$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Wymiana łożyska przód prawy
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana łożyska przód prawy
Autor Wiadomość
Grześ 

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
Wysłany: |24 Sie 2009|, 2009 19:31   Wymiana łożyska przód prawy

Jak wyżej ... niestety już nieźle szumi, mocniej od poząbkowanych marnych zimówek ;-)

To że SKF wiadomo. Opis wymiany też znany - jest w TISie. Demontaż - chyba dałbym radę bez specjalnych narzędzi, ale jak z montażem ? Nie mam czym wciągnąć osi piasty do łożyska. Za wymianę w warsztacie chcą 150, ale jak zapytałem o narzędzia specjalne, odpowiedzieli że nie trza :-( . No i obawiam się pracy młotem czy prasą. Prasę to sam mam ;-)

Czy ktoś podpowie, czy da się to w garażu zrobić ? Czy jednak poszukać dobrego warsztatu ? Nie chcę wymieniać piasty jak nie trzeba, mam idealnie symetryczne zawieszenie, autko idzie jak po strunie. A i tak śruba od kolumny zapieczona.

A może ktoś zna dobry tani warsztat w okolicy Sosnowca / Katowic ?

Pzdrw.

Grzegorz

grzechu913 

Auto: Audi a4b9
Wysłany: |24 Sie 2009|, 2009 20:34   

wszytko sie da jak sie chce ,ja mam np prase wiec mi to problemu nie robi ,nie wiem jak imadlem czy wbijajac to idzie bo glownie robie takie i inne rzeczy na prasie,ale tak jak mowie cudow tam nie ma ;)

kat 

Auto: E38 2,8 Shadow Line
Wysłany: |24 Sie 2009|, 2009 21:00   

zadzown do ,mnie jutro to ci podam namiary na warsztat
507766663

Grześ 

Wysłany: |24 Sie 2009|, 2009 21:19   

kat napisał/a:
zadzown do ,mnie jutro to ci podam namiary na warsztat
507766663

OK.

Choć przyznam się, że lubię sam coś czasem robić ;-) ! W zasadzie jak oś wchodzi bez wielkiego wcisku, to nie powinno być problemów. Najlepiej byłoby bez wyjmowania piasty z auta, ale to chyba nierealne.

Pzdrw.

Grzegorz

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |24 Sie 2009|, 2009 21:52   

Na aucie nie da rady, bez skutków ubocznych. Lożysko siedzi dość mocno, zarówno w piaście jak i na wale kola. Zdarza się że aby wybić wał koła to trzeba użyć trzykilowego prosidła, a zwrotnicę dobrze podeprzeć na czymś twardym.

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |24 Sie 2009|, 2009 22:01   

a nielepiej piaste całą wymienić :-d jak ktoś nie robił tego to raczej i tak mu nie wyjdzie ;)

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |24 Sie 2009|, 2009 22:13   

Wymiana piasty to jest najprostsze wyjscie, ale obarczone dość sporym ryzykiem że będzie - zamienił stryjek siekierkę na kijek. W używanych piastach, łożyska też już mają swoją historię, i nigdy nie wiadomo jak długo jeszcze posłużą.

Grześ 

Wysłany: |25 Sie 2009|, 2009 06:52   

1Bodzio napisał/a:
Na aucie nie da rady, bez skutków ubocznych. Lożysko siedzi dość mocno, zarówno w piaście jak i na wale kola. Zdarza się że aby wybić wał koła to trzeba użyć trzykilowego prosidła, a zwrotnicę dobrze podeprzeć na czymś twardym.

Ano tego się obawiam ... jednak w TISie nie bez powodu pokazali parę specjalnych ściągaczy. Njagorsze, że w jednym warsztacie powiedzieli, że żadnych specjalnych narzędzi nie trzeba - czyli młot :-D ! Demontaż to jedno, ale montaż - tu już wałka młotem wbijać nie należy. A piast to kilka rozbierałem, i dlatego pytam - na chama każdy potrafi, ale z głową tak, aby po 30 tys nie siadła - niewielu. Moja ma przejechane ok. 140 tys km - poprzednik wymieniał. Lewa ma 270 tys i jest OK. Cóż, niestety ktoś udoskonalił konstrukcję, a starym były inne łożyska, i po pół miliona chodziły ...

Dzięki za wskazówki - jeszcze popytam w warsztatach, kto co robił. A w najgorszym razie mała prasa - choć moja ma tylko 1,5 tony.

Pzdrw.

[ Dodano: |25 Sie 2009|, o 07:09 ]
Speedo napisał/a:
bez wyjmowania piasty to chyba bedzie trudne przedsiewziecie, pamietaj o tym ze musisz wybijac lozysko bez wyjecia czujnika od ABS

Zdecydowanie bez wyjmowania czujnika. I bez odpinania amortyzatora, śruba jest zapieczona. Ale to tylko dwa przeguby i parę śrub, wszystkie ruszane niedawno. Ano zobaczymy, ale chyba po weekendzie.

Pzdrw.

Grzegorz

grzechu913 

Wysłany: |25 Sie 2009|, 2009 14:33   

jak bedzie zapieczone to 1,5 T moze byc malo ;)

Grześ 

Wysłany: |25 Sie 2009|, 2009 14:48   

grzechu913 napisał/a:
jak bedzie zapieczone to 1,5 T moze byc malo ;)

A teraz to kombinuje śrubowy ściągacz do użycia na aucie ;-) !

Może dobra śruba te 2 tony da ??? :-D

Pzdrw.

[ Dodano: |1 Wrz 2009|, o 17:14 ]
Wymienione :-) !

Bez demontażu zwrotnicy, tylko parę prostych przyrządów własnej roboty. Jakieś niecałe 3 godzinki mi to zajęło .... Aha - bez używania młota czy młotka :-D !

Jak ktoś zainteresowany, opiszę nieco dokładniej. Zdjęć z wymiany nie robiłem, szkoda mi było brudzić cyfraka ;-)

Pzdrw.

Grzegorz

kulinek
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lip 2010|, 2010 11:24   

To ja bardzo proszę. Bo i ściągacz mam i parę innych sprzętów też się znajdzie :)

Grześ 

Wysłany: |14 Lip 2010|, 2010 12:09   

kulinek napisał/a:
To ja bardzo proszę. Bo i ściągacz mam i parę innych sprzętów też się znajdzie :)

Cały problem, to taka śruba + odpowiednie tulejki, aby wyjąć łożysko.

Po kolei :

1. Odkręcasz nakrętkę i w miarę normalnym ściągaczem wyciągasz piastę. No, trzeba trochę siły ;-) !

2. Wyjmujesz zewnętrzny seger i właśnie taką śrubą wyciągasz łożysko. Ja mam M16 + tych parą tulejek. I to wymaga największej siły. Ale da się, najwyżej metrowa rurka na klucz ;-)

3. Wkładasz nowe łożysko, też śruba : parę tulejek ;-)

4. Seger zewnętrzny wkładasz.

5. Półośka, wciąga się oryginalną nakrętką, ale potrzebna jest mała specjalna podkładka,

6. I to tyle, dokręcamy nakrętka, naprawdę na chama !!!

Jak umiesz dotoczyć takie tulejki, to dasz sobie radę. Moje mogę pomierzyć, ale mam w garażu, i chyba na nich łożyska do tylnej piasty - mierzyłem odstęp pierścieni zewnętrznych.

Ale ... dobrą piastę ze zwrotnicą da się kupić za mniej niż stówa :-) !!!

pzdrw.

Grzegorz

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |14 Lip 2010|, 2010 12:19   

Grześ napisał/a:
2. Wyjmujesz zewnętrzny seger i właśnie taką śrubą wyciągasz łożysko. Ja mam M16 + tych parą tulejek. I to wymaga największej siły. Ale da się, najwyżej metrowa rurka na klucz ;-)

- to bym powiedział mało wykonalne jest to znaczy jest tylko po co ?? piastę zdemontować i na prasę bo po prasie jest mało prawdopodobne aby uszkodzić bieżnie a tak lub młotkiem można sprawdzone nie raz :)

Grześ 

Wysłany: |14 Lip 2010|, 2010 12:27   

pepicosi napisał/a:
Grześ napisał/a:

- to bym powiedział mało wykonalne jest to znaczy jest tylko po co ?? piastę zdemontować i na prasę bo po prasie jest mało prawdopodobne aby uszkodzić bieżnie a tak lub młotkiem można sprawdzone nie raz :)

Mówić możesz co chcesz ;-) !

Cały dowcip polegał na tym, żeby nie demontować piasty (a raczej zwrotnicy), bo potem trzeba geometrię ustawiać. Ja już to sam robię, ale zazwyczaj 50 do 100 zł wyrzucone.

A dobra śruba też niemało pociągnie. A młotem pokrzywić można .... a i też jakaś tulejka potrzebna.

Poza tym prasę to mniej ludzi ma.

pzdrw.

Grzegorz

grzechu913 

Wysłany: |14 Lip 2010|, 2010 14:41   

ja prasa to robie

Odpowiedz do tematu