|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Niemiła niespodzianka |
| Autor |
Wiadomość |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |30 Gru 2008|, 2009 11:49
|
|
|
| ostatnio sobie jechałem trochę fokusem 1.8 tddi, no klekot jak klekot, tego się nie uniknie, ale nawet to jakos jedzie. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Platyn [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Gru 2008|, 2009 18:02
|
|
|
| Waldi_L_N napisał/a: | | Myślę, że spokojnie moglibyśmy prosić moda o to, że jak tylko pojawi się następny "misjonarz" nawracający "dzikich" - tzn. dieselmanów to prosimy jego posty umieścić w odpowiednim miejscu - koszu. |
[ Dodano: 2008-12-30, 18:06 ]
| Waldi_L_N napisał/a: | Platyn napisał/a:
adam kubiak napisał/a:
w8aMinuteMan napisał/a:
ale jesteście wredni
w czym ropniaczek gorszy od benzyniaczka ?
Pomyśl a wymyślisz, niech sie wypowiedza byli właściciele VMów.
że niby w czym gorszy? A w czy gorszy ASB od manuala.
Takie dyskusje nie mają najmniejszego sensu raz na rok lub dwa lata wraca temat wyższości świąt jednych nad drugimi. I zaczyna się przerabianie tematu od początku. |
To nie ja zacząłem
[ Dodano: 2009-01-09, 08:49 ]
Gaiger, Wydajność chłodzenia nie do końca zależy od pojemności układu. Ze zwiększeniem pojemności wzrasta bezwładność cieplna układu. Im więcej płynu tym trudniej go rozgrzać ale jak się rozgrzeje to i trudniej wychłodzić. Tutaj większe znaczenie ma powierzchnia czynna chłodnicy. Już dawno nie widziałem sierry w td ale jak dobrze pamiętam chłodnicę miała mniejszą niż VM. Gdzieś kiedyś przeczytałem że przeciętna powierzchnia czynna chłodnicy dla silnika 1.6 to jakieś 15m2. To tak jak z kaloryferami w domu. Możesz mieć stare żeliwne o wielkiej pojemności a możesz mieć konwektor o pojemności jednego litra a grzeją tak samo o ile konwektor nie grzeje mocniej. Poprostu konwektor z racji dużej powierzchni czynnej dużo lepiej oddaje ciepło. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |