|
Nowa ustawa o recyklingu pojazdów a złomowanie wraku Scorpio |
| Autor |
Wiadomość |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 08:22
|
|
|
Lisu Allianz ubezpiecza autka w kazdym wieku ale tylko OC. Sa duzo tansi od PZU (zreszta jak kazda inna firma). Allianz nie robi jedynie AC na starsze furki tylko nie pamietam czy starsze niz 5 czy 10 lat. Jesli chodzi o upominanie sie to z tym jest burdel. A wszytko przez te zmiany o przepisywaniu polis na nowych wlascicieli. Oni w sumie do konca nie wiedza kto co zrobil. Ja dostalem w styczniu przypomnienie wlasnie z Allianz zeby ubezpieczyc Scorpio bo mi sie OC konczy - heh Scorpio... to ktore sprzedalem w maju 2004r Ale przypomnienia dostaje stary wlasciciel wiec jak Ty kupiles to masz spokoj.
Ja zawsze mam OC w Allianz a AC w PZU. Teraz to Scorpio ktore kupilem ma polise OC w Samopomocy do listopada. No i pojde przepisac wlasnie tak (koles mial 60% i moj ojciec <wspolwlasciciel> tez ma 60% wiec nie bede mial doplat). A w listopadzie im wypowiem i wracam na Allianz. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 13:28
|
|
|
| Jak sprzedawałem swojego kadecika to mialem siedem dni do zaplaty drugiej raty za OC. ponieważ mi sie to nie usmiechało i kupujacemu tez to spisalismy pisemko ze facet rezygnuje z kontynuacji mojego OC. I bylem w Trygu sie dowiedziec czy tak mozna i nie mieli zatsrzezen. w kazdym razie po kupnie facet mial siedem dni na ubezpieczenie auta. Z tego co wiem gostek mial swiety spokoj ze strony mojej ubezpieczalni. |
|
|
|
 |
Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Kwi 2005|, 2005 09:31
|
|
|
Z Allianz zgadza sie, nie ubezpieczaja aut w AC starszych niz 10 lat.
Z tego co pamietam, nie daje glowy, to skladka w Allianz byla taka sama co w PZU, przy 100% platnosci. Bo odwiedzilem wtedy obie firmy. Niestety to bylo jakies 1,5 roku temu.
Moze by kazdy mogl sie wypowiedziec na ten temat cytujac tekst:
Skladka, Firma, ile procent znizki. Podalby sume jaka zaplacil, w jakij firmie i z jakim procentem znizki. Mozna by porownac.
Lisu |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |5 Kwi 2005|, 2005 11:43
|
|
|
| raz już był taki temat - poszukaj a znajdziesz. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Kwi 2005|, 2005 12:46
|
|
|
Zgadza sie, mozna poszukac. Poszukalem, w sumie troche metlik byl w odpowiedziach, nie bylo dokladnie napisane :
0. Firma.
1. Miasto.
2. % znizki.
3. Kwota.
Patrzylem na Allianz i PZU, dokaldnie prawie ta sama stawka, 1200zl przy 100% ubezpeczeniu. A u mie w Plocku np. nie ma Allianz.
Zreszta to nie na temat, chodzilo przeciez o recykling.
Lisu |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |5 Kwi 2005|, 2005 13:11
|
|
|
no właśnie |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
KOREK [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Kwi 2005|, 2005 13:15
|
|
|
dzisiaj dostałem propozycję zeby poczekac ze zlomowaniem do początku czerwca
wtedy to beda u nas pokazy ratownictwa drogowego i beda cieli auta w ramach pokazów
Potem mają wywozić na swój koszt i złomować.
Ciekawe jak to formalnie załatwiają bo przecież właściciel musi mieć papier o utylizacji auta.
Musze to obadać. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Kwi 2005|, 2005 10:44
|
|
|
chyba ze po prostu odkupia od Ciebie. Dzisiaj czytałem ze wedlug nowej ustawy od 2007 złomowanie auta bedzie bezplatne zeby ukrocic "znikanie samochodów" by uniknac placenia za zlomowanie. w poolsce co roku konczy zywot 400tys aut. z czego 25% trafia na zlom reszta znika nie wiadomo gdzie (my wiemy ) |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 14:22
|
|
|
no to ja juz zakonczylem calkowicie akcje zlomowania.
koszty:
150 zl przywiezienie samochodu bez silnika do mojego kolegi zeby go rozebrac
230 zl rozebranie samochodu/ja nie umiem i nie mam czasu/
300 zl dokument ze zlomowca ze przyjeli do kasacji/tak mi wyszlo /
6 zl znaczki skarbowe w wydziale komunikacji przy wyrejestrowywaniu
50 zl paliwo za wywiezienie pocietej budy na skup zlomu.
TYLE KOSZTOW
teraz zyski:
350 zl sprzedalem tylna belke z wahaczami, maske, drzwi tylne prawe, zbiornik spryskiwacza z pompka.
104 zl dostalem na zlomie za pocieta bude /dla zainteresowanych wazylo to tylko 260kg/
zostalo mi duzo roznych czesci wartych setki tysiecy zlotych gdyby tylko byli na to chetni
TO CALE PODSUMOWANIE NIELICZAC WIELU GODZIN STRACONEGO CZASU. czy bylo warto?? chyba nie ale jak sie powie A to trzeba powiedziec i B.
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |20 Kwi 2005|, 2005 01:25
|
|
|
A ja mam wlasnie takie pytanie. Chce kupic rozbity samochod z przeznaczeniem na czesci. Czy ja musze go rejestrowac na siebie i oplacac OC ? Chodzi mi o czesci a reszte zepchniecie na zlom. Ktos mi moze wyjasnic jak wyglada ta sprawa ? Bylbym dzwięczny |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Kwi 2005|, 2005 10:11
|
|
|
zapytaj sie w wydziale komunikacji. ale bez zaswiadczenia o zlomowanu nie wyrejestrujesz go. a wyzlomowac musi wlasciciel wiec niech te sprawy zalatwi obecny wlasciciel. niech to tez wyrejestruje a ty idz na latwizne i kup to co zostanie tylko nr podlogi wytnij na miejscu rozbiorki bo jak cie niebiescy zlapia to chyba jest problem bo przeciez jedziesz albo wieziesz cos czego tak naprawde juz nie ma.
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
KOREK [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2005|, 2005 18:35
|
|
|
Dzisiaj mój "stary" Skorek dokonał żywota. Został odwieziony na złomowisko.
Teraz pare informacji.
Po wypadku wyjąłem z niego sporo części. Praktycznie nie ruszałem silnika (który dostał strzała z przodu). Wyjęte zostały tapicerki(bez drzwiowych), szyby boczne, tarcze i zaciski hamulcowe, wskażniki, szyberdach, zbiorniczki, moduły elektron., elektryka szyb, hak i wiele innych drobnych części ( będą pojawiały się sukcesywnie w dziale SPRZEDAM)
Zostały blachy, zawieszenia, trochę rupieci ze środka i silnik. Jednym słowek skorupa.
Przyjechał pan laweciarz i wciągnął autko bez kół na platformę.
Przewiózł na złomik. Tam widlakiem go zdjęli z lawety i postawili w kolejce do "cięcia"
Wypisali mi "Zaświadczenie o oddaniu samochodu do składnicy złomu" , kazali z tym, z tablicami i dowodem rejestracyjnym iść do Wydziału Komunikacji aby wyrejestrować auto.
Teraz podsumowanie:
Laweciarz wziąl 40 zł za przewiezienie auta ( w ramach miasta)
Na złomie auto oddałem bez kosztów ( nic za nie nie dostałem i nic nie musiałem płacić)
Zostało mi trochę części, których może się z Waszą pomoca pozbędę.
.. a jak nie to sobie zrobię izbę pamięci
|
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2005|, 2005 22:04
|
|
|
| no to sie bezproblemowo pozbyłes problemu. i z głowy:) |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2005|, 2005 22:12
|
|
|
| Korek powiedz mi ile chcesz za zbiorniczek przedni od spryskiwaczy ale z czujnikami tymi co na nim sa umieszczone ?? |
|
|
|
 |
KOREK [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2005|, 2005 23:16
|
|
|
Monter - obejrzę, skataloguję i zrobię fotki wszystkich części które mi zostały i puszcze listę w dziale SPRZEDAM, ale najwcześniej w przyszły weekend czyli ok 14 tego.
Muszę zobaczyć czy zbiorniczek nie dostał "strzała", czy pompka i czyjnik sa całe.
Dam Ci znać |
|
|
|
 |
|
|