$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Pytanie praktyczne
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie praktyczne
Autor Wiadomość
slawektg 

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
Wysłany: |19 Maj 2008|, 2008 22:42   Pytanie praktyczne

Mam pytanie dla lubiacych dociekliwosc.czy turbodiesel bez turbiny jedzie tak jak diesel?teoretycznie powinien,bo porownywanie charakterystyk silnikow bazowych wyglada tak samo,ale czy napewno? ;)

Luke
[Usunięty]

Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 00:08   

nie wiem czy można to nazwać jazdą :twisted: , jak kiedyś w peugeocie 405 SRTD z jakiegoś powodu szlak trafił turbine to auta nie dało się rozpędzić powyżej 110km/h o wyprzedzaniu można było zapomnieć, to był totalny muł, a mam porównanie bo jeździłem 405 ze zwykłym dieslem pod maską i turbo (ta sam pojemność 1.9)

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 00:19   

nie, turbo bez turba nie bedzie jeździło jak zwykly diesel. Inne parametry pracy silnika sa.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 00:33   

Pod turbo silnik jest bardziej odprezony co samo przez sie rozumie ze jak padnie turbina to kaszel go objedzie

grand funk 
SBI

Auto: AUDI A6 2.4 v6 OśKA
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 04:56   

zwykły diesel fabrycznie bez turbiny jedzie całkiem spoko, diesel z padniętą turbiną nie chce jechać w ogóle. na bank nie będzie miał tyle mocy co ten fabrycznie bez turbiny.

GREGOR T
[Usunięty]

Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 06:09   

turbo diesel bez turbiny nie chcce jechac wogule.

a silniki wbrew pozorom nie sa takie same mimo iz wygladaja pod maska bardzo podobnie.nawet jak turbina sie konczy i daje mniejsze cisnienie do kolektora to juz jest to zauwazalne.
jesli diesel jest do tego jeszcze z elektronicznym sterowaniem zaplonem to juz jest kaplica calkowita.pol bara mnej i juz jest to odczuwalne dosc znacznym spadkierm mocy.

Platyn
[Usunięty]

Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 06:41   

Pershing napisał/a:
od turbo silnik jest bardziej odprezony co samo przez sie rozumie ze jak padnie turbina to kaszel go objedzie
Diesli do turbo się nie odpręża.
A ja przypuszczam że pewnie pod turbo jest inna dawka paliwa ( wkońcu turbo dostarcza więcej powietrza) i sterowanie ustawione pod inny skład mieszanki. Przypuszczam że diesel turbo bez turbo to tak jak polonez bez jednego cylindra.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 11:15   

Platyn napisał/a:
Diesli do turbo się nie odpręża.
A ja przypuszczam że pewnie pod turbo jest inna dawka paliwa ( wkońcu turbo dostarcza więcej powietrza) i sterowanie ustawione pod inny skład mieszanki. Przypuszczam że diesel turbo bez turbo to tak jak polonez bez jednego cylindra.
idąc tym tokiem rozumowania to będzie jechał dobrze do momentu w którym powinna napierać sprężarka, dopiero wtedy będzie średnio bo skład mieszanki będzie za bogaty ( pewnie będzie czarno za autem )

Platyn
[Usunięty]

Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 17:48   

Struna napisał/a:
będzie jechał dobrze do momentu w którym powinna napierać sprężarka, dopiero wtedy będzie średnio bo skład mieszanki będzie za bogaty ( pewnie będzie czarno za autem )
może być. Choć pompy wtryskowe mają różne wehikuły które to korygują ustawienia w momencie podawania przez turbo odpowiedniego ciśnienia. A jeżeli nie ma odpowiedniego ciśnienia to się nic tam nie załączy i coś tam nie zmieni czegoś. I tak moim zdaniem jedno wyklucza drugie a w końcu zasilanie silników pod turbo są zmieniane w stosunku do wolnossących.
Ja cię!! Ale się zakręciłem :P

[ Dodano: 2008-05-20, 17:56 ]
slawektg, więcej takich tematów :-d . Przynajmniej się żywo zrobiło na ropniakach :one:
Ostatnio zmieniony przez Platyn |20 Maj 2008|, 2008 17:57, w całości zmieniany 2 razy  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 18:02   

Platyn napisał/a:
Choć pompy wtryskowe mają różne wehikuły które to korygują ustawienia w momencie podawania przez turbo odpowiedniego ciśnienia. A jeżeli nie ma odpowiedniego ciśnienia to się nic tam nie załączy i coś tam nie zmieni czegoś.
tylko czy w VM akurat tak jest ?

Platyn
[Usunięty]

Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 18:15   

Przynajmniej moja pompa starszego typu ma taki cuś. Membrana zwana również ?boosterem?. Nowsze mają elektroniczne sterowanie

pavlo88
[Usunięty]

Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 19:30   

ja ostawiam że objawy beda podobne jak przy padniętym przepływomierzu chociaż ręki sobie uciać nie dam bo nigdy nie spotkałem sie z takim przypadkiem ale z tego co sie orientuje to nawet na niskich obrotach TD bez T nie jedzie ;p
Ostatnio zmieniony przez pavlo88 |20 Maj 2008|, 2008 19:31, w całości zmieniany 1 raz  

slawektg 

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 20:44   

Platyn napisał/a:
slawektg, więcej takich tematów :-d . Przynajmniej się żywo zrobiło na ropniakach :one:
No i o to chodzilo!!mam jeszcze kilka tematow do rozwazan.bede zapodawal.co do tematu-potwierdzam.TD bez turbo nie jedzie.jednakze nie chodzi o pompe wtryskowa,ani odprezenie,bo takowego w turbodieslu nie ma.najistotniejsza roznica jest zmiana faz rozrzadu do wumuszonego napelniania cylindrow

GREGOR T
[Usunięty]

Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 21:43   

no dobra-

ale w ktorym starym turbo dieslu z mechaniczna pompa wtryskowa sa zmienne fazy rorzadu???

chyba ze chodzi o ksztalt krzywek na walkach ktore zmieniaja moment otwarcia zaworu??przez co sa poprostu inne walki do TD i do zwyklego diesla...i ten rozrzad jest tak jakby innaczej ustawiony...
no ale w tedy zeby zwyklemu dizlowi dolozyc turbo to wystarczylo by :
zmienic kolektor wydechowy i ssacy
zalozyc zailanie olejem i jakis odplyw
i jadac tym tokiem rozumowania zmienic walek i powinien diesel smigac z turbo
ale przeciez tak sie nie da.

np:citroen c15
1.9 d ma taki sam walek rozrzadu i ustawienie rozrzadu jak citroen c 15 1.9 td
to jest jeden z najpopularniejszych motorow francuskich i pakowali go w roznych wersjach gdzie sie dalo :-d

wiec ponawiam pytanie czemu:
motor z turbina nie jedzie jak mu turbina padnie tak jak jego prawie identyczny brat ktory byl bez turba od urodzenia???? :695:

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 22:33   

raczek kąt wyprzedzenia wtrysku jezst zmienny a i zarazem zapłonu
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Odpowiedz do tematu