|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Termostat w Dieslu |
| Autor |
Wiadomość |
arturrrr [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Sty 2008|, 2008 16:47
|
|
|
| buku napisał/a: | | Nie wiem dlaczego na Skandynawie np miałby być inny zakres temperatur. No bo jeżeli tam nie jest zimniej to na pewno nie cieplej.Więc po co miałyby sie otwierać wcześniej |
Na polnoc Europy otwieraja sie pozniej/ poczytaj od poczatku/ |
|
|
|
 |
buku
Pedro

Auto: '97 2.3 ASB GHIA
|
Wysłany: |13 Sty 2008|, 2008 17:43
|
|
|
| arturrrr napisał/a: | | Na polnoc Europy otwieraja sie pozniej/ poczytaj od poczatku/ |
Miałem okazję być kilka miesięcy letnich w Szwecji i stwierdzam ze 25 do 30 stopni jest wcale normalnym zjawiskiem I dlatego nie wiem czy jest jakiś może jeszcze podział na Szwecję północną i południową ??? Bez przesady toż to nie Alaska.Napisałem | Cytat: | | Nie wiem dlaczego na Skandynawie np miałby być inny zakres temperatur. No bo jeżeli tam nie jest zimniej to na pewno nie cieplej.Więc po co miałyby sie otwierać wcześniej | Ale to był taki skrót ...rozwijając go można by napisać ze na południu Szwecji/Dani klimat jest w zasadzie identyczny jak w Polsce. |
_________________ Piotr
Było:Fiat Tempra 1.9 TDS Version Limitada
Daihatsu HI-Jet
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB
Jest: Opel Tigra Sport Coupe ASB |
|
|
|
 |
Tlukas [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Sty 2008|, 2008 18:33
|
|
|
| Akurat w vm`ce to fabrycznie siedzi termostat o temp. otwarcia 80stopni. 88 stopni to mają benzyniaki. Do dieselka można spotkać termostaty o temp. otwarcia od 79 do 82 stopni. |
|
|
|
 |
arturrrr [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Sty 2008|, 2008 18:49
|
|
|
| a jakie mogą byc skutki niedogrzania silnika, np. jazda bez termostatu/ po za wiekszym spalaniem/ ?? |
|
|
|
 |
Jajcuś [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Sty 2008|, 2008 21:47
|
|
|
| Cytat: | | a sprawdziłes jaki tam siedzi termostat ? albo z kad auto pochodzi ? |
Auto rok temu było sprowadzone do polski z niemiec z dorverden, ale termostatu nigdy nie wyjmowałem, podpinałem tylko kompa i mechanik sprawdził i powiedział ze sie dobrze otwiera termostat. |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Sty 2008|, 2008 22:11
|
|
|
No więc na bazie moich obserwacji i postów w niniejszym temacie, npiszę tak: Byłem kiedyś posiadaczem samochodu jak w moim podpisie Renalulta, z włoskich regionów chyba. W zasadzie daiałało wszystko poprawnie i nie było problemów. Grzanie chłodzenie - wszystko się sprawdzało, aczkolwiek różnice były widoczne. Poprostu latem np: było chłodniej w aucie, ale zimą masacra. Jak tylna szyba zachodziła lodem przy pierwszych mrozach tak do wiosny lód trzymał, nieważne coby robić.
Bazując na tych doświadczeniach, a mimo braku znajomości konstrukcji VM w różnych wersjach klimatycznych, zaryzykuje stwierdzenie, że całkiem możliwe jest to, iż samochód mógł być różnie wyposażany na różne strefy klimatyczne. Różnice mogą dotyczyć różnic w termostatcie, oraz innych elementó mających wpływ na wymianę teperatury. Przy okazji temperatura otwarcia termostatu nie jest równa temperaturz pracy silnika. Wykorzystując zjawisko "szybkowaru" silniki samochodowe korzystają z cieczy chłodzącej o temperaaturze 110 szt. C
Istotnie, jest wysoce prawdopodobne, że całość jednostki napędowej posiada błędy obliczeniowe, lub przewidziane jaest na niższe temperatury.
Diesel z zasady działania do sprawniejszej pracy potrzebuje wyższej temperatury niż silnik benzynowy. Niedogżanie silnika to głównie niższa sprawnoiść (więc niższa moc, większe spalanie).
Pomijając wyjowanie termostatów i całą posotałą zabawę, przed letnim sezonem w układzie chłodzenia należałoby sprawdzić czy poprostu wszystko działa.
szkoda by powtarzać tematów wcześniej poruszanych, ale:
- sprawdzić na chłodnicy włączniki wentylatorów. czy działają 2 stopnie.
- sprawdzić termostat czy się otwiera
- sprawdzić ogólny stopień sprawności układu chłodzenia, czy przewody są drożne itd
- czy przewody są szczelne, układ pracuje powyżej 110 st C więc ciśnienie w układzie jest wyższe, rozszczelnienie układu doprowadza że ciecz się gotuje przy 100 C (np. luźna opaska, popsuty korek itd).
Na marginesie w moim jakiś debil źle podłączył kostke przy bezpiecznikach (bezpieczniki po prawej stronie) i 2 stopień chłodzenia nie działał. Jest tylko jedna możliwość zamiany kostki ...i ktoś to zrobił |
|
|
|
 |
arturrrr [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Sty 2008|, 2008 23:31
|
|
|
| magmart napisał/a: | | No więc na bazie moich obserwacji |
To ma sens, mam podobne spostrzeżenia. |
|
|
|
 |
slawektg

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
|
Wysłany: |19 Sty 2008|, 2008 23:58
|
|
|
| arturrrr napisał/a: | | To ma sens, mam podobne spostrzeżenia. | mianowicie jakie?zeby wyciagac termostat na lato?to co napisal Magmart to kwintesencja obslugi silnika i nie tylko diesla.pomijajac fakt,ze diesel lubi goraco,wszystko musi byc sprawne.termostat tez i musi tam byc.uwazam,ze jak juz ktos ma taki silnik,ze musi jezdzic bez termostatu,to pomoze to jak umarlemu kadzidlo.sam eksploatowalem swojego w upalach na poludniu europy zarowno na autostradach jak i w korkach,i pomimo termostatu,nie chcial sie przegrzac -złosliwiec.a probowalem.... |
_________________ 806 turbo,XR4 turbo czyli biTURBO!!!!!JAK TURBO NIE DYMA,TO SILNIKA NI MA!!!! |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Sty 2008|, 2008 08:03
|
|
|
| slawektg napisał/a: | | wszystko musi byc sprawne.termostat tez | Tak powinno być, aczkolwiek kiedyś jezdziłem dieslem bez termostatu i latem było OK, trochę później się dogrzewał, natomiast jesienią załorzyłem termostat spowrotem, silnika nie szło dogrzać.
A żeby zakończyć temat, zapraszam na stronę http://www.autoteile-shopping.de/ itam w częściach/układ chłodzenia do mojego scorpio są 3 termostaty !!temp otwarcia kolejno 80C ; 82C ; 88C.
Więc producent przewidział różne termostaty!
A mimo wszystko zapraszam przed grzebaniem do sprawdzenia sprawności całego układu chłodzącego. |
|
|
|
 |
arturrrr [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Sty 2008|, 2008 12:20
|
|
|
| slawektg napisał/a: | | zeby wyciagac termostat na lato? |
Wyciagnać termostat na lato, ma sens gdy ma sie auto z wersji klimatycznej na skandynawie a exploatuje sie go na poludniu europy..
Poczytaj temat od poczatku to bedziesz wiedzial w jakim kontexcie sie tu wypowiadamy...
a auta ktore byly sprzedawane na Polske czy Niemcy i tam też sa exploatowane to w ich przypadku wymiana termostatu jest nie potrzebna i nie ma problemu. |
|
|
|
 |
slawektg

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
|
Wysłany: |20 Sty 2008|, 2008 21:26
|
|
|
| arturrrr napisał/a: | | Na polnoc Europy otwieraja sie pozniej/ poczytaj od poczatku |
| buku napisał/a: | | Miałem okazję być kilka miesięcy letnich w Szwecji i stwierdzam ze 25 do 30 stopni jest wcale normalnym zjawiskiem I dlatego nie wiem czy jest jakiś może jeszcze podział na Szwecję północną i południową ??? Bez przesady toż to nie Alaska |
| buku napisał/a: | | Ale to był taki skrót ...rozwijając go można by napisać ze na południu Szwecji/Dani klimat jest w zasadzie identyczny jak w Polsce. | Co Ty z tym "czytaniem od poczatku"?czytam wszystkie dieslowskie tematy od poczatku.nie musisz mi przypominac w jakim kontekscie sie wypowiadamy.uwazam,ze Twoja teoria jest troche za daleko idaca i tyle.zgodzilbym sie na Szwecja-Egipt,albo Hiszpania-islandia,co do Niemcy-szwecja-polska,anglia-bez znaczenia.to moje zdanie.Ale szacunek za dociekliwosc.pzdr |
_________________ 806 turbo,XR4 turbo czyli biTURBO!!!!!JAK TURBO NIE DYMA,TO SILNIKA NI MA!!!! |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Sty 2008|, 2008 21:58
|
|
|
| slawektg napisał/a: | | zgodzilbym sie na Szwecja-Egipt,albo Hiszpania-islandia,co do Niemcy-szwecja-polska,anglia-bez znaczenia | Wydaje mi się, że nie do końca kolega ma rację, aczkolwiek ją ma. Przemysł samochodowy to poprostu biznes i nikt nie będzie robił innego termostatu na polskę północną i polskę południową. Jednakże istotne różnice klimatyczne mogą wymóc różnice w konstrukcji pojazdów pod względem układu chłodzenia.Nie chodzi tu o sam termostat. Prawdopodobnie też możliwośc importu/eksportu między sąsiednimi krajami też ma znaczenie co zostanie zamontowane w samochodzie. Teraz graice sie porypały i obecnie wchodzące marki na rynek, prawdopodobnie będą bardziej uniwersalne.
Wróćmy jednak do naszych skorpionów i lat ... czyli czasó gdzie nie wynaleziono czasu ...
Różnica klimatyczna dla szecji i polski jest istotna. ANleży brać pod uwagę, że w tamtych czasach przeciętny szwed prawdopodobniej częściej śmigał w kierunku Finlandi niż odwiedzał polskę. Samochody szwedzkie swojego czasu miały nawet fabrycznie montowane grzałki elektryczne na 220V, do odpalania samochodów zimą. Osobiście widziałem takie rozwiązanie w fordzie tranzicie przytarganym do PL, rocznik (no ten okrągły jeszcze z wysuniętym ryjkiem).
Wniosek - producenci widzą różnice klimatyczne, bliżej niż nam się wydaje.
A tak wogóle to nam sie klimat tak popierdyczył, że chyba faktycznie trzeba by ciepłoklimatyczne trmostaty pozakładać |
|
|
|
 |
arturrrr [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Sty 2008|, 2008 22:13
|
|
|
| magmart napisał/a: | | A tak wogóle to nam sie klimat tak popierdyczył, że chyba faktycznie trzeba by ciepłoklimatyczne trmostaty pozakładać |
Wiercą ludzie otworki w termostatach, albo zakladaja nieorginalne na mniejsza temp. otwarcia, wyciagaja , itp..
A wszystko dla tego , ze skorpiaki wedruja i nie wiadomo z kad do kad taki trafil.
Chodzi zasadniczo jak niedopuscic do przegzania .. |
|
|
|
 |
Tlukas [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Sty 2008|, 2008 00:14
|
|
|
| Właśnie posłałem maila do mojego wójka w Szwecji, dokładnie w Malmö. Przejdzie sie chłopina do serwisu i zobaczymy co sie dowie o tych termostatach bo sam jestem ciekaw. Jak mi odpisze to dam znać:) |
|
|
|
 |
jakinos [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Sty 2008|, 2008 17:36
|
|
|
| Witam.Ciekawe rzeczy tu piszecie panowie. Ja jazdze po Grecji od 2.5 roku. Nie zauważyłem żeby moja Skorupka się przegrzewała. W tym roku był tydzien z temperaturą od 45 do 48 w cieniu. Nikomu chyba nie musze mówic co to za gorąc. Skorupke sprowadziłem z Niemiec. W zasadzie powinien sie grzac. Ale dmuchając na zimno te termostaty normalnie są w orginale na różne temperatury? Może sobie kupie taki który się otwiera wczesniej. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |