$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - typ sprzegla do dohc
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
typ sprzegla do dohc
Autor Wiadomość
mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 23:36   typ sprzegla do dohc

jak wiadomo wszem i wobec konczy mi sie sprzeglo... skoro nie moge sprzedac samochodu za zadna kase bo nikt nawet nie zadzwonil postanowilem go poskladac i jezdzic jeszcze jakis czas. potrzebue do tego napewno tarczy sprzegla ale jak przegladam oferty w necie to cena tarczy jest od 150 do 600 zl i czym one sie roznia?? bo chce kupic jedna z tych tanszych i to wysylkowo wiec reklamacja w razie czego nie wchodzi w gre. chodzi mi glownie o dane z tego linka:
http://www.bronowski.pl/k...o&szukaj=Szukaj

mi wychodzi,ze powinna pasowac ta za 130 ale czy tak jest? bo wedlug ich opisu ona pasuje do: SIERRA 1.6/1.8/TD/2.0 90-93 SCORPIO

czy jest mozliwe zeby ta sama tarcza pasowala do 1.6 diesla i dohc??

[ Dodano: 2007-06-27, 23:38 ]
docisk sachsa tez niby tylko 100 pare zl:

http://www.bronowski.pl/k...o&szukaj=Szukaj

wiec zal byloby zakladac stary tylko czy te ceny sa mozliwe?? i czy one swiadcza o braku jakiejkolwiek jakosci?? :?
Ostatnio zmieniony przez mmmk |27 Cze 2007|, 2007 23:39, w całości zmieniany 1 raz  

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 23:52   

Witam! Ktos na Forum podawal namiary na tanie sprzegla. :one: Pozdrawiam.Stefan.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 00:03   

no te bylyby wystarczajaco tanie ale czy az nie za tanie??

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 07:42   

http://www.allegro.pl/ite...hc_wroclaw.html prosze bardzo, kpl.
nie sztukuj osobno docisk, osobno tarcza itd, bo potem może się okazać, że trzeba 2 raz robić

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 07:56   Re: typ sprzegla do dohc

mmmk napisał/a:
jak wiadomo wszem i wobec konczy mi sie sprzeglo... skoro nie moge sprzedac samochodu za zadna kase bo nikt nawet nie zadzwonil postanowilem go poskladac i jezdzic jeszcze jakis czas.

no i takie podejście rozumiem, sam ponad rok temu byłem w takiej samej sytuacji sprzęgło padło(a raczej łożysko wyciskowe) chciałem go oddać za grosze zeby tylko go ktoś zabrał ale nikt nie chciał bo było jeszcze parę innych rzeczy do roboty.

A co do sprzęgła sachsa za komplet (tarcza docisk i łożysko) dałem 420zł i jak do tej pory chodzi idealnie

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 08:15   

jesli slizga ci sie sprzegło a nie wiesz kiedy bylo robione (przy przekladce silnika wymieniales?) to docisk tez do wymiany. Ja podawalem namiary na same tarcze sprzegla. tyle ze moj docisk to mial moze z 30 tys. km tarcza sie posypała i to nie okladziny ktore byly b. bardzo dobre tylko tlumik drgan. A tarcza saschsa ok. LUKa nie bierz.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 09:42   

sprzeglo bylo robione z 2 lata temu z hakiem. jeszcze w w budzie buraka no i jak na niby normalna jazde to jezeli to byl zalozny nowy motorcraft to chyba wytrzymalo krotko no ale czy ono bylo wymieniane cale czy tylko tarcza to nie wiem bo tam sie nie da zajrzec po skonczonej robocie. a firma NATIONAL... pierwsze czytam... nie znam dobre to to?? :) chociaz jak VIK podal linka to pewnie uwaza,ze dobre... :)

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 09:44   

to nie wiesz co ci robili? starych czesci ci nie pokazali? zrzucisz skrzynie obadasz docisk bedzie wiedzial co i jak. Inaczej tego nie widze. U siebie mialemprawie funkiel nowkie bo szulerski wymienial komplet. Tylko tarcza byla licha konstrukcyjnie.
Ostatnio zmieniony przez marcys |28 Cze 2007|, 2007 09:54, w całości zmieniany 1 raz  

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 10:09   

nie mam czasu na takie zabawy wymienie ten docisk chociazby byl dobry. ale co zrobili to nie wiem ale moze mowil i nie pamietam.... no nic kupuje tego z linku z allegro i ide pozawracac glowe sasiadom mechanikom i postrasze ich moja wizyta w przyszlym tygodniu... :)

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 10:30   

ty po prostu lubisz wydawac pieniadze :P

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 11:27   

marcys napisał/a:
ty po prostu lubisz wydawac pieniadze :P
jak ma dwa razy płącić mechesowi za zwalanie skrzyni po to tylko żeby się przekonać czy docisk też do wymiany czy nie to chyba raczej lepiej wziąć komplet za niecałe 300 zeta i mieć raz a dobrze, jak ma dobry docisk to go komuś potem ożeni i trochę odzyska.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 12:20   

ech mam to policzyc?

mmmk napisał/a:
ide pozawracac glowe sasiadom mechanikom

ile skasuja za dzien postoju auta ze zrzucona skrzynia?? piwo, dwa piwa? zwlaszcza jak to jest ktoras z rzedu naprawa. Goscie zrzuca skrzynie, zrzuca sprzeglo i raz dwa bedzie wiadomo. a liczac po rynkowych stawkach to polowa ceny za wymianie sprzegla! i a w praktyce dwa dnie wiecej bez auta. ja nie mialem prawie 5 dni auta przy wymianie skrzyni. jakos przezylem a do roboty mam prawie 30 kilosów. prawie 200 stowki piechotą nie chodza. A za ile puscisz docisk? dalbys za uzywke wiecej niz 30? Ja nie.

Co innego jak zarabiasz na zycie autem. Przerabiałem to i faktycznie tutaj rachunek jest prostu. Ale nie jak to jest pupowóz do pracy i z powrotem i to wystawiony na sprzedaż.

mmmk podawalem link do swietnych i tanich tarcz sprzeglowych. Powertuj sobie stronke yazda.pl sprawdz jakie i jak chcesz to ci kupie i wysle. Porownywalem z LUK (wypadl duzo gorzej)
Ostatnio zmieniony przez marcys |28 Cze 2007|, 2007 12:23, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 12:26   

marcys napisał/a:
dalbys za uzywke wiecej niz 30? Ja nie
stary, ja nie wiem po ile Ty chcesz kupować części ale za 30 to nawet tarczę używkę w dobrym stanie nie wiem czy kupisz a co dopiero docisk albo zamach.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 12:50   

a ile za dobry docisk? 100? kompletne sprzeglo nationala 295 w tarcza kolo 110 min, lozysko kolo 45 bo po tyle chodza u mnie po sklepach, zostaje na nowy docisk 140. wiec dobry w porywach jak kots kupi to moze z 50-60. A jesli mu nowy wrzucili te dwa lata temu to wysoce prawdopodobnie ze ten co ma jest ok. Ja nie namawiam to takiego rozwiazania ale do wydluzenia naprawy zeby sobie te 140 EWENTUALNIE zaoszczedzic. Ja tak zrobilem i nie zaluje a za roznice mialem polowe skrzyni.
Wczoraj pierwszy raz uzylem haka z przyczepą i jestem bardzo zadowolony jak sie sprzeglo sprawuje. po trzyletniej przerwie w uzywaniuwyciagnalem ja pod gorke na trawniku bez zadnego buksowania kołami.

Struna 

Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 12:55   

jak mmmk ma czas na odstawienie auta na kilka dni to czemu nie.

Odpowiedz do tematu