od migaczy żeby tez przy zamykaniu pomrygały oraz kabelka do siłownika bagaznika bo centralka tez ma taka opcje.
centralka napewno ma sterowanie plusami
Jesli ktos mógłby łopatologicznie wykreślić co i jak i gdzie to będe zobowiązany
będe mieć zabawe na weekend

dzięki

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |17 Cze 2011|, 2011 09:09   

najlepiej zamontować na pólce pod kierownicą. co do podłączenia, to powiedz najpierw, czy masz oryginalną centralkę alarmu, bo jeżeli tak, to jest ona zamontowana na tej półce i dodatkową podpinasz pod tą oryginalną - 90% kabelków masz tam od ręki, a sama centralka ładnie się prezentuje na oryginale.

jak nie wiesz, czy masz centralkę, to sprawdz, czy masz podwójne ryglowanie, albo czy masz klakson podobny do maluchowskiego za prawym reflektorem.

Macheck 

Wysłany: |17 Cze 2011|, 2011 10:40   

Alarmu fabrycznego chyba nie mam
Scorupka posiada ryglowanie oraz rzeczywiście ma klakson jak z malucha :)
Fabryczny immo kiedyś się rozsypał i jest zdemontowany a kabelki skrosowane.
żadnych czujek alarmowych w środku brak

Domyślam się właśnie że poniżej zegarów w okolicy wyjścia wiązki centralnego z drzwi kierowcy było by najwygodniej
ale moja wiedza się zacina gdy widzę taką plątaninę kabelków
może jakieś dodatkowe podpowiedzi co do np. kolorów kabli? który plus, minus czy sygnał??
tyle co kojarzę to sterowanie jest plusem wiec chyba jeśli się nie mylę to zwykłe podpięcie się do plusa i minusa z drzwi + ekstra zasilanie 12v (ale z którego kabelka mogę spokojnie zasilanie podkraść) powinno załatwić sprawę
no i który to kabelek do sterowania zamkiem w bagażniku? i gdzie go znajdę? chyba powinien tez być dostępny w wiązce wychodzącej z drzwi?

Z góry dzięki
Każda najmniejsza informacja będzie mi baaaardzo pomocna

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |17 Cze 2011|, 2011 11:16   

jeżeli
Macheck napisał/a:
Scorupka posiada ryglowanie
i
Macheck napisał/a:
rzeczywiście ma klakson jak z malucha
to alarm ma, a jezeli tak, to ma centralkę i tam masz wszystkie kabelki włącznie z bagażnikiem.
Masz dwie wtyczki do centralki , z dużą ilością cienkich kabelków i mała z 10 pinami i grubymi przewodami

Poniżekj opis pimów z tego co pamietam (dawno nie robiłem i mam luki w pamięcie):

Mała wtyczka
1 - masa - podłacz pod to kabel z centralki, nie rozcinając originalnego - brązowy
2. -plus ze stacyjki - podłacz pod to kabel z centralki, nie rozcinając oryginalnego - czarny
3 - plus stały - podłacz pod to kabel z centralki, nie rozcinając oryginalnego - żółto - czerwony
4 -zasilanie klaksonu plus - czerwono - zielony
5 - zamkniecie zamka plus - podłacz pod to kabel z centralki, nie rozcinając originalnego - żółty
6 - otwarcie zamka plus - podłacz pod to kabel z centralki, nie rozcinając originalnego - biały
7 - otwarcie podwójnego ryglowania - - zółto - niebieski
8 - sterowanie jakimś przekaźnikiem - czarny
9 - zasilanie zamka w klapie (nie podłaczaj pod to sygnału z twojej centraliki) - biało czerwony
10 - nie pamietam

duza wtyczka
1. zamykanie podwójnego ryglowania w drzwiach na krzyż - jedna para - plus
2. zamykanie podwójnego ryglowania w drzwiach na krzyż - druga para - plus

4. wejście masy z czujnika klapy
5. wejście masy z czujnika zamka PT
6. wejście masy z czujnika zamka PP
7. wejście masy z czujnika zamka LT
8. wejście masy z czujnika zamka LP
10. czujnik przy wkładce kierowcy zamknij
11. czujnik przy wkładce kierowcy otwórz
24 - wejście z czujnika otwarcie klapy bagażnika
26 - sygnał na otwarcie klapy bagażnika (tu podłącz sygnał z centralki - masa bez obciążenia

więcej ne pamiętam na ten moment

[ Dodano: |17 Cze 2011|, 2011 11:17 ]
i nie jestem pewny, ale przenieś lepiej temat, bo tu to chyba nie jest jego miejsce ...

Macheck 

Wysłany: |17 Cze 2011|, 2011 11:43   

to ja od 6 lat nie wiedziałem ze mam alarm :)
nigdy mi nie wyła wyjka :)

czy ta wyjka maluchowa to jest coś extra czy po prostu standardowy klakson?
bo ja mam tylko klakson bez dodatkowego wyjca

a może jeszcze dziś sprawdzę czy mam pod kierownica jakieś centralki to się podzielę wynikiem

hmmm... ćwieka mi zabiłeś Bingo... aż zaraz zejdę do samochodu i dokładnie poszukam jaki mam klakson czy tube czy malucha (jak UFO) :P
bo ja już sam nie jestem pewien.....

a pewnie to jest dość ważna różnica

Adam73 
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Wysłany: |17 Cze 2011|, 2011 12:24   

Macheck, tuba powinna byc zaraz za prawym reflektorem i pod podłużnicą pod lewym reflektorem.
A wyjec od alarmu jest na błotniku od wewnetrznej strony niedaleko zbiornika wyrównawczego (troche blizej reflektora).
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |17 Cze 2011|, 2011 12:26   

przeważnie klaksony .
Ostatnio zmieniony przez gufer-posepny |17 Cze 2011|, 2011 12:26, w całości zmieniany 1 raz  

Macheck 

Wysłany: |17 Cze 2011|, 2011 13:20   

zweryfikowałem ilość wyjców pod maską:
są TYLKO 2 tuby, jedna za prawym reflektorem na podłużnicy (na granicy lampy i chłodnicy) i druga tuba pod lewą przednią podłuznicą przy samym zdeżaku.
Dodatkowej wyjki alarmowej na prawym nadkolu w okolicach zbiornika wyrównawczego - nie stwierdzono

z tego wynika że chyba alarmu brak, jest tylko rygiel z immo
czyli centralki alarmu pod deska pewnie nie znajdę

to w takim wypadku gdzie mogę znaleźć jakieś wygodne miejsce do wpięcia centralki do pilotów?

EDIT:
Jeśli niniejszy wątek nie pasuje do działu proszę Szanownych Moderatorów o przeniesienie w prawidłowe miejsce.
Ostatnio zmieniony przez Macheck |17 Cze 2011|, 2011 13:40, w całości zmieniany 1 raz  

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |17 Cze 2011|, 2011 14:39   

jeżeli masz podwójny rygiel, to i masz centralkę. powinneś mieć też brzęczyk na grodzi silnika przy przewodach od klimy.

Macheck 

Wysłany: |17 Cze 2011|, 2011 15:44   

powinienem zacząć od pokazania schematu instalacji centralki pilotów... sorki

oto on:

wg sprzedawcy w scorpio jest sterowanie plusami
więc wg tego schematu -
1. biały, żółty, biało/czarny, żółto/czarny powinien być dołączony do plusa z zamka, (pin nr 6 w małej kostce wg Bingo) - może to herezja ale facet próbował szybko wytłumaczyć że wszystkie kabelki łącze ze sobą i całość łącze z plusem zamka.

2. czy biały i biało/czarny do białego z zamka (pin nr 6 na małej kostce) a żółty i żółto/czarny do żółtego (pin nr 5) - dla mnie na przysłowiowy chłopski rozum bardziej prawidłowa opcja

oczywiście jeszcze czarny i czerwony (+ i -) do zasilania (Bingo: mówisz że najlepiej do stacyjki?)

czy sprzedawca się myli czy ma rację?

oraz opcja pesymistyczna: brak sterownika oryginalnego alarmu --> gdzie szukać wiązki i czy w ogóle kolory w wiązce rzeczywiście będą się zgadzać?

PS: i brzęczyk na podszybiu mam... piszczy jak się włącza rygiel ale od 6 lat nigdy mi alarm nie wył :) przyjąłem że po prostu zabezpieczenia są tylko mechaniczno/elektroniczne czyli zamek/rygiel/immo.
Ostatnio zmieniony przez Macheck |17 Cze 2011|, 2011 15:46, w całości zmieniany 1 raz  

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |17 Cze 2011|, 2011 17:59   

Macheck napisał/a:
Alarmu fabrycznego chyba nie mam

Jak nie masz, jak masz.

Macheck 

Wysłany: |18 Cze 2011|, 2011 15:03   

no i wszystko sie zgadza.
centralke alarmu oczywiście mam
chyle czoła przed Bingo bo kolorki kabelków sa identyczne

mam tylko jeden dylemat

wg mojego schematu który zamieściłem jest wiekszość jasne
ale zasilanie unlock/lock czyli kolory żółty i żółto/czarny podpinac pod stały plus (pin 3 wg rozpiski Bingo) czy po stacyjce (pin 2 wg rozpiski Bingo)??

będe wdzieczny za podpowiedz

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |18 Cze 2011|, 2011 18:13   

tak na szybko, bo nie chce mi się myśleć - po lewej nr pinu, po środku kabel w aucie, po prawej kolor kabla z centralki, jeżeli jest kilka, są wymienione po przecinku
jak inaczej nie pisze, to podłaczasz kabel centralki pod istniejący obwód pez jego niszczenia / rozłaczania / przerywania

Mała wtyczka
1 - brązowy - czarny
3 - żółto/czerwony - czerwony , żółty , żółto/czarny
5 - żółty - biały
6 - biały - biało/czarny

duza wtyczka

26 - nie pamietam - czerwono/czarny

podłaczenie nie uwzględnia podwójnego ryglowania, sterownik dodatkowy moze i to obsługuje (czerwony domykanie), ale trzeba to sprawdzić w instrukcji (zasilanie na nim z opóźnieniem w stosunku do zamknięcia zamków głównych. Jezeli tak, to będą potrzebne dodatkowe diody do rozdzielenia sygnału zamkniecia.

brązowe proponuje pod kable od kierunków, bo idą zaraz nad stacyjką z kolumny kierowniczej. podłzaczamy za włacznikiem, odzielnie lewa strona i prawa strona.
za braki lub pomyłki przepraszam, ale pamięć jest zawodna - proszę o weryfikację

[ Dodano: |18 Cze 2011|, 2011 18:17 ]
Macheck napisał/a:
biały, żółty, biało/czarny, żółto/czarny powinien być dołączony do plusa z zamka, (pin nr 6 w małej kostce wg Bingo) - może to herezja ale facet próbował szybko wytłumaczyć że wszystkie kabelki łącze ze sobą i całość łącze z plusem zamka.
- bzdura
Macheck napisał/a:
czy biały i biało/czarny do białego z zamka (pin nr 6 na małej kostce) a żółty i żółto/czarny do żółtego (pin nr 5) - dla mnie na przysłowiowy chłopski rozum bardziej prawidłowa opcja
- kolejna bzdura
Macheck napisał/a:
Bingo: mówisz że najlepiej do stacyjki?)
- stałe zasilanie, ty nie podajesz zasilania ze stacyjki, bo nie masz żadnej z funkcji przydatnych do tego (zamykanie zamków w czasie jazdy, otwieranie po wyłaczeniu , itp. )
Macheck napisał/a:
oraz opcja pesymistyczna: brak sterownika oryginalnego alarmu --> gdzie szukać wiązki i czy w ogóle kolory w wiązce rzeczywiście będą się zgadzać?
- przeciesz napisałęś , że masz ....

Macheck 

Wysłany: |18 Cze 2011|, 2011 18:42   

wielkie dzieki Bingo !
centralka działa aż miło
sam chyba bym się pultał z tym do Bożego Narodzenia :) jeszcze raz dzieki !

pozostało znaleźć jeszcze kabelki od kierunków bo narazie nie miga
za patyczkiem kierunków jest spora kostka, to tam szukac zasilania kierunków? czy może gdzie indziej? to miałbym ostatnia prośbe bo może kolory tych kabelków tez pamiętasz?

oraz zostało otwieranie klapy ale to innym razem bo mi siłownik nie działa w klapie
i nie wiem czy to wina instalacji, samego siłownika czy np czyjników krańcowych które aż dwa znalazlem :D i za chiny nie wiem jak to sprawdzic :)
ale ze mnie d... a nie elektryk :P bez prowadzenia za rączke czyba narazie sobie odpuszcze
chyba że ktoś sie zlituje

thx
Ostatnio zmieniony przez Macheck |18 Cze 2011|, 2011 18:48, w całości zmieniany 1 raz  

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |18 Cze 2011|, 2011 19:38   

Podłącz pod pozycyjne :)
wydłub kabel z włącznika świateł, albo regulacji podświetlenia zegarów, szary z zielonym paskiem.

Odpowiedz do tematu