|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Zawór egr!!! |
| Autor |
Wiadomość |
Tomek Z

Auto: Toyota Avensis 1600 VVTI 110 KM
|
Wysłany: |3 Mar 2007|, 2007 15:43
|
|
|
Zawór egr służy do recyrkulacji spalin, czyli tylko zamula silnik dodając do powietrza trochę spalin. ą jak nawali to ładuje full i auto kopci i jest mułowate. Ja miałem odpięty i jeździł.
Pozdro |
_________________ ~~ Lubiłem swoją scorupkę ~~
była scorupka 12V6 fajna!
była cytrynka ZX
była scorupka '93 2,5 TD VM
był poldek z gazem
i 125 p, pomarańczowy!! |
|
|
|
 |
Sobas [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Mar 2007|, 2007 09:02
|
|
|
Zawór egr to ten który jest przy silniku i ma podłączony jeden wężyk??
Czy zawory egr to te przy wlewie płynu do spryskiwaczy?? Jeśli tak to do czego one służa,bo tam są w dwie sztuki. Troche to zamotałem ......
Gdzie w Vm jest czujnik położenia wału???
Proszę o info> |
| Ostatnio zmieniony przez Sobas |13 Mar 2007|, 2007 09:12, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Mar 2007|, 2007 13:28
|
|
|
Zawór jest przy silniku na kolektorze ssącym, a koło zbiorniczków jest sterowanie. Fotke masz na stronie fotka
Odkręca się to kluczem nr 13 (u mnie w każdym bądź razie).
Jak włączysz silnik mieszek pwinien się przesuwać w stronę chłodnicy (otwiera kanał z kolektora wydechowego), jak dodasz gazu powinien się cofać w kierunku kabiny (tak jak przy nie odpalonym silniku) czyli zamyka się. Zasada jest taka, że przy niskich obrotach powinien się otwierać, a jak trochę wdepniesz to powinien się zamykać. Przy jakich obrotach ma sie zamykać to nie wiem, bo mi obrotomierz nie działa
Dla sprawdzenia:
1. zdejmij ten cieńki wężyk z grzybka metalowego - przejedź się, jeżeli jest lepiej to znaczy że sterowanie padło
2. Jeżeli nie pomogło, wymontuj (4 śruby trzeba odkręcić) i go sprawdź czy jest w środku grzybek zamykający i w jakim jest stanie. Powinien się zamykać, ale nie musi być na 100% szczelny.
Dla całkowitego sprawdzenia wytnij zaślepke z puszki po piwie pod rurke biegnącą od kolektora wydechowego. Przejedź się, jeżeli lepiej to jest on walnięty, jeżeli nie to szukaj przyczyny gdzie indziej |
|
|
|
 |
ktwktw [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2007|, 2007 11:42
|
|
|
Ja mam podobny problem z porannym odpalaniem przy temp poniżej 10 stopni celsjusza
Samochód odpala od razu ale ma objaw jakby nie palił mi jeden gar.
Miał z tego powodu sprawdzaną kompresję ,na całkowicie zimnym silniku wynik testu ciśnienie igła a do tego jednakowe na każdym garze. Opinia mechanika (regenerować pompę wtryskową) koszt z demontarzem ok 1000złmax zależy co w pompie do wymiany.
Metodą obserwacji doszedłem że pomaga odpowietrzenie wtryskiwaczy,podejrzewam że
problemem jest jakaś nieszczelność w układzie paliwowym,po odpowietrzeniu na jakiś czas jest ok. Uwaga przy odpowietrzaniu nakrętki kołpakowe zakręcać z niewielkąsiłą
wg instrukcji siła 20 Nm anie na chama(ma to duże znaczenie).
Dodam że mam nie sprawny EGR(tzn nie otwiera się) i nie obserwuję żadnych zmian w pracy silnika (nie wiem co z NO2 pewnie wyższe) |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2007|, 2007 12:18
|
|
|
Sprawdź najpierw świece żarowe, ale trzeba wykręcic każdą z osobna i podłączyć pod prąd (ważne żeby nie grzały punktowo tylko w miarę całe równomiernie), póżniej jeszcze jeżeli nie sprawdzałeś wtryskiwaczy (przy jakim ciśnieniu się otwierają i czy"nie leją", oraz czy nie przepuszczają paliwa w pozycji zamkniętej), na koniec pompa.
Można jeszcze do tankowania dolać trochę oleju np. Mixol, celem przesmarowania układu wtryskowego, a przy okazji mixol ma wlaściwości lekko rozpuszczające nagar. Stosunek oleju do paliwa nie więcej niż 1:50, troszke może pokopcić. |
|
|
|
 |
Sobas [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Mar 2007|, 2007 08:45
|
|
|
| w końcu auto chodzi na 100 %.Wymieniłem oby dwa zaworki od sterowania podciśnieniem (Czy jakoś tak),czyli te koło wlewu płynu do spryskiwaczy oraz wszystkie wężyki i okazało się ,że auto pali od pyknięcia a turbinka wymiata jak głupia. Koszt ni emały ,ale efekt wielki. I już wiem ,że pośmigam nim jeszcze długo ,długo..... |
| Ostatnio zmieniony przez Sobas |29 Mar 2007|, 2007 08:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Waldi_L_N
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
|
Wysłany: |30 Kwi 2007|, 2007 20:18
|
|
|
| Wracam do tematu, ale na przykładzie mojej skody. Przy ok. 1900obr/min ale stałych obrotach bez dodawania czy zdejmowania gazu dostawała drgawek jakby pulsacyjnie podawano paliwo. Przez 2,5 roku żaden dizelman nie potrafił dojść co jest. Paliła ok. 6.5 l/100km ale szło to na konto mojej ciężkiej nogi. Po wypięciu EGR (elektrozawory) drgawki zniknęły i na trasie przy 100-120 i 140 na autostradzie spaliła 5,3! Tyle na temat EGR. |
_________________ Waldi |
| Ostatnio zmieniony przez Waldi_L_N |30 Kwi 2007|, 2007 20:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |