|
Strumienica - czy warto? |
| Autor |
Wiadomość |
Gierap [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Kwi 2005|, 2005 08:25
|
|
|
A ja mam 2 strumienice zamiast środkowych tłumików bo kata nie było w moim modelu,i do tego końcowy wygar Mugen'a,i mam fajniutki bassowy gang na wydechu,a co do silnika,to może trochę lepiej wkręca sie na obr.i tyle |
|
|
|
 |
awb [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Kwi 2005|, 2005 12:08
|
|
|
| JAK POWIEDZIAL XXXXX STRUMIENICA BEZ ODPOWIEDNIEGO PRZYGOTOWANIA SILNIKA TO DUPA -KONIEC TEMATU |
|
|
|
 |
Jacutek [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Kwi 2005|, 2005 22:54
|
|
|
...i tu niespodzianka matth ...jedyną nieseryjną rzeczą jest głowica ....dopiero w nastepnym stadium bedzie więcej "patentów", ale strumienicy nie przewiduję. W Maluszku strumienica wylotowa jest stosowana tylko w A-grupie (czytaj w rallycrossie) i jest strasznie głośna. 45 kucy z Maluszka będzie za jakiś roczek - mniaaaaam . To naprawdę działa, lecz tylko wtedy gdy jest jednym z elementów tuningu mech. Poważę się na małą symulację: 2,0 DOHC 120 PS w serii...modyfikacja "góry"+modyfikacja wydechu (zestrojenie strumienicy + baranek + końcowy przelotowy) + zmiana oprogramowania = ca 150 PS, 210Nm a to znaczy jakieś 4,5 tys. zł i 1,5-2 s. lepiej do "paki". W Maluszku rzecz ma się zupełnie inaczej...kosztem 700 zł. przyrost mocy i momentu o 50% i bardzo wiele zdziwionych twarzy za kółkami przy starcie spod świateł Oczywiście na stałe Castrol RS 10W/60. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |14 Kwi 2005|, 2005 11:15
|
|
|
| sorry ale jak mi pokażesz odczyt z hamowni ze strumienicą i bez i będzie różnica to jestem skłonny się zastanowić nad jej sensownością. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Kwi 2005|, 2005 22:53
|
|
|
jak mawiał Adam Opel. "Od duzej pojemnosci jest lepsza tylko jeszcze wieksza pojemnosc" dlatego m,oj plan na ten rok - 2.9 |
|
|
|
 |
Jacutek [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Kwi 2005|, 2005 14:53
|
|
|
Struna, po prostu pamiętam z pracy na hamowni przypadki kiedy strumienica zadziałała, ale były też takie ,że trzeba ją było, wycinać. Szukałeś na stronach tunerów? Np www.chojnacki.com.pl ? Nie wszystkie pomiary idą do netu, ale jak będzie trza to Jacek coś mi wyśle... , ciekawe jaką opinię na ten temat ma twój ziomek "Piro"man ? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |18 Kwi 2005|, 2005 09:44
|
|
|
| ano właśnie taka jak napisalem. |
|
|
|
 |
Jacutek [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Kwi 2005|, 2005 11:27
|
|
|
Przypominam sobie pewną rozmowę z Tomkiem P. która opierała się na słusznym skąd inąd twierdzeniu, że strumienice wszak zostały wymyślone w celu usprawniania przepływu cieczy . Jednak jakimś cudem czasem dają wzrost momentu . Zresztę wyślę Ci coś na mail-a. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |18 Kwi 2005|, 2005 11:35
|
|
|
no i mają za zadanie usunąc efekt pamięci strugi - stosowano kiedys w F1 tylko po to żeby spaliny zdołały sie wbić w ogromny napór powietrza opływającego i żeby spalin nie wtłaczało do silnika - w naszych autach nie ma takich prędkości więc stosowanie strumienic nie ma sensu - no chyba, że dla metalicznego podźwięku wydechu - a tak już poza tym to strumienica nie ma zwiększyć momentu tylko wydłużyć jego maksimum w stronę niższego zakresu obrotów - tak niby ma robić Jednak jak z pewnością wiesz ze 4 x bardziej jest ważny dolot niż wydech ( oczywiście dopóki jest drożny ) |
|
|
|
 |
Jacutek [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Kwi 2005|, 2005 20:12
|
|
|
Sęk w tym, że w miejscu kata nie zadziałała nigdy (czytaj: nie zwiększyła pola pod krzywą) a w jednym wypadku - i tu uwaga!!! dla amatorów tuningu garażowego - w pewnym francuzie, gdzie kat jest ok. 25 cm(!) za wylotem z głowicy (stoi pionowo z przodu silnika) spowodowała przegrzanie i zatarcie pierścieni tłokowych. Z mojej pamięci wzrokowej wynika, iż najlepszym miejscem dla s. jest odcinek w okolicy tłumika środkowego (np zamiast) i powiem szczerze, że gdyby "zgnił" mi ON (i miałbym końcowy ) to wstawiłbym sobie Jonnsa na próbę (szkoda, że automata nie da się zhamować ). Na pytanie, które jest tytułem tego tematu, odpowiadam jednak NIE. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |21 Kwi 2005|, 2005 13:22
|
|
|
no ja tez jakby mi sie posypał środkowy to bym wstawiłjakis badziew za 80 zeta - tańsze to niż tłumik - nic pewnie by oprócz dźwięku nie zmieniło ale oszczędnośc na tłumiku by była |
|
|
|
 |
Jacutek [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Kwi 2005|, 2005 11:30
|
|
|
...bez końcowego pięknie i nie głośno gra (w środku jest trochę więcej basu). Niestety muszę się rozejżeć za dwururką (spawana w okolicy sond) i za klockami . Polecasz jakieś źródło? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |22 Kwi 2005|, 2005 14:08
|
|
|
| na forum ktoś ogłąszał ze ma wydzior do V6 cały - wiec i dwurura będzie. |
|
|
|
 |
Jacutek [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Kwi 2005|, 2005 15:48
|
|
|
| ...ale pisze, że dwa środkowe ma i podwójny przedni, to i dwurura inna chyba będzie... |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |22 Kwi 2005|, 2005 16:16
|
|
|
to sobie walnij do końca dwie rury i będziesz miał piękny rzeczywisty podwójny wudzior a nie jak dresiki z dospawanej rurki ja nawet sam o tym myslałem zeby do końca zrobić dwa niezależne wydechy - fajnie by to wyglądało a z pewnością by nie zaszkodziło. |
|
|
|
 |
|
|