$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Czyzby uszczelka pod głowicą ale INACZEJ???
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czyzby uszczelka pod głowicą ale INACZEJ???
Autor Wiadomość
Adam
[Usunięty]

Wysłany: |5 Wrz 2005|, 2005 15:53   Czyzby uszczelka pod głowicą ale INACZEJ???

Ostatnio nażekam na spalanie mojej Scorupy 2,3 a na dodatek zauważyłem ze zaczyna znikać olej i to coraz wiecej. 1000 km od prawie gornego stanu do min. Dodam ze nie puszcza dymku przy odpalaniu. Natomiast nie ubywa ani kropla wody dosłownie nawet kropla i płyn jest klarowny. Czasmi sie zdazy ale nie czesciej niz raz w tygodniu ze rano po odpaleniu chodzi na 3 cylindry ale tylko chwile. Wykrecilem wiec swiece i sie okazalo ze na II świecy jest jakiś dziwny nalot i jest jakby zaolejona ????
Czy jest mozliwe aby poszla tak uszczelka aby olej przedostawał sie do cylindra??
Jesli przechodzi tam w poblizu kanał olejowy do głowicy to teoretycznie jest to mozliwe i wiele by tłumaczyło.
Przygotowuje sie na zdejmowanie głowicy i zastanawiam sie na co musze sie przygotować. Jest to pytanie do tych ktorzy juz zdejmowali głowice przy 2,3
Wiadomo uszczelka + najlepiej planowanie głowicy przejżec rozrzad moze sruby ale co jeszcze, czy sa jakies niespodzianki????

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |5 Wrz 2005|, 2005 16:15   

Uszczelka, uszczelniacze zaworów, ślizgi rozrządu obejrzyj/ew. wymień, śruby glowicy OBOWIĄZKOWO nowe, napinacz też nowy, ew. ramie napinacza łańcucha, no i jak już będziesz tam grzebal, zajrzyj też pod dolną pokrywę pod kołem pasowym wału korbowego, sprawdź, czy zaworek na pompie oleju dokręcony.
Z tego co piszesz, uszczelka - owszem-może przepuszczać, ale bardziej zdaje mi się że uszczelniacz na którymś zaworze na tym cylindrze, w kończu jest ich tam trochę :wink:

monter
[Usunięty]

Wysłany: |5 Wrz 2005|, 2005 20:42   

Wizja VIK'a co do uszczelniacza jest w sumie prawdopodobna wiec moze zacznij od tego. Duzo nizszy koszt i nie trzeba rozbebeszac silnika. Nie wiem jak to jest w 2.3 ale w starszych podobno wymiana bardzo malo skomplikowana i niedroga.

Adam
[Usunięty]

Wysłany: |6 Wrz 2005|, 2005 08:29   

Zeczywiście istnieje taka mozliwosc ze to te małe uszczeleczki na ktoryms z zaworów. No tak ale czy uszczelniacze zaworow da wymienic bez zdejmowania głowicy w tym silniku?? Jesli tak to mozna by zaoszczedzic sporo pracy i kosztów. :D

kuba 

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Wysłany: |6 Wrz 2005|, 2005 10:09   

Oki, ale gdyby to był usczelniacz, to przy odpale, lub przegazówce, powinien puścić dymka na niebieskawo

Adam
[Usunięty]

Wysłany: |6 Wrz 2005|, 2005 10:30   

W kazdym przypadku gdy olej idzie do cylindra powinien dymić. Wiem o tym ale w takim razie dlaczego swieca wyglada jak wyglada i co sie dzieje z tym olejem. Dlatego sie zdiwilem jak zobaczylem ze mi olej zniknal a wczesniej go nie ubywalo. Dlaczego nie dymi????? Gdzie ten olej ?????? Chyba bede musiał ściągnąć głowice ale wcześniej moze sprawdze kompresje

buku 
Pedro

Auto: '97 2.3 ASB GHIA
Wysłany: |6 Wrz 2005|, 2005 12:46   

Z moich doświadczeń wynika że przy uwalonych uszczelniaczach silnik po rannym odpaleniu puszcze duuużego niebieskiego dymka
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB
Jest: Opel Tigra Sport Coupe ASB

Adam
[Usunięty]

Wysłany: |6 Wrz 2005|, 2005 16:23   

Zgadza sie "Buku" powinien puszczać ale nie puszcza a oleju zaczeło ubywac w zastraszającym tempie. Jednak przez pierwsze 5 tyś od kupna nie ubyło na miarce nawet mm natomiast po wymianie i przejechaniu 5,5 tys sprawdzam olej a tu ledwo miarka siega czyli cos sie stało zreszta wczesniej wydaje mi sie ze mniej palił niz teraz i ten nalot na swiecy

VIK 
KR673YV

Wysłany: |7 Wrz 2005|, 2005 08:06   

Da się wymienić bez ściągania glowicy, i wcale dymu nie musi puszczać przy odpalaniu.

cieplak
[Usunięty]

Wysłany: |7 Wrz 2005|, 2005 10:51   

Pptwierdzam słowa VIKa. Ja miałem podobnie. Da się wymienić bez ściągania głowicy ale trzeba miec narzędzia i wprawę. Moje stare uszczelniacze wygladały gorzej niż strasznie. Dymek niebieskawy był tylko czasami. Ale olej ginął niemiłosiernie. Teraz jest ok. Zresztą opis tej wymiany jest w książce "Sam naprawiam".

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |7 Wrz 2005|, 2005 14:13   

a sprawdziłeś czy czasem filtr się nie odkręcił, skoro po wymiwnie oleju to się zaczęło?

Adam
[Usunięty]

Wysłany: |7 Wrz 2005|, 2005 14:39   

Wyciekow zadnych nie ma. Silniczek czysciutki jak bozia przykazala :lol: I jestem pewien ze olej idzie do cylindra bo ta świeca nie byla zalana benzyną tylko olejem tak to wygląda zwlaszcza

buku 
Pedro

Auto: '97 2.3 ASB GHIA
Wysłany: |7 Wrz 2005|, 2005 14:48   

poniewaz nie znalazłem nigdzie info jak długo masz swoje scorpio więc zakładając że to pierwsza lub druga wymiana oleju może zalałeś olejem dużo wyższej klasy i wypłukało wszystko(chodzi o szlamy i nagary)które zkąd inąd niepożądane niemniej jednak uszczelniają silnik.
Apropo wymiany uszczelniaczy bez zdejmowania głowicy.Macher dał mi cene 140 zeta za robote i części dużo czy mało? bo sam nie mam gdzie tego zrobić.
(no tak jak nie mam gdzie to i 200 musiałbym dać.....głupio zapytałem) :(
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB
Jest: Opel Tigra Sport Coupe ASB

VIK 
KR673YV

Wysłany: |10 Wrz 2005|, 2005 11:17   

uszczelniacze fordowskie po 18zl sztuka, jakaś tam moze wyjść uszczeleczka jeszcze, regulacja zaworów, zapłonu. Cena bardzo przyzwoita.

Adam
[Usunięty]

Wysłany: |30 Lis 2005|, 2005 09:19   

No to sie wyjaśniło co z moim olejem i silnikiem. :cry:
Olej ostatnio mi ubywał tak ok 0,5 litra na 2 tyś przy jezdzie spokojnej 100-120. Teraz jechalem do Niemiec tak 160 km/h i nagle zaczal mi slabnac i nierowno chodzic. Gdy zjechalem na parking okazalo sie ze na wolnych obrotach to chodzi na 3 cylindry a silnik jest cały od oleju i wali olej do filtra powietrza przez korek (odmę)
Byłem pewien ze bedzie to uszczelka pod głowica. Niestety po rozebraniu silnika okazało sie ze mam wypalony tłok :shock:
Pytanie dlaczego :?: Na dodatek sa zapieczone pierścienie. Myśle ze najpierw zapiekły sie pierścienie i wtedy wypaliło tłok.
PS Nikomu nie polecam rozbierania silnika na części pierwsze tak jak musiałem zrobić (masakra) aby go wyąć (a inaczej nie zdejmie sie miski)

Odpowiedz do tematu