|
NIe odpala - brak pradu, potem ok. |
| Autor |
Wiadomość |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |21 Kwi 2005|, 2005 01:41
|
|
|
no bo tak w manualu napisano i już jak letni to pół gazu i kręcimy, jak zimny to nie tykać gazu i ma odpalić a jak goracy to gaz w podłogę. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |21 Kwi 2005|, 2005 01:43
|
|
|
| Wydaje mi sie ze to jest zwiazane z tym ze przy goracym silniku paliwo paruje nim zdazy dotrzec do komory spalania. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |21 Kwi 2005|, 2005 01:45
|
|
|
| po odłączeniu zapłonu coś tam zawsze jeszcze skapnie do garów i przy gorącym silnku łądnie się odparuje i jakby z defaultu masz wypełniony cylinder ale nie mieszanką tylko samą beną więc problem ze spaleniem tego - a jak dasz gaz w dechę to ssie dużo powietrza potrzebnego jak wiadomo do spalania ( a właściwie tlenu ) |
|
|
|
 |
kuba

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Kwi 2004 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: |21 Kwi 2005|, 2005 08:39
|
|
|
To co mówisz w głównej mierze odnosi sie do gaźnika.
To Anthrax. Cewka może być uszkodzona, podczas pracy nagrzewa sie i wtedy dostaje przebicie. Miałem tak kiedyś. Weź na podmiankę inną cewkę (może być z Poldolota) i zrób próbę. Jeśli nie no to metodą prób i błędów szukaj dalej. |
|
|
|
 |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |21 Kwi 2005|, 2005 09:17
|
|
|
Anthrax: tak jak mówiliśmy przez tel: najprawdopodobniej cewka.
Przy sprawnej cewce, jak dajesz impulsy na uzwojenie pierwotne na piechotę - to sterujesz nią dwunastoma voltami, na wtórnym masz np 30kV i jest ok. Podczas kręcenia rozrusznikiem napięcie w niesprzyjających warunkach (aku, kable, zaciski) może spaść nawet do 8V; na wtórnym będziesz miał ok 20kV i iskra powinna być.
Jeśli cewka ma skrót lub wewnętrzne przebicie, teoretyzując, napięcia mogą mieć wartości odpowiednio: 10kV i 3kV; jest kupa.
Najlepiej zrób, jak pisze kuba, tylko zastosuj cewkę od elektronika a nie od stykowego.
Moja poprzednia cewka miała napięcie wtórne na granicy do tego stopnia, że solo iskrzyła a za przewodem idącym na rozdzielacz już prawie nie.
Zobacz jeszcze to - idea jest ta sama:
http://www.capri.pl/garag...iption-ht-leads |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |21 Kwi 2005|, 2005 09:58
|
|
|
| dlaczego gaźnikowca - we wtrysku też nie wszystko się spali. |
|
|
|
 |
Anthrax [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Kwi 2005|, 2005 10:45
|
|
|
No nic to rzeczywiście moje podejrzenia podały na cewkę ale dostałem namiary na konkretnego elektryka i od rana dziś on ma ten problem na głowie
Zobaczymy co tam wyniknie, najlpesze że przyjechałem do niego o własnych siłach bo po chwilowym ciąganiu i setce wystrzałów z rury (oj żeby jeszce tłumików nie rozwailiło przy okazji) autko z biedą odpaliło i zajechało powolutku do serwisu.
Gościu do mnie: jak to cewka nie daje pradu skoro silnik pracuje? hehe no ale po zgaszeniu oczywiście stanął na amen i już nie dawała (wystarczy wyłączyć na sekunde zapłon i już autko zapomina że przed chwilą normalnie jechało) to ciekawe dopiero.....
No nic to, będę informował co i jak.
Grzegorz. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Kwi 2005|, 2005 14:09
|
|
|
| jak nie pali to but w podloge ale jak pali i wystarczy lekko to po co deptac? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |22 Kwi 2005|, 2005 14:10
|
|
|
no widzisz - masz prawidłowe podejści ebo pewnie już niejednym autkiem jeździłeś jak i wielu z nas klasy polonez czy cos w tym guście i wiesz co i jak ale manual jest dla debila który nie ma bladego pojęcia co i jak - wkląda kluczyk i ma palić. |
|
|
|
 |
Jurand [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Maj 2005|, 2005 15:20
|
|
|
Ten samo problem z uruchamianiem na ciepłym silniku miałem w Escorcie XR3i. Co więcej - potrafił zgasnąć w trakcie jazdy Po wymianie czujnika Halla jak ręką odjął. Poprostu ciepło pod maską powodowało, że dostawał jakiejś szajby i miał fochy. Czujnik kupiłem ( to do Pershinga) na Wałowej, ale nie polecam tego sklepu, bo ostatnio mi powiedzieli, że "na części elektryczne nie jest udzielana żadna gwarancja, bo one są sprawdzane przez producenta i jakby były niedobre to by nie opuściły bramy fabryki a poza tym to oni (czyli panowie w sklepie) są w stanie uszkodzić część elektryczną tak, że na wierzchu nie będzie śladu W razie czego skontaktuj się z elektrykiem na Drewnianej, panem Banasikiem.... to jest cudotwórca jeśli chodzi o problemy elektryczne. |
|
|
|
 |
Pershing

|
Wysłany: |7 Maj 2005|, 2005 15:57
|
|
|
Dzieki Jurand za zainteresowanie Jesli chodzi o moja bryke na szczescie jak juz chodzi to nie gasnie, ale jak juz go zgasze to koniec. Zauwazylem rowniesz to ze po rozgrzaniu silnika zaczyna on jakby inaczej pracowac (jakby nierowno ?). Z ojcem Gierap-a doszlismy do tego ze iskra idąca z cewki jest mocniejsza niz po opuszczeniu rozdzielacza idaca na swiece Tak ma byc ? bo juz sie zastanawiam nad wymiana kopułki i palca. Jest cos jeszcze w ukladzie zaplonowym co moze powodowac takie problemy ? Iskra jest i to na bank i z cewki wychodzi bardzo mocna wiec modol zaplonowy raczej wyeliminowalem. Gdzie w Scorpio znajduje sie ten czujnik Halla? i ile kosztuje takie ustrojstwo? Jakis inny czujnik moze powodowac takie problemy ?
Pozdrawiam i z gory dzieki za kazda informacje albo nowy trop |
|
|
|
 |
Jurand [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Maj 2005|, 2005 16:24
|
|
|
| W Escorcie jest przykręcony do aparatu zapłonowego... chyba pod spodem. Nie pamiętam ile kosztuje.... ale zapraszam we wtorek do mnie do pracy to sprawdzimy jeśli da się coś z niego odczytać. W razie czego jeśli masz czas i ochotę daj znać to powiem Ci gdzie przyjechać. |
|
|
|
 |
awb [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Maj 2005|, 2005 19:17
|
|
|
duzo do tego odpalania ma wlasnie cieplota swiec -kupuj tylko oryginalne czesci forda cytat z ksiazki powaznie to ma naprwade powazne znaczenie |
|
|
|
 |
Pershing

|
Wysłany: |8 Maj 2005|, 2005 21:33
|
|
|
W moim przypadku to raczej nie wina swiec. Na poprzednich (Motorcraftach) bylo tak samo. Zaczyna sie powolna wymiana wszystkich elementow ukladu zaplonowego a nadal nie wiem czy dobrym tropem ide |
|
|
|
 |
awb [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Maj 2005|, 2005 09:42
|
|
|
pogadaj z vikiem albo xxxxx moze cie naprowadza ja na tym bazuje a potem wymieniam, bo za duzo powymienialem niepotrzebnie wiec teraz oszczedzam... |
|
|
|
 |
|
|