|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
nieznany przelacznik |
| Autor |
Wiadomość |
ememem [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 12:26
|
|
|
zbiornik plynu rzeczywiscie od mondeo (tak gosciu mowil ze ze starym cos nie tak bylo) - zmiana na oryginal zaden problem, wentyl od klimy jest TU no i klima dziala jak nalezy a i jeszcze kierownik drzewniany (tez do zmiany - jak ktos ma oryginal od mk1 z tempomatem to chetnie zamienie). ze skrzyneczka sa cuda wianki (z elektryka znaczy sie) - choinka raz sie wlacza raz nie, nie dziala podswietlenie nog przod +
tyl (na 2 przewodach do zarowki mam "+") nie dziala oswietlenie po otwarciu drzwi (20 sekundowka) recznie dziala i dziala oswietlenie drzwi. bimbadelko ok, przekazniki ok, bezpieczniki ok, moduly ok, zarowki wszystkie nowe, w skrzyneczce po wyciagnieciu bezpiecznikow liscie i syf wiec skrzyneczka do regeneracji ale kupie 2 zregeneruje i podmienie jak to nie pomoze bede dalej szukal. na razie przykrywam folijka (dobre przyzwyczajenie z mk2 ) tak profilaktycznie. |
| Ostatnio zmieniony przez ememem |21 Gru 2008|, 2008 14:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 15:47
|
|
|
| ememem napisał/a: | | na 2 przewodach do zarowki mam "+") |
przy wyciągniętych żarówkach? |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 16:14
|
|
|
| ememem napisał/a: | zbiornik plynu rzeczywiscie od mondeo (tak gosciu mowil ze ze starym cos nie tak bylo) - zmiana na oryginal zaden problem, wentyl od klimy jest TU no i klima dziala jak nalezy a i jeszcze kierownik drzewniany (tez do zmiany - jak ktos ma oryginal od mk1 z tempomatem to chetnie zamienie). ze skrzyneczka sa cuda wianki (z elektryka znaczy sie) - choinka raz sie wlacza raz nie, nie dziala podswietlenie nog przod +
tyl (na 2 przewodach do zarowki mam "+") nie dziala oswietlenie po otwarciu drzwi (20 sekundowka) recznie dziala i dziala oswietlenie drzwi. bimbadelko ok, przekazniki ok, bezpieczniki ok, moduly ok, zarowki wszystkie nowe, w skrzyneczce po wyciagnieciu bezpiecznikow liscie i syf wiec skrzyneczka do regeneracji ale kupie 2 zregeneruje i podmienie jak to nie pomoze bede dalej szukal. na razie przykrywam folijka (dobre przyzwyczajenie z mk2 ) tak profilaktycznie. |
Problemy występują w MkI czy w MkII ? |
_________________ Scorpio 4ever |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |21 Gru 2008|, 2008 16:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ememem [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 17:04
|
|
|
| bingo napisał/a: | | ememem napisał/a: | | na 2 przewodach do zarowki mam "+") |
przy wyciągniętych żarówkach? |
tak wyciagnalem zarowki aby sprawdzic probowka (ze moze masa nie laczy cos ) a tu sie okazalo ze mam 2 "+" . narazie sie tym nie zajmuje dopoki nie dorwe 2 skrzynki bezpiecznikow i jak po regeneracji zaloze to zobaczymy co i jak. nie ma strat pradu wiec nie jest to pilna sprawa.
ford2fast problemy (jak narazie nie klopotkiwe) wystepuja w MK1 |
| Ostatnio zmieniony przez ememem |21 Gru 2008|, 2008 17:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 17:36
|
|
|
| ememem napisał/a: | dopoki nie dorwe 2 skrzynki bezpiecznikow i jak po regeneracji zaloze to zobaczymy co i jak. nie ma strat pradu wiec nie jest to pilna sprawa.
ford2fast problemy (jak narazie nie klopotkiwe) wystepuja w MK1 |
W MkI skrzynka bezpiecznikowa jest raczej niewymienna
Praktycznie nigdy się nie psuje
No chyba , że jakiś kombinator napłodzi coś podłączając jakieś dodatkowe urządzenia typu alarm i inne
To nie jest takie dziadostwo jak w MkII lub MkIII
Jedyny sposób jej ewentualnej regeneracji to siknięcie na gniazda bezpieczników i przekaźników jakimś środkiem do czyszczenia styków elektrycznych
Tam zwyczajnie nie ma co się psuć |
|
|
|
 |
ememem [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 17:50
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | Jedyny sposób jej ewentualnej regeneracji to siknięcie na gniazda bezpieczników i przekaźników jakimś środkiem do czyszczenia styków elektrycznych
Tam zwyczajnie nie ma co się psuć |
hmm moze rzeczywiscie wystarczy ja odkurzyc i popsikac czyms... w kazdym razie jak wyjmowalem przekazniki to widac ze tam pozostalosci lisci i ogolnie syf. alarmow dodatkowych nie ma (oryginalnie centralny) po obejrzeniu na tyle ile z zewnatrz i z bokow da rade nic tam nieoryginalnego nie stwierdzilem (jakies przewody obce czy lutowania itp.) to samo jak wyjalem zegary i zdjalem gore deski wydaje sie ze wszystkie wiazki oryginalne i nie majstrowane. |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 17:51
|
|
|
| ememem napisał/a: | | tak wyciagnalem zarowki aby sprawdzic probowka |
wyciągnełeś wszytkie żarówki z obiegu? bo jezeli chociaż jedna została w obiegu (4 x oświetlenie nóg + 2 x podsufitówka) to plus na dwóch kablach nie nie świadczy o przebiciu, a jedynie o braku masy. |
|
|
|
 |
ememem [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 17:56
|
|
|
| bingo napisał/a: | | ememem napisał/a: | | tak wyciagnalem zarowki aby sprawdzic probowka |
wyciągnełeś wszytkie żarówki z obiegu? bo jezeli chociaż jedna została w obiegu (4 x oświetlenie nóg + 2 x podsufitówka) to plus na dwóch kablach nie nie świadczy o przebiciu, a jedynie o braku masy. |
oooo a nie na to nie wpadlem zaraz pojde zrobic tak jak radzisz aha czy wyjac tez te z drzwi ??? chyba nie bo z tego co czytalem to osobny obwod (zreszta drzwi dzialaja jak nalezy) no i bagaznik tez nie swieci (z bagaznika tez wyjac ? do sprawdzenia czy jest przebicie czy tylko masa nie laczy) |
|
|
|
 |
Vaux
FSTMember073

Auto: Disco Polo 2002 1.2 12V
Pomógł: 12 razy Wiek: 50 Dołączył: 17 Mar 2005 Skąd: Puławy
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 19:06
|
|
|
| ememem napisał/a: | | wentyl od klimy jest TU |
Chodziło mi o wentylator a jego nie masz
| ememem napisał/a: | | ze skrzyneczka sa cuda wianki (z elektryka znaczy sie) - choinka raz sie wlacza raz nie |
To nie skrzyneczka tylko moduł - szukaj srebrnego pudełka pod deską (nad schowkiem) - trzeba polutować styki gniazda i będzie ok.
| ememem napisał/a: | | no i bagaznik tez nie swieci (z bagaznika tez wyjac ? do sprawdzenia czy jest przebicie czy tylko masa nie laczy) |
To prawdopodobnie problem z krańcówką (wyłącznikiem) w zamku klapy |
_________________ V6 Team
Jest: 12V3 i 12V6
Był: Sedan Ghia 2.9 12V6 '93 ASB BLOS
Był: Ghia 2.9 12V6 '90 MSB & Lift 2.0 DOHC '91 |
| Ostatnio zmieniony przez Vaux |21 Gru 2008|, 2008 19:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 19:13
|
|
|
| bingo napisał/a: | | w moim poprzednim sedanie miałem pompowane amorki tylnie, ale nie ze sprężarki, lecz przy haku holowniczym był zaworek z manometrem - czy ktoś się z czymś takim już też spotkał??? |
Owszem
Tylko , że w Granadzie |
|
|
|
 |
ememem [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 19:18
|
|
|
| Vaux napisał/a: | | ememem napisał/a: | | wentyl od klimy jest TU |
Chodziło mi o wentylator a jego nie masz
| ememem napisał/a: | | ze skrzyneczka sa cuda wianki (z elektryka znaczy sie) - choinka raz sie wlacza raz nie |
To nie skrzyneczka tylko moduł - szukaj srebrnego pudełka pod deską (nad schowkiem) - trzeba polutować styki gniazda i będzie ok. |
zabrali mi wentylator ??? hmm lobuzy nic to jak dorwe 2 to zaloze. jezeli chodzi o te 2 "+" sprawa wyglada nastepujaco:
tak jak bingo napisal sprawdzilem i rzeczywiscie masa slabiutka (ledwo sie zarzy probowka) w wolnej chwili sprawdze co z ta masa.
Vaux moduly wszystkie sprawdzone, zadnych przepalonych sciezek i zimne luty zlikwidowane. |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |21 Gru 2008|, 2008 20:34
|
|
|
tak jak pisałem, oświtlenie nóg 4x i podsufitówka 2x, reszta nie ma znaczenia w omawianym przypadku (co innego, jak by nie działały również drzwi).
[ Dodano: 2008-12-21, 20:36 ]
| ememem napisał/a: | | rzeczywiscie masa slabiutka |
zacznij od sprawdzenia przekaźnika, czy wogóle się załącza, a jak nie załącza, to albo przekaźnik, albo bimbadełko. A bimbadełko działa, jak masz zapalone światła i otwarte drzwi?
[ Dodano: 2008-12-21, 20:37 ]
no i masę masz tylko wtedy, gdy lamki mają się świecić, a plus jest stały. |
|
|
|
 |
ememem [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 15:42
|
|
|
| bimbadelko dziala, wyjalem je wczesniej i zajrzalem do srodka - wszystkie sciezki ok, przelutowalem wszystkie luty, zalozylem i dziala jak dzialalo |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 16:01
|
|
|
| ememem napisał/a: | | bimbadelko dziala, wyjalem je wczesniej i zajrzalem do srodka - wszystkie sciezki ok, przelutowalem wszystkie luty, zalozylem i dziala jak dzialalo |
a diody sprawdzone? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |22 Gru 2008|, 2008 16:13
|
|
|
| bingo napisał/a: | | czy ktoś się z czymś takim już też spotkał??? | ja w oplu widziałem, w skorpio nigdy. Moim zdaniem padłą sprężara i ktoś wstawił manometr i wentylek.
a joystick to miałem osobiście w moim pierwszym mk1, nawet działał | maup napisał/a: | | czy faktycznie tylko ja miałem kłopoty ze skrzynką w mk1??? | nie, ja też miałem - ot zwykły niekontakt. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |