|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
...chyba nagrzewnica |
| Autor |
Wiadomość |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |19 Sty 2008|, 2008 14:58
|
|
|
ogólnie wiadomo, że motorcraft raczej za wiele, nie produkuje tylko zleca produkcję innym firmom i sprzedaje je jako swoje markowe |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
mariusz_technik [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Sty 2008|, 2008 10:08
|
|
|
No to jest nagrzewnica już u mnie, Visteon. Jest na niej data produkcji-grudzień 99
Czyli jak to, niby robi to Visteon, i wtedy jest za 200zł, a jak na tą samą(?) nagrzewnicę znaczek przybije Ford/Motorcraft, to wtedy 800 zł? Montaż w sobotę, we dwóch |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |23 Sty 2008|, 2008 19:02
|
|
|
| mariusz_technik napisał/a: |
Czyli jak to, niby robi to Visteon, i wtedy jest za 200zł, a jak na tą samą(?) nagrzewnicę znaczek przybije Ford/Motorcraft, to wtedy 800 zł? |
Jak z 90% rzeczy do samochodów. Któregoś razu w Anzie (taki spory sklep od fordów pod Grodziskiem) zaczęliśmy o tym rozmawiać, i troszeczkę oponowałem, że jednak to chyba są różne części, może tylko podobne, to zaciągnęli mnie na zaplecze i naocznie mi udowodnili że wahacze, gumy, tuleje, uszczelki, no dziesiątki rzeczy, są z tych samych form, pras, itd itd, da się ocenić po śladach, skazach i różnych drobiazgach, a jednak dana rzeczy jest w wersji "no name", "prawie no name", jakiś Visteon czy inny Ziutex, no i w wersji OEM, jakiś Motocraft czy inne made in Germany... a ceny są odpowiednie do napisu... |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
|
Wysłany: |1 Lut 2008|, 2008 16:48
|
|
|
Dzisiaj walczyłem z autem, zamontowaliśmy z bratem ten nieszczęsny uchwyt w skrzyni automat, który trzyma dzwigienkę od cięgien skrzyni(ten uchwyt mocowany na dwie sruby miałem pęknięty). Trzeba było sciągać lewy wydech
Potem zabraliśmy się za nagrzewnicę, i to był mój dzisiejszy błąd
Oczywiście stwierdziłem, że bez ściągania deski, to można se pomarzyć, i zaczeliśmy to rozbierać, srubek kilkadziesiąt, kilkadziesiąt złącz, i deska wyszła, sporo czasu na to poszło. Ale jak przestronnie się w aucie zrobiło! No i daliśmy se spokój na dzisiaj. W którym miejscu są te śruby mocujące nagrzewnicę, wiem że na górze, ale nie widać ich. Nie wiem, jutro najwyżej poodkręcam komputery w nogach, poodłączam nawiewy, może coś zobaczę.
Gdybym wiedział, że to takie bagno z tym, to bym se dał spokój, ale jak już kupiłem nagrzewnicę, to nie ma że boli. Nie wiem jak my to z powrotem poskładamy do kupy, he he. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |1 Lut 2008|, 2008 16:53
|
|
|
| mariusz_technik napisał/a: | | srubek kilkadziesiąt, kilkadziesiąt złącz, | eee przesadzasz. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
Wysłany: |1 Lut 2008|, 2008 16:59
|
|
|
| Struna napisał/a: | mariusz_technik napisał/a:
srubek kilkadziesiąt, kilkadziesiąt złącz,
eee przesadzasz. |
ani grama, rozkręć to zobaczysz, a jak nie ukruszysz jakiegoś zatrzasku czy plasticzka to jesteś mistrz, i bez zadrapań na rękach, to też raczej wątpię |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |1 Lut 2008|, 2008 17:01
|
|
|
| mariusz_technik napisał/a: | | rozkręć to zobaczysz | no jestem kilka dni po tym. | mariusz_technik napisał/a: | | a jak nie ukruszysz jakiegoś zatrzasku czy plasticzka to jesteś mistrz | no to Damian jest bo nic nie połamał a to on mi ją zdejmował. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: |1 Lut 2008|, 2008 17:17
|
|
|
No to może się nie przyznał, albo moze robi to którys raz, i i nie kombinuje na skróty, tylko wię, że to i to TRZEBA rozkręcić, bo inaczej się nie da
Ja trochę walczyłem, z tunelem/podłokietnikiem, chciałem ściągnąć dechę bez ściągania tunelu, i jak szarpałem się z tym, to coś się ułamało. Więc wyciągłem/wykęciłem cały podłokietnik, a tu dalej lipa. Okazało się, że deska jest mocowana jeszcze przy podszybiu, na 3 sruby. Myślałem że jak w mk1, tam pamiętam były na górze takie uszy metalowe.
Brat jest złamany, mówi żebym sam se to jutro kończył, ale napewno nie zostawi mnie samego z tym |
| Ostatnio zmieniony przez mariusz_technik |1 Lut 2008|, 2008 17:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |1 Lut 2008|, 2008 17:27
|
|
|
| mariusz_technik napisał/a: | | Okazało się, że deska jest mocowana jeszcze przy podszybiu, na 3 sruby. | przeciez to opisane na forum było, Damian nie pierwszy raz zwalał i śrubek to może było z 15 raptem i deska zeszłąa |
|
|
|
 |
|
Wysłany: |1 Lut 2008|, 2008 17:43
|
|
|
Może u ciebie było 15(bo brakowało niektórych), u mnie ze 30, zresztą nawet jak z pamięci liczę, to wychodzi więcej jak 15, ale to pikuś. Ważne żeby to jakoś do kupy poskręcać z powrotem, ale jeszcze wpierw trzeba wyrwać nagrzewnicę, eech |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |1 Lut 2008|, 2008 18:08
|
|
|
| mariusz_technik napisał/a: | | Może u ciebie było 15(bo brakowało niektórych) | hehe jasne widziałem na własne gały co skąd szło i nigdzie nic nie brakowało. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: |1 Lut 2008|, 2008 18:33
|
|
|
No to aż policzę ci srubki jutro, zobaczymy kto był bliżej(chyba że jutro nie będę jeszcze składał, bo 'coś' się zdarzy) |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |1 Lut 2008|, 2008 19:01
|
|
|
Ja wam moge z pamieci wyliczyc |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |4 Lut 2008|, 2008 16:59
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | Ja wam moge z pamieci wyliczyc | no to dajesz |
|
|
|
 |
|
Wysłany: |4 Lut 2008|, 2008 18:44
|
|
|
Dzisiaj ciąg dalszy zmagań z nagrzewnicą. Nie dałem rady ściągnąć zabezpieczen z króćców, słaby dostęp, a trzeba je mocno ścisnąć aby zeszły. Skończyło się brechą, która włożona między króćce ładnie je połamała, dzięki czemu wyciągłem nagrzewnicę Jeszcze tylko trzeba było komputery poodkręcać, poszarpać trochę obudową, i w końcu nagrzewnica wyszła. Składanie w odwrotnej kolejności to już dość szybko idzie, wiadomo co i jak. Deska już jest założona, tylko trzeba poskręcać. Niestety pracę przerwał padnięty akumulator...
Stara nagrzewnica ciekna przy plastiku, ale nie była zapchana, dmuchałem i swobodnie powietrze przelatywało, więc czemu nie grzało?... Zapowietrzony był? Jutro nie robię, dopiero w środę, więc wszystko się okaże
A śrubek, to nie jest 30, tylko z 50 z nakrętkami |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |