$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - muzyka waucie
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
muzyka waucie
Autor Wiadomość
kondzio508 

Auto: Passat b7 12r. 1,6 TDI
Wysłany: |1 Gru 2008|, 2008 11:09   

grand funk napisał/a:
w audi nie wiem. Ale w mercedesach starszych nie ma szoku przykładowo w124 roczniki 91-95 to nic specjalnego. natomiast w140 to już ma audio

miałem okazje posłuchac w mietku w202 c kalsy i niezle to to grało :) na codzien słucham tej samej firmy w A6 i jestem zadowolony wstawilem tylko Tube i wzmacniacz .

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |2 Gru 2008|, 2008 00:46   

Struna napisał/a:
habeta i kombi grają niestety mizernie i nie ma się co dziwić
Piszesz o fabrycznym audio czy ogólnie ? :)
I dlaczego nie ma się co dziwić ? :shock:
Ostatnio zmieniony przez ford2fast |2 Gru 2008|, 2008 00:47, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |2 Gru 2008|, 2008 12:23   

ford2fast napisał/a:
o fabrycznym, ale można to też do ogółu zastosować.
ford2fast napisał/a:
I dlaczego nie ma się co dziwić ? :shock:
ano dlatego, że habeta ma malutkie pierdziawki z tyłu i są w totalnie dennej akustycznie przestrzeni umieszczone. W kombie nieco lepiej ale też akustycznie średnio. W sedanie najlepiej.

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |2 Gru 2008|, 2008 14:04   

Struna napisał/a:
ford2fast napisał/a:
o fabrycznym, ale można to też do ogółu zastosować.

Ogólnie to nezabardzo :-d
Poniżej zamieszczam wpis Pawła Kiliana właściciela CAS z Mielca pierwotnie zamieszczony na http://www.audiocar.pl/forum/forum-st.html

Cała przygoda Car Audio zaczeła się od naszego rodzinnego samochodu......

Jako młody człowiek jeździłem parę razy na różne giełdy samochodowe z częściami do samochodów ciężarowych. Na giełdzie w Słomczynie wielokrotnie widziałem chłopaków którzy przywozili sprzęt nowy z niemiec - Canton'a JBL'a Magnata i tp klocki.

Coraz bardziej zacząłem się tym interesować ....

Po jakimś czasie przyjechał do mnie kolega - który chciał sprzedać CD i Kasete Alpine . Był to zestawik 2 x 1 Din. W jednym din był sam napęd CD - w drugim było Radio, Kaseta i Wzmacniaczyk. Do tego zestawu były 20 cm Coaxy Pionka....

Spodobało mi się to bardzo. Namówiłem tatę aby zakupił ten zestawik. Pare dni później w naszym SCORPIO (tak, tak - to Scorpio :P ) zadomowił się zestawik Alpiny (Scorpio posiadało 2 otwory DIN 1) oraz coaxy Pionka na tylnej półce....

Jeździliśmy z tym troszkę czasu... Co to był za dźwięk... Nieważne były oryginalne głośniki - ważne, że było już trochę basu - no i podwójny Alpine - Revelka......

Po pewnym czasie - kolega znów nas odwiedził. Przyniósł nam wzmacniacz Blaupunkta - 2 kanałowy - oraz prosty subik - chyba pionka Band Passa - z szybką - 20 cm.

Oczywiście wszystko znów trafiło do autka. I szczęka nam opadła...... Panowie co to było - revelacja. Dużo basu. To było to....
Więc jeździliśmy z takim zestawikiem ...

Jak wiadomo - apetyt rośnie w miarę jedzenia.... Pojechałem znów na Słomczyn. Tam zobaczyłem wzmaka pionka 904 chyba..... Qpiłem go.... Zamontowałem wzmacniacz zamiast Blaupunkta. Sub również zmieniłem - na takiego samego bandpass'a - ale 25 cm...

No i znów skok - skok w ciśnieniu basu. Miska się śmiała - Uprawialiśmy Powolny Objazd Miasta - wielokrotnie .... Oj to były czasy ;]

Czas mijał - Apetyt powiekszał się w miare jedzenia..... Znów Słomczyn - znów zakupy .... Qpiłem - drugi sub :P Hehehehehe .. No Panowie - teraz to się działo .... 2 suby Band Pass - to było tooooooo !!!!! Znów długi okres czasu - znów miska uśmiechnięta.....

Po pewnym czasie - przyszła chęć lepszego grania .... Pojechałem - pogadałem - wyszło na to że muszę wymienić głośniki. Decyzja zapadła - na przód 13 cm zestaw Cantona 2.13 chyba - na tylną półkę Zestawik Canton PULLMAN 6 - chiba. Do tego wzmak z tej samej linii Pionka - ale 4 kanałówka. Zakupy zrobione - więc do pracy. 3 dni i autko było gotowe - kable przeprowadzone, półeczka z mdf'u zrobiona - głośniki w niewytłumionych drzwiach - zamontowane !

No i znów - zjazd szczęki - syczało - napierdzielało - micha się cieszyła....

Minął rok.... Jak wiadomo - cos się nudzi - coś odchodzi. Alpinka odeszła do samochodów firmowych - na miejsce Alpinki przyszły Delfinki - 9375 ... Nóweczka w pudełeczku.

Wzmaki zmieniły się z Pionka na Signaty z serii RAM (4 kanałowy + 2 kanałowy). Doszedł kondensator + nowe okablowanie. System przedni bez zmian ( brak wytłumienia) + tylna pułeczka. Jednak zamiast subów pionka do bagażnika trafiła Patelnia na którą zachorowałem odwiedzając tymczasowego dystrybutora JBL . Był to 1800 GTI - 48 cm sub z najlepszej serii GTI- w obudowie BASS-REFLEX....

No i wtedy się zaczeło.... Ludzie zaczeli pytać - co gdzie jak kiedy.. Zaczeli przyjeżdzać koledzy - znajomi. W tym momencie powstało CAR AUDIO SYSTEM. Każdy coś chciał założyć - coś mieć. Ludzie chcieli słuchać muzyki......

Scorpio służyło za pokazówke - jak się okaże potem jeszcze wielokrotnie to robiło z niezłą nawiązką.....

Były proste montażyki - sprzedaż JBL'i Signatów, Cantonów i innych fajnych klocków.....

Moja firemka powolutku toczyła swoje kółko.....

Siedząc kiedyś w internecie - oglądałem sobie różne rzeczy. JL Audio,. Audisona i inne klocki. Pamietam jak dziś że nagrodę za najlepszy wzmak - EISA - dostał Audison LR 605 XR.

Jakoś utkiwło mi to w pamięci...... Jak się okazało potem - bardzo dobrze ;]

Pewnego razu - przyjechał kolega - mówiąc, że chce założyć cos do bryczki ale wzmak ma być mały. Przypomniałem sobie o LR 605 XR i poszukałem tu i tam. Trafiłem na dystybutora w Polsce. Zadzwoniłem - ściagnąłem wzmaka. Podłączyliśmy wzmaka do bryczki - z głośnikami signata i subikiem JBL z serii GTX (niektórzy pamietają dobre suby z tej linii).

Panowie - siedzieliśmy całą noc i słuchaliśmy. To było fenomenalne. Od tego czasu - związałem się z produktami Audisona, Hertz'a i Focal'a.......

Był to bardzo słuszny kierunek....... Pierwszy raz - pojechałem na wystawę Car Audio - pierwszą organizowaną w Polsce. Hala Mery. Pierwsza wystawa - pierwsze mega wrażenia.

http://www.audiocar.pl/extras/waw19999/waw1999.htm

Pamietam pare samochodów różnych firm. Np - Passat - Audiocomplex'u na dB. Samochód Kliniki Dźwięku i inne. To było to. Poznałem większość produktów z mojej oferty - Audisona, Hertz'a i Focala.

Zobaczyłem HR 100 :
http://www.audiocar.pl/ex...99/hr100ija.jpg

Wtedy ujrzałem również 33 VX - sub który został moim marzeniem.....
http://www.audiocar.pl/extras/waw19999/focal4.jpg

Po Warszawie - wszystko stało się jasne i klarowne.
Trzeba zacząć działać. Montowaliśmy słuchaliśmy - cały czas coś się działo .... W pewnej chwili dowiedziałem się - że powinniśmy jechać do Wrocławia - na zawody Car Audio .... Dystrybutor 3 firm - poprosił mnie - aby w 1 dzień zamontować sprzęt i jechać na zawody.....

To było wyzwanie. W 1 dzień zamontowaliśmy w SCORPIO system przedni FOCAL 130 K + wzmak LR 605 XR + sub FOCAL 33S. Wytłumiliśmy drzwi - zrobiliśmy prostą zabudowe. Nie znając zasad - niczego. Zmęczeni całym dniem - o 11 położyliśmy się spać - a o 2 w nocy zapakowaliśmy różne klocki do pokazania (Focal 165 W, Focal 33VX, VRx'a) i pojechaliśmy na zawody ....

http://www.audiocar.pl/ex...roclaw2000.html

Moje autko było w stanie tragicznym. Gdzieniegdzie wychodziła rdza, w przednim zderzaku miałem dziurę którą zrobila moja żona 2 dni wcześniej parkując na haku poloneza, szyba przednia była stłuczona bo sąsiad pod blokiem potraktował SCORPIO kamieniem. Obraz nędzy i rozpaczy......

Brudnym samochodem pojechaliśmy do Wrocławia. Z moim świetej pamieci kolegą. Przed wrockiem umylismy samochód i wjechalismy do Wrocławia. Znaleźliśmy miejsce w którym się odbywała wystawa. Wjechaliśmy na parkinkg - jakiś Pan nas poprosił o wpis. Nie wiedząc co czynię podpisałem się. Po wjeździe - kopara mi opadła. Stały bryczki z Extreme - wypucowane, lśniące. Wszystko dopieszczone do ostatnich granic. Jednakowe naklejeczki, jednakowe tablice rejestracyjne.... Były furki z wawy i innych miast. Jak to zobaczyliśmy - od razu chcieliśmy uciekać. Ale w końcu zostaliśmy. Okazało się że Pan który kazał się podpisać - to był gość z rejestracji zawodów. Koparki nam zwisły. Panowie czyszczący furki smiali się pod nosem widząc SCORPIOWÓZ. Padlinkę......

No cóż, stwierdziliśmy że dostaniemy nieźle po du..... Zawody się rozkręcały... Jakiś Pan przyszedł - ocenił - niby instalację....Zgroza .... Wstyd .....

Pokazywaliśmy produkty - ludzie oglądali furke ...

Pamietam, że pod koniec dnia - Tomasz Okurowski przyszedł i poprosił o podjazd do oceny dźwięku. Dźwięk oceniał wraz z Włoskim sędzią - nie pamietam nazwiska. Pamietam tylko jego minę. Był bardzo zdenerwowany i zmęczony. Usiadł w Scorpio i słuchał. Wraz z Tomkiem. Trwało to chyba 45 minut. Po tym czasie - wyszedł i podszedł do mnie. Był usmiechnięty. Pamietam, że zaprosił mnie jako jedynego uczestnika zawodów do swojego autka - Audi TT. Miał tam clariona 9255 + wzmacniacze zapco + RS Audio + subik 20 cm VEGI......

Wymieniliśmy parę zdań..... Był bardzo zadowolony z dźwięku mojego systemu.

Nie wiedziałem co to oznacza. Wtedy nie ... Jak się okazało musieliśmy w nocy wracac do Mielca. Nie mogliśmy zostać. Zapakowaliśmy sprzęcior i ruszyliśmy w drogę powrotną.

W niedzielę rano - byliśmy na miejscu. Wieczorem dowiedziałem się - że zdobyliśmy 3 miejsce !!!!

Szał - Radość - Euforia..... Strasznie wyglądające SCORPIO dało radę ucierając nos innym :P

Stwierdziliśmy, bierzemy się do pracy ...... Na next rok przygotujemy Scorpio znów.....

I tak oto potoczyła się przygoda - niektórzy znają jej ciąg dalszy aż do dzisiejszego dnia .....

Struna 

Wysłany: |2 Gru 2008|, 2008 14:36   

to co napisałem odnosiło się do zestawu mocowanego w tych samych otworach oraz bez dodatku subwooferów oraz wzmacniaczy. W ten sposób to oczywiście można w scorpio zrobić przyzwoity odsłuch.

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |2 Gru 2008|, 2008 19:21   

Ogólnie skorup od względem brzmienia mi się bardzo podoba .

Co do Car audio opisywanego ... zestawiki takie co cena paru skorupek i tu pojawia się ból . Druga sprawa że żaden głośnik dostępny w sklepie nie podejdzie ot tak w miejsce fabrycznych .bez kątówy przy tylnej półce niewiele zdziałamy . Z tego tekstu jak widać nie ma sensu dociszać przednich drzwi . Czyli ja bym wpakował basy 13 w drzwi i na słupki syczki . W MK1 nawet są zaślepki a pod nimi kabelki widziałem . Coś z HERTZ-a . Tył ... wpakować obok butli LPG dla równiwagi SUB-a band passa i wio . Ciekawe za ile dni zniknie :( .

Struna 

Wysłany: |2 Gru 2008|, 2008 19:23   

gufer-posepny napisał/a:
bo masz sedana.
gufer-posepny napisał/a:
W MK1 nawet są zaślepki
w mk1 wcześniejszym to tam byly głośniki a nie zaślepki, ww nieco nowszych już dawali zaślepki właśnie.

gufer-posepny 

Wysłany: |2 Gru 2008|, 2008 19:28   

Struna napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:
bo masz sedana.
gufer-posepny napisał/a:
W MK1 nawet są zaślepki
w mk1 wcześniejszym to tam byly głośniki a nie zaślepki, ww nieco nowszych już dawali zaślepki właśnie.

To Jakiegoś piszczka tam dam . Tylko czy coś to da skoro mam 2 drożne w drzwiach .

W sedanie dźwięk się odbija od szyby ładnie . Od tych piszczków też będzie .

Struna 

Wysłany: |2 Gru 2008|, 2008 19:30   

gufer-posepny napisał/a:
Tylko czy coś to da skoro mam 2 drożne w drzwiach .
pewnie że da, syczki zawsze powinny być umieszczone wyżej, w drzwiach że są to niech sobie są, te wyżej i tak lepszą robotę zrobią.

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |2 Gru 2008|, 2008 19:31   

u siebie wstawilem tam syczki- znaczna poprawa
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

gufer-posepny 

Wysłany: |2 Gru 2008|, 2008 19:45   

Kevin Xy napisał/a:
u siebie wstawilem tam syczki- znaczna poprawa

jakieś konkretne ? Dedykowane ... bo w sumie to tanie takie coś to można doinwestować .

http://allegro.pl/item492...ord_galaxy.html wygląda jakby pasowały bez rzeźbienia .
Ostatnio zmieniony przez gufer-posepny |2 Gru 2008|, 2008 20:20, w całości zmieniany 1 raz  

Kevin Xy 
WSK x3

Wysłany: |2 Gru 2008|, 2008 20:49   

jakies z jakiichs glosnikow wyszarpalem i jet oki
tam byle gowno mozna zapodac i dobrze bedzie
'90 2.9 12V GHIA ASB

Mysza 
508303797

Auto: mk1 h-b 2.9 GL '88 MT75 + Blos
Wysłany: |2 Gru 2008|, 2008 21:13   

A gdzie to zaladacie? W oryginalnych miejscowkach z 8 cm pod deską? Czy w desce? Mialem MkI z glosnikami wlasnie tam we wglębieniu i grało to superowsko, dzwiek odbijal sie od przedniej szyby.
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94

Kevin Xy 
WSK x3

Wysłany: |2 Gru 2008|, 2008 21:15   

dokladnie tam- w oryginalne miejsca
'90 2.9 12V GHIA ASB

Zysio 
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
Wysłany: |2 Gru 2008|, 2008 21:19   

Ale oczywiście w kolejnych generacjach bazyle musieli "poprawić" dobre rozwiązania...
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG

Odpowiedz do tematu