$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Remont
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Remont
Autor Wiadomość
marcys
[Usunięty]

Wysłany: |24 Paź 2007|, 2007 11:40   

sprzełgo kompletne razem z tym nieszczesnym lozyskiem zabudowanym na stałe w wysprzegliku? samo to kosztuje z tego kojarze wiecej niz komplet.

brontozaur 

Auto: 1999 Audi A6 2,5 TDi FWD :(
Wysłany: |24 Paź 2007|, 2007 12:55   

Stefan napisał/a:
Witam!
brontozaur napisał/a:
miło "porozmawiać" z kimś kto wie że turbina się błyszczy i że jak pada to bierze olej.
-Forum sluzy wymianie pogladow i doswiadczen.Kolega nie powinien sie obrazac o to ze komus brakuje wiedzy.Dobrze by bylo zrobic jakies fotki,opis i umiescic w odpowiednim dziale. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Drodzy koledzy nikt się nie obraża "porozmawiać" specjalnie zaznaczone bo to chyba nie rozmowa lecz wymiana poglądów na odległość przy użyciu klawiatury. Uważam że to i inne fora to kopalnia wiedzy praktycznej. Jak skończę to opiszę dokładnie co i jak mi wyszło.

I pojawił się kolejny problem, okazało się że autko miało kiedyś ABS a teraz nie działa, muszę chyba kupić jakąś mądrą książkę o scorpio i poczytać o czujnikach itd. Chyba że ktoś z was może mi pomóc.
Pozdrawiam

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |24 Paź 2007|, 2007 12:56   

wlasnie czytasz ta madra ksiazke
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

k0al4
[Usunięty]

Wysłany: |24 Paź 2007|, 2007 17:01   

brontozaur napisał/a:
Stefan napisał/a:
Witam!
brontozaur napisał/a:
miło "porozmawiać" z kimś kto wie że turbina się błyszczy i że jak pada to bierze olej.
-Forum sluzy wymianie pogladow i doswiadczen.Kolega nie powinien sie obrazac o to ze komus brakuje wiedzy.Dobrze by bylo zrobic jakies fotki,opis i umiescic w odpowiednim dziale. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Drodzy koledzy nikt się nie obraża "porozmawiać" specjalnie zaznaczone bo to chyba nie rozmowa lecz wymiana poglądów na odległość przy użyciu klawiatury. Uważam że to i inne fora to kopalnia wiedzy praktycznej. Jak skończę to opiszę dokładnie co i jak mi wyszło.

I pojawił się kolejny problem, okazało się że autko miało kiedyś ABS a teraz nie działa, muszę chyba kupić jakąś mądrą książkę o scorpio i poczytać o czujnikach itd. Chyba że ktoś z was może mi pomóc.
Pozdrawiam

każdy mądry ale więcej tu krzykaczy :P

szukaj znajdziesz na pewno jak nie to pytaj
http://www.ford-scorpio.p...opic.php?t=9410

pozdrawiam

slawektg 

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
Wysłany: |24 Paź 2007|, 2007 22:34   

robert sadowski napisał/a:
w tym kierunku człowiek przyszedł po radę a zaczynają się pretensje po co remontuje ,po co sprawdza , po co to a tamto .
co złego jest w tym że chce zadbać o scorupkę i ma przeznaczone na to środki jakie są takie są ale jego więc niech wydaje na co mu się podoba
oczywiscie,ze nic zlego.kto komu zabrania sprawdzac,w jakim stanie sa podzespoly.mozna rozebrac skrzynie biegow,sprawdzic luzy miedzyzebne,stan synchronizatorow i przesuwek,bo moze za miesiac zaczna mi biegi zle wchodzic,mozna zdjac glowice,zeby sprawdzic jak wygladaja zawory i czy kanaly sie nie zakleily,bo wtedy na nic sprawnosc turbiny,bo duzy procent wychamuja zwezone kanaly ssace.mozna tak dalej.jezeli ktos uznal moja uwage za ignorancką,to przepraszam,ale wiele jest osób,ktore robia pewne rzeczy,bo ktos im powiedzial,ze sie je robi.co do kol.Stefana:niech Stefan sprobuje umieszczac nicki osob,do ktorych sie odnosi,bo to "kolegowanie"staje sie meczace.co do komentarza o braku wiedzy....hmm nie bede komentowal.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |24 Paź 2007|, 2007 22:42   

Witam!
slawektg napisał/a:
wyznacznikiem zuzycia turbiny jest zuzycie oleju,a to mozna samemu ustalic...jesli nie puszcza oleju,to po co ruszac?
-aaaaa......to ja nie wiedzialem!To jak mnie uczyli to mowili tylko ze cisnienie odpowiednie ma dawac a jak juz olej puszcza to zlom! :one: Pozdrawiam.Stefan.

slawektg 

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
Wysłany: |25 Paź 2007|, 2007 22:09   

Oczywiscie.turbosprezarka jest po to,zeby nie puszczac oleju.sprezanie powietrza,to skutek uboczny. :-d

brontozaur 

Auto: 1999 Audi A6 2,5 TDi FWD :(
Wysłany: |26 Paź 2007|, 2007 09:57   

Widzę Koledzy że zrobiło się gorąco. ochłońmy troszkę, każdy robi to na co ma pieniądze i chęci, jak ktoś będzie chciał sprawdzić z jakim momentem ma dokręcone korbowody do wału to niech sprawdza i nie krytykujcie tego. Ja wymieniłem sprzęgło i okazało się że muzę wymienić poduchy po silnikiem co będzie dale to się zobaczy. Pozdrawiam i opiekujcie się swoimi skorupkami bo to bardzo niedoceniane autka (niestety)
Ostatnio zmieniony przez brontozaur |31 Paź 2007|, 2007 14:12, w całości zmieniany 1 raz  

czechu88
[Usunięty]

Wysłany: |11 Lut 2008|, 2008 09:38   

Witam panowie. Potrzebuje dość pilnie materiałów dotyczących naprawy silnika 2,5 TDI VM, coś w rodzaju "sam naprawiam" itp. Proszę o przysyłanie żródeł, każde sie przyda z góry dziekuje.

k0al4
[Usunięty]

Wysłany: |11 Lut 2008|, 2008 15:40   

a co sie popsuło?

znalazłem tylko instrukcje obsługi
http://rapidshare.com/fil...p_by_dunaj2.rar

czechu88
[Usunięty]

Wysłany: |11 Lut 2008|, 2008 22:07   

remoncik i trza to jakoś dobrze poskładać ale dzieki i za to napewno sie przyda :)

[ Dodano: 2008-02-13, 08:32 ]
znalazłem świetną stronke na temat scorpiaków, właśnie to czego szukałem. Jest wszystko jak zdemontować każdą śrubke
http://www.fordscorpio.co.uk/servicingguide.htm strona główna
http://www.fordscorpio.co.uk/engmanuals.htm kompedium wiedzy o montażu i demontażu silników

[ Dodano: 2008-02-13, 08:39 ]
za darmo można ściągnąć wszystkie informacje w pdf, wszystko jest też po angielsku ale obrazki są tak dokładne i przejrzyste że każdy da rade.

Tomek Z 

Auto: Toyota Avensis 1600 VVTI 110 KM
Wysłany: |16 Lut 2008|, 2008 18:13   

czechu88 napisał/a:
za darmo można ściągnąć wszystkie informacje w pdf, wszystko jest też po angielsku ale obrazki są tak dokładne i przejrzyste że każdy da rade.

i to jest przykład że jak się chce to można wszystko znaleźć. Powodzenia, dasz radę!! :-d
była scorupka '93 2,5 TD VM
był poldek z gazem
i 125 p, pomarańczowy!!

czechu88
[Usunięty]

Wysłany: |19 Lut 2008|, 2008 20:53   

Remonik udany. Moj staruszek spisał sie na medal, mrrruczy jak wściekły :-d
zrezygnowałem z turbiny, koszty naprawy są za duze a pozatym trzeba umieć jeżdzić z dmuchawką. Zrezygnowałem również z klimy za duże koszta instalacji i montażu. Niby samochod przystosowany i wszystko ma by to działalo, tyle że musiał bym kupić nowe przewody, zregenerować cala prądnice i wszelkie płyny za dużo $$ moze kiedyś, jak narazie pociesze sie oknem :-d .
Teraz moja kolej, trza sie zająć piedołami, coś nie chce mi działać dmuchawa, zero reakcji na przekręcanie biegów. Jakieś propozycje??
Wymiana przedniej szyby. Byłem na szrocie pod Wa-wa próbowalismy wyjąć z ojcem szyby z MKI, nom cuż trzasły odrazu. Metody na struny itp nie polecam. Chcesz a wyjąć w całośći lepiej zapłać komuś niech to zrobi, w całości będzie z niej większy pożytek.
Musze wymienić lampki w zegarach bo ledwo widać cokolwiek, regeneracja halogenów w zderzaku no i na koniec coś nie moge zaprogramować pilota. Przekręcam kluczyk 4x do poz I jest sygnal jeden i drugi ale... ale nie działa :roll: nie pogardze pomysłami...??
Nom także jak to u nas sie mawia "rodacy do pracy", lato sie zbliża :-d . Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z podobnymi problemami prosze o odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

[ Dodano: 2008-02-19, 20:57 ]
Dodam że próbowaliśmy wyjąć szybki z dwóch aut. Kolo stwierdził że możemy wyjąć je sobie na własną odpowiedzialność za 50zł/ sztuke więc warto spróbować, a jeśli sie nie uda to trudno nie policzy, nie zależało mu. Pewnie i tak poszły by do pieca...

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |19 Lut 2008|, 2008 21:00   

po szybe jedz do Myszy, masz w miare blisko a on ma wycieta i to z grzaniem po taniosci- o ile jeszcze ma

halogeny !! wstaw odblysniki z nowych innych, cos dopasuj

kluczykiem nie zaprogramujesz- inna epoka
'90 2.9 12V GHIA ASB
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |19 Lut 2008|, 2008 21:07   

a pilot w ogole jest sprawny??

ale jak tak to przekręcasz 4 razy do I pozycji usłyszysz gong potem naciskasz otwieranie na pilocie gong i cofasz gon i juz i musi sie zaprogramować

Odpowiedz do tematu