$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Problem z zapalaniem - NOWE
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z zapalaniem - NOWE
Autor Wiadomość
mIRO
[Usunięty]

Wysłany: |18 Sie 2004|, 2004 11:45   Problem z zapalaniem - NOWE

Witam,

zwracam się do Was jako do specjalistów, bo mi już niestety skończyły się pomysły na to jak zaradzić z problemami przy zapalaniu w moim Scorpio.
Co się dzieje? Gdy silnik jest ZIMNY, po przekręceniu kluczyka, silnik startuje i zaraz po tym gaśnie. Dzieje się tak kilka razy (5-7), czasem trzeba trochę dłużej przytrzymać rozruch aby zaskoczył, aż w końcu zapala. Trwa to jednak trochę długo i jest bardzo męczące.
Podejżewałem stare przewody WN, świece i filtr powietrza. Wszystko zostało wczoraj wymienione na nowe, niestety to nie pomogło :(
Samochód już DAWNO rzucił jazdę na benzynie, na której silnik chodzi bardzo nierówno i pracują tylko 3 cylindry jak dobrze pójdzie. Ale nawet przy zapalaniu na gazie mam takie same kłopoty z zapalaniem.

Gdzie mam szukać problemu?

Jest to Scorpio 2.o, rocznik 1990, DOHC EFi, z instalacją LPG.

Pozdrawiam,

mIRO
Ostatnio zmieniony przez mIRO |18 Sie 2004|, 2004 13:02, w całości zmieniany 1 raz  

SzerszeN
[Usunięty]

Wysłany: |18 Sie 2004|, 2004 12:26   

co mi przychodzi do glowy to jeszcze skrzynka z bezpiecznikami, ta pod maska a konkretnie jej dol i plytka w niej umieszczona, moze tam byc niezle bagno, a poza tym plytka moze byc juz niezle "zaplesniala"

druga sprawa to dolot powietrza, mialem podobne objawy w hyundaiu, pojechalem do mechaniora straszyl mnie silniczkiem krokowy, ale wziol szmate zdjol rure poietrza z modulu wtrysku, wsadzil w niego szmate i wytar, wyciagajac kupe "smoly ze srodka" jak reka odiol objawy ustapily

moze ktos jeszcze cos podpowie

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |20 Sie 2004|, 2004 22:19   

jezeli masz instalacje gazową z kompem, i odpala na benzynie (tzn powinien) to problemem jest padnieta pompa paliwa. Prawdopodobnie jak juz zapali to nastepnie odpala bez problemu? nie pali tylko po dluzszym postoju? Prawdopodobnie miales zbyt malo paliwka kiedys i pompa poszla .... no wiesz gdzie :)
http://tinyurl.com/qhaqjsk

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |22 Sie 2004|, 2004 08:18   

wg mnie, nic innego, jak regulacja instalki
wnioskuję, że masz za bogatą mieszankę, która lepiej zapala sie dopiero, gdy silnik trochę popracuje.
spróbuj zubożyć - wkręcając śrubę reguacji wolnych obr. LPG na reduktorze

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |26 Sie 2004|, 2004 02:32   

Ja bym się skłaniał do diagnozy Antka - widziałem podobny objaw i też podejrzewam pompę, ewentualnie jakaś drobna nieszczelność układu zasilania i paliwo cofa się do zbiornika.

Zysio 
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
Wysłany: |20 Maj 2005|, 2005 22:00   

ja mam takie pytanko: czy jest mozliwosc rozruchu na samym LPG bez uzycia benzyny, silnik z instalacją II generacji (z automacikiem). Sprawa bardzo nagli, ale nowego wątku nie bede zakladac ;)
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |20 Maj 2005|, 2005 23:03   

jest mozliwa. Wiekszosc instalacji ma tzw tryb awaryjnego zapalenia z gazu.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |21 Maj 2005|, 2005 09:11   

WSZYSTKIE mają
nikoniecznie przez guzik wewnątrz, ale obpalić się da każde auto TYLKO na lpg

will
[Usunięty]

Wysłany: |3 Lip 2005|, 2005 12:07   

witam ja z kolei borykam sie z czyms takim.gdy jest suche powietrze tzn nie wilgotne czyli ladna sucha pora to autko jak odpalam rano na benzynie zgasnie raz ale za drugim juz razem odpala i chodzi troszke nie rowne ma odroty.jednak jak troszke deszczu spadnie i jest wilgoc ostatnio tak sie zdarzylo ze musialem kilka razy palic chyba z 5 razy.na gazie chodzi rowniotko nie ma zadnych problemow.komp wyswietla ze jest problem z czujnikiem temperatury cieczy chlodzacej.regulator wolnych obrotow wyciagnalem przeczyscilem ale nie zawiele to pomoglo.co moze byc taka przyczyna?kable?swiece?tylko na zimnym silniku mam taki problem z rozruchem jak jest juz cieply to pali bezproblemow??? czy rzeczywiscie czujnik walniety i nie wie jaka mieszanke dobrac na zimnym?

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |3 Lip 2005|, 2005 12:36   

To moze byc wina czujnika. Odpowiada on za dodatkowa dawke paliwa przy rozruchu. Jesli jest walniety tej dodatkowej dawki moze nie dostawac i dlatego gasnie. Mialem to samo tylko ze u mnioe caly czas walilo waliwo i mialem problemy z rozruchem goracego (zalewal sie). Za czujnik dalem 103 zl. Co do problemow w deszczowa pogode to zobacz kable WN. Moze czas na wymiane ?

fordzik3
[Usunięty]

Wysłany: |3 Lip 2005|, 2005 14:14   

VIK napisał/a:
WSZYSTKIE mają
nikoniecznie przez guzik wewnątrz, ale obpalić się da każde auto TYLKO na lpg

może zdradzisz jak to zrobić :?:

__Robert__ 
FST Member

Auto: Nie ma Forda
Wysłany: |3 Lip 2005|, 2005 15:48   

Panowie a gdzie ten czujnik się znajduje w OHC-u?
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG

Pozdrawiam
Robert

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |3 Lip 2005|, 2005 16:28   

wlasnie odpalilem po kilkuletniej przerwie (u poprzednika) autko na paliwku. pokleiłem przepływomierz, wyregulowałem na przeplywomierzu (nie na imbusie tylko pod tą czarną klapką-fotorelacja bedzie w innym watku). i jest problem podobny:
po zapaleniu na zimnym silniku gasnie na wolnych za to jak sie lekko doda gazu i potrzyma jest wszystko oki. i jak sie silnik rozgrzeje to wolne obroty śa bez wahan tylko jakby troszke nierówne. podejrzewam dwie opcje:
1) słaba pompa paliwa (mierzona, wydajnosc w granicach 1/2 a pod obciązeniem 2/3 wartości nominalnych, wogole nie trzyma cisnienia-jakis zaworek?)
lub
2)ten czujnik temperatury - ghdzie on jest w ohacu-to nie są te druciki przed klapką w MAFie???
co to moze być? silniczek na benzynce po moich kombinacjach chodzi naprawde równo i sprawnie. zapala tez dobrze jesli sie na wolnych nie zapomni trzymac lekko noge na gazie.

mIRO
[Usunięty]

Wysłany: |4 Lip 2005|, 2005 09:00   Pompa paliwa

Witam,

problem już dawno temu rozwiązałem i zapomniałem napisać dla potomnych o so chozi. Nie dobry mIRO :evil:
A więc była to padnięta pompa paliwa + dodatkowo nierówną pracę powodowały dwa padnięte wtryskiwacze (!). Po wymianie pompy samochód zaczął już równo zapalać i problem został rozwiązany, co o czywiście nie kwalifikuje go dalej do jazdy na benzynie na 2 wtryskiwaczach. Tak więc dodatkowo wymieniłem na nową listwę wtryskiwaczy i nie poznałem auta!

Pozdrawiam,

mIRO

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |4 Lip 2005|, 2005 09:44   

fordzik3 napisał/a:
może zdradzisz jak to zrobić :?:

Ja w swoim mam tylko 1 przycisk. Aby uruchomic tylko na LPG trzeba go przytrzymac przed wlaczeniem stacyjki i w tym stanie przekrecic kluczyk i juz odpala na LPG i bedzie tak odpalal dopoki znowu nie nacisniesz guzika. Opcja ta moze byc wylaczona w centralce i trzeba ja wtedy wlaczyc za pomoca odpowiedniego programu i interfejsu.

Odpowiedz do tematu