|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
dziwny odglos diesla |
| Autor |
Wiadomość |
Sobas [Usunięty]
|
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Lut 2008|, 2008 16:55
|
|
|
Co prawda nie o VM teraz dokładnie dyskutujemy, ale wypowiedzi spod powyższego linka są jak najbardziej ciekawe: | Cytat: | | Basowy odgłos dochodzacy z okolic czerpni filtra powietrza, to dowód na niepełne otwierania sie zawotów, zwłaszcza wydechów. Wymiana lasek i popychaczy, to za mało. Jesli pojawia się chocby minimalny luz na dźwigienkach zaworowych, to zdechł pies. Bez wymiany podstawek i dźwiigienek, nie miożna uzyskać szczelności i prawidłowego wypełnienia popychaczy. Ten zabieg jest bardzo kosztowny, ale niezbędny Tak, jak pisałem poprzednio, przeskoczyć się tego nie da | Więc byłem dosyć blisko ... no i chyba z Twoim hałase też jest blisko moich teorii że coś w układzie zaworowym. Czyli można sie pobawić dalej w teoretyzowanie, że nie zostaje pozbyte z cylindra całe ciśnienie i odbija się przez zawory ssące. (Inaczej, niepełne opróżnienie cylindra wskutek zbyt małego otwarcia zaworu ssącego, zostaje tyle gazów, że "odbijają" się przez zawory ssące dając pogłos i falowanie powietrza w filtrze powietrza .... nie wpadłbym na to bez podpowiedzi. |
|
|
|
 |
slawektg

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
|
Wysłany: |6 Lut 2008|, 2008 19:45
|
|
|
| Mag,na tym forum TDI,jestem od dawna,i czytalem to tez wiele czasu temu.co do teorii tam poruszanych,to prawda,bo mialem dokladnie to o czym pisza w VMie.pracowal przy luzach zaworowych ok5mm,po wyeliminowaniu luzu poglos zanikł.ale u mnie nie ma takich luzow.te 0.5,to luzy zalecane przez fabryke.ssace i wydechowe. |
_________________ 806 turbo,XR4 turbo czyli biTURBO!!!!!JAK TURBO NIE DYMA,TO SILNIKA NI MA!!!! |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Lut 2008|, 2008 20:46
|
|
|
Wolniej troszeczke.
Luz zaworów, tam nie jest dokładnie poruszany, a problemem jest nie pełne otwarcie zaworów wydechowych. Przyczyna tego zjawiska w VM wiadomo u Ciebie w safrane - trzeba wydedukować.
To odnośnie "kutrowania".
Co do hałasowania ogólnego od strony kolektora ssącego - to właśnie może się łączyć z kutrowaniem. Cudów nie ma, że nic przy remoncie nie znalazłeś to nie znaczy że nic nie ma. Skoro większość zrobiłeś, wypisz czego nie zrobiłeś i od tego zacznij.
Może faktycznie od rozrządu, wysokości krzywek itd. ... No może raczej od tego co można mniejszym nakładem pracy i finansów. |
|
|
|
 |
slawektg

|
Wysłany: |6 Lut 2008|, 2008 21:41
|
|
|
Kurcze,chcialem cos napisac,ale zapomnialem....teraz pojawil mi sie dziwny odglos...mózgu |
_________________ 806 turbo,XR4 turbo czyli biTURBO!!!!!JAK TURBO NIE DYMA,TO SILNIKA NI MA!!!! |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Lut 2008|, 2008 22:10
|
|
|
tak trzymaj |
|
|
|
 |
slawektg

|
Wysłany: |7 Lut 2008|, 2008 19:22
|
|
|
| Wiem!chcialem spytac,bo pewnie wiesz to z autopsji,jak zmienia sie dzwiek w funkcji zmiany poczatku wtryskiwania?teorie znam,ale u mnie nie moge tego zrobic przy pracujacym silniku. |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Lut 2008|, 2008 21:17
|
|
|
Dzięki za uznanie, ale ze słuchem trochę nie zabardzo u mnie, więc bardziej skupiałem się objawach wizualnych, typu kolor dymu oraz drgania silnika. Ale dosyć dawno to robiłem ... A pozatym, zmiana ustawienia i jazda.
Na początku lekko poluzowana pompa, lekka zmiana kąta i przegazówki i macanie oglądanie |
|
|
|
 |
slawektg

|
Wysłany: |7 Lut 2008|, 2008 21:48
|
|
|
| Cytat: | | skupiałem się objawach wizualnych, typu kolor dymu | Picasso sie znalazł!moze chodzi o dym z jointa? a powaznie:miales odniesienie do fabrycznych nastawow typu,troche wczesniejszy-silnik zywszy,ale twardsza praca,jeszcze wczesniejszy,trzesie i halasuje,albo opozniam silnik cichnie,ale sie muli itp. |
|
|
|
 |
Mysza
508303797

Auto: mk1 h-b 2.9 GL '88 MT75 + Blos
|
Wysłany: |8 Lut 2008|, 2008 00:08
|
|
|
Dziwi mnie czemu kontrolka gasnie pozniej po remoncie. Moze panewki ktos pozamienial? Teraz sluchajcie jaka akcja byla w TDDI z focusa. Silnik pracowal z dziwnym przydzwiekiem, jak spalanie stukowe, jak odpal z samostartu. Cisnienie gaslo pozno. I co bylo? Luz na czopie korbowym walu, ok 3mm luzu w gore i w dol - tlok sobie wedrowal po cylindrze. Po napompowaniu cisnienia napewno olej probowal uzupelniac brak panewki. Ale i tak rozpedzony tlok wychodzil poza obrys bloku i lekko stukal w zawory. TAK wlasnie, delikatnie sie odznaczyly. Rozrzad nie byl przestawiony, silnik pracowal normalnie - procz dzikiego dzwieku - Wszystko przez ten luz na panewce.
W logiczną całość układa mi się taka historyjka. Padły pierscienie, dudniacy odglos silnika spowodowany byl uderzeniami kompresji cylinra(ow) w miske olejowa i wedrowanie tego odglosu kanalami odpowietrzania skrzyni korbowej do dolotu. Podczas remontu ktos pomylil panewki.. |
_________________ 2.0 CL '87
2.0 GL '89
2.9 GL '90
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94 |
|
|
|
 |
Platyn [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Lut 2008|, 2008 07:54
|
|
|
| Z tą późno gasnącą kontrolką to jeszcze mogą być zasyfione kanały olejowe na na wale korbowym. Mechaniory robią niby remonty ale nikt nie zagląda w wał. a wieżcie mi że potrafi się tam sporo syfu nazbierać. Mnie od tego syfu w poprzednim benzyniaku poszła panewka. |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Lut 2008|, 2008 08:21
|
|
|
| slawektg napisał/a: | | miales odniesienie do fabrycznych nastawow typu,troche wczesniejszy-silnik zywszy,ale twardsza praca,jeszcze wczesniejszy,trzesie i halasuje,albo opozniam silnik cichnie,ale sie muli itp. | do typowo fabrycznych nie miałem odniesienia. Ale efektyy byłe jak piszesz. Pozostawiłęm na ustawieniu - lekko za wczesny zapłon (twarda praca) - leciutkie opóźnienie pompy, do początku miekkiego wchodzenia na obroty. Przy tym najpeliej sobie jeździł (ale to stary diesel, mechaniczny nawet bez ssania, czujnika temperatury, wtrysku sterującego )
| Mysza napisał/a: | | Dziwi mnie czemu kontrolka gasnie pozniej po remoncie. |
Zdecydowanie normalna reakacja, jeżeli nie było szlifu wału. Nie ma szans na ponowne ułożenie panewek w tych samych torach, wytartych na czopach.
Generalnie stara szkoła mechaników mówiła, że panewek się nie wymienia tylko robi szlif wału. Teraz czasy lekko inne, materiały troche lepsze, ale ...
Wymiana panewek na nowe w niektórych silnikach może zakończyć się pomyślnie, panewki się dopasuja, a nie dostaną jeszcze luzu takiego, żeby był istotny spadek ciśnienia oleju (dla późno gasnącej kontroli - nie ścieka do końca olej z całego układu do miski) |
| Ostatnio zmieniony przez magmart |8 Lut 2008|, 2008 08:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Mysza
508303797

|
Wysłany: |8 Lut 2008|, 2008 08:33
|
|
|
| magmart napisał/a: | | Nie ma szans na ponowne ułożenie panewek w tych samych torach, wytartych na czopach. | To od czego są zamki na panewkach? |
2.0 GL '89
2.9 GL '90
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94 |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Lut 2008|, 2008 08:41
|
|
|
| Mysza napisał/a: | | To od czego są zamki na panewkach? | żeby się panewki nie obócił (przekeciły) w czasie pracy silnika. |
|
|
|
 |
Mysza
508303797

|
Wysłany: |8 Lut 2008|, 2008 11:55
|
|
|
| nie tylko |
2.0 GL '89
2.9 GL '90
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |