|
Czy to koniec panelu klimatronika? |
| Autor |
Wiadomość |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |17 Mar 2010|, 2010 09:00
|
|
|
| Struna napisał/a: | | dziwne tylko że jak zimno to się nie włączy a odpięcie de-ice nie powoduje odłączenia. | - nie do końca - de-ice zmostkowany, a jak jest zimno, to również pres ma prawo wyłączyć (ciśnienie w układzie zależy od temperatury zewnętrznej i spada wraz z temperaturą zewnętrzną - prawdopodobnie temp. graniczna to 0*C czyli 2,0 bary w układzie, ale w tym punkcie mogę się mylić.
[ Dodano: |17 Mar 2010|, o 09:01 ]
mylić, czyli nie jestem pewny ciśnienia wyłączenia presa
[ Dodano: |17 Mar 2010|, o 09:03 ]
| Szuler napisał/a: | | przedtem też nie był o wiele bardziej wart bo podobno 2.800) | - dziwne, bo mi tylni zderzak wycenili w PZU na 3.000 i to za pierwszym podejściem ... |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
tomasz
tony

Auto: byl 11.1994/ 2.0 16V Sedan Ghia no LPG
|
Wysłany: |17 Mar 2010|, 2010 11:06
|
|
|
| trza sie udac do Waldasola |
_________________ brak wieloryba , jest juz Jaguar S-Type 3.0 aut no LPG byl S_Type 2001 jest 2006 |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |17 Mar 2010|, 2010 15:32
|
|
|
| mi koło 0 stopni jeszcze załapie . chyba że cały układ ogrzał się od silnika . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |17 Mar 2010|, 2010 17:18
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | | mi koło 0 stopni jeszcze załapie . chyba że cały układ ogrzał się od silnika . | - pomijając pres do już de-ice musi wyłączyć i łaski nie robi. jak silnik pracuje, to ma prawo niecoi układ się nagrzać, ale równocześnie jest czynnik schładzany w skraplaczu i chłodnicy i tam będzie migrował (właściwiści czynnika) i ciśnienie powinno być równe temp. otoczenia. Ale, jak pisałem, nie wiem, jak pres w scorpio jest ustawiony. A 0*C to 1,9 bar, więc może się jeszcze łapać. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |17 Mar 2010|, 2010 17:23
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | | chyba że cały układ ogrzał się od silnika . | ta, mam to samo. Potrafi sie włączyć nawet jak na zewnątrz było -10 st. Wystarczy zgasić auto, zostawić z 10 minut i potem odpalić, klima się włączy bo całość się ostro nagrzeje od gorąca w komorze silnika. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |18 Mar 2010|, 2010 09:16
|
|
|
| Struna napisał/a: | | ta, mam to samo. Potrafi sie włączyć nawet jak na zewnątrz było -10 st. Wystarczy zgasić auto, zostawić z 10 minut i potem odpalić, klima się włączy bo całość się ostro nagrzeje od gorąca w komorze silnika | - w takim przypadku ma prawo - de-ice nagrzewa się od nagrzewnicy, a układ od silnika. Ale po chwili powinna się wyłączyć. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |18 Mar 2010|, 2010 11:47
|
|
|
| bingo napisał/a: | | Ale po chwili powinna się wyłączyć. | tak też się dzieje. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Mar 2010|, 2010 22:11
|
|
|
Tak więc po całodniowym i całonocnym ładowaniu aku odpaliłem dzisiaj rano bez problemu i generalnie było wszystko bez zmian, klima chodziła dalej cały czas. Ale wiecie co? W ciągu dnia zrobiło się ładnie, ciepło, może wilgoć odparowała i jak wracałem z pracy to się okazało, że klima się nie włącza jak tego nie chce . CUD albo raczej gdzieś odizolowane kable...
We wtorek oddaję samochód do magika, który ma za zadanie reanimację tego trupa pod względem elektrycznym i nie tylko. Niech to się wiąże z wymianą każdego kawałka kabla, który jest dostępny - to trudno
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
GIBCIO [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Mar 2010|, 2010 14:23
|
|
|
ubiegłego lata miałem bardzo podobne obawy nadmuch oszalał włanczał sie wyłanczał raz dmuchał ledwo lwdwo za chwile na maksa,kręcenie pokrętłami nic nie dawało.jesli chodzi o sprężarke to nie wiem czy chodziła.
objawiło to sie w dzień po całonocnej ulewiewiec powiązałem to z wilgocią
spryskałem wszystkie wtyczki jakie mogłem te na podszybiu w grodzi oraz panel klimatronika tz.napsikałem do srodka na potencjometry i na tą listwe z kabelkami
naszczescie to pomogło od ręki i objawy nigdy nie wróciły
użyłem isolu do elektryki
przepatrz wszystkie kabelki jakie mozesz ,na moje to zwarcie |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Mar 2010|, 2010 14:51
|
|
|
Raczej nie będę psikał żadnych kabelków, taka operacja choć może być skuteczna to kojarzy mi się (bez obrazy ) z leczeniem syfu przy pomocy pudru . Jestem umówiony na poniedziałek/wtorek do magika, który będzie miał za zadanie wymiany wszystkich wiązek. I mam nadzieję, że to będzie koniec moich kłopotów.
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
GIBCIO [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Mar 2010|, 2010 14:59
|
|
|
| Szuler napisał/a: | | Jestem umówiony na poniedziałek/wtorek do magika, który będzie miał za zadanie wymiany wszystkich wiązek. I mam nadzieję, że to będzie koniec moich kłopotów. |
OK linia jest słuszna tylko czasami to jakas pierdółka zaledwie
ja np.w zeszłym tygodni juz wybierałem sie do łodzi na regeneracje magla i wymiane pompy bo kiera przeskakiwała
okazazał sie krzyżak na kolumnie zaoszczedziłem z 1200
czasami najprostsza droga=najlepsza |
|
|
|
 |
Julek
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
Pomógł: 32 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Lut 2007 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |19 Mar 2010|, 2010 17:11
|
|
|
| Szuler napisał/a: | | Jestem umówiony na poniedziałek/wtorek do magika |
Ja Ci dobrze radzę, nie rób tego. Znasz tego magika? robił kiedyś jakieś scorpio? Jeśli odpowiedź na któreś z tych pytań jest negatywna - nie oddawaj mu auta. Szkoda czasu i pieniędzy.
Moim zdaniem to czas na podjęcie decyzji - opcje są trzy.
1 - jeździsz z tym, przyzwyczajając się do odłączania akumulatora na noc:)
2 - sprzedajesz auto, jeszcze się porusza, komuś kto to sobie ogarnie
3 - oddajesz auto do kogoś kto potrafi to zrobić, choćby chłopakom do Łodzi i masz zrobione - płacisz i jeździsz dalej.
A tak to Ci gość rozgrzebie pół auta, porzeźbi, powie na koniec że tak musi być i już nikt nie dojdzie potem jakich Ci obejść i patentów narobił. Albo już w ogóle go nie odpalisz. Uwierz - widziałem dziesiątki egzemplarzy robionych przez byle kogo na szybko. Każdy z nich był bliżej końca niż dalej.... |
_________________ Tak to jest normalne, że nie gadasz z bandytami. Nie zapraszasz ich do domu, nie odwiedzasz ich samych. Kto z kim przystaje, takim się staje... |
|
|
|
 |
tomasz
tony

|
Wysłany: |19 Mar 2010|, 2010 18:48
|
|
|
| Julek obstawiam Waldasola , ze do niego trafi waleń Szulera |
_________________ brak wieloryba , jest juz Jaguar S-Type 3.0 aut no LPG byl S_Type 2001 jest 2006 |
|
|
|
 |
Niki [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Mar 2010|, 2010 19:44
|
|
|
Witajcie koledzy tym magikiem jestem ja...niestety i kolega Szuler jest u mnie w serwisie umowiony:-) a skorupe jak narazie doskonale znam mimo ze moja ktoras z kolei zostala juz sprzedana i stad b.rzadka obecnosc na tym forum Zapewne niektorzy koledzy pamietaja moje skorpio krokodyla z przerobionym oryginalnie wnetrzem od wieloryba z dolozonym klimatronikiem i zdjecia zapewne jeszcze gdzies sa na forum. Takze bez obaw. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
tomasz
tony

|
Wysłany: |19 Mar 2010|, 2010 19:46
|
|
|
no to sorka ,zle obstawialem przerobke pamietam |
| Ostatnio zmieniony przez tomasz |19 Mar 2010|, 2010 19:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|