$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Przymierzam się do kupna Scorpio, prośba o rady.
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przymierzam się do kupna Scorpio, prośba o rady.
Autor Wiadomość
Kruk11
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 00:28   Przymierzam się do kupna Scorpio, prośba o rady.

Jeżdżę w chwili obecnej mazdą 323 dobry bezawaryjny samochodzik z odrobinką stylu ;) sedan im się udał. Nic się nie dzieje i właściwie nie "muszę" zmieniać auta, ale może zmienić dla fantazji :D

Przechodziłem któregoś dnia obok Scorpio MK1 i stwierdziłem, że bardzo sympatyczne autko, a może ten następny? Z głupia frant zajrzałem na allegro i znalazłem ogłoszenie, że gościu zamieni na mniejszy - dlaczego nie spróbować zagadać do niego :)

No i wstępnie już się umówiliśmy na zamianę, poczytałem trochę o skorupkach i właściwie jestem zdecydowany ale mam rozterki innego typu.

Samochód, na który miałbym zamienić mazdę to MK1 z 1991 2L DOHC burgund metalik (albo i nie) sedan (musi być sedan) niestety ze spoilerem, przyciemniane tylne szybki i powiedzmy standardowe wyposażenie - elektryczne szyby przód, przód i tył ogrzewana, szyber, podgrzewane fotele. Ponoć w doskonałym stanie technicznym lakier (po zdjęciach patrząc) zmęczony, korozji minimalnie. Wyceniona na 5kzł.

Zacząłem się bić z myślami, bo wypatrzyłem jeszcze na allegro podbny ale jeszcze z klimą gazem i tempomatem z 1989 za 7kzł. No i powiedziawszy szczerze tempomat chciałbym mieć, klima by się dla psa przydała (puchate biedaczysko w lato w aucie może się męczyć) a gaz obiżyłby eksploatację.

Czy da się założyć te dodatki jeśli kupiłbym ten pierwszy?

Jaka jest różnica między MK1 a MK2 bo zauważyłem tylko inny tył (IMO brzydszy w nowszym) i inną deskę rozdzielczą (IMO też brzydsza) ;) czy są jakieś istotne różnice technologiczne?

Jeśli możecie mi coś podpowiedzieć będę wdzięczny.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 02:35   

Cos średnio szukasz. Sądze ze w okolicach 7 - 8 tys to uchwicisz juz MK2 z klimą i gazem spokojnie. Jesi pragniesz mieć klime, to nie licz ze ja dołożysz, niby sie da ale koszt i robota nieopłacalna, czytaj nie da sie, poprostu lepiej poszukac takiego co tę klime juz ma zamontowana, i nawet jesli jest niesprawna, usyprawnic ja.

Co do rocznika to jasne ze lepiej młodszy, 89 rok nie wiem czy mial juz DOHC silnik, pozatym postepujaca korozja jest mankamentem tych aut i na to nalezy zwrócic uwage, lub nastawic sie na remont.

Cena 7 tyz za 89 rocznik jest dosc wygorowana. Sadze ze za to dostaniesz ladne i zadbane auto z 91 roku z tym wyposazeniem co chcesz.

Co do roznic, to tył rozni sie nieznacznie, zeby nie powiedziec wogole? bo jedyne co to inne lampy i blenda (dymione) ale kształetem identyczne jak w MK1 ale cały tył w kształcie taki sam, inny jest przod (nieco inny ksztalt lamp i kierunkowskazów, inny gril i maska) i inne wnetrze (deska, uklady sterowania itp). Mechanicznie jest to praktycznie ten sam samochod , z niewielkimi zmianami, ale bez zadnych przełomowych.

Moze mylisz MK2 z MK3? choc to nie przy tej cenie raczej :)
http://tinyurl.com/qhaqjsk

monter
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 08:19   

Dobrze Antek Ci radzi. Za 6 - 7 tys pln masz juz na prawde fajna Scorupke i to wlasnie mk3. To ktora bardziej Ci sie podoba to juz tylko i wylacznie sprawa Twojego gustu. Ja mam '89 2.4 V6 GL i kupilem to za 3000 zl. Fakt ja wiedzialem co biore i swiadomie kupilem auto z taksy - bo to ode mnie z miasta wiec wczesniej juz zwrocilem na niego uwage. Gdybym np znalazl to Scorpio w innym miescie to bym o tym niewiedzial.
Zwroc uwage przede wszystkim na to czy tylne kola stoja symetrycznie. Czy np jedno niejest bardziej pochylone od drugiego i czy os nie jest przesunieta wzgledem budy. A co do przebiegu to przyjrzyj sie czy cyfry na zegarze przebiegu stoja rowno a jak koles Ci powiem ze mu przebieg nie dziala to na bank cofal - znam to z autopsji :)

barroz
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 09:15   

z tego co piszesz to zamiana ma być fifty-fifty a może jednak faktycznie sprzedać mazde i kupic nieco lepiej wypasione scorpio.Pozatym cena 5zeta za bezgazownika :?: to już prawie o 7koła sie ocierasz + zawsze coś czeba podłubać no i ten" zmęczony" lakier no nie wiem :|

monter
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 09:55   

Z doswiadczenia wiem ze na zamianach sie dobrze nie wychodzi niestety to fakt. Z regoly ktos zamienia bo nie moze sprzedac... bo nikt tego nie chce z jakies przyczyny. Pytanie tylko z jakiej ? Polecam rowniez sprzedac i wtedy spokojnie szukac. Poza tym obserwuj dzial 'Sprzedam'. Czesto pojawiaja sie ciekawe autka od ludzi z FST. Nie wiem jak Wy ale ja osobiscie uwazam to za pewniejsze zrodlo zakupu. Ja np jak sprzedawalem swoje poprzednie Scorpio to nawet o tym nie pisalem na forum. Nie sprzedalbym go wewnatrz tej grupy - no chyba ze ktos swiadomie chcialby go wziac ale nie znam tu takich kaskaderow :)

Kruk11
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 12:26   

Szukam - to dużo powiedziane po prostu przejrzałem allegro. Jak pisałem w zasadzie nie mam potrzeby zmieniać dlatego ogłoszenie jakby samo przyszło.

Zamiana jest z dopłatą ze strony człowieka, jak dużą to zależy od porównania stanu obu aut.

Wydaje mnie się że nie mylę MK1 z MK2 i MK3 :) przyjmuję, że MK3 to wieloryb, MK2 ma blendę w kolorze świateł - szaroczerwoną, a MK1 był robiony do 1991 ;)
No i najbardziej mnie się podoba MK1.

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, na szczęści mam jeszcze czas do zastanowienia.

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 14:46   

Kruj 11 nie mylisz, ale opis ze tyl sie roznie w MK1 od MK2 to jest bujny :) chyba ze porownywales liftbacka MK1 ( sciety tyl, klapa z szyba) do sedana MK2 (bo one w wiekszosci w sedanie są) to co innego :)

MK1 85 - 92 (poczatek)
MK2 92-94 (krokodyl)
mk3 94-98 (wieloryb)

Tak czy siak ok 7000 to dobre MK1 z 91 roku lub juz MK2

Kruk11
[Usunięty]

Wysłany: |11 Kwi 2005|, 2005 21:03   

Odpuściłem tego, o którym pisałem na początku.
Na razie nadal 323 a potem, jak z podatkami od przywiezionego autka nie będzie tak porypanie jak zapowiadają to może być skorupa :)

Choć brakuje mi jednej rzeczy - rzędowej szóstki ;)

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |11 Kwi 2005|, 2005 23:24   

a V6 to nie pasi ?

Jacutek
[Usunięty]

Wysłany: |12 Kwi 2005|, 2005 18:50   

...no właśnie...V6...i nie będziesz włączał radia :D

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |12 Kwi 2005|, 2005 19:15   

V-ka lepsiejsza niz rzedowka, inna kultura i zachowanie silnika no i tak jak poprzednicy ani razu podczas jazdy nie wlaczylem radia :mrgreen:

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |12 Kwi 2005|, 2005 22:25   

jak rzedowka to by musial byc BMW tylko

Jacutek
[Usunięty]

Wysłany: |12 Kwi 2005|, 2005 23:16   

R5 audi 2,2 i 2,3 też pięknie grają... :?

Kruk11
[Usunięty]

Wysłany: |14 Kwi 2005|, 2005 09:21   

Po tym jak na spocie mazdy w wyścigu na ćwiartkę WSZYSTKIE V6 (tuningowane i seryjne, 626, 323F, MX3, MX5) dostały w dupsko od VW Polo TDi po cipie

i po tym jak tylko jedna nie dostała od astry 2,0i (mocna jakaś)

i po tym jak dowiedziałem się że toto pali 15 - 17 litrów gazu po mieście

i po tym jak toto brzmi

STRASZNIE zraziłem się do V6 :)

W tej materii jestem wyznawcą jednej ze szkół (którą również zauważyłem tutaj), że V6 to kompromis pomiędzy mocą V8 i spalaniem R4 i jak to z kompromisami bywa
ani nie ma mocy ani mało nie pali :P

Ale nie mówię NIE :D

A co do R6 to nie tylko BMW, jest jeszcze opel commodore, volvo 960 i pewnikiem coś jeszcze by się znalazło ;)

A radia to mogę nie włączać w V8, np w Chevy Caprice kumpla prosiłem go żeby wyłączał :D V6 gra nie przymierzając jak R4 (nikogo nie chciałem obrazić)

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |14 Kwi 2005|, 2005 13:05   

hm - zapraszam na mały drifft w moim bolidzie - zmienisz zdanie :) ma i moc i moment wielki i pięknie gada.

Odpowiedz do tematu