|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
swap z benzyny w busie |
| Autor |
Wiadomość |
slawektg

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
|
Wysłany: |26 Gru 2008|, 2008 15:19 swap z benzyny w busie
|
|
|
| Czesc!Jesienia stanalem przed problemem dalszej eksploatacji mojego busa-ogorka. z racji,ze jezdze nim na codzien,a mialem silnik wiatrak 2.0,palilo toto 15-16ltr. Zaczalem sie zastanawiac nad LPG,ale wiadomo-wiatrak. Bylem w kilku warsztatach:"panie,nie da sie"albo:"panie,nie wolno"itd. Troche zniesmaczony faktem i perspektywa bankrutowania na paliwie powzialem decyzje o swapie na diesla. Poniewaz w lipcu rozbilem mojego ukochanego AXa 1.4diesel,zostawilem sobie silnik. Pomyslalem-szkoda go na zlom. Tak tez zrobilem. Nie chcialem diesla z vw,bo cholernie glosne,mulaste i....inni tak robia. Ja zawsze probuje czegos nowego. Oczywiscie sam silnik nie specjalnie chcial pasowac. Oryginalnie mocowany poprzecznie,wiszacy a nie stojacy na poduszkach,inna tarcza sprzegla,wystajaca z glowicy od strony napedu Vacumpompa,filtr paliwa i rozne pierdoly. Oczywiscie inna skrzynia biegow,wysprzegnik,uklad wydechowy,rozrusznik,o bzdetach typu elektryka i linki nie wspomne. Silnik o mocy 53km,98NM momentu,obroty mocy max 5000. Martwilo mnie sprzeglo,bo tylko 180mm srednicy. Nie chcialem go permanentnie przerabiac ze wzgledu na kolo zamachowe,wywazanie itp. Prototyp ujawni bledy. Cala robota zajela mi 5dni. Zrobienie sub-frame do zawieszenia silnika,flansza silnik-skrzynia cieta waterjetem,wydech,sprzeglo i cala reszta. Dzis mam przejechane 3400km. Na razie nie mam problemow. Wszystko hula. Brakuje troche momentu,ale na miasto jest ok. Pali 8litrow zupki. chodzi cichutko,wkreca sie ok,moze ktos ma pomysl jakby mu dolozyc z 10NM?turbo odpada. Pompa wtrysk,olej do smarowania,cala reszta plus bilans cieplny silnika-za duzo problemow.moze jakis comprex lub supercharger?albo zwykla suszarka do dolotu plus korekcja dawki?reasumujac-silnik citroena bajka.cichy,zrywny,oszczedny.swap udany.jakbym mial wiecej czasu i wolnych srodkow,to pomyslalbym o swapie do scorpio jakiegos CR lub tdi(dti)Sorry,mialo byc w ciekawostkach dieslowskich,ale przeoczylem. |
_________________ 806 turbo,XR4 turbo czyli biTURBO!!!!!JAK TURBO NIE DYMA,TO SILNIKA NI MA!!!! |
| Ostatnio zmieniony przez slawektg |26 Gru 2008|, 2008 23:18, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Gaiger

Auto: Volvo V70 T5
|
Wysłany: |26 Gru 2008|, 2008 18:38
|
|
|
Slawektg szacunek za chęci, umiejętności i włóżoną ciężką pracę ....
Pomysły całkiem logiczny.
Co do zwiększenia mocy.... raczej będzie ciężko w wolnossaku.
Bez dodatkowego powietrza się nie obędzie. |
_________________ 92 Sierra RS2,3
02 Volvo V70 2,3 T5
Było
96 2,3 Ultima
96 Scorpio 2,3 Ghia
Sierry
92 1,8 TD Glx
91 1,8 TD Clx
90 1,8 Pb Clx
89 1,8 Pb |
|
|
|
 |
Waldi_L_N
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
|
Wysłany: |26 Gru 2008|, 2008 19:49
|
|
|
Za brak spacji po kropce i wielkich liter - naprawdę trzeba się skupić by przeczytać ze zrozumieniem.
Za włożoną pracę
Co do Nm tak jak Gaiger, będzie ciężko. Może dolot zimnego powietrza z wiatrakiem? No i może dobry dieselman by zestroił pompę.
| slawektg napisał/a: | | jakbym mial wiecej czasu i wolnych srodkow,to pomyslalbym o swapie do scorpio jakiegos CR lub tdi(dti) |
Bez przytyków do VM-a. Jeżeli Twój jest sprawny, to dlaczego chcesz robić swap? To poza swoimi oczywistymi wadami dość dynamiczny i mocny silnik (no może nie poniżej 2000 obr/min). CR lub tdi jeszcze do tego na pompowtryskiwaczach to następna dawka kłopotów i kosztów. Dla mnie jeśli diesel to tylko klasyczne - VW na klasycznych wtryskach, MB, PSA czy stara japonia. One jakoś jeżdżą i w razie czego dają się naprawić moi znajomi jak dostaną do naprawy nowego diesla robią się jacyś dziwnie nerwowi... |
_________________ Waldi |
| Ostatnio zmieniony przez Waldi_L_N |26 Gru 2008|, 2008 19:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
slawektg

|
Wysłany: |26 Gru 2008|, 2008 23:22
|
|
|
| Waldek,ujales to nad wyraz dokladnie. Zalezalo mi na maxymalnej prostocie i nieskomplikowanej,niezawodnej konstrukcji. Swap do scorka zrobilbym z czystej ciekawosci i raczej jako ciekawostka niz rzeczywista potrzeba.VM jest dosc dynamiczny i w miare oszczedny.Co do wiatraka,to tez tak mysle.Sprobuje i dam znac co wyszlo. |
_________________ 806 turbo,XR4 turbo czyli biTURBO!!!!!JAK TURBO NIE DYMA,TO SILNIKA NI MA!!!! |
|
|
|
 |
scibor [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Gru 2008|, 2008 07:50
|
|
|
| Gaiger napisał/a: |
Co do zwiększenia mocy.... raczej będzie ciężko w wolnossaku.
Bez dodatkowego powietrza się nie obędzie. |
no to gaz Browna...:) |
|
|
|
 |
Platyn [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Gru 2008|, 2009 18:12
|
|
|
No slawektg, pogratulować zaciętości, pomysłowości i hartu ducha. Wielki szacunek
Co do NM butla z tlenem i w dolot
[ Dodano: 2008-12-30, 18:14 ]
| slawektg napisał/a: | | jakbym mial wiecej czasu i wolnych srodkow,to pomyslalbym o swapie do scorpio jakiegos CR lub tdi(dti) | To chyba trapi każdego posiadacza klekoczącego scorpio. Ja powiem szczerze sam się nad tym zastanawiałem. Mnie szczególnie podchodzi 1.9 TDI z Audi. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |30 Gru 2008|, 2009 18:17
|
|
|
no ale po co to? czy VM jest niefajny ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Platyn [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Gru 2008|, 2009 18:30
|
|
|
OJJJJJ Struna, nie zaczepiaj się . Nie o to chodzi, że niefajny. Ale jakby na to nie patrzeć TDI ma jednak znacznie wyższą kulturę pracy niż VM. No chyba że zmienie na jakiś CRD made by VM |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |30 Gru 2008|, 2009 18:38
|
|
|
oj tam, masz TD to się na głupie "i" łakomisz ? |
|
|
|
 |
Platyn [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Gru 2008|, 2009 18:50
|
|
|
Se dokleje i będzie git |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |30 Gru 2008|, 2009 19:04
|
|
|
i koniecznie czerwone to i musi być |
|
|
|
 |
adamf

Auto: ford scorpio 2,5TD
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 04 Mar 2007 Skąd: Lubaczów
|
Wysłany: |30 Gru 2008|, 2009 20:04
|
|
|
witam wszystkich na forum tu obecnych ;;SLAWEKTG jakieś 10 lat temu przerabiałem ogórasa wiatrołapa na diesla założyłem 1,6 vw golf trochę niewdzięczna robota ale finał ok.spalanie 6,5-7śrerdnio i wcale nie był powolny zresztą facet do dzis nim jezdzi duży szacunek dla tych co maja cierpliwosć i pomysł w MONSTER-GARAZ ........idę mrozić SZMPAGNE TO PRAWIE już pozdrawiam,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, |
|
|
|
 |
Platyn [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Gru 2008|, 2009 06:18
|
|
|
| Struna napisał/a: | i koniecznie czerwone to i musi być |
I będzie pasowało jak ulał. Najtańszy, najprostszy i najszybszy sposób zmiany silnika |
|
|
|
 |
slawektg

|
Wysłany: |31 Gru 2008|, 2009 18:02
|
|
|
Ze tez na to nie wpadlem.....Ale ze mnie glupia nimfomanka |
|
|
|
 |
Platyn [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Lut 2009|, 2009 10:05
|
|
|
No dobra. Jak już jesteśmy przy zmianie silnika to mam takie pytanie. Czysto z ciekawości. Dajmy na to, że wyprułem VM ze scorpio i mam zamiar wpakować do niego silnik Audi 2.5 TDI V6. Pomińmy fakt, że może nie wejść do komory choć wątpię ( jak upchali tam VM to ten raczej też wejdzie ;P ). Mogłaby być również jakaś jednostka R4. I teraz dalej.
Jak spasować silnik do skrzyni. Bo wiadomo że dziś wszystkie auta to "taczki" a scorpio RWD. Jak z elektroniką itp pierdołami. Czy wymiana wiązki i ECU z pakowanego silnika nie zaszkodzi reszcie auta?
Na razie tyle. Jak mi się coś przypomni to napiszę. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |