$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Brak świateł
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak świateł
Autor Wiadomość
radarek 

Auto: 2,0 16V sedan wieloryb
Wysłany: |30 Sie 2009|, 2009 11:40   Brak świateł

Problem z zanikaniem świecenia jednej z lamp świateł drogowych
Powodem takiej sytuacji jest a przynajmniej tak było w moim przypadku, brak kontaktu na wtyczce C423 od dołu durze skrzynki.
Problem w naprawie tego uszkodzenia jest taki że według schematu z pinu 9 i 10 tej wtyczki powinny odchodzić kabelki które idą do świateł, niestety tak nie jest jedynie z pinu 9 odchodzi kabelek ale jest on do innych celów.
Wtyczka C423 jest swego rodzaju zworą która podaje napięcie spowrotem do wnętrza naszej ukochanej skrzynki poczym napięcie to wychodzi na piny 17,18 i 19 dla jednej lampy oraz pin 28 dla drugiej lampy we wtyczce C500 skrzynki, jest to ta wielka od gury skrzynki z dźwigienką.
Droga elektronów jaką muszą pokonać zanim trafią do naszej lampy i wytworzą światło jest więc taka:
Przykład dla jednej lampy
Przekaźnik K36 stąd do bezpiecznika F4 następnie na wtyczkę C423 na pin 9 gdzie mostkiem trafia spowrotem na pin 7 tej samej wtyki i idzie poprzez wnętrze skrzynki na pin 17,18,19 wtyki C500 z kąd spokojnie kabelkiem trafia do lampy.
Podobnie jest dla drugiej lampy i są to K36 – F5 – C423 (10 na 1) wraca do skrzynki i leci do C500 na pin 28

Tyle na temat rozważań teoretycznych , teraz czas na praktykę

Najczęściej powodem braku świateł jest wypalona wtyczka C423
Naprawić można to na kilka sposobów:

Sposób pierwszy:
Mamy wtyczkę z innego auta nie popaloną
Odcinamy odchodzące od naszej 3 kabelki i wlutowujemy tam sprawną wtyczkę
Czyścimy styki w skrzynce i składamy wszystko jak było

Sposób drugi:
Nie mamy wtyczki z innego auta
Kupujemy jakąkolwiek wtyczkę boszowską taką jak do wtrysków lub same piny do takowej i wymieniamy.
Będzie ciężko bo miejsca mało i pozycja jest niezbyt wygodna
Czyścimy styki w skrzynce i składamy wszystko jak było

Sposób trzeci:
Modyfikujemy skrzynkę
Brzmi dość drastycznie ale nie taki diabeł straszny
Najczęściej jak się wypali wtyczka to styki w skrzynce są również przypalone więc pasuje je wyczyścić. Nie da się tego zrobić dobrze bez jej wyciągnięcia.
Jak mamy skrzynkę na wierzchu i możemy ją zabrać na przykład do domku na biurko gdzie nam będzie wygodnie to można pokusić się o małą modyfikacje .
Możemy obejść uszkodzoną wtyczkę i zrobić mostkowanie już w samej skrzynce

Robimy to tak :
Kładziemy skrzynkę bezpiecznikami do dołu i zdejmujemy pokrywę od strony wtyczek, demontujemy osłonę wtyczek i mamy piny na wierzchu wygląda to tak

Pierwsza czynność to czyszczenie pinów
Później należy wykonać zworki pinów tak jak we wtyce czyli pin 1 z 10 i pin 7 z 9
Najlepiej zrobić to przy pomocy blaszki miedzianej lub drucika tyle że drucik przydałoby się troszeczkę zklepać aby zajmował mniej miejsca. Zworki należy przylutować do odpowiednich pinów tak aby zbytnio ich nie pogrubić
Najpierw cynujemy piny potem blaszkę lub drucik poczym smarujemy piny pastą lutowniczą i dociskamy do nich nasze zworki grotem lutownicy , cyna się topi i mamy świetne połączenie i niezbyt pogrubiamy piny.
Wygląda to tak

pod blaszkę łączącą piny 1 z 10 należy przykleić kawałek taśmy klejącej lub izolacyjnej aby osłonić otworek w płytce ten zaznaczony kółkiem X oraz okleić taśmą blaszkę w pobliżu pniu 5 aby zminimalizować możliwość zwarcia.

W taki sposób mamy wykonane zworki w skrzynce i wypaloną wtyczką możemy się wogule nie przejmować wpinamy ją spowrotem na swoje miejsce bez żadnej naprawy

W moim przypadku ta operacja pomogła i teraz mogę cieszyć się działającymi światłami
Ostatnio zmieniony przez radarek |30 Sie 2009|, 2009 11:41, w całości zmieniany 1 raz  

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |30 Sie 2009|, 2009 12:44   

uwielbiem takie patenty i rzeźby...
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |30 Sie 2009|, 2009 12:55   

Taaa... współczuję temu, który będzie to kiedyś naprawiał i zachodził w głowę "co się dzieje z tymi prądami?" ;)

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |30 Sie 2009|, 2009 13:09   

w sumie działa ,

ale jak dokładałem elektrykę szyb i lampki drzwi to czasu straciłem sporo bo kable układałem jak w oryginale , łącznie z dokładaniem pinów w kostkach i wtyczkach tak jak TIS podawał . żeby potem za rok czy dwa jak zapomnę nie było głowienia się " co ja wtedy wyrzeźbiłem "

grzechu913 

Auto: Audi a4b9
Wysłany: |30 Sie 2009|, 2009 13:38   

hehe na takie problemy z swiatlami wystarczy dobrze dogiac styki zenskie w wtyczce ,wczesniej je oczywiscie oczyscic troche wazeliny technicznej i po sprawie ;)
oczywiscie jak sie zacznie cos dziac bo jak dziala normalnie to nie trzeba nic robic :P

radarek 

Wysłany: |30 Sie 2009|, 2009 14:47   

Jest opisane trzy sposoby i dwa z nich to nie żądna rzeźby a co do trzeciej to nie jest to ingerencja w okablowanie co jest trudno znaleźć po jakimś czasie tylko niewielka modyfikacja samej skrzynki która defakto nie zmienia nic w drodze prądu i po otwarciu skrzynki jest bardzo łatwa do odkrycia i usunięcia
Post ogólnie został napisany w celu wyjaśnienia dokładnej drogi prądu od przekaźnika do żarówki z ujawnieniem roli kostki od dołu skrzynki bo na schematach w TIS-ie nie jest to takie jasne

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |31 Sie 2009|, 2009 02:47   

Jasne jest, trzeba tylko nauczyc sie czytac TIS-a, a to juz nie jest takie najprostrze.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

radarek 

Wysłany: |31 Sie 2009|, 2009 09:28   

Z tego powodu właśnie napisałem ten post bo nie wszyscy są biegli w obsłudze tis-a a co poniektórzy to mają tylko skany w pdf-e i tam już nie jest tak łatwo jak w tis-e

hleb23 

Auto: 95 2.0 8v sedan+LPG
Wysłany: |18 Gru 2014|, 2014 12:07   

walcze ze światłami, bo padły mi całkowicie mijania, chciałem sprawdzić sam włącznik bo na pinie nr 15 mam prąd sprawdzając próbówką. chciałem jeszcze omomierzem sprawdzić czy sam włącznik załącza światła, ale nie wiem który piny zewrzeć. mimo wszystko boje się że to od spodu skrzynki upaliły się piny...

[ Dodano: |18 Gru 2014|, 2014 14:09 ]
Potrzebuje podpowiedzi, teraz nie mogę odpalić auta, tzn. mogę ale dopiero po scrossowaniu dwóch pinów w kostce od włącznika świateł, dopiero wtedy zegary ożywają i mogę odpalić auto. znajomy mechanik podpowiedział, że to może być przez to że imo potrzebuje sygnał z zegarów, stąd nie odpala. Co wobec tego jest winowajcą? przełącznik świateł?

[ Dodano: |18 Gru 2014|, 2014 18:40 ]
przełącznik świateł podmieniłem na sprawny i nic, to samo. Wtyciągnąłem skrzynke, skrzynka idealna, jeden pin delikatnie upalony, jutro sprawdze czy wtyczka nie jest w takim razie zniszczona

Gregory 

Auto: '95 2.9 24V ASB Kombi +LPG
Wysłany: |8 Sty 2015|, 2015 21:22   

podepnę się pod temat, zaniknęły mi światła mijania i drogowe w jednej lampie, pozycja jest. Żarówki też są ok, bo podmieniałem. Bezpieczniki też dobre. Co może być przyczyną? Dodam, że wiązki zrobione i skrzynki też były robione jakiś czas temu. Jest to prawa lampa przednia od strony pasażera.

wojtekrobert 

Auto: auto
Wysłany: |8 Sty 2015|, 2015 21:45   

Gregory napisał/a:
podepnę się pod temat, zaniknęły mi światła mijania i drogowe w jednej lampie, pozycja jest. Żarówki też są ok, bo podmieniałem. Bezpieczniki też dobre. Co może być przyczyną? Dodam, że wiązki zrobione i skrzynki też były robione jakiś czas temu. Jest to prawa lampa przednia od strony pasażera.

może brudne styki albo pogięte piny? sprawdź wtyczkę od lampy czy piny odpowiednio wchodzą, oraz przeczyść, w ogóle to poruszaj "w te i we wte" i zobaczy czy lampa odżyje. warto sprawdzić na początek :)

Gregory 

Auto: '95 2.9 24V ASB Kombi +LPG
Wysłany: |8 Sty 2015|, 2015 21:52   

ruszałem wtyczką, szarpałem, oczywiście tą przy lampie i nic nie dało. Dziwi mnie tylko, że pozycja działa...

wojtekrobert 

Auto: auto
Wysłany: |8 Sty 2015|, 2015 21:56   

ja tak miałem już w dwóch fordach, żarówka mijania raz się paliła a raz nie, powodem była zawsze wtyczka, pomyślałem, że możesz mieć podobnie. Jak np pin od żarówki mijania nie styka to ona się nie pali a pozycja tak

zibi8556 
LKS 2U98

Auto: '98 2,3 ASB sedan + LPG
Wysłany: |8 Sty 2015|, 2015 21:57   

Cytat:
może piny w kostce pod dużą skrzynką ?

konrad85 
502 997 723

Auto: '95 2.9 COSS ASB GHIA sedan+LPG
Wysłany: |8 Sty 2015|, 2015 22:16   

u mnie jak nie miałem kiedy zrobić to włączałem pozycyjne i halo przód,żaden radiowóz przez trzy tyg mnie nie zatrzymał,gorzej jak w nocy trzeba jechać :P
też obstawiam że pod dużą skrzynkę trzeba zajrzeć

Odpowiedz do tematu