$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Opinia na temat Scorpio TD
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Opinia na temat Scorpio TD
Autor Wiadomość
SirTrojan 

Auto: Infiniti FX35 '06 AWD 290 KM :)
Wysłany: |15 Lip 2005|, 2005 14:52   

Speedo napisał/a:
jutro na forum pojawi sie kol. Artin to Ci powie co i jak, chyba SirTrojan uzytkuje jeszcze cos takiego i _Mu. tez mial do niedawna

Odpowiem za siebię
Niestety jestem posiadaczem Mk1 z 2,5 Td peugota o mocy 92 KM. Przez prawie 4 latka nie narzekałem. Teraz jeżdzę tą samą pjemnością CRD o mocy 143 KM i chyba nie jestem już obiektywny w ocenie tego silnika.
Motorek o który pytasz jest bardzo popularny czy to w Scorpio, cheerkee, alfa romeo, chrysler voyager. Duży dostę do części po atrakcyjnych cenach :!: Jeżlei miał bym kupić wieloryba (to nie obraźcie się użytkownicy benzynek ) tylko z tym silnikiem.
Taki ... nawyk. :D

Moja rada! UWAGA! za darmo :mrgreen:
pojedź do komisu i przetestuj oba modele nic za to nie płacisz a na pewno pomoże ci to podjąc decyzję.

Pozostałę duskusje to tak rozpatrywanie wyżości świąt Wielkiejnocy nad Bożymna rodzeniem.

Turbina regeneracja w Łomiankach pod /w-wą 400 PLN więc jeżeli sąsiad jest taką trąbą i nie ma kasy na regenerację albo nie dowiedział się jak to zrobić i ile to kosztuje to mi również go szkoda i nie mogę patrzeć jak się męczy 8)
-Pzdr-
Grzegorz

Sasza
[Usunięty]

Wysłany: |15 Lip 2005|, 2005 17:08   

Widzę że zdania są mocno podzielone co lepsze benzynka(+LPG) czy diesel.Wszystkim dziękuję za podpowiedzi a sam zastanawiam się dalej.Jak zmienię auto to oczywiście wszystkich poinformuję na forum.
P.S.
Artin dzięki za konsultację telefoniczną!!!!!!!!

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |18 Lip 2005|, 2005 10:44   

artin napisał/a:
A dlaczego ty obsmarowujesz TD to już tego nie rozumiem....

Nie "obsmarowuję", tylko uważam, tak jak np. plastic i wielu innych userów, że stary TD jest relatywnie mało trwały i trudny/kosztowny w utrzymaniu. Zupełnie podobnie jak scorpionowe ASB. Co nie znaczy, że nie jestem zadowolony z ASB, czy że ktoś nie może być zadowolony z TD. BTW o ile mi wiadomo, z regeneracją turbiny za 400 to coś jak z ASB ze szrotu za 700. Czysta loteria.

lancer
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lip 2005|, 2005 11:52   

Cytat:
" z regeneracją turbiny za 400 to coś jak z ASB ze szrotu za 700. Czysta loteria.

No tu masz rację jeśli wyślesz turbine krwawiącą to dostaniesz nie krwawiącą ale za to z kiepską kompresją i odwrotnie

dajmispokoj
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lip 2005|, 2005 16:43   dieselek 2.5 td

witam

nabylem ponad miesiac temu socrpiaka 2.5 td i jestem bardzo zadowolony. Dynamika auta mnie zaskoczyla (wczesniej jezdzilem 2.0 ) Tak jak ktos juz wspomnial na forum od 2100 -2200 ciagnie jak szalony, przy predkosci 100 wzwyz jadac na 5tce nie potrzeba wogole redukowac. Autko leci jak z procy...

Spalanie, przy normalnej jezdzie 7 litrow nie przekroczyl. Faktem jest ze po przesiadce z benzynki na diesla musialem sie nauczyc "innej" jazdy. Ale teraz jestem bardzo zadowolony ...i POLECAM!! Moge jedynie powiedziec ze ciekawa alternatywa jest mes 250 diesiel albo 300 turbo diesel. Audi 2,5 tdi to jest czysta pieknosc...

pozdrawiam

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |19 Lip 2005|, 2005 17:04   

Speedo napisał/a:
jutro na forum pojawi sie kol. Artin to Ci powie co i jak, chyba SirTrojan uzytkuje jeszcze cos takiego i _Mu. tez mial do niedawna

I dalej go mam, jak wynika z podpisu. (:
Tyle, że jest to silnik PSA a nie VM, więc jeśli chodzi o dynamikę to porównanie może wypaść na korzyść włoszczyzny. Natomiast pod względem trwałości i kosztowości serwisowania to francuzik jest górą. W zasadzie nie miałem z nim - jeśłi chodzi o silnik, żadnych problemów - czy latem czy w zimie. Spalanie - takie jak w DOHC-u.
W trasie wyprzedzało mi się znacznie lepiej niż w DOHC za sprawą turbiny. Tyle, że w DOHC mogłem wyprzedzić więcej samochodów - a to za sprawą większej prędkości maksymalnej. Gdyby nie fatalny stan blacharki nie zmieniałbym go na benzynę.

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |19 Lip 2005|, 2005 17:19   

Boni napisał/a:
Obiegowe opinie, obiegowymi opiniami, ale jeśli przyznajesz, że TD w Scorpio jest "mało trwały" [...]

Kontekst, Boni, kontekst! Czytaj ze zrozumieniem.
Mało trwały VM w porównaniu z PSA. A z każdym benzynowym o niebo lepiej.
Co do reszty odowiedzi na niezrozumiany post Plastica - nawet nie chce mi sie odpisywać.

Odpowiedz do tematu