$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - 2.9 12V przerywa jak ciepły, nie pali na wszystkie
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
2.9 12V przerywa jak ciepły, nie pali na wszystkie
Autor Wiadomość
voitec 
V6 :)

Auto: Sierra'92 2.9 24V6 BOA
Wysłany: |21 Maj 2009|, 2009 10:26   2.9 12V przerywa jak ciepły, nie pali na wszystkie

Mam problem jak w temacie.
Dopóki to się nie stanie to jeździ jak szalony. Po kilku/kilkunastu minutach jazdy problem powstaje. Wydaje sie jakby najpierw przerywał jeden, później tylko gorzej. Świece po wykręceniu są czarne. Jak trochę przestygnie wszystko wraca do normy. Jeszcze dodam że mimo hydrauliki, silnik klepie, więc luzy są za duże, ale to raczej nie jest przyczyną, gdyż zawsze tak klepał a problemu nie było. Wolne obroty nie falują, ale nie pali na wszystkie, przy dodaniu gazu, ma problemy z wykręcaniem się na obroty, nie ma mocy. Przy jeździe na gazie dodatkowo słychać jakby strzały w dolocie. Wymienione kable, świece, rozdzielacz - kable, świece nowe, rozdzielacz nie nowy, ale sprawdzałem na dwóch sztukach. Sprawdzałem też na innej cewce, ale to samo (trudno mi powiedzieć czy cewka była ok). Dziś jeszcze sprawdzę na kolejnej cewce.
Jak to nie pomoże to co robić ?

EDIT: Płynu ubywa tyle co przez nieszczelność na chłodnicy. Węże nie są twarde.
Ostatnio zmieniony przez voitec |21 Maj 2009|, 2009 10:28, w całości zmieniany 2 razy  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |21 Maj 2009|, 2009 11:03   

voitec napisał/a:
Sprawdzałem też na innej cewce, ale to samo (trudno mi powiedzieć czy cewka była ok)
nawet na polonezowskiej będzie chodził.

Można obadać moduł zapłonowy. Ciśnienie paliwa zmierzyć na listwie.

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |21 Maj 2009|, 2009 11:10   

z zapłon sprawdzony. U mnie były podobne ojawy, ustało po wymianie sondy i dokładnej nastawie zapłonu (w trybie serwisowym).

voitec 

Wysłany: |21 Maj 2009|, 2009 11:11   

Speedo, ECT to engine coolant temperature czy jakos tak ? tego nie wymieniałem, ale nie wydaje mi się żeby, jego wadliwe działanie, miało aż tak duży wpływ na zapłon. Mimo to sprawdzę. Błędy - błąd TPS, MAP - wynikający z tego że odpinałem i podpinałem je żeby sprawdzić czy jest jakaś zmiana. Poza tym błąd sondy, kabelek jest jeden uwalony. I to by było na tyle.

Struna, Moduł zapłonowy ten na apracie, wymienany razem z rozdzielaczem. Ciśnienie na listwie nie sprawdzane, ale i na PB i na LPG problem występuje.

bingo, było aż tak źle że autem sie praktycznie nie dało jechać ?
Ostatnio zmieniony przez voitec |21 Maj 2009|, 2009 11:12, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Wysłany: |21 Maj 2009|, 2009 11:12   

no to lukaj to ECT. Ono ma spory wpływ. Zapłon też warto luknąć. A TPS jak ?

voitec 

Wysłany: |21 Maj 2009|, 2009 11:14   

Struna napisał/a:
no to lukaj to ECT. Ono ma spory wpływ. Zapłon też warto luknąć. A TPS jak ?
Sprawdzę zatem ECT jak będę w domu. Zapłon sam trochę przestawiałem kręcąc apratem, ale nie dawało to efektu. TPS... hmm.. do tej pory nie narzekałem na niego. Sprawdzę go miernikiem czy nie ma jakichś przerw i czy wartości są ok.

Struna 

Wysłany: |21 Maj 2009|, 2009 11:17   

voitec napisał/a:
Zapłon sam trochę przestawiałem kręcąc apratem, ale nie dawało to efektu
bo w zasadzie zapłon w 12V6 można przestawić tylko w specjalnym trybie serwisowym. Inaczej ECU momentalnie stara się skorygować to co Ty przekręcisz aparatem.

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |21 Maj 2009|, 2009 11:20   

voitec napisał/a:
bingo, było aż tak źle że autem sie praktycznie nie dało jechać ?

jak się zaczełem bawić zapłonem i testować go na różnych ustawienach (ustawiany w normalnym trybie, a ne na serwisie, bo o tym doczytałem później) to momentami była tragedia. Na szybko, bez lampy, możesz sprawdzić zapłon na nacięcia - jak będzie OK na nacięciach, to powinien silnik hulać na co najmniej 90% mocy na wolnych, a na szybkich już bez problemów. ja bawiłem się i sondą i zapłonem równocześnie, więc ci nie powiem, co było główną przyczyną, a co dodatkową. na uwalonej (martwej) sondzie nie wchodził na tryb awaryjny.

voitec 

Wysłany: |21 Maj 2009|, 2009 11:23   

Struna napisał/a:
voitec napisał/a:
bo w zasadzie zapłon w 12V6 można przestawić tylko w specjalnym trybie serwisowym. Inaczej ECU momentalnie stara się skorygować to co Ty przekręcisz aparatem.
Moje ECU nie reaguje momentalnie :P Przy źle ustawionym zapłonie i próbie odpalenia mocno kuleje, obracam rozdzielacz tak, że silnik na zimnym działa ok. Dokręcam, sprawdzam. Zaczyna kuleć, kręcę rozdzielaczem i właściwie od skrajności w skrajność poprawy nie ma, tylko gorzej. Ale fakt faktem jest w jakiejś książce napisane że takie zmiany tylko w trybie serwisowym.

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |21 Maj 2009|, 2009 11:24   

voitec napisał/a:

uważaj, po podobno można w ten sposób uwalić aparat zapłonowy - niektórym podobno się to udało, u mnie kiedyś też wyrzuciło awarię apartu zapłonowego po takiej zabawie, ale jak pół roku odleżał w garażu, to ponownie zagadał bez problemów.
Struna napisał/a:

nie ustawisz w normalnej pracy, wychodzą bzdury, ja się trzy tygodne z nim męczyłem - ustawiałem na sucho, później odpalenie, jazda próbna, lampa i korekta, i było coraz gorzej. Dopiero później sie doczytałem, ze zapłon należy ustawić po zakończeniu testu błędów i to był strzał w 10 - chodzi idealnie.
Ostatnio zmieniony przez bingo |21 Maj 2009|, 2009 11:25, w całości zmieniany 1 raz  

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |21 Maj 2009|, 2009 11:27   

Speedo napisał/a:
le no jak Ty mieszasz rozdzielaczem jak lyzka w zupie to to dzialac nie bedzie, wyrwij go, ustaw tlok 1 w gmp i wsadz z palcem na 1 cylinder

najpierw ustaw na na GMP 1 cylindra z rozdzielaczem na miejscu, bo jak wyrwiesz aparat i będziesz ustawiał na GMP, to czasem silnik ustawisz na 5 cylinder, a nie na 1 ...

[ Dodano: |21 Maj 2009|, o 11:29 ]
voitec napisał/a:
Moje ECU nie reaguje momentalnie Przy źle ustawionym zapłonie i próbie odpalenia mocno kuleje, obracam rozdzielacz tak, że silnik na zimnym działa ok.

a robisz na słuch, czy na lampę? bo na słuch to może i masz rację, ale na lampie widać, jak reaguje - zapłon zaczyna ci tak bigać, że aż dziw bierze, że to jeszcze chodzi.

voitec 

Wysłany: |21 Maj 2009|, 2009 11:47   

Nie no, jeśli chodzi o wkładanie rozdzielacza, to wydaje mi się że aż tak bardzo przy tym walnąć się nie można. GMP, i rozdzielaczem celować, ustawiając palec w stronę 1. O ile się nie mylę to na dole aparatu jest jakby 'gwiazdka' na którą aparat musi trafić, zatem nie ma możliwości walnąć się w zapłonie, tak żeby zamiast 1, iskra szła na 4 albo na 6 bo to ewidentnie widać. Nie zaznaczyłem sobie niestety jak dokładnie był ustawiony rozdzielacz, ale tak na 'oko' ustawiłem i pali jak zimny ok.
Sprawdzę z lampą, bo tego nie sprawdzałem. Naprawię połączenie sondy, zmierzę co pokazuje ECT, postaram się wsadzić jakiś dodatkowy termometr w układ chłodzenia, żeby się upewnić że temperatura jest ok. I zobaczymy co dalej będzie. A może gdzieś po prostu jakieś kabelki, w wiązce silnika nie są w stanie takim jak być powinny i jak się robi ciepło pod maską to przestaje jechać ?

Struna 

Wysłany: |21 Maj 2009|, 2009 11:50   

temp. to będzie ok, ale ECT może kłamać i podawać że np. silnik zimny i stąd go zalewa.

voitec 

Wysłany: |21 Maj 2009|, 2009 11:53   

Speedo napisał/a:
no to sie zdarza, zwlaszcza jak masz wiazke po 95 roku bo zasadniczo pies wie czego to dotyczy bo w opisie sierra dohc
Już poprawione. Dotyczy Sierry 2.9 12v6 '92. Oryginał, więc wiązka z 92...

voitec 

Wysłany: |21 Maj 2009|, 2009 11:57   

Speedo napisał/a:
no to jak nie byla pieszczona siekiera to powinna byc cacunio, mi sie zdarzylo razy kilka ze piny we wtyczce do modulu przy aparacie byly zielone i nie dzialalo to do konca, tez mozesz spr
Tam patrzyłem, wygląda ok, czyste, nie zielone, spsikane kontaktem do styków. Jak to co opisałem wcześniej nie pomoże to posprawdzam czy są przejścia na wszystkich pinach.

Odpowiedz do tematu