$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Wtyczka z Transmission Range Sensor - w Kosie - jak zdjąć ??
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wtyczka z Transmission Range Sensor - w Kosie - jak zdjąć ??
Autor Wiadomość
Grześ 

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
Wysłany: |11 Lut 2011|, 2011 19:39   Wtyczka z Transmission Range Sensor - w Kosie - jak zdjąć ??

Witam,

Jak tą wtyczkę się zdejmuje ? Oczywiście bez opuszczania skrzyni. Na wtyczce sterowania jest ładny "wieszak", a tu chyba coś od strony korpusu skrzyni - nic nie widać. A nie chcę zepsuć.

Powód - standardowa potrzeba czyszczenia, nawet mi dziś błąd pokazało :

P0708 Transmission Range Sensor Circuit High Input

Po poruszaniu znikło. Ale to nie metoda - w złączu VSS w środku jakaś ciecz się znalazła, na postoju miałem momentami .... 40 kmh ! Ale to łatwo wypiąć i oczyścić.

pzdrw.

Grzegorz

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |11 Lut 2011|, 2011 19:43   

ta jajowata wtyczka czy ta kwadratowa ?

jajowatą wyciągasz normalnie .

kwadratowa ma właśnie taką zapinkę .trzeba ją o 90 stopni obrócić . ale w połowie zapinki jest zatrzask żeby się samo nie obróciło . taki ząbek .

ale TRS to raczej jajowata wtyczka .

Grześ 

Wysłany: |11 Lut 2011|, 2011 19:50   

gufer-posepny napisał/a:
ta jajowata wtyczka czy ta kwadratowa ?

jajowatą wyciągasz normalnie .

kwadratowa ma właśnie taką zapinkę .trzeba ją o 90 stopni obrócić . ale w połowie zapinki jest zatrzask żeby się samo nie obróciło . taki ząbek .

ale TRS to raczej jajowata wtyczka .

No trochę jajowata jest - bardziej z tyłu, do tego potencjometru połączonego z wybierakiem biegów, wyjść powinna w skos do tyłu i w górę. Ta z wieszakiem jest na korpusie skrzyni, kwadratowa (u mnie niebieska).

Ale jak ciągnąłem, to się nie wysuwa - gdzieś musi mieć coś do naciśnięcia, a tam g... widać .... mam łapę niestety XL :-( ...

Masz może takie coś na wierzchu do przyfocenia ?

pzdrw.

Grzegorz

gufer-posepny 

Wysłany: |11 Lut 2011|, 2011 20:09   

mam . poszukam .

http://www.fotosik.pl/pok...40f04ad9b8.html

widać nieco tą srebną blaszkę z takimi haczykami . ona działa tak jak blaszka na dużej wtyczce dużej skrzynki bezpieczników .

http://moto.allegro.pl/fo...1431976477.html tu niceco widać .
Ostatnio zmieniony przez gufer-posepny |11 Lut 2011|, 2011 20:20, w całości zmieniany 3 razy  

Grześ 

Wysłany: |11 Lut 2011|, 2011 21:17   

gufer-posepny napisał/a:
mam . poszukam .

http://www.fotosik.pl/pok...40f04ad9b8.html

widać nieco tą srebną blaszkę z takimi haczykami . ona działa tak jak blaszka na dużej wtyczce dużej skrzynki bezpiecznikó

No tą kwadratową się ściąga bezproblemowo !

gufer-posepny napisał/a:

http://moto.allegro.pl/fo...1431976477.html tu niceco widać .

No właśnie, gdzie jest blokada tej wtyczki ? Niestety nie widać. Może w wolnej chwili kamerkę wsadzę i podpatrzę - mam taką z regulwoanym obiektywem i podświetleniem, ale niestety cz-b ...

Dzięki i pzdrw.

Grzegorz

gufer-posepny 

Wysłany: |11 Lut 2011|, 2011 21:34   

ee tą jajowatą po prostu ściągnałem .

Grześ 

Wysłany: |11 Lut 2011|, 2011 21:42   

gufer-posepny napisał/a:
ee tą jajowatą po prostu ściągnałem .

Znaczy siła razy gwałt ? Tylko czy potem siedziała pewnie .... to czujnik rezystancyjny, jak woda podejdzie, to szaleje ....

Ja w podobny sposób odpinałem kiedyś czujnik ABS - zabłocony lekko, i niestety blokada paszła ...

pzdrw.

Grzegorz

gufer-posepny 

Wysłany: |11 Lut 2011|, 2011 21:45   

złącze jest uszczelniane i woda nie może się tam dostać . ostatecznie kabelki .... chyba że zrobione .

co do wtyczek czujników ABS warto je obstukać żeby piach spod zatrzasku wylazł to można go potem zwolnić . a czasem jednak pęknie .

Grześ 

Wysłany: |11 Lut 2011|, 2011 22:04   

gufer-posepny napisał/a:
złącze jest uszczelniane i woda nie może się tam dostać . ostatecznie kabelki .... chyba że zrobione .

Co do wtyczek czujników ABS warto je obstukać żeby piach spod zatrzasku wylazł to można go potem zwolnić . a czasem jednak pęknie .

Z tymi do ABS masz rację - teraz używam kompresora + jakaś szczotka czy sztywny pędzel. I niestety opaska przytrzymująca. Ale największe problemy miałem z tylnym - było przebicie na masę ... i dało się polepić. Korozja :-(

Kabelki mam o dziwo OK, pod głównymi złączami (pod zbiornikiem oleju do serwa) zlazła mi osłona wiązki i widzę, że izolacja OK. Ale po 323 tys km woda ma prawo tu i ówdzie się dostać - jak np. do złącza VSS - po oczyszczeniu znowu jest OK. Niestety, polska sól i nie tylko.

Aha - a może ktoś ma ten transmission range sensor zbędny do łobadania ?

Pzdrw.

Grzegorz

karollo82x
[Usunięty]

Wysłany: |12 Lut 2011|, 2011 12:08   

[quote="Grześ"]
gufer-posepny napisał/a:

Kabelki mam o dziwo OK, pod głównymi złączami (pod zbiornikiem oleju do serwa) zlazła mi osłona wiązki i widzę, że izolacja OK. Ale po 323 tys km woda ma prawo tu i ówdzie się dostać - jak np. do złącza VSS - po oczyszczeniu znowu jest OK. Niestety, polska sól i nie tylko.
Pzdrw.

Witam
Zaczniesz ruszać i przestaną być ok ;)
rozebrałem z 40 takich wtyczek i jeszcze wody w środku nie widziałem, co innego olej ze skrzyni, ale różnie może być.
W każdym razie nie polecam zbyt dużego ruszania wiązką bez ewidentnej konieczności.
pozdrawiam

Grześ 

Wysłany: |12 Lut 2011|, 2011 15:39   

[quote="karollo82x"]
Grześ napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:

Pzdrw.

Witam
Zaczniesz ruszać i przestaną być ok ;)
rozebrałem z 40 takich wtyczek i jeszcze wody w środku nie widziałem, co innego olej ze skrzyni, ale różnie może być.
W każdym razie nie polecam zbyt dużego ruszania wiązką bez ewidentnej konieczności.
pozdrawiam

Ruszam regularnie ;-) ! Ale pod głównymi złączami kabelki mam bez tej czarnej osłony, pozłaziła, być może z uwagi na olej (jeżdżę na syntetyku, trochę wyrzuca gdzie się da, w tym przedni simmer (trzeci)). I tak gdzie widać jest OK. Także w środku wiązki głównej, koło cewki zapłonowej - specjalnie kawałek osłony rozbebeszyłem. I te przy skrzyni także.

A w złączu VSS ewidentnie nieco jakiejś cieczy (słonej :-D ) było, po umyciu i przedmuchaniu autko znowu śmiga jak należy. Złącze otwierane pierwszy raz.

Ale cóż, być może to tylko kwestia czasu - w razie czego wiadomo gdzie szukać :-D !!!

Pzdrw.

Grzegorz

Odpowiedz do tematu