$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - [silnik] Praca na beni
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[silnik] Praca na beni
Autor Wiadomość
monter
[Usunięty]

Wysłany: |10 Maj 2005|, 2005 21:03   [silnik] Praca na beni

Dzisiaj zostalem zmuszony do przejechania pol miasta na benzynce (kot czytal moje posty z wczoraj wie czemu). Doznalem w zwiazku z tym nowych doswiadczen oraz powodow od zastanowienia. Moze ktos mi pomoze. Przede wszystkim poczulem w koncu co to znaczy miec 2.4 V6 :) Mocny jest jak cholera ale do rzeczy:

1. Strasznie kopci na niebiesko z rury. Wynikalo by z tego ze strasznie wciaga olej. Ok moge sie z tym zgodzic przy tym przebiegu ale na gazie nie wciaga ani grama (co rowniez mie dziwi). Czy moze to wspominiane w innym temacie wtryskiwacze ??

2. Wydaje mi sie ze na benzynie nie slysze klepania zaworow (a na gazie mocno). Czy to mozliwe ??

3. No i taki malu standardzik - nierowna praca na wolnych obrotach (falowanie w dol). To chyba wiem akurat - TPS, lambda itp... Niestety sa rowniez zbyt niskie (na ucho tak kolo 400-500). Czy da sie je jakos podniesc ?? Czy pomoze cos reset kompa ?? (jak resetowac ?? jak programowac ?? - prosze o krotkie info).

Z gory dziekuje :)

kJoFoL
[Usunięty]

Wysłany: |10 Maj 2005|, 2005 21:25   

Przede wszystkim odczyt z kompa...
Skoro kopci na benzynie a na gazie nie kopci to moze walnieta sonda i zle mieszanke dobiera, ale tego nie jestem pewien bo w sumie czy zbyt bogata lub zbyt uboga mieszanka moze powodowac kopcenie? Jesli tak to wtryskiwacze tez moga byc przyczyna. Niech ktos z forumowiczów sie wypowie.
Natomiast problem wolnych obrotow walkowany byl juz wiele razy i tyle jest tez powodow takiej pracy silnika od kiepskich kabli WN, przez regulator wolnych obrotow az do podpartego/wypalonego zaworu.

kJoFoL
[Usunięty]

Wysłany: |10 Maj 2005|, 2005 21:32   

Takie skojarzenie mnie naszlo, skoro mowisz ze na beni nie slyszysz klepania zaworow a na gazie slyszysz mocno to istnieje jeszcze jedna mozliwosc. Moze to nie klepia zawory tylko wtryskiwacze ktore na gazie chodza "na sucho" i sa najwyrazniej lekko mowiac dojebane.

felukes
[Usunięty]

Wysłany: |10 Maj 2005|, 2005 22:37   

1. Wtryski na gazie nie pracuja. ;)
2. Jak by byla zla miesznka (za bogata) to kopcil by na czarnawo a nie na niebiesko. Ewidentnie skads bierze olej tylko teraz pytanie skad. :D
Kolejnym zastanawiajacym objawem jest ze na gazie nie kopci a na benie tak.
Co do zaworow to moze potrzeba regulacji (V6 chyba nie maja hydrauliki zaworow) albo przez to ze nie maja smarowania przez benzyne to dlatego je bardziej slychac.

monter
[Usunięty]

Wysłany: |10 Maj 2005|, 2005 23:19   

Felukes najpierw do Ciebie. Mowisz ze wtryskiwacze na gazie nie pracuja. Sprostuje to - nie powinny. Moja instalka LPG byla wielokrotnie przerabiana i moze nie miec (lub miec uszkodzony) przekaznika ktory wylacza wtryskiwacze po przelaczeniu na gaz - tu kJoFoL moze miec sluszna racje.
Co do zaworow do w 2.4 sa dwa typy ARC (regulowane zawory) lub ARD (hydrauliczne). Poniewaz o tym zostalem sam na forum uswiadomiony kiedy nabylem wlasnie model z tym silnikiem staralem sie ustalic. Niestety pomimo staran Struny oraz innych osob nadal nie znalazlem na slilniku w/w oznaczen wiec nie wiem nadal co mam (z relacji oprzednika wynika ze ARC - mam nadzieje).

KJoFoL wiesz co ja jeszcze raz dokladnie obadam temat dokladnego koloru spalin. Jesli Twoja teoria o lambdzie bylaby sluszna to moze i przy okazji unormowaly sie wolne obroty. No i te wtryskiwacze daly mi do myslenia. Jak je sprawdzic ?? Zapalic na gazie i odpiac kostke z jednego i mierniczkiem ?? A to ze kabelki WN do wymiany to nie podlega nawet dyskusji - na bank sa spieprzone.

kJoFoL
[Usunięty]

Wysłany: |11 Maj 2005|, 2005 08:52   

U nie zawory tez klepia, chociaz ostatnio osluchiwalem samochod i sam nie jestem pewien ile z tego halasu generuja wtryski (ktore podejrzewam sa zapieczone) a ile zawory.
Nie wiem z którego roku masz auto ale od 89 to wydaje mi sie ze tylko hydrauliczne, no chyba ze silnik byl przekladany.
Ja za jakiś miesiąc biorę się za rozebranie całej góry silnika i zobacze co w trawie piszczy.

P/S Monter wyslalem Ci na maila fotke gdzie u mnie jest opis ARD

kJoFoL
[Usunięty]

Wysłany: |11 Maj 2005|, 2005 08:56   

Odnosnie kabli WN, to proponuje najpierw ich wymiane wraz z kopulka lub ewentualne czyszczenie kopulki i palca rozdzielacza. Ja u siebie tez mam problemy z wolnymi obrotami, pierwsze co zrobilem to kable (6 + 1 do cewki) wyczyscilem kopulke.
Co prawda problem wolnych obrotów nie zginal ale silnik wkreca sie na obroty o wiele szybciej.
A jak sprawdzic wtryski to kurna nie wiem, zapewne trzeba je wyjac i zobaczyc czy nie "przelewają" bo to tez moze byc wina nierownej pracy silnika na wolnych obrotach.

kuba 

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Wysłany: |11 Maj 2005|, 2005 09:01   

Monter - dobra rada dla ciebie. Zatankuj dobrej benzynki (Vpower bo jest w miarę czysta) i przegoń go na beni, od czasu do czasu powinno się śmigać na beni.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |11 Maj 2005|, 2005 09:32   

Monter - masz przepływomierze ?

felukes
[Usunięty]

Wysłany: |11 Maj 2005|, 2005 14:35   

monter napisał/a:
Felukes najpierw do Ciebie. Mowisz ze wtryskiwacze na gazie nie pracuja. Sprostuje to - nie powinny. Moja instalka LPG byla wielokrotnie przerabiana i moze nie miec (lub miec uszkodzony) przekaznika ktory wylacza wtryskiwacze po przelaczeniu na gaz - tu kJoFoL moze miec sluszna racje.

Jezeli nie masz odciecia wtryskow tylko pompy paliwa to juz mozesz powiedziec wtryskom papa. Pracowaly one bez smarowania i teraz zamiast rozpylac leja na maksa.
monter napisał/a:
Co do zaworow do w 2.4 sa dwa typy ARC (regulowane zawory) lub ARD (hydrauliczne). Poniewaz o tym zostalem sam na forum uswiadomiony kiedy nabylem wlasnie model z tym silnikiem staralem sie ustalic. Niestety pomimo staran Struny oraz innych osob nadal nie znalazlem na slilniku w/w oznaczen wiec nie wiem nadal co mam (z relacji oprzednika wynika ze ARC - mam nadzieje).

No to tutaj juz mnie rozwaliles na maksa. Nie wiesz jak masz zrobiona regulacje zaworow (podejzewasz ze mechanika) i jeszcze nie zdjales pokrywy zeby je wyregulowac albo dla samej ciekawosci co tam siedzi??? :evil:

monter napisał/a:
KJoFoL wiesz co ja jeszcze raz dokladnie obadam temat dokladnego koloru spalin. Jesli Twoja teoria o lambdzie bylaby sluszna to moze i przy okazji unormowaly sie wolne obroty. No i te wtryskiwacze daly mi do myslenia. Jak je sprawdzic ?? Zapalic na gazie i odpiac kostke z jednego i mierniczkiem ?? A to ze kabelki WN do wymiany to nie podlega nawet dyskusji - na bank sa spieprzone.

1. Wymienic kable WN.
2. Dopiero szukac dalej przyczyny kiepawych wolnych obrotow. :evil:
Do sprawdzenia wtryskow to tak jak powiedziales, odpiac wtyczke i mierniczkiem.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |11 Maj 2005|, 2005 15:29   

felukes - akurat w kwestii zaworów w V6 to chyb amasz blade pojęcie bo zarówno hydrauliczne jak i mechaniczne maja regulacje - więc nawet jak sobie dekle zwalisz to
nic to nie powie - ale zawsze można przy okazji nawet hydrauliczne nieco podregulować.

felukes
[Usunięty]

Wysłany: |11 Maj 2005|, 2005 18:37   

Struna napisał/a:
felukes - akurat w kwestii zaworów w V6 to chyb amasz blade pojęcie bo zarówno hydrauliczne jak i mechaniczne maja regulacje - więc nawet jak sobie dekle zwalisz to
nic to nie powie - ale zawsze można przy okazji nawet hydrauliczne nieco podregulować.

Czyli dalej sa dzwigienki zaworowe i popychacze i pewnie hydraulika jest gdzies w bloku przy walku rozrzadu (sick). :evil:
Nie zmienia to faktu ze najpierw ida do wymiany WN a potem regulacja zaworkow.

monter
[Usunięty]

Wysłany: |12 Maj 2005|, 2005 01:22   

Ok po kolei.

Kjofol - akurat w roczniku 89 rownoczesnie produkowali ARC i ARD jak dobrze pamietam na poczatku 90 ARC zostal wycofany. Silnik u mnie nie byl na bank przekladany. Swiadcza o tym numery na bloku i na numerze nadwozia.

Kuba - na bank tak wlasnie zrobie. Mam zamiar smigac czasami na beni. Bede chcial go wogole przelitrazowac i jak Bozia da prace to wogole LPG porzuce - jesli nie bedzie tragicznie oczywiscie ze spalaniem.

Struna - nie mam przeplywomierzy.

Felukes - wierze ze masz jakies pojecie skoro tak je tu otwarcie przedstawiasz jednak powiem Ci jedno. Dopoki nie zakupilem pierwszego Scorpio moje pojecie o mechanice rownalo sie zero. Teraz juz wiem jak na mnie bardzo duzo i potrafie duzo zrobic sam (to wszystko zawdzieczam temu wlasnie Forum). Mam jedna tylko teorie. Jesli nie mam o czyms pojecia to sie do tego nie pcham wiec po jaka cholere dla ciekawosci mam sciagac klapy zaworow skoro nawet jak juz to zrobie to i tak nie wiem jak optycznie odroznic hydrauliczne od zwyklych ?? A juz na bank nie ma mowy o samodzielnej regulacji jakie by one nie byly. Jestem tylko informatykiem a mechanika to dla mnie czarna magia.

Dodam jeszcze ze potwierdzam kolor spalin niebieskawy. Po regeneracji kabli WN (na razie trzech z siedmiu bo deszcz mnie zlapal) obroty na benzynie ustabilizowaly sie do prawie idealu. Teoria o pracujacych wtryskach moze byc sluszna poniewaz pompe paliwa ma na stale odlaczona i jak chce sie przepiac z gazu na benie to musze zatrzymac Smoczusia otworzyc bagaznik i zmostkowac kostke. Dopiero w srodku przelaczam na gaz i heja. Analogicznie w druga strone bo jak juz gdzies pisalem ze jesli nie wylacze pompy pal. to najprawdopodobniej smigam na 2 zasilaniach bo z silnikiem dzieje sie wtedy masakra i z tylu siwy dym i czarne chmury.

Na koniec pytanie. Czy moge poodpinac wszystkie wtyczki od wtryskow i wtedy odpalic na gazie ?? Daloby to mi mozliwosc weryfikacji czy klepia zawory czy stukaja wtryski.

kJoFoL
[Usunięty]

Wysłany: |12 Maj 2005|, 2005 07:43   

Uwazam ze chyba mozesz wtryski odpiac, chociaz... cholera wie co komputer wtedy zrobi, moze odetnie zaplon?

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |12 Maj 2005|, 2005 10:10   

monter o ile mnie pamiec nie myli to masz na czas jazdy odlaczana pompe palifka. a jesli ci wtrsykiwacze chodzily na gazie bo przezkaznik nie pracuje prawidlowo no to jest po nich.
a jesli chodzi o niebieski dymek nie napisales w ktorym momencie - jak przyspieszasz czy przy zmianie biegów? jedno wskazuje na uszczelniacze zaworowe a drugie na zawory. (tylko ktore do czego- nie pamietam wczoraj troche za badzo sie popiło :wink: ) wtryskiwaczy bym w to nie mieszał. piszesz ze ci nie bierze oleju w czasie jazdy na gazie -jestes pewny (glupie pytanie ale niebieski dymek jest ewidentnie oznaką zuzycia oleju w konkretnej ilości) w czasie jazdy na gazie masz tez dymka?

Odpowiedz do tematu