|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
wiązka podłużnicy wieloryb |
| Autor |
Wiadomość |
fixmax [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Lut 2010|, 2010 09:20 wiązka podłużnicy wieloryb
|
|
|
| czy da się wywlec wiązkę bez odpinania kabli od czujników abs,jakoś ją rozdzielić ,może jakiś sprawdzony sposób ? |
|
|
|
 |
karollo82x [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Lut 2010|, 2010 11:13
|
|
|
| Nie da się, lub nie ma to sensu - a jaki problem jest w odłączeniu czujników ABS |
|
|
|
 |
fixmax [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Lut 2010|, 2010 14:54
|
|
|
| zbyt mało miejsca żeby się dostać od strony koła (wąski garaż),a na dworze zima,też nie robota. |
|
|
|
 |
karollo82x [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Lut 2010|, 2010 15:56
|
|
|
| to jaki jest plan na robotę bo - masz zamiar wytargać wiązkę podłużnicy bez przewodów od czujników ABS? |
|
|
|
 |
Darol [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Lut 2010|, 2010 16:00
|
|
|
| Wysun przod auta troche z garazu, skrec kolo na maksa w jedna strone i poloz sie na plask przed kolem, zobaczysz biale gniazdo i wpieta czarna wtyczke od czujnika ABS, lekko calosc w strone kola odginasz i po odgieciu pchasz w strone tylu auta, biala wtyczka zejdzie z zapiecia koleczka wbitego w podluznice, pozniej tylko wypiac wtyczke. Analogicznie w druga strone tylko kola skrecasz w opor w druga. |
|
|
|
 |
fixmax [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Lut 2010|, 2010 16:15
|
|
|
| noooooooo to już konkret,dzięki,bede walczył. |
|
|
|
 |
karollo82x [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Lut 2010|, 2010 16:34
|
|
|
| uzbrój się w mały śrubokręcik - pewnie trzeba będzie wygrzebać syfy spod zatrzasku białej wtyczki |
|
|
|
 |
wieloryb
KR 501 HU

Auto: '95 2,3 16V, MSB, Ghia, kombi + LPG
|
Wysłany: |24 Lut 2010|, 2010 21:12
|
|
|
ale kłaść na glebie to się nie trzeba |
_________________ Pozdrawiam,
wieloryb
KOBI Mobilny Serwis Rowerowy www.kobiserwis.pl
606-857-942
Team 4 Gary |
|
|
|
 |
radarek

Auto: 2,0 16V sedan wieloryb
|
Wysłany: |24 Lut 2010|, 2010 22:40
|
|
|
Właśnie jestem świeżo po regeneracji wiązki podłużnicy.
Nalezę do tych którzy mieli prościej bo to silnik 2,0 16V więc nie trzeba nic demontować z silnika, jest dostęp między kolektorem dolotowym a prawym błotnikiem
Oczywiście nie obyło się bez drobnego demontażu w moim przypadku był to parownik od instalacji gazowej , dwa elektrozawory podciśnienia montowane na takiej płycie ale łatwiej jest wykręci osobno, kilku wężyków podciśnienia i wypięcie i przesunięcie zbiorniczka płynu wspomagania. Oprócz tego dla ułatwienia i poszerzenia pola manewru odłączyłem linkę gazu wraz z uchwytem, tym przykręconym do przepustnicy.
Jak już mamy wolne przedpole zaczynamy bitwę.
Dla silnika 2,0 wiązka podłużnicy obejmuje:
- wtyczka mała z pod akumulatora(nie wnikałem dokąd dalej idzie)
- dwa wcześniej wspomniane elektrozawory
- gniazdo wiązki silnika
- gniazdo wiązki skrzyni
- wtyczka z diodą (o ile dobrze pamiętam od sprężarki klimy)
- ABS
- moduł zapłonowy
- elektrozawór podciśnienia obok modułu zapłonowego
- złącze diagnostyczne od ABS
- czujnik ciśnienia od wspomagania
- czujnik ABS prawe koło
- sterownik wentylatorów
- wentylatory chłodnicy (dwa)
- Presostat klimy
- przepływomierz
- czujnik ABS lewe koło
- kompresor klimy
- sonda lambda (pierwsza)
- czujnik podciśnienia
Jeśli o czymś zapomniałem proszę poprawić
Co do demontażu nie powinien przysporzyć trudności.
Może poza dwoma przypadkami:
czujniki ABSu (małe czołganko ale wystarczy skręcić koła)
Złączka od kompresora klimy(ręka z gumy albo zdjęcie osłony dolnej silnika mi się udało bez zdejmowania osłony)
Tyle co do komory silnika
wnętrze, należy zdemontować:
- schowek
- sterownik silnika wraz z ramką trzymającą go
- sterownik imobilajzera po lewej troszkę wyżej od nagrzewnicy w takiej metalowej osłonie (konkretnie chodzi o wypięcie wtyczki z niego co pozwoli na wyciągnięcie wiązki o dobre pół metra dalej na zewnątrz auta)
Całość wiązki wraz z wtyczkami i gumą wyłazi przez dość durzą dziurę (przydatna pomoc drugiej osoby aby wtyczek nie pourywać)
Dobra rada dla osób mających wąski garaż zdemontować drzwi to tylko cztery śruby i wtyka a komfort pracy diametralnie inny (leprzy)
A teraz zaczynamy, steropianik pod tyłeczek i cała robota praktycznie na progu w miarę wygodnie
Wiązka psuje się najczęściej około 20 cm od ściany grodziowej Moim zdaniem przyczyną jest umiejscowiony nad nią wylot wody z podszybia i okolic akumulatora wiadomo żaden aku nie jest w 100 % szczelny więc odrobina zakwaszonej wody pękająca izolacja i prąd robią swoje
Moja wiązka niebyła w takim strasznie tragicznym stanie (auto jeszcze jeździło) głównie poleciała klima i ABS
Pomimo to wymieniłem :
- wszystkie uszkodzone kable od wtyczki docelowej do złączenia które wypada jakieś 30 cm wewnątrz auta
- wszystkie kable dotyczące silnika i czujników współpracujących z nim bez względu na to czy były dobre czy nie
- wszystkie kable do sterownika wentylatorów i do wentylatorów bez względu na to czy były dobre czy nie
pozostałe które były dobre i nie było widać zmian na izolacji (popękania sztywność przebarwienia) zostały, w sumie to nie zostało ich wiele ale robiłem to w nocy i zostały z lenistwa
Całość sprawnej wiąchy owinąłem taśmą włochatą z jednoczesnym rozdzieleniem osobno wiązek:
- silnik
- skrzynia
- sterownik zapłonu
- ABS i cała reszta
Przy montażu popodpinałem to tak aby wisiało jakieś 1 do 2 cm nad podłużnicą mam nadzieje że woda będzie sobie spokojnie wypływać z kabli i kapać na podłużnice
Teraz chyba najważniejsze pytanie, ile to zajęło czasu
możecie mi wierzyć albo nie ale zacząłem w piątek o 11 i z małą 15 minutową przerwą na obiad i 10 na kolacje wytrwałem do 3:00 nad ranem miałem wtedy wiązkę zrobioną pozostał montaż kilka godzin sny i od 9:00 powrót do pracy, drobne poprawki montaż i zakładanie togo co porozbierałem, o 15:00 było po robocie
Jest to realne do wykonania pod warunkiem ze będzie się pracować tak jak napisałem i ma się w miarę dobrą wiedze na temat wiązki
Wymieniałem po jednym kabelku w związku z czym mogłem sobie odpuścić sprawdzanie bo szanse na błąd były minimalne
Oczywiście bez laptopa i TISa lepiej się za to nie zabierać TIS lepszy do papierowej dokumentacji bo ma się szybszy dostęp do pinologii na wtyczkach i można na bieżąco kontrolować prawidłowość połączeń
Długo zwlekałem ze zrobieniem wiązki podłużnicy bo jeden z naszych kolegów pokazał bardzo budujące zdjęcie gdzie była zwalona cała deska i wybebeszone wszystkie kabe ale w sumie nie wyszło tak źle i nie trzeba wcale ściągać deski
Czas realizacji jest dość krótki ale na co dzień auto wozi mnie do pracy od poniedziałku do piątku i na tygodniu nie mam możliwości nic zrobić przy aucie więc te dwa dni w tym jeden dzień urlopu(piątek) oraz niedziela jako rezerwa były jedynym czasem w którym mogłem to zrobić
W przypadku niewyrobienia się z czasem auto zostało by unieruchomione co najmniej do następnego łikendu , więc jeśli ktoś potrzebuje auta a nie czuje się na siłach zrobić regeneracji wiązki za jednym razem to lepiej niech rozejrzy się za alternatywnym środkiem transportu i odda auto komuś kto ma w tym wprawę i doświadczenie
Tylko nie byle jakiemu elektrykowi ale takiemu który ma pojęcie o skorpio J |
_________________ Sierra 84 r 2,3 D Była
Sierra 83 r 2,3 V6 B/G Była
Scorpio 95 r 2,0 16V B/G Jest |
| Ostatnio zmieniony przez radarek |24 Lut 2010|, 2010 22:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
fixmax [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Lut 2010|, 2010 00:17
|
|
|
no to pogratulować cierpliwości,ja z wiązkę się biorę od 2 miesiecy ale dopiero jak zaczął przerywać to zdecydowałem że sie wezmę.U mnie wiązka nie wiem jeszcze jak wygląda ale po tym co widać na zewnątrz to raczej pod izolacją jest nie najlepiej.Czasem jak nie chciał zapalić to musialem poruszac wiązką od edisa na wysokosci abs-u i pomagało tyle że na krótki czas.W związku ze jesteś na świeżo to zapytam o kilka rzeczy.
-czy wiązka odchodząca od głównej po pasie czołowym do dużej skrzynki jest na jakiejś wtyczce i ją rozpiąłeś i zostawiłeś w aucie bo nie widze jej na zdjęciach
-to samo z wiązką od alternatora
-jak robiłeś wiązkę do e-disa ,te 3 kable w ekranie,czy użyłeś jakiś specjalny kabel czy zwykłe kable i owijałeś je ekranem
-jak robiłeś wtyczki to czy lutowałeś bezpośrednio do pinów czy do przewodów |
|
|
|
 |
radarek

|
Wysłany: |25 Lut 2010|, 2010 08:34
|
|
|
- wiązka do dużej skrzynki jest niepołączona z wiązką podłużnicy
- Wiązka alternatora też niema nic wspólnego z wiązką podłużnicy
- Jakie trzy kable do e-disa rozwiń temat
- bezpośrednio do pinów wtedy lepiej wtyczki wyglądają tyle że czasem trzeba resztki kabli wydłubać z złączek bo się z powrotem nie mieszczą w kostkę |
| Ostatnio zmieniony przez radarek |25 Lut 2010|, 2010 08:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
fixmax [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Lut 2010|, 2010 10:21
|
|
|
| w wiązce do modułu zapłonu są 3 przewody w ekranie , dochodzą do komputera,fabrycznie to przy wtyczce edisa jakies 10 cm jest to zwykły kabel ale póżniej przechodzi w 3 żyłowy kabel ekranowany,ekran bodajże jest podłączony do masy |
|
|
|
 |
radarek

|
Wysłany: |25 Lut 2010|, 2010 12:18
|
|
|
ten u mnie był w idealnym stanie ale jak byś coś z nim miał nie tak to tylko nowy kup w sklepie nie kombinuj nic z robionymi ekranami
nie zapomnij ze do e-disa idzie kabelek od czujnika położenia wału i jest on w postaci skrętki ważne żebyś zrobił nowy też skręcając dwa kable ze sobą to coś w rodzaju ekranowania |
|
|
|
 |
fixmax [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Lut 2010|, 2010 17:05
|
|
|
o skrętce wiem, jak robiłem wiązkę silnika to właśnie od czujnika poł. wału była w najgorszym stanie
[ Dodano: |25 Lut 2010|, o 17:12 ]
co do tego 3-żyłowego w ekranie,da się taki gdzieś kupić? |
|
|
|
 |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |25 Lut 2010|, 2010 20:08
|
|
|
| da sie kup[ic np óflex |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |