|
Pytanie praktyczne |
| Autor |
Wiadomość |
slawektg

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
|
Wysłany: |19 Maj 2008|, 2008 22:42 Pytanie praktyczne
|
|
|
Mam pytanie dla lubiacych dociekliwosc.czy turbodiesel bez turbiny jedzie tak jak diesel?teoretycznie powinien,bo porownywanie charakterystyk silnikow bazowych wyglada tak samo,ale czy napewno? |
_________________ 806 turbo,XR4 turbo czyli biTURBO!!!!!JAK TURBO NIE DYMA,TO SILNIKA NI MA!!!! |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 00:08
|
|
|
nie wiem czy można to nazwać jazdą , jak kiedyś w peugeocie 405 SRTD z jakiegoś powodu szlak trafił turbine to auta nie dało się rozpędzić powyżej 110km/h o wyprzedzaniu można było zapomnieć, to był totalny muł, a mam porównanie bo jeździłem 405 ze zwykłym dieslem pod maską i turbo (ta sam pojemność 1.9) |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 00:19
|
|
|
| nie, turbo bez turba nie bedzie jeździło jak zwykly diesel. Inne parametry pracy silnika sa. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 00:33
|
|
|
| Pod turbo silnik jest bardziej odprezony co samo przez sie rozumie ze jak padnie turbina to kaszel go objedzie |
|
|
|
 |
grand funk
SBI

Auto: AUDI A6 2.4 v6 OśKA
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 12 Sie 2007 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 04:56
|
|
|
| zwykły diesel fabrycznie bez turbiny jedzie całkiem spoko, diesel z padniętą turbiną nie chce jechać w ogóle. na bank nie będzie miał tyle mocy co ten fabrycznie bez turbiny. |
_________________ tel 507527578 |
|
|
|
 |
GREGOR T [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 06:09
|
|
|
turbo diesel bez turbiny nie chcce jechac wogule.
a silniki wbrew pozorom nie sa takie same mimo iz wygladaja pod maska bardzo podobnie.nawet jak turbina sie konczy i daje mniejsze cisnienie do kolektora to juz jest to zauwazalne.
jesli diesel jest do tego jeszcze z elektronicznym sterowaniem zaplonem to juz jest kaplica calkowita.pol bara mnej i juz jest to odczuwalne dosc znacznym spadkierm mocy. |
|
|
|
 |
Platyn [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 06:41
|
|
|
| Pershing napisał/a: | | od turbo silnik jest bardziej odprezony co samo przez sie rozumie ze jak padnie turbina to kaszel go objedzie | Diesli do turbo się nie odpręża.
A ja przypuszczam że pewnie pod turbo jest inna dawka paliwa ( wkońcu turbo dostarcza więcej powietrza) i sterowanie ustawione pod inny skład mieszanki. Przypuszczam że diesel turbo bez turbo to tak jak polonez bez jednego cylindra. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 11:15
|
|
|
| Platyn napisał/a: | Diesli do turbo się nie odpręża.
A ja przypuszczam że pewnie pod turbo jest inna dawka paliwa ( wkońcu turbo dostarcza więcej powietrza) i sterowanie ustawione pod inny skład mieszanki. Przypuszczam że diesel turbo bez turbo to tak jak polonez bez jednego cylindra. | idąc tym tokiem rozumowania to będzie jechał dobrze do momentu w którym powinna napierać sprężarka, dopiero wtedy będzie średnio bo skład mieszanki będzie za bogaty ( pewnie będzie czarno za autem ) |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Platyn [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 17:48
|
|
|
| Struna napisał/a: | | będzie jechał dobrze do momentu w którym powinna napierać sprężarka, dopiero wtedy będzie średnio bo skład mieszanki będzie za bogaty ( pewnie będzie czarno za autem ) | może być. Choć pompy wtryskowe mają różne wehikuły które to korygują ustawienia w momencie podawania przez turbo odpowiedniego ciśnienia. A jeżeli nie ma odpowiedniego ciśnienia to się nic tam nie załączy i coś tam nie zmieni czegoś. I tak moim zdaniem jedno wyklucza drugie a w końcu zasilanie silników pod turbo są zmieniane w stosunku do wolnossących.
Ja cię!! Ale się zakręciłem
[ Dodano: 2008-05-20, 17:56 ]
slawektg, więcej takich tematów . Przynajmniej się żywo zrobiło na ropniakach |
| Ostatnio zmieniony przez Platyn |20 Maj 2008|, 2008 17:57, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 18:02
|
|
|
| Platyn napisał/a: | | Choć pompy wtryskowe mają różne wehikuły które to korygują ustawienia w momencie podawania przez turbo odpowiedniego ciśnienia. A jeżeli nie ma odpowiedniego ciśnienia to się nic tam nie załączy i coś tam nie zmieni czegoś. | tylko czy w VM akurat tak jest ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Platyn [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 18:15
|
|
|
| Przynajmniej moja pompa starszego typu ma taki cuś. Membrana zwana również ?boosterem?. Nowsze mają elektroniczne sterowanie |
|
|
|
 |
pavlo88 [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 19:30
|
|
|
| ja ostawiam że objawy beda podobne jak przy padniętym przepływomierzu chociaż ręki sobie uciać nie dam bo nigdy nie spotkałem sie z takim przypadkiem ale z tego co sie orientuje to nawet na niskich obrotach TD bez T nie jedzie ;p |
| Ostatnio zmieniony przez pavlo88 |20 Maj 2008|, 2008 19:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
slawektg

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
|
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 20:44
|
|
|
| Platyn napisał/a: | slawektg, więcej takich tematów . Przynajmniej się żywo zrobiło na ropniakach | No i o to chodzilo!!mam jeszcze kilka tematow do rozwazan.bede zapodawal.co do tematu-potwierdzam.TD bez turbo nie jedzie.jednakze nie chodzi o pompe wtryskowa,ani odprezenie,bo takowego w turbodieslu nie ma.najistotniejsza roznica jest zmiana faz rozrzadu do wumuszonego napelniania cylindrow |
_________________ 806 turbo,XR4 turbo czyli biTURBO!!!!!JAK TURBO NIE DYMA,TO SILNIKA NI MA!!!! |
|
|
|
 |
GREGOR T [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 21:43
|
|
|
no dobra-
ale w ktorym starym turbo dieslu z mechaniczna pompa wtryskowa sa zmienne fazy rorzadu???
chyba ze chodzi o ksztalt krzywek na walkach ktore zmieniaja moment otwarcia zaworu??przez co sa poprostu inne walki do TD i do zwyklego diesla...i ten rozrzad jest tak jakby innaczej ustawiony...
no ale w tedy zeby zwyklemu dizlowi dolozyc turbo to wystarczylo by :
zmienic kolektor wydechowy i ssacy
zalozyc zailanie olejem i jakis odplyw
i jadac tym tokiem rozumowania zmienic walek i powinien diesel smigac z turbo
ale przeciez tak sie nie da.
np:citroen c15
1.9 d ma taki sam walek rozrzadu i ustawienie rozrzadu jak citroen c 15 1.9 td
to jest jeden z najpopularniejszych motorow francuskich i pakowali go w roznych wersjach gdzie sie dalo
wiec ponawiam pytanie czemu:
motor z turbina nie jedzie jak mu turbina padnie tak jak jego prawie identyczny brat ktory byl bez turba od urodzenia???? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |20 Maj 2008|, 2008 22:33
|
|
|
| raczek kąt wyprzedzenia wtrysku jezst zmienny a i zarazem zapłonu |