|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
nawiew |
| Autor |
Wiadomość |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |7 Cze 2009|, 2009 13:52
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | | A manual jak nie ustawisz pokrętłem zimno-ciepło to będzie chłodziła ile w danej sytuacji zdoła |
ale nie jest ona stała, co zmniejsza znacznie możliwość powstania szoku - szok termiczny wystapi najczęściej wtedy, gdy człowiek od dłuższego czasu jest w stałych, niezmiennych warunkach i nagle warunki się zmieniają. jak warunki cały czas są zmienne i nagle zmienia się znacznie temp. otoczenia, a dodatkowo organizm nie jest do tego przygotowany, to wtedy są problemy. Zimą nas chroni ubranie, a latem nie, a po 3-4 godzinach w klimatroniku, organizm jest nieco uśpiony (chodzi o reakcję na zmiany temp.). Zaleca się przed postojem podnosić powoli temp., a nawet wyłąaczyć i otworzyć okna. Wtedy nie ma problemów. Może dla niektorych to śmieszne, bo większość ma tylko z tego powodu katar (nawet nie zdaje sobie z niego sprawy), ale już bardzo wiele osób zeszło z tego świata właśnie przez szok termiczny.
[ Dodano: |7 Cze 2009|, o 13:56 ]
| gufer-posepny napisał/a: | | Tylko w manualu jak nie porzestawisz na częsciowe grzanie to będzie zawsze chłodzić ile da radę tak jak napisałeś . to odpowiednik ustawienia na LO . A tak klimatronik zbytnio schłodzone powietrze zaraz grzewa żeby nie było za zimno . |
a tak naprawdę, gdy w manualu mamy na zimne powietrze i nie jest nam za zimno, to i w klimatroniku idzie na pełną parę, nawet jak mamy 18 czy 20*C nastawione, bo klima i tak nie daje rady schłodzić do tej. temp. dodtakowo, jak jest słońce, do dodatkowo czujnik słońca zmniejsza otwarcie klapy na nagrzewnicy (bo tylko tym mamy możliwość regulacji temp. - nie zwiększamy chłodzenia, a jedynie zmniejczamy grzanie). |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |7 Cze 2009|, 2009 14:00
|
|
|
| bingo napisał/a: | | zmniejsza otwarcie klapy na nagrzewnicy (bo tylko tym mamy możliwość regulacji temp. - nie zwiększamy chłodzenia, a jedynie zmniejczamy grzanie). | True true . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |7 Cze 2009|, 2009 22:11
|
|
|
ja jak słyszę, że wentyl nawiewu zaczyna mocno podnosić obroty to dla mnie oznaka, że temp. na zewnątrz wzrasta i może lepiej dodać nieco na plus na klimatronie. Tym sposobem nie powala mnie nic na glebę |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |7 Cze 2009|, 2009 22:18
|
|
|
| Ja tam nie macam nic . Grunt że nie będzie wiało 12 stopni w twarz . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |7 Cze 2009|, 2009 22:29
|
|
|
| ja jak na zewnątrz zimno to mam 21 - 23 a jak upały spore to czasem i 25 daje. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |