$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - czysto teoretyczne pytanie
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czysto teoretyczne pytanie
Autor Wiadomość
WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |20 Maj 2007|, 2007 07:04   czysto teoretyczne pytanie

co się dzieje w środku skrzyni ASB w przypadku jak silnik zgaśnie w czasie jazdy przy niewiwlkiej prędkości. czy rzeczywiście odpuszczają tarczki taśmy z powodu braku ciśnienia i jak to wpływa na pozostałe elementy? bo teoretycznie przy takich incydentalnych zdarzeniach nie powino się nic dziać (oczywiście pomijając długotrwałe działanie np. holowanie). pytam bo mam wątpliwości ponieważ np.:

- instrukcja obsługi auta nie określa jako "szkodliwe" gaszenie auta w innej pozycji niż P i N, określa jedynie odpalanie na P i N i teoretycznie przy uszkodzeniu się skrzyni w wyniku w/w klient wygrałby sprawę bo instrukcja określa jasno, nie mówi też nic o takim incydencie jak w/w
-mechaniory od ASB (raczej dobrzy w fachu) mówili mi że nie ma większego znaczenia czy zgasi się auto na D lub na P czy na N (budowa skrzyni i zasada działania swoją drogą :P )

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |20 Maj 2007|, 2007 07:32   

Witam!Moze sie zdarzyc ze po czyms takim skrzynia wiecej nie rzuszy.Jest to dosc skomplikowany uklad hydrauliczny i moga nastapic niekontrolowane wzrosty cisnienia. :one: Pozdrawiam.Stefan.

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |20 Maj 2007|, 2007 07:43   

takie gadanie w banie

ilu ludziom padła tak skrzynia ?? pewnie nikomu
Raczej takie zachowanie skrzyni w momencie zgaszenia , jest wkalkulowane w jej budowę
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |20 Maj 2007|, 2007 07:45   

Witam!
irek napisał/a:
Raczej takie zachowanie skrzyni w momencie zgaszenia , jest wkalkulowane w jej budowę
-nowej tak. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Kuzyn
[Usunięty]

Wysłany: |20 Maj 2007|, 2007 09:56   

A skąd te ciśnienie ma się wytworzyć jak motor już nie pracuje?
Też mnie ten temat zastanawia. Zdarzyło mi sie nie raz zapomnieć i zgasić na D.

Srebrny 

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
Wysłany: |20 Maj 2007|, 2007 10:31   

Auto ma blokadę zapłonu, gdy ma zapięty biegm (ASB) tylko z jednego powodu, mianowicie zapobiega niekontrolowanemu ruchu pojazd.
Przy zasilaniu LPG, niestety zdarza się zgaśnięcie silnika.
Mi raz zgasł gdy zjeżdżałem z Gory Sowiej na "D". Prędkość nie była dramatycznie duża, ale noga więcej na hamulcu i zdmuchnęło LPG (było zaraz po założeniu instalacji). Zrobiło się nieciekawie gdy zabrakło wspomagania kierownicy, no i w górach automatem się trochę inaczej jednak jeździ. :) Trzeba biegi dobierać.

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |20 Maj 2007|, 2007 11:12   

interesuje mnie w/w problem właśnie z powodu posiadania LPG i jego czasami niespodzianek :P

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |20 Maj 2007|, 2007 11:21   

Nic sie nie stanie skrzyni ani podczas zgaśnięcia silnika w czasie jazdy przy prędkościach do 40/h, ani podczas wyłączania na D, czy innej pozycji do jazdy.
Należy jednak pamiętać, żeby silnik odpalać ponownie po całkowitym zatrzymaniu auta, a nie w czasie jazdy (po przełączeniu na N).

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |20 Maj 2007|, 2007 17:04   

Witam! Sukcesow zycze! Czy to na kolegi odpowiedzialnosc? :one: Pozdrawiam.Stefan.

Srebrny 

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
Wysłany: |20 Maj 2007|, 2007 17:45   

Ja już nie zliczę, ile razy wyłączyłem silnik na biegu, łącznie ze zgaśnięciem.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |21 Maj 2007|, 2007 11:17   

Adam_2000 napisał/a:
Należy jednak pamiętać, żeby silnik odpalać ponownie po całkowitym zatrzymaniu auta, a nie w czasie jazdy (po przełączeniu na N).
a możesz rozwinąć temat czemu nie można w ruchu na N odpalić ?

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |21 Maj 2007|, 2007 13:49   

Struna napisał/a:
Adam_2000 napisał/a:
a możesz rozwinąć temat czemu nie można w ruchu na N odpalić ?

Z tego samego powodu, dla którego nie powinno się przełączać na N w czasie zjazdów ze wzniesień itp.
Chodzi o bardzo niekorzystny rozkład ciśnień/obrotów w skrzyni w czasie takich operacji.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |21 Maj 2007|, 2007 13:56   

Adam_2000 napisał/a:
Z tego samego powodu, dla którego nie powinno się przełączać na N w czasie zjazdów ze wzniesień itp.
żadne to dla mnie wytłumaczenie, konkretnie poprosze dlaczego nie ? bo co ?, bo któryś tłok jakieś ciśnienie dostaje lub nie i co w związku z tym ? jeśli można oczywiście.

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |21 Maj 2007|, 2007 21:14   

Ciśnienie w skrzyni. w pozycji P i N jest prawie trzykrotnie niższe niż w pozycji D. Jest ono wystarczające do smarowania i CHŁODZENIA podzespołów w skrzyni podczas postoju, ewentualnie jazdy z niewielką prędkością na N. Jeśli auto jedzie szybko i przełączymy na N to ciśnienie ulega zmniejszeniu, a wałki , kosze, i inne elementy obracają się, bo mają napęd od kół. Ponadto wszystkie te części są łóżyskowane na panewkach smarowanych ciśnieniowo. Jeśli teraz ciśnienie oleju ulegnie znacznemu zmniejszeniu, to panewki zamiast pracowac na tzw. klinie olejowym, zaczynają się trzec. Po niedlugim czasie takiej jazdy, wytrą się na tyle, że wałki w nich będą latac jak żyd po pustym sklepie, a skrzynię trzeba będzie remontowac lub wymieniac.
Podobna sytuacja jest podczas gaszenia auta w pozycji D lub R. Ciśnienie zanika do zera a elementy w skrzyni jeszcze się obracają. Przy nagminnym stosowaniu takiego sposobu gaszenia silnika efekt będzie bardzo podobny.

feluke
[Usunięty]

Wysłany: |21 Maj 2007|, 2007 22:34   

To jest jasne ale dlaczego zatrzymac sie i dopiero odpalac?
Preciez po odpaleniu bedzie natychmiastowy wzrost cisnienia. Pozatym jezeli silnik zgasl w czasie jazdy to bez roznicy jest czy to bedzie pozycja N czy D?

Odpowiedz do tematu