$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - BRAK PŁYNNEJ JAZDY
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
BRAK PŁYNNEJ JAZDY
Autor Wiadomość
junior7914
[Usunięty]

Wysłany: |30 Wrz 2007|, 2007 20:26   BRAK PŁYNNEJ JAZDY

Oczasty nie chce płynnie jechać gdy bardzo delikatnie naciskam mu na pedał gazu – ma dziwne przyhamowania gdy chcę utrzymać stałą prędkość , dam więcej gazu tak by zaczął przyśpieszać i jest ok. , muszę go rozpędzać albo zdjąć nogę z gazu wtedy jest git.
Wymieniłem mu 2 dni temu przepływomierz bo nie miał mocy i świrował na wyższych obrotach podczas jazdy teraz jest gicio po za tym co napisałem wyżej gdy odłączę wtyczkę od przepływomierza auto jedzie normalnie po za tym że jest mułowate, na innym przepływomierzu jest to samo mimo że oba czyściłem , reset kompa też nie pomaga

Mam tam silnik 2.0 DOHC 16V 136KM z 95r. bez gazu

Co może mieć wpływ na takie zachowanie ?

MadLuck
[Usunięty]

Wysłany: |30 Wrz 2007|, 2007 22:19   

Miałem podobne objawy, mi padła pompa paliwa. Ale nie jestem ekspertem więc tylko sugeruje.
Moje objawy były takie: nie chciał palić , jak gaz do dechy to zwlaniał, jak na pół gwizdka gaz wolno ale zaczynał przyśpieszać.
Po wymianie pompy paliwa wszystko OK.

junior7914
[Usunięty]

Wysłany: |30 Wrz 2007|, 2007 23:07   

Mi pali na dotyk a jak dam mu gaz w podłoge to idzie płynnie i energicznie.

Może troszeczkę mało jasno opisałem swoje objawy – jak auto jest rozpędzone np. 100km/h i nie chcę by mi silnik spowalniał prędkość (hamował silnikiem) to delikatnie dotykam pedał gazu lecz po chwili sam sobie przyhamowuje pulsacyjnie tak jakby coś się przytykało i odtykało

grzechu913 

Auto: Audi a4b9
Wysłany: |30 Wrz 2007|, 2007 23:12   

ja obstawiam TPS mialem podobny objaw jak mu dalem ostro w palnik to szedl jak burza,natomiast jak jechal spokojnie to go dusilo jakby i przyhamowywal,przy zmianie biegu na wyzszy czulem jakby podczepil ktos przyczepe z tira ;) a nagle zaczal jechac normalnie,po rozebraniu TPS-a i przestawieniu slizgow na inna czesc sciezki oporowej problem ustal :one: ale mozliwe ze jest inna przyczyna np cisnienie paliwa

junior7914
[Usunięty]

Wysłany: |30 Wrz 2007|, 2007 23:36   

Przyjrzę się temu TPSowi może wart czymś go spryskać od wewnątrz np.: WD40

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |30 Wrz 2007|, 2007 23:45   

junior7914 napisał/a:
muszę go rozpędzać albo zdjąć nogę z gazu wtedy jest git.
grzechu913 napisał/a:
np cisnienie paliwa
to by nie ciągnął przy rozpędzaniu. też raczej zaczął bym od TPS-a.
a jak się zachowuje na wolnych obrotach?

junior7914
[Usunięty]

Wysłany: |30 Wrz 2007|, 2007 23:52   

Trochę silnik drży jak jest zimny a po rozgrzaniu jest przyzwoicie , w/w objawy są na ciepłym i zimnym silniku

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |30 Wrz 2007|, 2007 23:55   

Sprawdź też EGR-a.

junior7914
[Usunięty]

Wysłany: |1 Paź 2007|, 2007 00:11   

Sprawdzę jak mi powiesz bracie co to jest EGR i jak to sprawdzić , nie posiadam zbyt zawansowanego sprzętu

grzechu913 

Wysłany: |1 Paź 2007|, 2007 08:05   

EGR to takie cudo nad kolektorem wydechowym blizej scianki grodziowej przy miarce poziomu oleju musialbys zaslepic otowor co idzie na dolot,i powioon cos pomoc

junior7914
[Usunięty]

Wysłany: |1 Paź 2007|, 2007 20:34   

dziś mi troszeczkę czasu brakł ale jutro się tym zajmę . Co do ERG to zaślepić dolot od rurki o wiekszej średnicy ?

[ Dodano: 2007-10-03, 20:33 ]
Dziś zacząłem odłączać wszystkie wtyczki po kolei i testować zachowanie auta podczas jazdy , wynik jest taki : Odłączenie TPSa nic nie daje więc poleciałem dalej i odłączyłem coś co jest przy kielichu od strony kierowcy (wtyczkę z trzema przewodami prądowymi ) wynik od razu pozytywny , auto jest energiczne i jedzie płynnie również silnik pracuje równiej na wolnych obrotach .
Mieści się to pomiędzy filtrem powietrza a zbiorniczkiem płynu hamulcowego jednak bliżej kielicha , aluminiowe prostokątne ustrojstwo do którego od dołu idą dwa wężyki chyba jakieś podciśnienia które gubią się pod osłoną kolektora wydechowego i z boku wtyczka z trzema przewodami elektrycznymi .

Pytanie tylko co to jest i czy tak mogę jeździć ?

grzechu913 

Wysłany: |3 Paź 2007|, 2007 23:05   

dokladnie nie pamietam jak sie to fachowo nazywa ale wiem o co Ci chodzi tam wchodza wezyki z ukladu wydechowego co idzie do EGR ,i to z tym jest powiazane ale dzis sobie nie przypomne tej nazwy :P

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |3 Paź 2007|, 2007 23:22   

junior7914 napisał/a:
Dziś zacząłem odłączać wszystkie wtyczki po kolei i testować zachowanie auta podczas jazdy , wynik jest taki : Odłączenie TPSa nic nie daje więc poleciałem dalej i odłączyłem coś co jest przy kielichu od strony kierowcy (wtyczkę z trzema przewodami prądowymi ) wynik od razu pozytywny , auto jest energiczne i jedzie płynnie również silnik pracuje równiej na wolnych obrotach .
Mieści się to pomiędzy filtrem powietrza a zbiorniczkiem płynu hamulcowego jednak bliżej kielicha , aluminiowe prostokątne ustrojstwo do którego od dołu idą dwa wężyki chyba jakieś podciśnienia które gubią się pod osłoną kolektora wydechowego i z boku wtyczka z trzema przewodami elektrycznymi .

DFPE Sensor, czujnik roznicowy przeplywu gazow. Jesli go odlaczyles i jest lepiej to prawdopodobnie jest uszkodzony. Odlaczenie go wylacza EGR, czyli zawor sie nie otwiera. Oprocz wystapienia bledu i zapisania go w pamieci sterownika nie ma zadnych ujemnych skutkow dla silnika. Mozna z odpietym jezdzic, lecz wtedy spaliny odbiegaja nieco od normy.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |3 Paź 2007|, 2007 23:24   

To, co odłączyłeś to jest DPFE (Differential Pressure Feedback EGR Sensor), czyli czujnik różnicy ciśnień na przewężce układu EGR.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |4 Paź 2007|, 2007 10:08   

bigdaaddy napisał/a:
Odlaczenie go wylacza EGR, czyli zawor sie nie otwiera.
o ile sam zawór jest na tyle OK że jest zamknięty :)

Odpowiedz do tematu