$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - problem ze świecami żarowymi-brak grzania
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problem ze świecami żarowymi-brak grzania
Autor Wiadomość
motorbreath
[Usunięty]

Wysłany: |2 Sie 2008|, 2008 23:05   problem ze świecami żarowymi-brak grzania

Witam, Pojawił się problem w mojej skorupce, mianowicie przy przekręceniu kluczyka nie nastepuję grzanie się świec, i tym samym nie ma możliwości odpalenia, dopiero po kilkunastu próbach zapala sie kontrolka,4 sekundy gaśnie i nie ma problemu z odpalaniem. Proszę was o pomoc co to może być, czyżby świece do wymiany?
Ostatnio zmieniony przez motorbreath |3 Sie 2008|, 2008 22:30, w całości zmieniany 1 raz  

k0al4
[Usunięty]

Wysłany: |4 Sie 2008|, 2008 12:39   

zaczął bym od zajrzenia do skrzyneczki bezpieczników i określenia jej stanu ewentualnie stacyjki :)

ps Padał może deszcz u Ciebie dość intensywnie?

motorbreath
[Usunięty]

Wysłany: |4 Sie 2008|, 2008 14:36   

Skrzynką zajmowałem się rok temu i wszystko z nią było w porządku. Auto stoi w garażu i ostatnio nie jeździłem w deszczu. Dzisiaj w nocy zaparkowałem na zewnątrz i za drugim razem pojawiło się grzanie, nie wiem czy to ma jakiś związek ale jak auto stało w garażu dłuższy czas to trzeba było około 100 prób aby pojawiło się grzanie. Jest tam jakieś urządzenie odpowiedzialne za załączanie sie grzania? stacyjka może?ale jak sprawdzić? Gdy silnik jest ciepły problem znika. Więc wygląda to na jakiś czujnik, coś z elektroniką, ale nie mam pojęcia co to może być. Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony przez motorbreath |4 Sie 2008|, 2008 17:52, w całości zmieniany 1 raz  

adamf 

Auto: ford scorpio 2,5TD
Wysłany: |4 Sie 2008|, 2008 22:09   

sprawdz przekaznik czasowy grzania świec ,,,,,,,,,kapturki na swiecach też mogą niełączyc powodzenia adamf,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

motorbreath
[Usunięty]

Wysłany: |6 Sie 2008|, 2008 11:48   

Gdzie znajduję się ten przekaźnik? Kapturki ok, z resztą sprawdzałem jak się zachowuje grzanie ze zdjętymi kapturkami ze świec i po paru próbach również sie pojawiało więc wnioskuję że nie ma to żadnego wpływu. Chyba jednak jakiś przekaźnik nawala.

Sobas
[Usunięty]

Wysłany: |13 Wrz 2008|, 2008 21:52   

na te kapturki to nie można być pewny,ja przez nie całą zimę do pracy pieszo chodziłem i męczyłem wszystkich niepotrzebnie na forum. Było tak ,że raz stykały raz nie,raz na jednym garku raz na trzech ,raz na czterech i tak tez odpalał. Raz przy -10 palił,a na drugi dzien przy +3 nie . W końcu obciąłem fajki,przylutowałem oczka,końcówki od świec nagwintowałem przykręciłem na śrubkę i problem zniknął. Ale w Twoim przypadku ,wina będzie pewnei gdzie indziej.Pozdrawiam

P.S .A tak przy okazji zapytam - mimo, że kontrolka od świec żarowych na desce zgaśnie to świece jeszcze przez chwilę po odpaleniu auta grzeją . Jaki czujnik czy tez inne ustrojstwo jest odpowiedzialne za ich wyłączenie??? Pytam ,gdyż ostatnio często świece nie przestają mi grzać,a wiem to ,bo mam kontrolke podłączoną bezpośrednio do przewodu prądowego zaraz za bezpiecznikiem od świec .

P.S2 Przekaźnik świec żarowych znajduje się w komorze silnikowej ,patrząc na auto po prawej stronie ,blisko sprężarki od klimy ( bynajmniej u mnie tak jest).
Ostatnio zmieniony przez Sobas |13 Wrz 2008|, 2008 22:07, w całości zmieniany 2 razy  

Gaiger 

Auto: Volvo V70 T5
Wysłany: |13 Wrz 2008|, 2008 22:27   

Sobas napisał/a:

P.S .A tak przy okazji zapytam - mimo, że kontrolka od świec żarowych na desce zgaśnie to świece jeszcze przez chwilę po odpaleniu auta grzeją . Jaki czujnik czy tez inne ustrojstwo jest odpowiedzialne za ich wyłączenie??? Pytam ,gdyż ostatnio często świece nie przestają mi grzać,a wiem to ,bo mam kontrolke podłączoną bezpośrednio do przewodu prądowego zaraz za bezpiecznikiem od świec .

Jak dobrze pamiętam to czasówka w przekaźniku podtrzymuje je po odpaleniu silnika ale, chyba, tylko wtedy gdy silnik jest zimny.
Informacja o tym z czujnika temp. silnika.
96 2,3 Ultima
96 Scorpio 2,3 Ghia
Sierry
92 1,8 TD Glx
91 1,8 TD Clx
90 1,8 Pb Clx
89 1,8 Pb

Sobas
[Usunięty]

Wysłany: |14 Wrz 2008|, 2008 16:05   

Z czarnego czujnika ,który pokazuje temp. na desce rozdzielczej???

Tlukas
[Usunięty]

Wysłany: |14 Wrz 2008|, 2008 16:43   

Z tego co pamiętam to nie z czarnego tylko z zielonego czujnika.

Sobas
[Usunięty]

Wysłany: |14 Wrz 2008|, 2008 17:55   

Wypiąłem też ten zielony ,ale świecy dalej grzały,a załączyły się wtedy wentylatory.
U mnie jest tak raz na kilka razy,że świece grzeją jakiś czas(juz przy odpalonym silniku),potem przestają czyli ok,ale już po dosłownie sekundzie załączaja się ponownie i grzeją dopóki nie wyłącze stacyjki. Przekaźnik raczej się nie skleja bo już tam zaglądałem. Na tą chwilę jak jest taka akcja wyciągam bezpiecznik od świec ,bo po co np w trasie mają się grzać...szkoda prundu.

Gaiger 

Auto: Volvo V70 T5
Wysłany: |14 Wrz 2008|, 2008 22:40   

Sobas nie wiem czy to czasem nie idzie przez komp silnika.
96 2,3 Ultima
96 Scorpio 2,3 Ghia
Sierry
92 1,8 TD Glx
91 1,8 TD Clx
90 1,8 Pb Clx
89 1,8 Pb

Odpowiedz do tematu