|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Odnawianie Felg |
| Autor |
Wiadomość |
zommbi [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Mar 2005|, 2005 21:51 Odnawianie Felg
|
|
|
kupiłem felgi od coswortha (mkI) przydała by się im lekka renowacja,
w oryginale mają polerowane ranty (przynajmniej tak mi się wydaje)
i owe ranty są niestety w najgorszym stanie (w 2 felgach)
zastanawiam się czy malować całe felgi razem z rantami
czy lepiej zrobić jak w orygilale ?
jaki może być koszt polerowania rantów ?
i kto/gdzie w okolicach Krakowa robi takie cuda ? |
|
|
|
 |
remi [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Mar 2005|, 2005 19:36
|
|
|
| hej ja podobne fele sam se odnowiłem papierek wodny i heja jak juz zacznie to jakos wygladac kup se paste scierna G3 niemiecka o ile sie nie myle i polerka powinno byc ok u mnie jest spoko juz 2 rok wygladaja swietnie a poradzil mi tak znajomy lakiernik |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Mar 2005|, 2005 19:57
|
|
|
Podaje za forum Vectra Unlimited, post autorstwa lukaszgsi:
Tu macie moj przepis na polerke alu :
1. Do polerki potrzebne nam bedą( wszystko dostaniemy np. w CASTORAMIE ) :
- wiertarka z nasadką z filcu
- żel "SCANSOL" do usuwania powłok lakierniczych
- papiery scierne - 400, 600, 800 na mokro, 1200 na mokro , 1500 na mokro, 2000 na mokro i 2500 na mokro .
- pasta polerska - moze byc to np. AUTOMAX w cenie 3 zł za tubke , AUTO SOL w cenie ok. 14 zł za tubke . Ja osobiscie polecam Automax'a bo zostawia mniej rys i pozostaia wiekszy polysk.
2. Nakladamy gruba warstwe Scansol'u. Jest bardzo żrący wiec raczej nie dotykajmy tego golymi raczkami ! Czekamy około 10-20 minut az lakier zacznie pecznieć i sie łuszczyć .Moze sie zdazyc ze po tym czasie lakier nie bedzie schodził bardzo powoli, wtedy operacje trzeba powtórzyć kilkakrotnie az do skutku ewntualnie od razu zacząc drzec to papierem sciernym ...
3. Drzemy papierami od najgrubszego az do najdrobniejszego. Nie drzyjmy za mocno grubymi papierami bo zostana duże rysy.. Stopniowo zmniejszamy ziarnistosc papierów poprzez az dojdziemy do 2500 .
4. Gdy mamy juz gołe aluminium spolerowane wstepnie papierem 2000 i 2500 ( wtedy nie powinoo juz byc zadnych rys ! ) przystpujemy do polerowania pasta polerską .
5. Mozna polerować recznie nakładajac paste na szmate ale to tylko do miejsc bardzo trudno dostepnych , bo spolerowanie całosci recznie zajmnie nam kupe czasu ...
6. Nakladamy paste na przystawke filcową na wiertarce ( dobrze jesli wiertrka ma stabilizacje obrotow ale zwykła supermarketowa za 30 zł tez dacie rade ! ) Polerujemy cały element ta nasadką z pasta polerską.
7. Jezeli efekt nie jest zadowalajacy mozemy jeszcze przepolerowac cały element recznie szmatka z pasta ...
A tutaj macie efekty polerki:
http://212.87.231.90/vu/foty/Czowa/alupoler.jpg
PS. Sam się przymierzam do polerki choć nie mam alusków z rantem, chce wypolerować całe fele
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
zommbi [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Mar 2005|, 2005 21:16
|
|
|
czyli muszę wygospodarować jakiś wolny czas i wziąć się do roboty
punkt 2 z opisu Szuler-a pominę bo te fele na rantach nie mają lakieru |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Mar 2005|, 2005 22:39
|
|
|
wyglada super ale ja nie bede swoich robil bo jak mi przejdzie ochota w polowie to bedzie beznadziejnie. ale czy felgi po polerce sie jakos maluje czy jak?? zeby znowu ich nie zmatowilo??
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
kJoFoL [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 11:15
|
|
|
A w związku z odnawianiem felg mam pytanie czy oryginalne felgi 15" ze scorpio mk1
są lakierowane, bo przyznam szczerze na moich egzemplarzach ciężko to zauważyć. |
|
|
|
 |
kuba

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
|
Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 11:53
|
|
|
| Tak - wszystkie alu były lakierowane. |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 12:40
|
|
|
No to sie narobilo - nie bylo w planie a jutro lece polerowac swoje fele .
kJoFoL - tez mam oryginalne od MK1, z rantem i srodkiem ala szprychy. Tego srodka jak rozumiem nie ruszac>? |
|
|
|
 |
macek [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 12:49
|
|
|
Witam.
Też muszę pomyśleć o odnowie alusów. Można zrobić to ręcznie papierem, jak pisał Kolega Szuler ale trochę roboty z tym jest a jak się nie przyłożysz to efektu nie będzie. Ostatnio widziałem u kolesia alusy wypiaskowane i siknięte bezbarwnym. Miał to robione rok temu i do tej pory jak nowe. Nie wiem ile to kosztuje u 'fachowca", ale on za to po znajomości zapłacił 'Litra'.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
kJoFoL [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 12:50
|
|
|
No w Twoich felgach przyznam szczerze do polerowania nie ma za wiele ze wzgledu na uklad szprych. Nie ma jak dojsc, co najwyzej sam rancik spolerujesz.
Sa jakies detergenty w plynie do rozpylania - nie wiem tylko czy sa do lakierowanych felg.
Moze tym sprobuj. Moj kolega ma w oplu astrze ma BBS tez szprychowe i kupil jakis koncentrat, rozcienczyl, rozpylil na felgach, poczekal 30 sekund, zmyl pod cisnieniem woda i wygladaja o niebo lepiej. Fakt ze nie jak polerowane, ale sa "swiezsze" |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 13:07
|
|
|
| Cytat: | | No w Twoich felgach przyznam szczerze do polerowania nie ma za wiele ze wzgledu na uklad szprych. Nie ma jak dojsc, co najwyzej sam rancik spolerujesz. |
A ja jednak sprobuje - moze bedzie ciezko ale sposobem powinno sie udac - a za to jaki bedzie efekt
Jak sie wezme to pokaze zdjecia. |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 20:02
|
|
|
Co do lakierowania bezbarwnym to słyszałem, że od tego felga nieco matowieje i nie ma już takiego efektu. Kumpel polerował felgi i jeździ drugi sezon bez malowania bezbarwnym i jest ok. Ale ja powiem szczerze, że na pierwszej feldze spróbuje bezbarwny, jak będzie dobrze to zrobie na reszcie, jak będzie źle to prędko zmyje i zostawię samą polerkę..
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 22:51
|
|
|
Dzisiaj juz mialem kupowac wszystkie skladniki, bylem w Castoramie, Praktikerze, Geancie i dupa blada - nigdzie tego nie ma. Znalazlem jedynie Scansol ale nie wiedzialem jaka puche kupic (0,5l czy wiecej).
Pozniej wyszedlem na parking i przezylem chwile zwatpienia - bylo piekne sloneczko i przyjzalem sie dokladnie temu autku. Az przykro mi sie zrobilo, bo zobaczylem drastyczny postep rudego w pozeraniu nadkoli i progow, czego w takim stopniu nie bylem swiadom. Az mi odeszly wszelkie checi do poprawiania wygladu - co z tego ze bede mial pieknie blyszczace felgi jak cale auto i tak bedzie brzydkie
Narazie sie wstrzymuje aczkolwiek waham sie i jako, ze to nie duzy koszt moze w wolny dzien z nudow sie za to wezme.
Co do zabezpieczania bezbarwnym lakierem, to tez sadze, ze moze on troche przymatowic ale o ile moje felgi (wszyscy juz wiedza o jakich mowa) istotnie sa aluminiowe, to chyba zadna korozja ich nie wezmie bez tego - to nie to samo co goly metal. |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 00:43
|
|
|
W Castoramie kupisz na pewno oprócz Scansola także papier ścierny (ale o ile pamiętam tylko do 1200) i filc do polerki. A pastę polerską w byle jakim sklepie samochodowym, a ten drobniejszy papier to sam sie zastanawiam, pewnie jakiś sklep co zajmuje sie farbami to i pewnie papier będzie mieć.
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
danyy90 [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 12:21
|
|
|
| koszt piaskowania felgok.100pln za 4 sztuki |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |