|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
ABS - I'm sorry !!! |
| Autor |
Wiadomość |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 22:26 ABS - I'm sorry !!!
|
|
|
| Niestety podziele sie z Wami moimi doswiadczeniami z ostatnich dni. Zawsze bylem zdania ze mam gdzies ABS. Jednak musze sie z nim przeprosic. Nie rozbilem pipilka na szcescie ale... zrozumialem ze akurat w tym aucie to wazne urzadzenie !! Tak sie jakos zlozylo ze w ciagu ostatnich kilku dni prawie codziennie zlozylo mi sie tak ze mialem kilka awaryjnych hamowan. No straszne ale zahamowac ta kabaryne to tragedia bez ABS !! Niewazne czy na suchym czy na deszczu. Postanowilem w najblizszym wolnym czasie poszukac usterki i usunac. |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 23:15
|
|
|
ABS nie skraca drogi hamowania, tylko nie blokujac kol pozwala na ominiecie przeszkody przy wcisnietym pedale hamulca. Nie wiem dlaczego tak sadzisz, jednak u mnie w lato na suchej nawierzchni maszyna niemal staje w miejscu. Jak popada, to faktycznie gorzej i trzeba uwazac, natomiast zima rowniez sadze, ze ABS by sie przydal, choc do tej pory nie mialem okazji spraktykowac jego cudownego dzialania.
Ja natomiast w najblizszym czasie poszukam odpowiedniego bezpiecznika i wylacze to dziadostwo. Uwielbiam chwile, kiedy dojezdzam do skrzyzowania, spokojnie sobie hamuje a tu nie wiadomo skad pedal mi zaczyna skakac i ledwo co hamuje. Poza tym poranne testowanie sie "pedala" tez jest denerwujace. Sadze, ze przy tak niskiej generacji ABS lepiej poradze sobie sam. |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 23:55
|
|
|
| Wiesz jakbys pocztal moje wczesnijesze posty dotyczace ABSu to moznaby powiedziec ze wlasnie mnie zacytowales. Wszystko to prawda jednak... nie przy tej masie auta. Mysle ze wlasnie dlatego Ford wpakowal go do kazdego egzemplarza bez wzgledy na rocznik i model. Ja mam jeszcze dodatkowo z przodu zimowki a to zdecydowanie pogarsza sytuacje. |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |7 Cze 2005|, 2005 23:59
|
|
|
Oczywiscie ze ABS jest potrzebny. Przeciez nie ładowali go tam ot tak bo mieli nadwyzki magazynowe Jest to ciezki samochod i posiada b. dobre hamulce, nawet nie wiadomo kiedy blokuje kola a przy "podbramkowej" sytuacji mało kto pierdoli sie z pulsacyjnym hamowaniem |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 00:03
|
|
|
Moze dlatego, ze mam szerokie kapcie ale na prawde na suchym asfalcie pieknie sie trzyma drogi i zatrzymuje niemal w miejscu a w sytuacji podbramkowej po prostu omija sie przeszkode.
Zima jest tragedia a na mokrym nie wesolo, wiec jesli ABS pomaga to dobrze ale w moim przypadku to poki co tylko przeszkadza.
Bycmoze gdyby w okresie kiedy byl sprawny uratowal mi tylek, to sadzilbym inaczej. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 00:39
|
|
|
Ibol żle sadzisz, ale ... kazdy robi jak chce
A abs sprawdza sie własnie szczegolnie na mokrym i suchym asfalcie, a nie na sliskim i sniegu.
A co do bezp to 1 ruch i juz, gwarantuje ci ze kilka mocniejszych hamowan, szczegolnie w deszczu i wrocisz szybko do ABSu jak ci zacznie uciekac auto bokami z toru jazdy. Hamowanie z ABS jest bezstresowe, wciskasz ham ulec do konca i martwisz sie reszta, bez ABSu juz tego niezrobisz i musiszpilnowac by nie zblokowac kół... |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 00:51
|
|
|
no ja swoj abs odbudowywalem(znaczy ja szukalem czesci) od kilku miesiecy. wczoraj (bo juz jest po polnocy) odebralem od xxxxxx scorpio. juz zrobione. a jak do mnie zadzwonil i powiedzial za zrobil w koncu abs(bo wcale nie bylo latwo) to byla to jedna z lepszych informacji dnia wczorajszego. i wydaje mi sie ze ten podcisnieniowy zalacza sie jakby pozniej niz moj byly elektryczny w mk1(opony sa te same wiec teraz sa jeszcze bardziej zuzyte) ale to moze tylko moja wyobraznia. jednak ciesze sie jak gwizdek ze zgasla mi kontrolka od absu i ze w koncu dziala
pozdrawiam
maciek
p.s. a przy masie scorpio na mokrym na 205 bez absu?? tragedia |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 07:45
|
|
|
| podcisnieniowy uklad wspomagania działa wolniej i poźniej wiec masz dobre odczucia, ABS włacza sie dalej dośc poźno, i wydajnosc hamowania jest moze nieznacznie słabsza ale napewno sa inne wrazenia przy wciskaniu pedału, trzeba sie przyzwyczaic, tak poporstu ma podcisnieniowe wspomaganie. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 08:35
|
|
|
Chyba nie ma co dyskutować nad tym, czy ABS w Scorpio jest potrzebny, czy nie
Jest i ma działać !
Ja przekonałem się o tym bardzo szybko. W Sierrce, tylko dzięki temu ustrojstwu, miałem do wymiany prawy reflektor i błotnik zamiast całego przodu, kiedy jakiś kretyn na środku skrzyżowania dał po hamulcach, bo zobaczył dziurę w jezdni
Teraz, po przesiadce na wieloryba, spawdzałem hamulce. Kiedy zasymulowałem awaryjne hamowanie na prostej drodze przy prędkości ok 130km/h, to owszem hamulce brzytwa, ale co z tego, jak auto obróciło się prawie o 180 stopni ! Dobrze wiecie, że w normalnych warunkach to śmierć ! Różnice w nawierzchni powodują taki efekt.
Po naprawie ABS-u zrobiłem podobne testy i wynik był taki, że za każdym razem auto jechało prościutko, jak po szynach !
Zrobiłem też coś, co wielu uzna za wariactwo - przy 120/h wdepnąłem pedał hamulca w podłogę, jadąc prawymi (a później lewymi) kołami po miękkim i sypkim poboczu !
W obu przypadkach efekt był taki sam - prosto i bez zarzucania )
Pomijając więc dyskusyjną sprawę ewentualnej możliwości ominięcia przeszkody podczas hamowania na śliskim, myślę że właśnie w awarynych sytuacjach ABS pomoże uratować naszą dupcię... |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
kJoFoL [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 08:37
|
|
|
| AMEN |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 08:43
|
|
|
Dodam od siebie, że przez te prawie 10 lat w Scorpio miałem akcje w obie strony - ABS włączał się niespodziewanie na piasku naniesionym na drogę czy na przejeździe kolejowym i spodziewanie na lodzie, powodując zę autko "nie chce stanąć" i prawie wjeżdżałem na samochody i ludzi; ale w drugą stronę - pozwalał na deptanie hamulców w zakrętach, na poboczach, na śniegu ibłocie, w takich warunkach, że po obrocie, przy tej długości i masie wozu nie tylko piruety bym kręcił ale i nieraz dach czy drzewo zaliczył. I po tych wszystkich doświadczeniach powiem tyle - ABS ma działać |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 08:52
|
|
|
AMEN ... |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
|
Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 09:01
|
|
|
| a słuchajcie, na czym polega "kanałowość" ABS'u, znaczyć się czym się różni 2-kanałowy od 4 kanałoweo i jakiś tam innych?? |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 09:04
|
|
|
| W 4-ro kanałowym, każde koło jest sterowane niezależnie, w 3-kanałowym - przednie każde osobno a tylne razem, 2-kan. - różnie (np. lewy przód i prawy tył + PP i LT)... |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
|
Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 09:06
|
|
|
| to jaki jest w wielorybie, jaki w przejściówce, a jaki w starej budzie? |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |