|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
klima manual 2,0 95r |
| Autor |
Wiadomość |
lizergin [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Lip 2009|, 2009 21:01 klima manual 2,0 95r
|
|
|
witam
mam problem z włącznikiem klimy. otóż skubany nie działa, sprężarka po podłączeniu na krótko nawet startuje i chłodzi ale nie można jej włączyć dedykowanym do tego włącznikiem na desce. Może dysponuje któryś z was schematem elektrycznym klimy, byłbym wdzięczny na lizergin@wp.pl
aha mam jeszcze jedno pytanko, czy jest możliwość wymiany łożysk w sprężarce czy wiąże sie to z rozszczelnieniem jej?
Bo wogóle to mój skorpionik to cała historia:
kiedys miał silnik 2,0 ale poprzedni własciciel założył do niego silnik 2,9 v6 12v. wszystko jakos podłączył ale nie było sprężarki klimy. kupiłem ja na allegro i jak sie okazało nie pasują węże (wcześniej nie pasowało podłączenie do silnika - taka łapa, która tez musiałem kupić). Węże przelutowałem i są szczelne. Dziś to wszystko zostało podłaczone ale sprężarka nie chodziła ( włacznik nie działał więc dostała plusa z akumulatora, co tez nie pomogło - spadły tylko obroty silnika i zaczął ślizgać sie pasek) Po "postukaniu młotkiem w sprężarę ruszyła sie, więc znów dostała plusa z aku. I wtedy trochę szumiąc zaczęła chłodzić ale tylko z 5 min bo potem znów stanęła. Moim zdaniem jest to wina łożysk ale pewny nie jestem. Chciałbym to jakos uruchomić ale nie wiem jak zabrać sie za ten włącznik oraz za te łozyska. Prosze więc Was o pomoc.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
YGH
Jaco

Auto: Laguna II 1.9dCi, Golf II GTD
|
Wysłany: |1 Lip 2009|, 2009 21:15
|
|
|
| jesteś pewny czy jest gaz w układzie?? |
|
|
|
 |
lizergin [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Lip 2009|, 2009 21:18
|
|
|
dziś był nabity po podłaczeniu sprężarki - wrzucili mi 0,760g tegoż schładzacza |
|
|
|
 |
YGH
Jaco

|
Wysłany: |1 Lip 2009|, 2009 21:22
|
|
|
| jak wciśniesz przycisk to lampka się zaświeca, a jak puszczasz to gaśnie?? |
|
|
|
 |
lizergin [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Lip 2009|, 2009 21:23
|
|
|
| nic sie nie zaświeca a tym samym nie ma co gasnąć - jakby tam wogóle prądu nie było |
|
|
|
 |
YGH
Jaco

|
Wysłany: |1 Lip 2009|, 2009 21:24
|
|
|
| no właśnie bezpieczniki sprawdzałeś?? przekaźnik też ?? |
|
|
|
 |
lizergin [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Lip 2009|, 2009 21:25
|
|
|
| co do bezpieczników to chyba jest nr 35 i on działa a przekaźnik niestety nie wiem który to |
|
|
|
 |
YGH
Jaco

|
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |2 Lip 2009|, 2009 09:36
|
|
|
| brak oleju w układzie - sprężarka albo tylko napuchła, albo zatarła. bez rozszczelnienia sprężarki możliwa wymiana tylko sprzęgła sprężarki (choć jest to trudne bez rozszczelnienia układu, choć, jak czytałem na forum, czasem komuś się to udaje). |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
lizergin [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Lip 2009|, 2009 19:42
|
|
|
dobre rady zawsze w cenie ....
kupiłem nową sprężarkę, bo
"możliwa wymiana tylko sprzęgła sprężarki (choć jest to trudne bez rozszczelnienia układu, choć, jak czytałem na forum, czasem komuś się to udaje)
nie mówi mi nic.
dzięki za dobre chęci i pozdrawiam |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |2 Lip 2009|, 2009 19:50
|
|
|
| a nie powinneś zacząć od uzupełnienia oleju? |
|
|
|
 |
lizergin [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Lip 2009|, 2009 20:49
|
|
|
oleju w czym?
w sprężarce czy w czynniku?
powiem tak: montażem zajęła sie firma, która napełnia klimatyzacje samochodowe. Ja dostarczyłem im pompę a oni ją załozyli więc chyba wiedzieli co robię - choć pewności nie mam. Powiedzieli mi potem, że sprężarka stanęła poniewaz najprawdopodobniej zatarły sie łozyska. Oni moga podjąć sie naprawy ale nie gwarantują, że to będzie potem szczelne. Dlatego tez zapytałem na forum czy jest sens to naprawiać a ponieważ odpowiedzi które dostałem były bardzo lakoniczne to zakupiłem na allegro kolejną sprężarkę, która ponoć działa.
Powiedzcie mi jezeli możecie na co mam zwrócic uwagę przy zakładaniu tej "nowej" spręzarki bo ja to tylko wiem jak leje sie paliwo do samochodu ... |
| Ostatnio zmieniony przez lizergin |2 Lip 2009|, 2009 20:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |3 Lip 2009|, 2009 09:02
|
|
|
| lizergin napisał/a: | | więc chyba wiedzieli co robię - choć pewności nie mam |
to jest twoje pytanie | lizergin napisał/a: | | poniewaz najprawdopodobniej zatarły sie łozyska. | - i tu masz odpowiedz - nie wiedzieli. | lizergin napisał/a: | | ale nie gwarantują, że to będzie potem szczelne | - a tego nie rozumiem - jak remontują sprężarkę, wymieniają uszczelki na korpusie i dławnicy - to co ma być nieszczelne .... prawdopodobnie powinneś podjechać do rzeczoznawcy, on sprawdzi co i jak i możesz od nich żądać zwrotu poniesionych kosztów - oczywiście trudno określić to na odległość, ale z twojego opisu i mojego doświadczenia wynika, że winą jest brak oleju.
| lizergin napisał/a: | | Powiedzcie mi jezeli możecie na co mam zwrócic uwagę przy zakładaniu tej "nowej" spręzarki bo ja to tylko wiem jak leje sie paliwo do samochodu ... | podjechać do fachowców, a nie do napełniaczy ... |
|
|
|
 |
lizergin [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Lip 2009|, 2009 19:35
|
|
|
sprężarki tej starej nie będę juz naprawiał bo jak pisałem kupiłem nową
ale mam jeszcze ten drugi problem: mianowicie nie ma prądu we włączniku do klimy. Macie może jakis schemat elektryczny do klimki? wziąłbym jakis miernik i popatrzył gdzie ginie ten prąd |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |3 Lip 2009|, 2009 19:48
|
|
|
| zacznij od zamontowania przez fachowców sprężarki i napełnienia układu - potem można szukać dalej |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |