|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
predkosciomierz... dziala... nie dziala...dziala... |
| Autor |
Wiadomość |
sobolaqe

Auto: '96 2,3 manual, kombi + sekwencja
|
Wysłany: |14 Maj 2005|, 2005 23:08 predkosciomierz... dziala... nie dziala...dziala...
|
|
|
witam
mam takie pytanie. czy ta nieszczesna pradniczka(czy jak sie to zwie) do ktorej podpiety jest predkosciomierz pada najczesciej definitywnie czy zdaza jej sie tylko czasami nie dzialac.
od pewnego czasu mialem problem z predkosciomierzem, jak mi sie zagrzal samochod to odmawial posluszenstwa. wiem ze to bez sensu ale tak bylo, np ruszalem w zimie i dzialal, jak jechalem tylko 10 km do pracy to bylo OK, ale np jak juz kolo 30 km robilem to przestawal dzialac. postal z 2-3 godziny i dzialal, ale jak bym wsiadl po 30 min to dalej nic.
podejrzenie padlo na luty w predkosciomierzu, wymontowalem, poprawilem wszystkie luty i to samo. sprawdzalem kable przy pradniczce wygladaly OK.
jakies 2 mies temu zrobilem kolo 800 km ciagiem, z czego przez dobre 600 km nie dzialal, az zaskoczyl;) no i wszystko bylo OK do dzisiaj. znowu po jakies 20 km przestaje dzialac.
juz mnie powoli szlak z tym trafia, co to moze byc? niewiem, jakies zwarcie na kablach miedzy pradniczka a predkosciomierzem?? (swoja droga ktoredy one ida?)
za wszelkie podpowiedzi bede wdzieczny. |
_________________ pzdr
piotrek
508 RXH '15 2.0 HDI 180KM
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6 |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2005|, 2005 13:17
|
|
|
w moim starym "buraku" dohc'90 trzebabylo walnac zegary i dzialalo. czasami kilka razy w 1 trasie . a pradniczka byla ok.
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
awb [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2005|, 2005 13:30
|
|
|
dokladnie wyciagnij zegary i wyczysc styki to raczej nie pradniczka ale jakby co to kolega wyzej czyli mmmk ja ma na sprzedaz wal w zegary |
|
|
|
 |
sobolaqe

|
Wysłany: |15 Maj 2005|, 2005 14:43
|
|
|
ehhh styki poprawione, poodginane, podociskane itd itp. niewiem czy to to.
walenie popmaga jak sie przytnie wskazowka i nie ruszy z miejsca. mozna poznac ze pradniczka dziala po tym ze km na liczniku dziennym leca a wskazowka stoi na 0 ;D
pozatym okladalem deske lapa i nic.
ile taka pradniczka by kosztowala?? |
_________________ pzdr
piotrek
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6 |
|
|
|
 |
awb [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2005|, 2005 19:21
|
|
|
| pytaj macka na gg albo telefonicznie ja takiej nie mam (chodzi o mmmk) |
|
|
|
 |
awb [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2005|, 2005 19:33
|
|
|
| pytalem go pradniczka bedzie kosztowac okolo 80 alotych jak jestes zainteresowany dzwon do niego |
|
|
|
 |
skandal4 [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2005|, 2005 20:46
|
|
|
| U mnie było to samo. Jak tylko kupiłem to nie chodził prędkościomierz. Na całe szczęście wymieniłem bezpiecznik i lata. Może zacznij od tego? |
|
|
|
 |
sobolaqe

|
Wysłany: |15 Maj 2005|, 2005 22:29
|
|
|
Awb(i mmmk) dziekuje bardzo za sprawdzenie ceny, poki co mam straszna pustke w portfelu, pozatym musze sie gdzies w Krakowie na kanal dostac i ogladnac ta pradniczke(moze ktos wie gdzie szukac kanalu, bo u mnie w robocie cos sie zbuntowali na moje naprawy na ich kanale ;D). moze cos tylko nie styka czasem.
skandal4 dzieki za podpowiedz, ale wszystkie bezpieczniki przegladniete i sa OK. |
_________________ pzdr
piotrek
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6 |
|
|
|
 |
sobolaqe

|
Wysłany: |16 Maj 2005|, 2005 09:47
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | E! nie kupuj pradniczki bo to nie jej wina, jak leca kilometry a predkosciomierz stoi to pradniczka jest dobra, wina lezy ewidentnie po stronie zegarow |
zle sie wyrazilem;)
chodzilo o uderzanie w deske, pomaga tylko wtedy kiedy wskazowka stoi w miejscu a leca kilometry, niestety jest to marginalny przypadak, najczesciej jak przestaje dzialac to wszystko. ani kilometry nie leca ani wskazowka sie nie rusza.
jedyne co mi przychodzi do glowy to kanal, ogladniecie pradniczki i ew. sprawdzenie czy niema gdzies zwarcia na lini pradniczka predkosciomierz.
swoja droga wie ktos czy np predkosciomierz od przejsciowki podejdzie do mojego wiekowego pojazdu ? bo napewno roznia sie konstrukcja troszke, nowszy rozebralem bez problemu, a ten starszy jest bardziej zabudowany. no i ten od przejsciowki cos nie dawal znaku zycia u mnie. |
_________________ pzdr
piotrek
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6 |
|
|
|
 |
awb [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Maj 2005|, 2005 10:07
|
|
|
| da sie go wlozyc ale trzeba troche pokombinowac w tej kwestii radze zapytac xxxxx -michal on ci powie jak i co pozdrawiam |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Maj 2005|, 2005 00:02
|
|
|
U mnie jest tak ze jak lece w trasie przez dluzszy momen setka to mi sie tam wlasnie zawiesza wskazowka (w koncu auto informatyka:)). Jak zwolnie to nadal jade 100 km/h jednak jak przyspiesze to idzie na wiecej. Walniecie w daszek powyzej zegarow pomaga |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |17 Maj 2005|, 2005 00:27
|
|
|
Mnie przez jakis czas zegar szedl do 120 ale ostatnio sie odblokowal |
|
|
|
 |
szmigier [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Maj 2005|, 2005 10:56
|
|
|
Czyli sumując Wasze wypowiedzi - jeśli wskazówka prędkościomierza lata jak chce, de facto zaniżając prędkość dość znacznie i jednocześnie do tego dochodzi zaniżany przebieg dzienny (porównując gdy było ok. to na zbiorniku gazu jechałem około 390km,a teraz tylko 250km --> a nawet mniej),co jest dość logiczne TO winna jest prądniczka - to ustrojstwo z boku skrzyni biegów??
Pozdrawiam Wszystkich |
|
|
|
 |
Mc'Aron [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Maj 2005|, 2005 17:17
|
|
|
Mam dokładnie ten sam problem.
Wystarczy przejechać parę kilometrów aby wskazówka licznika najpierw zaczęła lekko podskakiwać, potem mocno zaniżać prędkość a na końcu zwis kompletny.
Pojechałem z tym do elektryka, który posprawdzał przewody, zegary i stwierdził: prądniczka do wymiany.
Teraz szukam takowej do ASB. Jest inna niż do manualnej. |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Maj 2005|, 2005 10:54
|
|
|
Ja swoja walke z zegarami zaczalem dawno temu. Na poczatku oszukiwal mi przebieg, zawieszala sie wskazowka, zanizal predkosc itp, ... pozniej jak zalozylem dodatkowy komputerowy licznik, to o dziwo przebieg sie naprawil i do tej pory dziala a predkosciomierz jak przedtem - zanizal, zawieszal sie ale juz nie tak kategorycznie. Teraz od kilku tygodni najprawdopodobniej i mnie szwankuje juz pradniczka, poniewaz wskazania na obydwu moich predkosciomierzach pracuja wahadlowo - zwieksza sie i zmniejsza a czestotliwosc zwieksza sie wraz ze wzrostem predkosci. Juz mi rece opadaja.
Mam nadzieje, ze to faktycznie pradniczka i ze kupie sprawna. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |