$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - problem z turbo.
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z turbo.
Autor Wiadomość
ducker
[Usunięty]

Wysłany: |22 Cze 2007|, 2007 17:37   

Miszcz napisał/a:
Jeśli jest dobrze zrobiony, to pojeździ ładnych parę lat zadowalając się tylko częściami eksploatacyjnymi.

Tak właśnie będzie...
A tak wogule to co ile powinno sie oliwke zmieniać w tym silniku bo ja zmieniam standardowo co 10tys

Tlukas
[Usunięty]

Wysłany: |22 Cze 2007|, 2007 21:09   

ducker napisał/a:
Miszcz napisał/a:
Jeśli jest dobrze zrobiony, to pojeździ ładnych parę lat zadowalając się tylko częściami eksploatacyjnymi.

Tak właśnie będzie...
A tak wogule to co ile powinno sie oliwke zmieniać w tym silniku bo ja zmieniam standardowo co 10tys

Teoretycznie to powinno się co 7,5 tys zmieniać olej, ale ja też zmieniam co 10tys.

magmart
[Usunięty]

Wysłany: |23 Cze 2007|, 2007 07:58   

Tlukas napisał/a:
Teoretycznie to powinno się co 7,5 tys zmieniać olej, ale ja też zmieniam co 10tys.

Moim zdaniem przebieg wynika raczej z rodzaju oleju a nie zaleceń producenta silnika. 7,5 tys było zalecane dla "starych" olejów. Z moich obserwacji wynika, że na elfie można dociągnąć gdzieś do 12-14 tys. Później olej staje się mniej lepki, bardziej wodnisty i jego zużycie zaczyna wzrastać. Moim zdaniem trzeba patrzeć co pisze producent oleju na pudełku.

ducker
[Usunięty]

Wysłany: |23 Cze 2007|, 2007 10:23   

No ja leje mobila1 TD.
Właśnie patrzyłem ale nic nie wyczytałem odnośnie kilometrów.

kapselek47
[Usunięty]

Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 19:23   

miszcz napisał jeśli jest dobrze zrobiony pamiętaj kolego że wymiana pierścieni to tylko zabieg starczy na jakieś sto tysięcy pod warunkiem że ci teraz '' dół '' nie padnie .....

magmart
[Usunięty]

Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 19:47   

kapselek47 napisał/a:
zabieg starczy na jakieś sto tysięcy

Oby Twe słowa prorocze były, dobre i 100 tys ... chociaż mam wrażenie, że w moim tyle nie wytrzymają, ponieważ pierścienie są bardzo twarde, więc wydaje mi się że mój model VM raczej nie kwalifikuje się do samej wymiany pierścieni :( Będzie powtórka z rozrywki po 20-30 tys max. Moze się mylę, jeżeli ma ktoś doświadczenie na temat efektów wymiany samych pierścieni w VM to jestem bardzo ciekawy opinii

ducker
[Usunięty]

Wysłany: |25 Cze 2007|, 2007 17:45   

Mój mechanik stwierdził że "na dole" nie ma co szukać, panewki, wał wszystko w najlepszym porządku. A tuleje cylindrów też nieruszone i długo jeszcze nie trzeba będzie robić szlifa (zresztą kto by to robił...)

Tylko jeszcze do szczęścia potrzebuje działające turbo...

kapselek47
[Usunięty]

Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 09:12   

ja u siebie wymieniałem pierscienie i tylko pierscienie zrobione po wymianie 120 tyś ale uwaga pierscienie nie żadne tam getza tylko z łodzkiej fabryki na ulicy liściastej w łodzi robią naprawdę super pierścionki i jakem taryfiarz gorącopolecam uszczelki pod głowice robi gość pod ostrowem wlk te getza się kryją koszt dwa razy tańszy wogóle getz to teraz chińszczyzna i z trwałoscią nie ma nic wspólnego a jeszcze koszt wymiany pierścieni w vm za cały komplet pierscionków zapłaciłem trochę ponad stówę plus szlifiernia (jest obok
0 bo dorabiali mi jeden trapezowy ) w każdym razie całosc z robotą to 800 zł ....pozd

ducker
[Usunięty]

Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 10:49   

No to moje pierścionki kosztowały 350zł nie wiem jaka firma.

Właśnie głowica mi sie dokręca hehe

Edit:

No i scorupka zrobiona, śmiga jak nigdy. turbo uruchomione i wreszcie moge wyprzedzać :) teraz czuje że to jest 2,5TD bo wcześniej to czułem się jak w puncie 1,1 na gazie w 7 osób :)

Za uruchomienie turbiny zapłaciłem 20zł...
Mechanik okazał być się bardzo dobory w swoim fachu także jeśli ktoś jest z podkarpacia i potrzebuje fachowca to mogę dać namiary.

Pozdrawiam Damian
Ostatnio zmieniony przez ducker |28 Cze 2007|, 2007 18:25, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu