|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Chłodnica klimy |
| Autor |
Wiadomość |
sp4lvc [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Kwi 2008|, 2008 22:30
|
|
|
| Nie będę miał drugiej chłodnicy.Wąski rozpiłował ją przy wyjmowaniu belki,żal serce ściska,ale co zrobić.Otóż jestem po pertraktacjach telefonicznych z warsztatami białostockimi i Oli miał rację.Wszyscy chcą,żeby im chłodnicę dostarczyć.Podpowiedzcie jak sie zabrać za wyjęcie tej chłodnicy.Chciałem dziś namówić na tę robotę lokalnego klimatyka,ale się nie podjął.Nie wiem,czy nie robił takich rzeczy,czy może uznał,że za mało zarobi.Jutro jadę szukać szczęścia po warsztatach.Jak to jest mocowane,jak odkręcać,czym odkręcać,na co uważać - jednym słowem wszystkie wiadomości ,które mogą sie przydać przy tej robocie. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |22 Kwi 2008|, 2008 23:39
|
|
|
2 srobki od dolu, weze sztywne i chlodnica idzieladnie w dol |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Kwi 2008|, 2008 08:26
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | 2 srobki od dolu, weze sztywne i chlodnica idzieladnie w dol |
Quziczek z petelką Rafale. Trzeba jeszcze odkrecić i opuscić chłodnicę wody. Właśnie aluminiowy przewód łaczący się z gumowym nie pozwala na taki manewr (chyba że jest już uwalony przy chłodnicy to tak). Poza tym wcześniej demontowałem wentylator - bo tez był problem z wyjęciem.
Sprawę ułatwiłoby dodatkowo rozłaczenie przewodu met-gumowego na szybkozłączce - ale najlepiej mieć przyrządzik... bo bawić się w rozwarcie sprężynki to czasochłonna i iryrtująca zabawa chyba , że ktos mam patenta. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |23 Kwi 2008|, 2008 12:46
|
|
|
no sorka w mk2 jest nieco ciezej zapomialem, w mk3 idzie prosciej |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Kwi 2008|, 2008 12:58
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | no sorka w mk2 jest nieco ciezej zapomialem, w mk3 idzie prosciej |
dokładnie Rafale ... wielorybek łatwiejszy pod tym wzgledem |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |23 Kwi 2008|, 2008 13:00
|
|
|
| Oli napisał/a: | dokładnie Rafale ... wielorybek łatwiejszy pod tym wzgledem | ta jasne, chciałem raz odkręcić chłodnicę klimy to się śrub ukręciła zdecydowanie łatwiej |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |23 Kwi 2008|, 2008 13:18
|
|
|
no jak sie ma pordzewiale auto |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |23 Kwi 2008|, 2008 13:55
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | no jak sie ma pordzewiale auto | aha, no nie wpadłem na to jak go oglądałem bo jakoś nie było rdzy - dzięki za info, będę wiedział na przyszłość |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |23 Kwi 2008|, 2008 18:04
|
|
|
| no i pamiętej, że z układu może być jakieś ciśnienie, ostrożnie z oczami, chociaż jak jest duża dziura, to będzie pusty. |
|
|
|
 |
sp4lvc [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2008|, 2008 07:59
|
|
|
Rurka juz zalutowana.Wczoraj zrobiliśmy z kloegą -klimatykiem próżnię.Dziś mam zajechać na oględziny jak to się trzyma.Jest szansa,że nastąpi wreszcie moment nabicia klimy.Mam jeszcze jedno pytanie.Po wciśnięciu przycisku w kabinie nie zapala sie lampka.Żarówka dobra,bo sprawdzałem.Czy ktoś może mi wytlumaczyć od czego jest uzależnione zajaranie sie tej żarówki.Czy po nabiciu zadziała,czy jest coś nie tak w elektryce?MOże poprzedni wlaściciel profilaktycznie wyjął jakis bezpiecznik lub przekaźnik.
[ Dodano: 2008-05-03, 21:03 ]
Mojej bajki ciąg dalszy.Dziś zapodany został czynnik.Niestety żadnej reakcji-czytaj pracy układu.Lampka w przycisku nie włącza się.Sprężarka tym bardziej.Zdurniałem kompletnie.Chciałbym mieć nadzieję,że to tylko coś z elektryką.Panowie wielka prośba-jak to rozwikłać?Bezpieczniki,przekaźniki,czujniki-co jest za to odpowiedzialne.I najważniejsza sprawa,czy jest mozliwość sprawdzenia jakoś na krótko sprężarki. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Maj 2008|, 2008 22:20
|
|
|
| sp4lvc napisał/a: | | czy jest mozliwość sprawdzenia jakoś na krótko sprężarki. | jak najbardziej, we wtyczce od presostatu zwierasz pionowe pin-y, dwa są od sprzęgła sprężarki a drugie dwa od wiatraków, czyli jak zewrzesz te dwa co trzeba to sprężarka powinna zasprzęglić i wystartować. |
|
|
|
 |
sp4lvc [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2008|, 2008 22:32
|
|
|
| Czyli rozumiem,ze z powodu defektu tego czujnika może nic nie startować?Tylko czytałem na forum wypowiedzi,że nawet bez ciśnienia w ukladzie lampa na pokrętle klimy migała po włączeniu.Czy dobrze myślę-jest to zamocowane jakby na górze osuszacza.Na chłodnicy klimy nie mam wiatraka,czyli rozumiem,że mogą być odpalane te ,które siedzą na chłodnicy od wody. |
| Ostatnio zmieniony przez sp4lvc |3 Maj 2008|, 2008 22:39, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Maj 2008|, 2008 22:38
|
|
|
| sp4lvc napisał/a: | | Czyli rozumiem,ze z powodu defektu tego czujnika może nic nie startować? | dokładnie. | sp4lvc napisał/a: | | Czy dobrze myślę-jest to zamocowane jakby na górze osuszacza. | zgadza się. | sp4lvc napisał/a: | | Na chłodnicy klimy nie mam wiatraka,czyli rozumiem,że mogą być odpalane te ,które siedzą na chłodnicy od wody. | i tu również się zgadza, uruchomienie klimy włącza wiatraki w tryb "cichy" czyli szeregowo. |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |3 Maj 2008|, 2008 22:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sp4lvc [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2008|, 2008 22:45
|
|
|
| Czytałem na forum wypowiedzi,że nawet bez ciśnienia w ukladzie lampa na pokrętle klimy migała po włączeniu.Bezpiecznik 33 w dodatkowej skrzynce jakby cały,a przekaźnik 24 chyba jutro wezmę na warsztat,bo po nocy juz mi sie nie chce dłubać.Notabene-czekam na okulary +1,5 (pan doktor powiedział,ze norma w tym wieku). |
| Ostatnio zmieniony przez sp4lvc |3 Maj 2008|, 2008 22:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Maj 2008|, 2008 22:51
|
|
|
| sp4lvc napisał/a: | | Czytałem na forum wypowiedzi,że nawet bez ciśnienia w ukladzie lampa na pokrętle klimy migała po włączeniu | tylko w jednym mk2 widziałem żeby lampka migała, cała reszta poprostu nie świeciła jak klima nie startowała. Może to kwestia rodzaju zastosowanego sterownika. Sprawdź czy na wtyczce do sprzęgła sprężarki pojawia się napięcia jak włączasz klimę, czujnik oblodzenia też może dawać dziwne objawy więc też by wartało sprawdzić.
Czy jak włączasz klimę to słychać "cyknięcie" przekaźnika ? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |