|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Tarcz asprzegła do 2,9 12v |
| Autor |
Wiadomość |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Cze 2007|, 2007 22:03 Tarcz asprzegła do 2,9 12v
|
|
|
poniewaz moją tarcze spotkał brutalny los, a byla dokladnie taka jak ta:
http://www.allegro.pl/ite...io_granada.html
pamietam ze kiedys struna wspomimał ze lepsza taka z szescioma sprezynami (zamiast taka jak na pierwszym zdjeciu z podowjnym tłumikiem drgan z malymi sprezynkami ktore raczyly sie posypac)
http://www.allegro.pl/ite...ierra_2_3d.html
czy ten drugi faktycznie lepszy?
oto moja tarcza:
 |
| Ostatnio zmieniony przez marcys |4 Cze 2007|, 2007 22:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |5 Cze 2007|, 2007 09:32
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | no ta "lepsza" to chyba od tranzola 2,5d pochodzi, | też, ale fabryczna do V6 też ma 6 sprężyn, owszem sa jakieś tanizny co mają trzy no ale to się rozpada, ja w starym 2.9 miałem taką z 6-cioma ale byłą inna niż tą co marcys, pokazujesz w drugim linku, teraz mam nówkę sachs-a i też ma 6 sprężyn, jak chcesz to Ci mogę fotkę pyknąć jak to ma wyglądać. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Cze 2007|, 2007 09:53
|
|
|
Struna, dawaj tą fotke nie bardzo wiem jak powinna fabryczna wygladać a musze pokazac ojcu co ma kupić. mozesz ja wkleic dzisiaj?
z opisu i z pomiaru tarczy wyjetej z auta wyglada ze ta z tranzola podejdzie (zrezta tak VIK wskazuje) |
| Ostatnio zmieniony przez marcys |5 Cze 2007|, 2007 09:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |5 Cze 2007|, 2007 09:55
|
|
|
| no pasuje od tranzita ale tego starego, natomiast ta na drugim linku poprostu wizualnie jest inna od tych jakie ja miałem. a czy fotki dzisiaj, może być ale raczej wieczorem. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Cze 2007|, 2007 10:00
|
|
|
| Struna napisał/a: | | no pasuje od tranzita ale tego starego, natomiast ta na drugim linku poprostu wizualnie jest inna od tych jakie ja miałem. a czy fotki dzisiaj, może być ale raczej wieczorem. |
ta pierwsza byla od grandzi a jezdzila w moim. ta druga sadze ze tez powinna pasic. ale podklej prosze ta fotke zebym wiecdzial o co chodzi.
[ Dodano: 2007-06-06, 08:29 ]
edit:
kupilem tarcze - kurcze sam nie wiem czy dobrze zrobilem - regenerowaną i wzmacnianą do tranzola 2,5 TD z 6cioma sprezynami duzymi. www.yazda.pl . mam roczna gwarancje. rzuce fotke ale cos dziwnie do sachsa podobna. (wyglada dokladnie tak jak te na zdjeciach z 6 sprezynami) |
| Ostatnio zmieniony przez marcys |6 Cze 2007|, 2007 08:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 12:00
|
|
|
u mnie to wygląda tak
 |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 12:36
|
|
|
| Struna, dzieki wielke za fotke.! w kazdym razie prawie dokladnie mi taka sama rozwalilo...powiem Ci ze ta blaszka trzymajaca male sprezynki (patrz moaj fotka) gonila luzem a te male sprezynki poharataly calą tarcze, (dziwne ze docisk przezyl i wyglad jak nowy) a ta blaszka gonila i dzwonila na walku sprzegłowym. Moze jednak zmienisz tarcze? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 12:38
|
|
|
| marcys napisał/a: | | Moze jednak zmienisz tarcze? | raczej nie, taką samą miałem w starym 2.9 a on nie był oszczędzany (sporo drifftu itd ) Jak zdejmowałem z niego skrzynię to cały ten mechanizm ze sprężynkami był ok tylko okładzina już była cienka
Jeżeli miałbym zmieniać to już tylko na spieki. |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |6 Cze 2007|, 2007 12:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 12:45
|
|
|
sluchaj jak dzisiaj rano kupowałem to mialem sie spytac o spieki- co to daje??
a co do tarczy - pewnie moja byla kiepawa i juz. albu luzy na skrzyni ja dobily. niewazne nowa tarcza i nowa skrzynia. musi byc dobrze |
| Ostatnio zmieniony przez marcys |6 Cze 2007|, 2007 12:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 12:50
|
|
|
| marcys napisał/a: | | spieki- co to daje?? | w zasadzie tarczę masz wtedy lifetime może nieco szarpać ( zależy jakie i ile sprężyn ) ale generalnie coś takiego jak ślizganie sprzęgła nie powinno nigdy wystąpić, oczywiście dobrze też wzmocnić docisk do takiej tarczy. Ogólnie rozwiązanie heavy-duty do mocno obciążanych aut ( drifft, 1/4 mili itp ) |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 12:53
|
|
|
ta czyli do zwyklego docisku troche sie mija z celem jak docisk ma taką trwalosc jak tarcza w komplecie to chyba pozostane przy zwyklej a... charakterystyka pracy taka sama?
dobra ja sie dowiem jaka cena bo za zwykla tarcze do tranzola byla baaardzo atrakcyjna |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 12:56
|
|
|
| marcys napisał/a: | ta czyli do zwyklego docisku troche sie mija z celem | no niekoniecznie, w końcu raczej nie będziesz go tak katował | marcys napisał/a: | a... charakterystyka pracy taka sama?
| no nieco inna, jak wspomniałem może nieco szarpać przy ruszaniu ( choć też nie jest to regułą )
jeśli by to miało być profi zrobione to trzeba wzmocnić docisk, sprężyny w tarczy musza też być mocniejsze i nie wiem czy czasem zamachu też nie trzeba utwardzić powierzchniowo. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 13:06
|
|
|
czyli nie warto bo docisk prawie nowka. dzieki za info. cene ze spiekami podam tutaj moze kiedys ktos skorzytsta |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 13:12
|
|
|
raczej drogie to bywa coś się orientowałem kiedyś w temacie to raczej bez tauzena nie ma co podchodzić. |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |6 Cze 2007|, 2007 13:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 13:28
|
|
|
Ford Scorpio/Transit srednica 242/23 otwory, nr kat. FR242FS, na specjalne zamówienie ze spiekami cena 300 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |