$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Lakierek
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lakierek
Autor Wiadomość
Mattai
[Usunięty]

Wysłany: |7 Cze 2007|, 2007 22:06   Lakierek

Szanowni koledzy powiedzcie mi ile nalezy polozyc warst lakieru akrylowego (nie matalicznego) aby uzyskac trwala powloke, i ile wychodzi tego na calego scorupiaka w litrach
bo sie przymierzam ale nie wiem ile tego powinno byc, nie malowalem jeszce scorupy
:-)
Ostatnio zmieniony przez Mattai |7 Cze 2007|, 2007 22:06, w całości zmieniany 1 raz  

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
Wysłany: |8 Cze 2007|, 2007 06:25   

Mattai napisał/a:
nie malowalem jeszce scorupy

A co malowałeś skoro pytasz się o ilość warstw? Ilość warstw oprócz zdolności kryjących zależnych od parametrów lakieru wynika też z umiejętności lakiernika, jak potrafi malować, jak rozcieńczy lakier itd. Dobry lakiernik na podstawie gabarytów samochodu określi Tobie w miarę dokładnie ile lakieru potrzebuje. Jeżeli nie lakierujesz sam to i nie kupuj sam lakieru bo jak coś nie zagra kolorystycznie to ci powie: A co mnie to obchodzi? Ja tu tylko malujem :twisted:

Mattai
[Usunięty]

Wysłany: |8 Cze 2007|, 2007 17:15   

prawda, zrobilem kilka prob na starych elementach autka (drobna blacharka byla) i kolorek juz mam dograny chodzi mi tylko o mniej wiecej ile tego trzeba, bo farbe mam w/g numerkow , pasuje, tylko musze sie przygotowac.

tomicobra
[Usunięty]

Wysłany: |15 Cze 2007|, 2007 18:12   

Jeszcze mnie nie zbanowali to postaram sie pomoc , tutaj kilka przykladowych aut.
Przykładowe zestawienie kosztów materiałów przy lakierowaniu całego samochodu lakierem bazowym metalicznym, np. BMW serii 5:

- lakier bezbarwny DIAMENT z utwardzaczem; 2,2 litra x 50 zł = 110 zł,

- lakier bazowy metaliczny; 2,2 litra x 70 zł = 154 zł,

- rozcieńczalnik do bazy; 1,1 litra x 25 zł = 27,50 zł.

RAZEM: 291,50 zł brutto

Na mercedesa w203 klasa C tez sie tyle podaje.

Wiec tyle lakieru powinno napewno wystarczyc bo bmw 5 to jednak auto gabarytowo podobne

Baze sie kladzie az sie otrzyma 100% pokrycie i kolor ktory sie chce :) a bezbarwnego minimim to napewno 2-3 warstwy dla pelnego polysku
Ostatnio zmieniony przez tomicobra |15 Cze 2007|, 2007 18:13, w całości zmieniany 1 raz  

Mattai
[Usunięty]

Wysłany: |17 Cze 2007|, 2007 10:54   

Serdeczne dzieki
Rozeznajesz sie moze jak wyglada sprawa z trwaloscia lakierow jedno skladnikowych?
Bo widze ze motip sie juz szykuje z farbami w sprayu dwuskladnikowymi ale to pewnie deko potrwa...
A mam czasem potrzebe cos machnac kolorkiem jako efekt, nie wlasciwy kolor i nie chcialbym zeby sie cos skopalo. Do tej pory lakierowalem raczej dwuskadnikowa.
A jeszcze nie lakierowalem calego auta. A powaznie sie szykuje:D

tomicobra
[Usunięty]

Wysłany: |17 Cze 2007|, 2007 23:19   

Mattai napisał/a:
Serdeczne dzieki
Rozeznajesz sie moze jak wyglada sprawa z trwaloscia lakierow jedno skladnikowych?
Bo widze ze motip sie juz szykuje z farbami w sprayu dwuskladnikowymi ale to pewnie deko potrwa...
A mam czasem potrzebe cos machnac kolorkiem jako efekt, nie wlasciwy kolor i nie chcialbym zeby sie cos skopalo. Do tej pory lakierowalem raczej dwuskadnikowa.
A jeszcze nie lakierowalem calego auta. A powaznie sie szykuje:D

No ja mam zderzaczki klape do prysniecia , i do tego zakupilem bazy nabijane w spray. 25zl i 32zl zalezy od kogo. To profesjonalne zakladay robia. Do tego zakupilem bezbarwny lakier w sprawy boll , niby wytrzymaly.

Bo tez chcialem malowac calego tylko niestety nie mam miejsca do tego.

A ty malujesz sprezarka reduktor filtry pistolet czy jak??

kat 

Auto: E38 2,8 Shadow Line
Wysłany: |18 Cze 2007|, 2007 17:00   

Dajcie sobie spokoj raz na zawsze z malowaniem lakierami jednoskladnikowymi i sprayami.To sie nadaje do malowania drewnianych krzeselek a nie samochodu.Motip i dupli color nigdy nie byl guru jezeli chodzi o lakiery samochodowe.Maja doswiadczenie w sprayach i innych pierdolkach.sprayem nigdy nie pomalujesz tak jak powinno byc,a mozesz dodatkowo zepsuc.Boll zajmuje sie typowa chemia samochodowa.
te ceny co sa podane sa cenami orientacyjnymi,bo wszystko zalezy od firmy z jakiej sa lakiery.
Akryl w sprayu nie zawsze oznacza to samo co w puszcze.Mozna zobic probe i na 90% nalozenie akrylu na spray skonczy sie zwazeniem sprayu.

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |18 Cze 2007|, 2007 17:34   

Mattai, mam takie nietypowe pytanie, ten na fotce w avanturze to twojego scorka??jak tak no mógłbyś mi przysłać zdjęcie blendy tylnej.Bedze wdzięczny

Mattai
[Usunięty]

Wysłany: |19 Cze 2007|, 2007 09:32   

U mnie niestety nie ma blendy, poprzednik zamalowal sprayem na czarno przestrzen pomiedzy lampami.

[ Dodano: 2007-06-19, 09:33 ]
kat napisał/a:
Dajcie sobie spokoj raz na zawsze z malowaniem lakierami jednoskladnikowymi i sprayami.To sie nadaje do malowania drewnianych krzeselek a nie samochodu.Motip i dupli color nigdy nie byl guru jezeli chodzi o lakiery samochodowe.Maja doswiadczenie w sprayach i innych pierdolkach.sprayem nigdy nie pomalujesz tak jak powinno byc,a mozesz dodatkowo zepsuc.Boll zajmuje sie typowa chemia samochodowa.
te ceny co sa podane sa cenami orientacyjnymi,bo wszystko zalezy od firmy z jakiej sa lakiery.
Akryl w sprayu nie zawsze oznacza to samo co w puszcze.Mozna zobic probe i na 90% nalozenie akrylu na spray skonczy sie zwazeniem sprayu.

Ok ale ostatnio malowalem akryl na akryl i przyznam ze efekt byl naprawde zaskakujacy :-)
Zapewne macie racje dwuskladnikowa to dwuskladnikowa i tego nie przeskoczy zaden lakier nie chemoutwardzalny. Pytanie padlo bo mam drobiazgi do skorygowania albo np jakis motyw do machniecia na karoserii :-)

Tak sie zastanawiam na produktami firmy profix...ktos sie moze wypowiedziec czy uzywal ,jak z kolorkiem, plowieniem itd?
Ostatnio zmieniony przez Mattai |19 Cze 2007|, 2007 09:57, w całości zmieniany 1 raz  

Cossi86
[Usunięty]

Wysłany: |3 Sie 2007|, 2007 10:58   

Witam !!
Jaki jest orientacyjny koszt polakieowania całego wieloryba.
Mam na na mysli koszt lakiernika, lakieru i tych wszystkich utwardzaczy itd itp. ??
Lakier taki sam jak na moim. Ciemny zielony.
Pozdrawiam:
Cossi86

Miszcz 
2.0 Team

Auto: '94, 2.0 DOHC EFI, lift., without lpg
Wysłany: |3 Sie 2007|, 2007 11:01   

Koszt lakierowania całego Krokodyla w metallicu to ok. 2500 zł, więc myśle, że w Wielorybie będzie podobnie.

Tel. 697-977-363
Pozdrawiam, Piotr.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |3 Sie 2007|, 2007 13:53   

Miszcz napisał/a:
Koszt lakierowania całego Krokodyla w metallicu to ok. 2500 zł,
myślę, że bardziej 3000 niż 2500

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |3 Sie 2007|, 2007 14:41   

2800 dalem 2 lata temu za calosc scorpio mk2. kolor zielona perla i to bylo strasznie tanio bo w warsztacie na wsi. ale zaklad byl ok widzialem ich prace wiec sie nie balem,ze skopia sprawe... inni chcieli od chyba 1000 czy 1500 (takich to sie balem bo za tanio) do ponad 4500 zl a wieloryb jest jednak z wygladu bardziej exluzywny...
Ostatnio zmieniony przez mmmk |3 Sie 2007|, 2007 14:42, w całości zmieniany 1 raz  

Miszcz 
2.0 Team

Auto: '94, 2.0 DOHC EFI, lift., without lpg
Wysłany: |3 Sie 2007|, 2007 21:03   

Struna napisał/a:
Miszcz napisał/a:
Koszt lakierowania całego Krokodyla w metallicu to ok. 2500 zł,
myślę, że bardziej 3000 niż 2500

Tyle chciał lakiernik jak się pytałem go z ciekawości, gdy Krokodyl stał u niego po spotkaniu z naczepą :)

Tel. 697-977-363
Pozdrawiam, Piotr.

maly771
[Usunięty]

Wysłany: |12 Sie 2007|, 2007 12:33   

A niewiecie jaki jest koszt lakierowania jednego elementu chodzi o blotnik przedni bo malzonka sie troche przetarla po slupku

Odpowiedz do tematu