|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
wyrwana swieca zarowa z glowicy |
| Autor |
Wiadomość |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |3 Gru 2008|, 2008 11:06
|
|
|
| Waldi_L_N napisał/a: | | Technika "urwania świecy" właściwie nazywa się techniką "zerwania gwintu", która polega na przekroczeniu dopuszczalnego momentu obrotowego wyrażonego w jednostkach [Nm] dla danego połączenia gwintowego. W klasycznym połączeniu gwintowym mamy do czynienia ze śrubą (w tym przypadku świecą) i nakrętką (w tym przypadku korpus głowicy). Dla danego połączenia jest opracowana technologia, mówiąca z jakim momentem obrotowym należy to połączenie wykonać. Te dane są niezbędne w celu uzyskania odpowiedniego, prawidłowego połączenia elementów i zabezpieczają przed samoczynnym rozłączeniem poprzez wykręcenie lub zerwanie gwintu. | świetny tekst brawo Waldi_L_N, |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
adamf

Auto: ford scorpio 2,5TD
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 04 Mar 2007 Skąd: Lubaczów
|
Wysłany: |3 Gru 2008|, 2008 15:25
|
|
|
| ja napisałem co zrobić tanio szybko i bez żadnego rozkręcanja np.fiat dukato 5 lat jeżdzi umnie w zakładzie z taką kombinacją świecą .WALDI L-N śmieje się z tego to jest jego punkt widzenia ,,,,,,,,,, |
|
|
|
 |
Waldi_L_N
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
|
Wysłany: |4 Gru 2008|, 2008 10:31
|
|
|
| adamf napisał/a: | | ja napisałem co zrobić tanio szybko i bez żadnego rozkręcanja np.fiat dukato 5 lat jeżdzi umnie w zakładzie z taką kombinacją świecą |
W ten sposób zamiast coś zrobić PORZĄDNIE znowu dołączamy do złotej polskiej myśli technicznej "Przecież można to prowizorką".
Jak zwykle można zastąpić na stałe bezpiecznik spinaczem, dziury w progach zastąpić pianką budowlaną i szpachlą (stary sprawdzony beton jest kłopotliwszy w użyciu), a za złamany fotel kierowcy wstawiamy skrzynkę po butelkach browaru bo wtedy oparcie się "nie gibie". Kleje do gwintów stosuje się jako zabezpieczenie przed samoodkręcaniem a nie jako środek montażowy. A po co kupować drogi klej, przecież można wystrugać i wbić kliny z zapałek - będzie jeszcze taniej. Proszę zwrócić uwagę, że wskazałem tanie i niezawodne rozwiązanie w miarę niekłopotliwe w użyciu. Nawet zasugerowałem, że są tacy, którzy poradzą sobie z tym problemem bez zwalania głowicy.
| Cytat: | | WALDI L-N śmieje się z tego to jest jego punkt widzenia ,,,,,,,,, |
Ja się nie śmieję, mnie to przeraża. |
_________________ Waldi |
|
|
|
 |
Gaiger

Auto: Volvo V70 T5
|
Wysłany: |4 Gru 2008|, 2008 12:09
|
|
|
Mnie przeraża że potem trzeba takie "wynalazki" poprawiać po naszych polskich "złotych rączkach".
Zajmuje to zdecydowanie więcej czasu niż gdyby to zrobić od razu porządnie...... że o kosztach nie wspomnę. |
_________________ 92 Sierra RS2,3
02 Volvo V70 2,3 T5
Było
96 2,3 Ultima
96 Scorpio 2,3 Ghia
Sierry
92 1,8 TD Glx
91 1,8 TD Clx
90 1,8 Pb Clx
89 1,8 Pb |
|
|
|
 |
adamf

Auto: ford scorpio 2,5TD
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 04 Mar 2007 Skąd: Lubaczów
|
Wysłany: |6 Gru 2008|, 2008 19:07
|
|
|
mierzyłeś grubość ściany czy jest tam miejsce na redukcje te głowice nie lubią uszczuplania materiału ;kolego WALDI L-N DOSTRZEGAM W TOBIE TALENT DO PISANIA ,,WIERSZY'' któregoś dnia wykręcisz świecę żar.wraz z redukcją nie wszędzie można je stosować .ZAPRASZAM WAS OBU DO MOJEGO WARSZTATU -Gaiger-WALDI L-N.piwa tam nie zabraknie ....... |
|
|
|
 |
Gaiger

Auto: Volvo V70 T5
|
Wysłany: |6 Gru 2008|, 2008 22:01
|
|
|
Adamf ja raczej to miałem na myśli
| gufer-posepny napisał/a: | ja bym jakoś wkleił świecę |
Akurat założenie świecy z grubszym gwintem to prawie tak jakby helicoil dać. |
_________________ 92 Sierra RS2,3
02 Volvo V70 2,3 T5
Było
96 2,3 Ultima
96 Scorpio 2,3 Ghia
Sierry
92 1,8 TD Glx
91 1,8 TD Clx
90 1,8 Pb Clx
89 1,8 Pb |
|
|
|
 |
Waldi_L_N
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
|
Wysłany: |7 Gru 2008|, 2008 00:31
|
|
|
| adamf napisał/a: | | któregoś dnia wykręcisz świecę żar.wraz z redukcją nie wszędzie można je stosować |
Oczywiście, że są granice rozsądku, ale tu akurat miejsca jest dość, a gwint głowica - helicoli można potraktować "zielonym" Loctite do połączeń gwintowanych trwałych (sorki nie podam z głowy numeru kleju - może 620 ale może to być niebieski - demontowalny). |
_________________ Waldi |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |