|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Odnawianie Felg |
| Autor |
Wiadomość |
danyy90 [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 12:24
|
|
|
no i jeszcze jedno bezbarwny obowiązkowo na spolerowane alu
bo inaczej aluminium sie utleniaw kontakcie z wodą, solą, powietrzem i całątam chemią z polskich dróg a włąściwie ścieżek |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 13:11
|
|
|
| Cytat: | | koszt piaskowania felgok.100pln za 4 sztuki |
ja płaciłem za wszystko 300zł: piaksowanie, lakierowanie, montaż i wyważenie opon
dodam, że z piaskowaniem było od cholery roboty bo trza było resztki chromu i cały podkład usunąć |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 21:21
|
|
|
Na czym polega takie piaskowanie?
Wiem, ze jak chcialem kiedys piaskowac rame motocykla to wychodzily chore koszty.
Jaki lakier bezbarwny polecacie?
Czy piaskowanie stosowac rownolegle z polerka czy osobno? (albo to albo to) |
|
|
|
 |
danyy90 [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 21:44
|
|
|
końcowa polerka po piaskowaniu a właściwie to już nie polerka tylko nabłyszczanie
bardzo drobną pastą automax już napewno za gruby na ten etap |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Kwi 2005|, 2005 11:17
|
|
|
Ponad polowe roboty mam juz za soba.
Przyznam szczerze, ze przydaloby sie tu ostrzezenie, ze to robota, dla wytrwalych i z duza iloscia wolnego czasu.
Po pierwsze dokladnie umylem felgi.
Zaczalem od zdjecia lakieru (SCANSOL) z samych rantow ("szprychy" zostawilem). Juz po tym malo pracochlonnym etapie felga zaczela wygladac lepiej i zasadniczo nie wymagalaby zadnej polerki zeby sie pieknie swiecil. Niestety jak zdazylem zauwazyc, w miejscach gdzie byly odpryski, lub pechezyki z powietrzem pojawila sie korozja typowa dla aluminium - utlenienia. Utleniony fragment aluminium robi sie ciemny i chropowaty.
Nastepnie zgodnie z instrukcja papier scierny ... pasta polerska i po tym wszystko wyglada calkiem niezle.
Niestety faktycznie po prysnieciu lakierem felgi traca juz lustrzany polysk, jednak uznalem ze nie moge pozostawic ich bez ochrony, poniewaz zaczely by sie utleniac i za troche wygladalyby jak kupa zlomu. Pocieszajace jest to, ze te prysniete lakierem bezbarwnym wygladaja "swiezej" i faktycznie znajduje tu uzasadnienie przydomek - "odnowione".
Dzisiaj sprobuje zaladowac na serwer zdjecia efektu mojej pracy (przed wszystkim, po zdjeciu lakieru, po polerce i po lakierowaniu).
Zastanawiam sie na ile skuteczne bedzie to moje lakeirowanie, coby nie pojawila sie korozja. Pokrylem je 4-5 warstwami lakieru jednak w malych ilosciach by nie bylo zaciekow. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |