|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
problem z turbo. |
| Autor |
Wiadomość |
ducker [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Cze 2007|, 2007 17:37
|
|
|
| Miszcz napisał/a: | | Jeśli jest dobrze zrobiony, to pojeździ ładnych parę lat zadowalając się tylko częściami eksploatacyjnymi. |
Tak właśnie będzie...
A tak wogule to co ile powinno sie oliwke zmieniać w tym silniku bo ja zmieniam standardowo co 10tys |
|
|
|
 |
Tlukas [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Cze 2007|, 2007 21:09
|
|
|
| ducker napisał/a: | | Miszcz napisał/a: | | Jeśli jest dobrze zrobiony, to pojeździ ładnych parę lat zadowalając się tylko częściami eksploatacyjnymi. |
Tak właśnie będzie...
A tak wogule to co ile powinno sie oliwke zmieniać w tym silniku bo ja zmieniam standardowo co 10tys |
Teoretycznie to powinno się co 7,5 tys zmieniać olej, ale ja też zmieniam co 10tys. |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Cze 2007|, 2007 07:58
|
|
|
| Tlukas napisał/a: | | Teoretycznie to powinno się co 7,5 tys zmieniać olej, ale ja też zmieniam co 10tys. |
Moim zdaniem przebieg wynika raczej z rodzaju oleju a nie zaleceń producenta silnika. 7,5 tys było zalecane dla "starych" olejów. Z moich obserwacji wynika, że na elfie można dociągnąć gdzieś do 12-14 tys. Później olej staje się mniej lepki, bardziej wodnisty i jego zużycie zaczyna wzrastać. Moim zdaniem trzeba patrzeć co pisze producent oleju na pudełku. |
|
|
|
 |
ducker [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Cze 2007|, 2007 10:23
|
|
|
No ja leje mobila1 TD.
Właśnie patrzyłem ale nic nie wyczytałem odnośnie kilometrów. |
|
|
|
 |
kapselek47 [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 19:23
|
|
|
| miszcz napisał jeśli jest dobrze zrobiony pamiętaj kolego że wymiana pierścieni to tylko zabieg starczy na jakieś sto tysięcy pod warunkiem że ci teraz '' dół '' nie padnie ..... |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 19:47
|
|
|
| kapselek47 napisał/a: | | zabieg starczy na jakieś sto tysięcy |
Oby Twe słowa prorocze były, dobre i 100 tys ... chociaż mam wrażenie, że w moim tyle nie wytrzymają, ponieważ pierścienie są bardzo twarde, więc wydaje mi się że mój model VM raczej nie kwalifikuje się do samej wymiany pierścieni Będzie powtórka z rozrywki po 20-30 tys max. Moze się mylę, jeżeli ma ktoś doświadczenie na temat efektów wymiany samych pierścieni w VM to jestem bardzo ciekawy opinii |
|
|
|
 |
ducker [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Cze 2007|, 2007 17:45
|
|
|
Mój mechanik stwierdził że "na dole" nie ma co szukać, panewki, wał wszystko w najlepszym porządku. A tuleje cylindrów też nieruszone i długo jeszcze nie trzeba będzie robić szlifa (zresztą kto by to robił...)
Tylko jeszcze do szczęścia potrzebuje działające turbo... |
|
|
|
 |
kapselek47 [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 09:12
|
|
|
ja u siebie wymieniałem pierscienie i tylko pierscienie zrobione po wymianie 120 tyś ale uwaga pierscienie nie żadne tam getza tylko z łodzkiej fabryki na ulicy liściastej w łodzi robią naprawdę super pierścionki i jakem taryfiarz gorącopolecam uszczelki pod głowice robi gość pod ostrowem wlk te getza się kryją koszt dwa razy tańszy wogóle getz to teraz chińszczyzna i z trwałoscią nie ma nic wspólnego a jeszcze koszt wymiany pierścieni w vm za cały komplet pierscionków zapłaciłem trochę ponad stówę plus szlifiernia (jest obok
0 bo dorabiali mi jeden trapezowy ) w każdym razie całosc z robotą to 800 zł ....pozd |
|
|
|
 |
ducker [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 10:49
|
|
|
No to moje pierścionki kosztowały 350zł nie wiem jaka firma.
Właśnie głowica mi sie dokręca hehe
Edit:
No i scorupka zrobiona, śmiga jak nigdy. turbo uruchomione i wreszcie moge wyprzedzać teraz czuje że to jest 2,5TD bo wcześniej to czułem się jak w puncie 1,1 na gazie w 7 osób
Za uruchomienie turbiny zapłaciłem 20zł...
Mechanik okazał być się bardzo dobory w swoim fachu także jeśli ktoś jest z podkarpacia i potrzebuje fachowca to mogę dać namiary.
Pozdrawiam Damian |
| Ostatnio zmieniony przez ducker |28 Cze 2007|, 2007 18:25, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |