$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Problem z klimatronikiem
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z klimatronikiem
Autor Wiadomość
bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |3 Cze 2008|, 2008 10:35   

czyli to co pisałem i ja i struna - sprawdzić podłączenie elektryczne HBC.

[ Dodano: 2008-06-03, 10:49 ]
a co do zamarzania parownika, wymana bezpiecznika nie powinna mieć wpływu na zamarzanie, chyba że, co jest mało prawdopodobne, bezpiecznik puszczał za mały prąd i elektronika wariowała. Raczej było coś nie tak z podłączeniami elektrycznymi i jak się bawiłeś to nieświadomie to naprawiłeś. co do błędu, zrób może pełny reset auta, to moze teraz zniknie.

Peterson
[Usunięty]

Wysłany: |4 Cze 2008|, 2008 16:02   

Jednak u mnie nie jest wszystko Ok do końca. Wcześniej jeździłem z załączoną klimą przy ustawionej temperaturze LO. Więc klima szalała na maxa i wentylatory prawie też. Nie było więc możliwości aby parownik przymarzał.
Dzisiaj natomiast temperatura była ustawiona około 20-21 stopni i rurka oszroniona. Sądzę że sprężarka chodzi non stop i nie jest wyłączana w odpowiednim momencie jak nie ma zapotrzebowania na zimno w moim samochodzie. Czy sprężarkę wyłącza owy moduł HBC?
Bo na to by mi to wyglądało że jest on jednak uwalony.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |4 Cze 2008|, 2008 16:08   

Peterson napisał/a:
Czy sprężarkę wyłącza owy moduł HBC?
nie. czujnik oblodzenia to robi.

Peterson
[Usunięty]

Wysłany: |4 Cze 2008|, 2008 16:12   

A gdzie znajduje się ten czujnik oblodzenia? I czy to przez niego takie objawy? Jak go sprawdzić?

Struna 

Wysłany: |4 Cze 2008|, 2008 16:16   

Peterson napisał/a:
A gdzie znajduje się ten czujnik oblodzenia?
z prawej strony obudowy wiatraka i parownika ( tam gdzie siłownik od zamkniętego obiegu ) za siłownikiem obiegu zamkniętego szukaj kabelka do tegoż czujnika wchodzącego z boku w obudowę,
Jak sprawdzić to nie wiem, a czy on może powodować takie objawy - tak, jak najbardziej.

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |4 Cze 2008|, 2008 16:22   

kry napisał/a:
okazało się że był słaby docisk pomiędzy blaszką modułu a blaszką na korpusie silnika wentylatora i stąd te chwilowe wyłączenia. Wymiana wkrętów na większe i mocne dokrecenie usunęło problem (w moim przypadku)
albo głosisz herezje, albo mam "zaćmienie słońca". co to ma wspólnego z elektrycznym stykiem (niestykiem), skoro hbc jest mocowane na uszczelce? no i nie kumam o jakiej blaszce modułu piszesz, mam nadzieję, że nie o tej z nowego typu hbc wychodzącą z radiatora której zadaniem jest właśnie polepszenie skuteczności odprowadzania ciepła?

myślę, że skoro zniknał ci problem, to poprzez rozłączenie i ponowne złączenie tych trzech wtyczek do hbc, przez co poprawiłeś przy okazji słaby styk na którejś z nich. bo logicznego związku ze śrubami mocującymi hbc jakoś nie mogę się doszukać. ;)

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |4 Cze 2008|, 2008 16:27   

wyłączenie sprężarki jest jeszcze realizowane przez SATC, a objaw, o którym mówisz, może wynikać również z przepełnienia układu. Musisz podjechać do dobrego chłodnika, on po zegarach sprawdzi ci napełnienie, ci od napełniania klim (tylko od napełniania klim), nie umieją ocenić stanu napełnienia.

Peterson
[Usunięty]

Wysłany: |4 Cze 2008|, 2008 16:36   

Może i przepełnienie ale błąd nie bierze się z kosmosu. Czy ten błąd 57 może również sygnalizować o uszkodzeniu owego czujnika oblodzenia? A jakie powinno być ciśnienie w układzie?

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |4 Cze 2008|, 2008 17:03   

co do błędu, niech się wypowie struna
co do ciśnienia, jest ono zmienne i zależy przede wszystkim od napełnienia układu, temperatur zewnętrznych, obrotów silnika i kilku innych generalnie ssanie około 0*C, a tłoczenie 45~50*C.

Struna 

Wysłany: |4 Cze 2008|, 2008 22:22   

bingo napisał/a:
co do błędu, niech się wypowie struna
nie mam zdania w tym temacie, te błędy to sa tylko jakieś tam wskazówki - nigdy tego nie należy traktować jako wykładnika. W takiej sytuacji raczej zdałbym się na opinie fachowców. Pomiar ciśnienia podczas pracy układu nie zaszkodzi a może sporo wyjaśnić. Tak mi się wydaje że jakby się zawór rozprężny przycinał to na manometrach powinno to się jakoś pokazać.

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |5 Cze 2008|, 2008 09:09   

wszelkie awarie układu chłodniczego są proste do zdiagnozowania, a po podłączeniu manumetrów fachowiec wychwyci wszystkie anomalia i ich przeczyny, dokładnie tak jak struna mówi, jak będziesz w Poznaniu, mozesz do mnie podjechać i sprawdzimy.

lukasz
[Usunięty]

Wysłany: |9 Lip 2008|, 2008 22:04   

witam,

podepne sie do tematu z pytaniem i sugestia,

ja tez zauważam dziwne zachowania wentylatora, czasami wkreca sie na maxa, czasami przestaje wogole dizalac.

ale ja wiem napewno ze u mnie to kwestia potencjometru, bo jak docisne galke ustawienia predkości went. to wszystko wraca do normy.

i teraz mam do was pytanie, bo wymiana tego malego badziewia to chwila, tylko trzeba wiedziec jaki to dokladnie potencjometr, i gdzie go można kupic :)

pozdrawiam
Lukasz

Struna 

Wysłany: |10 Lip 2008|, 2008 10:10   

lukasz napisał/a:
mam do was pytanie, bo wymiana tego malego badziewia to chwila, tylko trzeba wiedziec jaki to dokladnie potencjometr, i gdzie go można kupic :)
najlepiej podmień panel na sprawny i sprawdź czy pomoże.

woso1975
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lis 2008|, 2008 15:38   

HBC wymieniłem, zero błędów, ale nowy objaw mam. Parę dni temu było -2 stopnie więc z ciekawości załączyłem klimę, a tu sprężarka chodzi. Chyba w klimatroniku nie powinna się sprężarka załączyć przy takiej temperaturze? I jeszcze jedno , przy wyłączonej klimatyzacji i pracującej dmuchawie, jak przełączę nawiew tylko na przednią szybę to także się sprężarka załącza.

Struna 

Wysłany: |21 Lis 2008|, 2008 15:45   

woso1975 napisał/a:
Parę dni temu było -2 stopnie więc z ciekawości załączyłem klimę, a tu sprężarka chodzi. Chyba w klimatroniku nie powinna się sprężarka załączyć przy takiej temperaturze?
alez powinno.
woso1975 napisał/a:
przy wyłączonej klimatyzacji i pracującej dmuchawie, jak przełączę nawiew tylko na przednią szybę to także się sprężarka załącza.
to też normalne.

Odpowiedz do tematu