|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
smierdzi oparami benzyny, ale dosc nietypowo... |
| Autor |
Wiadomość |
krzemien [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Kwi 2009|, 2009 12:25 smierdzi oparami benzyny, ale dosc nietypowo...
|
|
|
zalatuje oparami benzyny, ale :
1. tylko, kiedy temp powietrza na zewnatrz przekroczy +10 oC
2. tylko, kiedy silnik jest dobrze rozgrzany
3. tylko, kiedy suwak regulacji temp. wew. ustawiony jest na zimne powietrze
opary wdmuchuje wentylator do wnetrza. Po wylaczeniu silnika, otwarciu maski i ''wsadzeniu nosa'' w komore silnika nie ma zadnych tego typu zapaszkow. Nie widze tez zadnych wyciekow, nie ubywa paliwa w zbiorniku w sposob zauwazalny.
Ja wiem ze nie ma dymu bez ognia i smrodu bez wycieku, ale nie mam pomyslu, moze ktos sie z tym spotkal.
Chodzi o MK-1, SOHC'a. |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |9 Kwi 2009|, 2009 12:30
|
|
|
| Na początek sprawdź i popraw uszczelkę od maski na grodzi silnika, bo jak zaciąga spod maski, to zawsze śmierdzi. Ma być od końca do końca, niesparciała, w ogóle wszystkie gumki i przepusty na grodzi i wszystkie szczeliny tip top. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
krzemien [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Kwi 2009|, 2009 12:34
|
|
|
| Boni, oki. To jednak nie rozwiaze problemu jakiegos tam wycieku delikatnego, bo smierdzi oparami swiezej benzynki. Jesli bylaby to przyczyna ''uszczelkowa'' to dlaczego nie jedzie paliwem kiedy podciagniesz suwak w kierunku cieplego powietrza ? Pszeca zaciaganie powietrza jest z tego samego miejsca caly czas. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |9 Kwi 2009|, 2009 12:48
|
|
|
| obadaj czy przewody gumowe nie mają delikatnych pęknięć. U mnie tak było. Niby nie kapało paliwo ale sie ciut pociły od starości i waliło beną. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
krzemien [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Kwi 2009|, 2009 13:00
|
|
|
sprawdze, ale jak to sie ma do polozenia suwaka temp. nawiewu ?
...bo rozumiem, ze jak chlodniej na zewnatrz to nizsze tem w komorze itd itp....
...ale kurde jak grzeje sobie, bo mi zimno, to nie smierdzi, a jak zjade w dol suwakiem to leci tyfonek do srodka, to mnie fascynuje cholernie |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |9 Kwi 2009|, 2009 13:04
|
|
|
weź nie filozuj tylko sprawdź węże |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |9 Kwi 2009|, 2009 13:11
|
|
|
| krzemien, może nagrzewnica ci robi za filtr, może to, może śmio. Są dwie opcje - albo masz cieknącą benię (czyli tak jak wujek Struna pisze, plus jeszcze warto luknąć na regulator ciśnienia paliwa, bo też potrafi się pocić na nim i w koło, no i w ogóle przy kolektorze) albo jej nie masz (czyli jak mi się wydaje, że czujesz ogólnie smród z komory). Tak czy owak, czy ta benia naprawdę leci, czy to tylko spaliny, olej i smród, to nie ma prawa zaciągać do kabiny, tylko powinno walić pod maską i pod samochód, dlatego radzę zbadać uszczelnienie i maskę, np. ja miałem kiedyś coś takiego, że uszczelka była tip top, ale przy zamkniętej masce była szczelina na parę mm, na środku na pół metra długości, waliło do kabiny że weź. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
krzemien [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Kwi 2009|, 2009 13:15
|
|
|
dooobra, dooobra, pszeca mowie ze posprawdzam, tylko takie to ciekawe mie sie wydajesie to
dzieki |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |