|
Problem z biegami , samonapinacz ? |
| Autor |
Wiadomość |
LukeX [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Sie 2010|, 2010 12:24 Problem z biegami , samonapinacz ?
|
|
|
Witam
Stare konto gdzieś zaginęło , zmuszony byłem do założenia nowego... no ale przejdźmy do problemu. Od jakiegoś czasu pojawił się problem , przy wciśnięciu pedału sprzęgła potrafił on strzelić i wtedy pedał zapadał się nagle w podłogę. Zakupiłem samonapinacz/samoregulator ( nie wiem która nazwa jest właściwsza ) ale tak prawie rok jezdziłem aż w końcu doszło do tego biegi wchodzą bardzo ciężko , jak odpalam auto na wrzuconym biegu auto lekko porusza się .To tak jakby właśnie nie do końca było sprzęgło wciśnięte. Sprzęgło robione było jakieś 20-25 tys km temu , wydaje mi że jest ok . I tu pytanie czy optymistycznie patrząc to może byc wina tego samonapinacza czy problem może tkwić gdzieś indziej ? I jak z wymianą ? Jak się do niej zabrać , co trzeba po kolei zrobić ? Wyjąłem tablice z licznikami i stad jakiś tam dostęp jest ale widzę też ze dobry by był jakby skrzynkę z bezpiecznikami wykręcić . Radźcie forumowicze |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |8 Sie 2010|, 2010 13:32
|
|
|
Jeżeli założona linka sprzęgła to badziewny zamiennik - mogła się naciągnąć
Sprawdź o ile przesuwa się łapa sprzęgła po całkowitym wciśnięciu pedału do podłogi |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Sie 2010|, 2010 14:41
|
|
|
Mogła też pęknąć podstawa pedału sprzęgła i sie powyginało.
Samoregulator, ma byc zachowany kolorystycznie czyli jak był czerwony to montujesz nowy czerwony itd.
Najlepiej wymieniąc to demontując cały zespół pedałów(sprzęgła i hamulca) a dostaniesz sie do tego jak zdejmiesz osłonę nad nogami kierowcy i tam zobaczysz trzy sruby na ścianie grodziowej i jedna trzymająca pedały od góry. |
|
|
|
 |
LukeX [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Sie 2010|, 2010 17:55
|
|
|
| Jankes napisał/a: |
Samoregulator, ma byc zachowany kolorystycznie czyli jak był czerwony to montujesz nowy czerwony itd.
|
W aucie jest czerwony a ja kupiłem żółty , to jest jakaś różnica pomiędzy nimi ? |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |8 Sie 2010|, 2010 18:47
|
|
|
tak jest |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Sie 2010|, 2010 20:39
|
|
|
| LukeX napisał/a: | | Jankes napisał/a: |
|
W aucie jest czerwony a ja kupiłem żółty , to jest jakaś różnica pomiędzy nimi ? |
Dokładnie tak jak kolega powyżej napisał i nie kupuj podróbek. |
|
|
|
 |
LukeX [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Sie 2010|, 2010 08:58
|
|
|
| Dziś zanurkowałem pod kierownice , i na pierwszy rzut ok wszystko pracuje dobrze. Może to nie wina samoregulatora ?Biegi na zgaszonym silniku wchodzą normalnie , zaczynają się problemy jak się auto odpali .I teraz kolejny problem , kupiłem wcześniej ten samoregulator ( żółty) i w okolicy nawet jakbym chciał kupić taki jak jest( czerwony) to pewnie tylko w serwisie forda( najbliższy 100 km) Można poprzez sklepy internetowe kupić np. marki FEBI ale to też nie taki jak teraz jest. Nie mam jak wejść pod auto wtedy bym zobaczył czy jak wciska się sprzęgło to czy właśnie ta łapa od sprzęgła pracuje prawidłowo. Tak to jest awaria jak auto najbardziej potrzebne:( |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |9 Sie 2010|, 2010 09:32
|
|
|
| Jankes napisał/a: | | Mogła też pęknąć podstawa pedału sprzęgła i sie powyginało. |
Od używania dziadowskiego zamiennika
| LukeX napisał/a: | | Nie mam jak wejść pod auto |
Podnieś maksymalnie na lewarku , dobrze podeprzyj i wystarczy |
_________________ Scorpio 4ever |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |9 Sie 2010|, 2010 09:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
LukeX [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Sie 2010|, 2010 09:45
|
|
|
| A to normalne , bo nie pamietam jak było wcześniej , ale jak się wciska pedał sprzęgła to dopiero tak po 3-4 cm widać ze zaczyna stawiać opór , i zaczyna wtedy ciągnąć linkę. Najgorsze jest to że w okolicy nie znam mechanika który by się się znał na tym , jak zajadę to tych których znam z miejsca będzie mowa " trzeba sprzęgło wymienić" itp z góry zakładane są poważniejsze awarie już nie raz tak miałem. |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Sie 2010|, 2010 09:46
|
|
|
| Można dla próby podłozyc przecięta nakretke m10 pod linke sprzęgła, koło łapy przy skrzyni, jeśli pomoże, to zwalaj pedały i wymieniaj co potrzeba. |
|
|
|
 |
Adam73
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Pomógł: 15 razy Wiek: 53 Dołączył: 23 Kwi 2006 Skąd: Zgierz EZG
|
Wysłany: |9 Sie 2010|, 2010 09:59
|
|
|
| LukeX napisał/a: | | I teraz kolejny problem , w okolicy nawet jakbym chciał kupić taki jak jest( czerwony) to pewnie tylko w serwisie forda( najbliższy 100 km) Można poprzez sklepy internetowe kupić np. marki FEBI ale to też nie taki jak teraz jest. |
A uśmiechnij sie do kolegów z forum, ja wiosną zakupiłem takowy w stanie b.dobrym po cenie biedronkowej.
| LukeX napisał/a: | | Nie mam jak wejść pod auto | Mnie wystarcza troche wyższy krawężnik |
_________________ Było:
Tarpan 237 -79r.
Dacia1310-86r.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Sie 2010|, 2010 10:05
|
|
|
| Adam73 napisał/a: | | LukeX napisał/a: | | I teraz kolejny problem , w okolicy nawet jakbym chciał kupić taki jak jest( czerwony) to pewnie tylko w serwisie forda( najbliższy 100 km) Można poprzez sklepy internetowe kupić np. marki FEBI ale to też nie taki jak teraz jest. |
A uśmiechnij sie do kolegów z forum, ja wiosną zakupiłem takowy w stanie b.dobrym po cenie biedronkowej. |
Jak coś to mam taki w bardzo dobrym stanie, zdjęty z mojego auta, bo wymieniłem na nowy oryginalny z nudów. |
|
|
|
 |
LukeX [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Sie 2010|, 2010 10:43
|
|
|
Dziękuje Panowie za zainteresowanie .Po wykopaniu małego dołku plus kilka desek wlazłem pod auto .I tak jedna osoba wciska sprzęgło do środka a ja probuje zobaczyć czy da się łape jeszcze bardziej wcisnąć , i minimalnie się da ale po zdjęciu linki jedna rzecz mnie zastanawia.Na zdjęciach są dwa położenia tej łapy i między pierwszym a drugim położeniem jest luz to tak ma być ?
http://pl.tinypic.com/r/68d7wk/4
http://pl.tinypic.com/r/9fw5fq/4
Sorki , że tak męczę ale jak już sam nie podołam temu i przyjdzie mi jechać do mechanika to wole wiedzieć co i jak żeby później nie wyszło tak , że wymieni się masę rzeczy a na końcu okaże się " a wystarczyło wymienić..."
Zaraz lecę zastosować motyw z nakrętką i zobaczę jakie będą efekty . |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Sie 2010|, 2010 10:53
|
|
|
| Ja obstawiam podstawę pedałów. |