$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Nowa ustawa o recyklingu pojazdów a złomowanie wraku Scorpio
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowa ustawa o recyklingu pojazdów a złomowanie wraku Scorpio
Autor Wiadomość
KOREK
[Usunięty]

Wysłany: |30 Mar 2005|, 2005 15:03   Nowa ustawa o recyklingu pojazdów a złomowanie wraku Scorpio

Witam

Nie wiem czy wiecie, bo ja sie dowiedziałem przypadkowo że w dniu 14 marca weszła nowa ustawa o recyklingu pojazdów.
Jej treść można ściągnąć np ze strony :

http://www.forum-dyrektor...ojazd&kat=newsy

Do tej ustawy narazie jeszcze nie ma ( chyba) przepisów wykonawczych. Zakłada ona jednak m.in pobieranie opłat za złomowanie samochodów niekompletnych tj. takich których masa w chwili zdawania jest mniejsza od 90 procent masy własnej ( z dowodu rej.)

Zamierzałem rozebrać i złomować samą pustą budę od mojego rozwalonego Scorpiona, aby go wyrejestrować. Ale nie wiem czy nadal da się to zrobić w "stary sposób" czyli wystarczy samo nadwozie z numerami.

Jeśli ktoś, lub kogoś znajomi złomowali auto po 14 marca i macie jakieś informację - proszę o info.
Może ktoś podsunie inne rozwiązanie
:D

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |30 Mar 2005|, 2005 18:15   

zlomuje scorpio na dniach. moze i jutro jak zdaze i sie uda. pochwale sie jak cos sie dowiem albo jak cos zrobie.
pozdrawiam
maciek

KOREK
[Usunięty]

Wysłany: |30 Mar 2005|, 2005 18:16   

to dowiedz sie koniecznie
:)

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |30 Mar 2005|, 2005 23:35   

Nie tylko Ty Speedo. Kurwica mnie juz bierze :evil: Na cholera te wszystkie trzecie filary ? Jak dalej beda fundowac takie nowinki to powykanczaja czlowieka nerwowo i malo kto dozyje emeryturki. Żygac sie chce

kuba 

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Wysłany: |31 Mar 2005|, 2005 08:57   

Inny sposób - zawrzeć umowę kupna sprzedaży z kim kolwiek, idziesz do wydziału komunikacji i zgłaszasz sprzedaż pojazdu, a maszynka sobie stoi w ogródku. Jak rozbierzesz to boszka w dłoń i budę na kawałki, te kawałki oddajesz na złom.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |31 Mar 2005|, 2005 10:26   

to trzeba pociąć sprzedać i zgłosic kradzież chyba :D :D może się wtedy odwalą :D

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |31 Mar 2005|, 2005 13:34   

ja tam wole zaplacic co musze i miec zaswiadczenie. podobno 150 zl to nie jest wysoka cena za spokoj. za chwile jade zalatwiac urzedowe formalnosci. moze nawet zajrze na zlom i bede wiedzial co i jak.
pozdrawiam
maciek

macek
[Usunięty]

Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 13:18   

Jak ktoś będzie złomować to najpierw niech pofatyguje się do wydziału komunikacji i sprawdzi liste złomów. Takowa lista jest ogólnie dostępna. Jeśli danego złomu nie ma na liście a tam zezłomujecie to dochodzi, przy wyrejestrowaniu takzwana opłata za zaniczyszczenie środowiska (przepisy kochanej uni). W lutym szwagier zezłomował starą fiestkę właśnie w "firmie" której nie było na liście; oczywiście wyrejestrował ale musiał zapłacię 800 zeta tejże opłaty. PARANOJA!!!. Samochód był wart może skrzynke piwa.
Nie dość, że płacisz jak kupujesz, to płacisz jak chcesz się pozbyć.

P.S. Najlepiej pociąć na części i zgłosić, że ukradli i tak nie będą szukać.
Pozdrawiam

kuba 

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 13:34   

Bo przy tym triku o jakim piszę osoba kupująca musi natychmiast wymówić ubezpieczenie

macek
[Usunięty]

Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 14:01   

Tutaj Kolega Kuba ma całkowitą rację. O tym należy bezwzględnie pamiętać. Pisemnie zrezygnować z ubezpieczenia oc najpóźniej jeden dzień po okresie "wygaśnięcia" tego ubezpieczenia. Z tym "wygaśnięciem" umowy ubezpieczenia nie jest tak do końca bo bez pisemnej rezygnacji firma ubezpieczająca automatycznie przedłuża oc na następny rok i będą rządać zapłaty składek. Taka zasada obowiązuje bodajże we wszystkich firmach i jest zapisana "najmniejszym druczkiem" na końcu umowy.
Oczywiści żaden agent ubezpieczeniowy o tym nie mówi bo przecież lepiej "wkręcać" ludzi w bagno :!:

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 18:45   

ja zaczalem od tylu. samochod jest rozebrany. dokumenty od kasacji dostane w pon. i wtedy ide wyrejestrowac. wszysko full legal ale koszty przekroczyly wartosc pojazdu. latwiej bylo go oddac za darmo i miec wszysko z glowy
pozdrawiam
maciek

Lisu
[Usunięty]

Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 19:35   

Cholera wie jak to jest z tym ubezpieczeniem, jak bralem swoje scorpio, to chyba poprzedni wlasciciel mial je w Allianz, choc nie jestem pewien, bo h.... Allianz nie ubezpiecza starszych jak 10 lat, cos mi tak swita.
Ale jezeli koles mial to auto zalozmy w Allianz i ja przeszedlem na PZU, to pytanie czy on sie zatroszczyl o to zeby sie nie upominali, czy automatycznie to PZU zalatwilo.
Wogole to te firmy nie maja chyba zadnych wspolnych systemow, wystarczy ze sprzedajacy zalatwi sprawe w firmie w ktorej ubezpieczal (tzn. zglosi sprzedaz auta) i z glowy.
Nowy "pseudo" nie ubezpiecza, boszek w dlon i jeszcze kaska wpadnie.
A ostatnio chodzil mi po glowie pomysl, przeszczepic sowje numery do jakiegos Cosswortha na bialych. Silnik teraz jest jako czesc zamienna, wiec tylko nr, karoserii zostaja do wyjasnienia.

Lisu

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 19:41   

jak ja złomowałem starą budę to koleś od złomu zapłacił mi za nia 500zł i sam se zabrał na lawecie i pojechał w piz... siną dal :P
i dał kwit do wyrejestrowania
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 23:05   

Ale sprzedales kompletny czy juz po rozbiorce ?

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 08:06   

że tak powiem prawie kompletny, wziełem se radio, lusterko wew. i te smieci co sam do niego kupowałem, apteczka, gasnica atc..., chciałem jeszcze alusy, ale jak ten koleś co odbierał scorpiaka zadzwonił do mechanika.... to aj potem poszedłem wyjąć jeszcze radio i sie okazału, że alusa z zapasu nie ma, a na pozostałych nie było kapsli, wyciąłem tylko przyciski od szyb dla Lancera i to był0o w sumie wszystko,

tapicerki nie mogłem zabrać bo laweciarz fleja wrzucił tłumiki do środka :twisted:
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Odpowiedz do tematu