$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Skrzynia mt 75 linka prędkościomierza
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzynia mt 75 linka prędkościomierza
Autor Wiadomość
Zbych
[Usunięty]

Wysłany: |27 Sty 2008|, 2008 14:03   Skrzynia mt 75 linka prędkościomierza

Witam

Mam pytanko

pytanie moje dotyczy jak i czy jest to mocno problematyczne zmiana impulsatora na trybnik z wyjściem na linkę nabędzającą licznik

Z niewiedzy kupiłem skrzynie mt75 z MkI a poosiadam przejściówkę z 92 r i mam licznik na linkę (wcześniej była automatyczna skrzynia biegów)

Jeśli jest to trudna sprawa a jak podejrzewam musiała by sie wiązać z wyciągnieciem skrzyni to mam kolejne pytanie co bym musiał dokupic poza licznikiem by chodziło to na ten impulsator ?

nieukrywam że interesuje mnie najmniej pracochłonne rozwiązanie nie wspominając już o kasie bo chciałbym wreszcie skończyć z robotą i wydatkami bo odkąd kupiłem to auto (początek grudnia) to poza silnikiem wszystko sie w ciągu miesiąca rozleciało :-d (skrzynia automat,dyfer,chłodnica............)

Pozdro Zbych
Ostatnio zmieniony przez Zbych |27 Sty 2008|, 2008 14:09, w całości zmieniany 1 raz  

Mysza 
508303797

Auto: mk1 h-b 2.9 GL '88 MT75 + Blos
Wysłany: |27 Sty 2008|, 2008 18:00   

Zbych napisał/a:
co bym musiał dokupic poza licznikiem by chodziło to na ten impulsator ?
Nic. Licznik dostaje sygnal bezposrednio z impulsatora i juz dziala. Ale czy licznik od mkI podejdzie? Jesli zdecydujesz sie na ten ruch, to pamietaj, zeby oba liczniki byly na te sama liczbe cylindrow, co zaowocuje poprawnym dzialaniem obrotomierza.
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |27 Sty 2008|, 2008 18:04   

Temat wielokrotnie poruszany, w przejściówce predkościomierz jest na linkę, skrzynia z wyjściem tylko na impulsator, owszem daje się zaadaptowac na taką, co ma i impulsator i linkę, ale łatwiej będzie wsadzić Ci zegar z MK1 niż dokupic ów trybik w wersji długiej, na 15 zębów. A Kolega powyżej poruszył dalszą część "wykonawczą" :)
Ostatnio zmieniony przez VIK |27 Sty 2008|, 2008 18:05, w całości zmieniany 1 raz  

Zbych
[Usunięty]

Wysłany: |27 Sty 2008|, 2008 19:25   

VIK napisał/a:
Temat wielokrotnie poruszany, w przejściówce predkościomierz jest na linkę, skrzynia z wyjściem tylko na impulsator, owszem daje się zaadaptowac na taką, co ma i impulsator i linkę, ale łatwiej będzie wsadzić Ci zegar z MK1 niż dokupic ów trybik w wersji długiej, na 15 zębów. A Kolega powyżej poruszył dalszą część "wykonawczą" :)

tak przypuszczałem że będe musiał z licznkiem modzić a pytam co jeszcze bo nie ma na skrzyni żadnych czujników ani kabli poza okablowaniem do wstecznego a wizualnie skrzynie mt 75 dość dobrze znam z sierry i ta moja teraz w scorpio jedyną wizualną różnice ma w tym ze tam gdzie linka wpowinna wchodzić jest wgłebienie i zaślepka tam w to miejsce jest wpinany czujnik ? skrzynie z dawcy odbierałem już po wymontowaniu a właściciel po tygodniu już nie kojarzył jak to tam było :-d

Z góry przepraszam za dyletackie pytania ale myślałem że ford już mnie nie zaskoczy tymbardziej tak prozaicznymi rzeczami jak napęd licznika

Odpowiedz do tematu