$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Odpowietrzanie hamulca
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Odpowietrzanie hamulca
Autor Wiadomość
pandy 

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
Wysłany: |14 Mar 2010|, 2010 23:36   Odpowietrzanie hamulca

No wlasnie bo glupi jestem - robilem tak jak bylo napisane, kluczyk,puscila blokada kierownicy, wczesniej wezyk na koncowke odpowietrznika, jeszcze wczesniej wcisnalem w wezyk plyn zeby nie zassalo mi powietrza, oczywiscie wezyk do butelki, w butelece plyn... no i zaczalem pompowac pedal, wciskalem, szybko puszczalem, chwila przerwy i znow, w zbiorniczku pilnowalem oczywiscie zeby poziom byl maks i nie zassalo powietrza, zbiorniczek otwarty - co kilka wdepniec robilem przerwe zeby sprawdzic co idzie do butelki i jaki poziom plynu w zbiorniczku, zeszlo mi w ten sposob pol litra plynu... (tyle dolalem z butelki poziom w tej chwili jest prawie maks) bylo niby twardo, szczesliwy i zadowolony z siebie zakrecilem zaworek, potem pojechalem samochodem i jakie moje zdzwienie kiedy pedal mi wpada po prostu w podloge jak maslo... samochod nawet nie probuje hamowac, trzeba szybko wpompowac ok 8 razy zeby sie utwardzilo i zaczal zwalniac.

CO robie zle? bo cos robie zle - niestety nie mam co liczyc na pomoc drugiej osoby - wiec musze wszystko sam.

Jak krowie na rowie prosze o wytlumaczenie - punkt po punkcie jak odpowietrzyc w jedna osobe uklad hamulcowy w scorpio wieloryb.

Doprecyzuje ze regenerowalem zacisk z tylu prawy.
Ostatnio zmieniony przez pandy |17 Mar 2010|, 2010 11:52, w całości zmieniany 1 raz  

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |15 Mar 2010|, 2010 02:10   

a odpowietrzałeś które? powiedz, że nie tylko to, które naprawiałeś...
jeżeli tak i próbowałeś jeździć to masz w tej chwili zapowietrzony w iment cały układ hamulcowy :(

i jeszcze - tak na otwartym odpowietrzniku sobie pompowałeś? jeżeli tak to poza gimnastyką mięśni nogi żadnego więcej pożytku nie było z tego.
jest gdzieś na elektrodzie opis, jak to gość ambitnie sam odpowietrza wszystkie hample ale nie sądzę, żeby to się sprawdziło w ogóle a w scorpio w szczególności.

tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic269137.html masz tego pacjenta, który przeprowadza operację w pojedynkę.

a tutaj http://forum.samnaprawiam...mulcow-vt45.htm łopatologicznei (acz dalej dwuosobowo) opisaną procedurę, przy czym odwrotna kolejność odpowietrzania przy autach z ABS dotyczy tych z elektryczną pompą - w wielorybie robi się po bożemu.

jak masz jeszcze za mały zamęt w głowie to popatrz co nasi o tym sądzą ;) :
http://ford-scorpio.eu/fo...2fdfea5fa439b12

http://ford-scorpio.pl/fo...w%F3d+hamulcowy (tutaj Speedo opowiada, jak to zrobić samotnie)
Ostatnio zmieniony przez maup |15 Mar 2010|, 2010 03:03, w całości zmieniany 4 razy  

pandy 

Wysłany: |15 Mar 2010|, 2010 10:08   

maup napisał/a:
a odpowietrzałeś które? powiedz, że nie tylko to, które naprawiałeś...
jeżeli tak i próbowałeś jeździć to masz w tej chwili zapowietrzony w iment cały układ hamulcowy :(

Zgodnie z informacjami na forum - robilem ten ktory byl wymieniany - na przewodzie caly czas do skrecenia zacisku byla obejma by nie dopuscic do cofniecia plynu.

maup napisał/a:

i jeszcze - tak na otwartym odpowietrzniku sobie pompowałeś? jeżeli tak to poza gimnastyką mięśni nogi żadnego więcej pożytku nie było z tego.

Zamkniety przed zalozeniem wezyka, w wezyku byl plyn hamulcowy, koncowka wezyka zanurzona w butelece wypelnionej plynem hamulcowym - caly uklad byl szczelny, potem otwarcie odpowietrzacza (pol obrotu), pytam bo mialem przeplyw plynu i wypelnilem niemal cala butelke, wtedy zamknalem odpowietrzacz.

Butelka byla powyzej odpowietrzacza - dosc sporo, powiesilem ja tak wysoko jak moglem pod nadkolem.

Z tego co widze to poziom plynu sie nie zmienil - i dalej jest ok maks w zbiorniczku.

I dizeki za linki - tego z elektrody nie czytalem ale FST przekopalem i wiekszosc opisow dotyczy MK1.MK2. no a tu taki zonk - najgorsze ze wydawalo mi sie z skoro weszlo mi duzo plynu do butelki starego (co widac bo mimo zapewnien mechanikow ze mi wymienili plyn - dalem i 2 litry Super DOT 4 z forda - to plyn byl stary, metny, z rdzawymi paprochami i na poczatku nawet nie probowal sie mieszac z tym co wlalem... nie wydaje mi sie zeby fordowski plyn byz az tak ciemny i tak znaczacoc gestszy od tego dot 4 ktory teraz musialem wlac) - niejasne dla mnie jest czy odpowietrzanie ma byc na kluczyku w pozycji 1, 2 czy mam po prostu uruchomic silnik na chwile? - oczywiscie moge nawet sporbowac metody grawitacyjnej i otworzyc uklad od gory oraz od dolu tak jak sugeruja rowniez niektorzy.

No i skad ten plyn stary w butelce bo nie rozumiem skoro mialo byc powietrze - a byl plyn...
Ostatnio zmieniony przez pandy |15 Mar 2010|, 2010 10:25, w całości zmieniany 1 raz  

pandy 

Wysłany: |15 Mar 2010|, 2010 10:52   

dzieki spedo - nei ebdzie latwo ale tak zrobie choc wolalbym to zrobic z butelka i wezykiem...

Rozumiem ze zbiorniczek ma byc od gory otwarty caly czas?

pandy 

Wysłany: |15 Mar 2010|, 2010 11:33   

Ok dzieki speedo - co prawda na obczyznie nie handluja plynem hamulcowym w spozywczym ale przejde sie do motoryzacyjnego co to nei mial oringa do sworznia loczka... - zanabede drugi liter plynu bo tego zostalo mi juz tylko pol co mialem.

a to dowod ze nie konfabuluje - stary plyn na dole a nowy na gorze.

i pytanie - czy tak moze wygladac plyn po roku eksploatacji jak ten na dole? Albo czy az tak duza roznica wygladu jest w zwyczajnym plynie DOT 4 i Super DOT4 Forda?
Ostatnio zmieniony przez pandy |15 Mar 2010|, 2010 11:39, w całości zmieniany 2 razy  

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |15 Mar 2010|, 2010 20:25   

to nie jest rok eksploatacji tylko wymyte paręnaście lat życia układu hamulcowego, paprochów, rdzy, pająków i czego kto sobie życzy, jeszcze na dodatek parę razy podgotowane ;) :/
Ostatnio zmieniony przez maup |15 Mar 2010|, 2010 20:25, w całości zmieniany 1 raz  

kondzio508 

Auto: Passat b7 12r. 1,6 TDI
Wysłany: |15 Mar 2010|, 2010 20:26   

A ja zem spytam z ciekawosci .

A hydrauliczne sprzegło w mk3 jest powiązane z płynem hamulcowym ?

Jak sie sprzegło odpowietrza w mk3 ?

masa300789 

Auto: Mondeo 2,5 v6
Wysłany: |15 Mar 2010|, 2010 20:28   

jest zasilane z zbiorniczka...a odpowietrzasz w skrzyni(dzwonie)czy jak to sie tam zwie :)

kondzio508 

Auto: Passat b7 12r. 1,6 TDI
Wysłany: |15 Mar 2010|, 2010 20:29   

masa300789 napisał/a:
.a odpowietrzasz w skrzyni(dzwonie)czy jak to sie tam zwie

A jakim sposobem ? jakis odpowietrznik jest ?

masa300789 

Auto: Mondeo 2,5 v6
Wysłany: |15 Mar 2010|, 2010 20:33   

sciagasz zaslepke (w mk 2 w tym miejscu wchodzi ramie ktore napina linka)i tam masz odpowietrznik

[ Dodano: |15 Mar 2010|, o 20:35 ]
ja osobiscie tego nie robilem tylko sie przygladalem!! :-d

pandy 

Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 00:19   

maup napisał/a:
to nie jest rok eksploatacji tylko wymyte paręnaście lat życia układu hamulcowego, paprochów, rdzy, pająków i czego kto sobie życzy, jeszcze na dodatek parę razy podgotowane ;) :/

no wiec tak wyglada wymiana plynu hamulcowego przez serwis polecany na forum w Szczecinie - wzieli dwie butelki 1l , oddali ok 400 ml - stad moje pytanie - czy tak moze wygladac po roku eksploatacji plyn hamulcowy...

pandy 

Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 10:12   

Stres nie stres - boje sie ze im sie nie chcialo recznie wymeiniac plynu w ukladzie bo robia to maszyna wiec odessali z zbiorniczka i powiedzieli ze zrobili tak jak z naprawa zacisku, dokreceniem linki na fest, luzna maglownica, rozwalonym lozyskiem i paroma innymi drobnymi sprawami o ktorych nie chce mi sie nawet gadac. Az nie wiem gdzie jechac z zaworkiem od pompy oleju bo sie boje ze powiedza ze zrobili a wleja jakiegos motordoktora i szuwaksem zapchaja silnik...

Tak czy siak dokupilem litr plynu i zrobie jak piszesz Speedo, podepre przod i przeplucze a potem tyl (wg Forda kazde kolo z przodu ma niezalezny obieg i moze byc odpowietrzane oddzielnie a tyl jest wspolny ale zrobie parami jak napisales)
Ostatnio zmieniony przez pandy |16 Mar 2010|, 2010 10:13, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 10:44   

Speedo, Ty przecie kawał byka jesteś, jak Ty tam gmerasz przy tylnik kołach ? ;)

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 10:54   

Speedo napisał/a:
wpyte miejsca
a jak wpyte to sorka :)

pandy 

Wysłany: |16 Mar 2010|, 2010 11:24   

Hmmm - w takim razie przod sprobuje zrobic bez zdejmowania kol - na skreconych a tyl przy okazji sobie obejrze i moze klocki zmienie na nowe coby z obu stron byly podobne gruboscia i okladzina (przy okazji przetre i nasmaruje zacisk). Dzieki Speedo - zaoszczedziles mi kawal czasu - wczoraj lalo a dzis moze nie bedzie - kazda godzina cenna a poza tym robota przy latarce jest koslawa...

[ Dodano: |20 Mar 2010|, o 23:05 ]
Ok, Speedo, chyba dziala Twoj sposob - dlubalem sie z tym 5 godzin we wtorek, jak przyszlo do odpalania to wyszlo ze po 3 tygodniach stania wypierdzial sie i akumulator - dzis wsadzilem akumulator, lekko ruszylem i nacisnalem hamulec - zdaje sie ze hamuje. Jutro powtorze probe ale jest niezle zwlaszcza w porownaniu z tym co bylo poprzednio.

Jeszcze raz wielkie dzieki Speedo - chyba uratowales mi zycie (kto wie czy nie niemal doslownie)

Odpowiedz do tematu