$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Wymiana żarówki popielniczki
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana żarówki popielniczki
Autor Wiadomość
CORS
[Usunięty]

Wysłany: |28 Paź 2004|, 2004 09:19   Wymiana żarówki popielniczki

W Krokodylu, którym skatowałem 380 000 km(ma teraz 580 000 i jeździ) żarówka podświetlenia popielniczki jest w miarę proste do wymiany(choć trzeba sie nieźle pogimnastykować). W Wielorybie, który ujeżdżam od miesiąca(6400 km w tym czasie) popielniczka jest ciemna. Dopiero kiedy usiadłem przypadkowo na miejscu pasażera zobaczyłem okienko w wymiennym pudełku i po wyjęciu tegoż ukazała mi się żarówka w oprawce przymocowana do obudowy zapalniczki.
Niestety nie udaje się ją w prosty sposób wyjąć. Kto wie jak ją wymienić bez rozkręcania wszystkiego co przszkadza w dostepie do niej?

Raf7
[Usunięty]

Wysłany: |28 Paź 2004|, 2004 15:27   

Witam w klubie !!!
Też próbowałem się za nią zabrać, ale jakoś nie mam koncepcji - co i w którą stronę. Widocznie nie był to mój dzień, ale kiedyś napewno się uda ... :lol:

CORS
[Usunięty]

Wysłany: |2 Lis 2004|, 2004 23:54   

Panie Rafale! Hurra! Udało się! Sprawa oczywiście zrobiła się banalnie prosta. Otóż należy:
1. Wyjąć wkład popielniczki
2. Usiąść na miejscu pasażera
3. Za pomocą cienkiego wkrętaka delikatnie zsunąć oprawkę żarówki z żarówką z obudowy, która zostaje na obudowie zapalniczki (czarny plastik) , pchając w dól za denko oprawki
4. Wymienić żarówkę 2 W (bez oprawki)
5. Wsunąć oprawkę z żarówką w obudowę uważając na wypust prowadzący.

A tak na marginesie. Szybka zielona we wkładzie jest zbyt ciemna i mało jest światła. W krokodylu oswietlenie było doskonalsze.

Raf7
[Usunięty]

Wysłany: |3 Lis 2004|, 2004 10:41   

To w takim razie jeszcze dzisiaj wymienię tę żarówkę. Dobrze, że to prosta sprawa i że nie trzeba pół deski rozbierać :lol:
Dzięki za radę.

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 13:56   

Mam podobny problem, tyle ze w MK1.
Jest miejsce na zaroweczke ale nie widze nigdzie podlaczenia do niej i nie za bardzo wiem jak sie tam dostac. Moze w mojej wersji (a Ghia nie mam) nie bylo podswietlania popielniczki?

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 14:38   

jest wsuwane od gory nad popielniczka, najczesciej wysuwa sie i spada obok / za poliwlniczke cala oprawka, trzeba poszukac i podlaczyc :)
http://tinyurl.com/qhaqjsk

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 14:41   

Ok, poszukam ale powiedz mi jeszcze, czy przy zamknietej popielniczce powinna sie swiecic na zielono ikona na niej? Jesli tak, to musze sie za to wziasc.

danyy90
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 15:50   

u mnie się swieci, oczywiście tylko przy włączonych swiatłach :idea:

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 15:53   

I tak ma byc

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 15:54   

No prosze, czyli mam co robic jak mi sie bedzie nudzilo :mrgreen:

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |11 Kwi 2005|, 2005 16:22   

świeci bo ta żaróweczka podświetlająca popiałke prześwituje ze środka jak włączysz choćby pozycyjne.

monter
[Usunięty]

Wysłany: |11 Kwi 2005|, 2005 22:13   

Strasznie mnie zaintrygowal ten temat. A ze jezdze czesto po ciemku i dosc duzo pale to tez cierpie z powodu braku oswietlenia popiolki. Niestety w moim staruszku z roku 85 popiolka byla wielka i wygodna (mialem wersje z polka przed drazkiem biegow) a w tym jest mala i niewygodna (mala odleglosc o drazka zmiany biegow). W zwiazku z tym zaczalem sie powoli doktoryzowac i jednego nie kumam. Widze ze logo powinno sie podswietlac jak jest zamknieta oczywiscie. Jak po niej widac swiatlo wpada pryzmatem od gory ale... jak ja otworze to gorna czesc przyslania ta fikusna niklowana klapka wiec nawet jakby tam byla u gory zarowka to zostalaby zaslonieta przez ta klapke. Jak to jest ?? Podpowiedzcie mi.

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |11 Kwi 2005|, 2005 22:30   

Ja tez pale ale nie korzystam z popielniczki - od tego chyba najbardziej czuc ze pali sie w samochodzie a poza tym mozna nie potrzebnie narobic sobie sprzatania, albo gorzej - nie wcelowac.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |11 Kwi 2005|, 2005 22:51   

właśnie zasłania ją klapka i kieruje światło do popielniczki i wszystko tak fajnie wtedy się podświetla.

Odpowiedz do tematu