$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Zawór egr!!!
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zawór egr!!!
Autor Wiadomość
Tomek Z 

Auto: Toyota Avensis 1600 VVTI 110 KM
Wysłany: |3 Mar 2007|, 2007 15:43   

Zawór egr służy do recyrkulacji spalin, czyli tylko zamula silnik dodając do powietrza trochę spalin. ą jak nawali to ładuje full i auto kopci i jest mułowate. Ja miałem odpięty i jeździł.
Pozdro :dddddd
była scorupka '93 2,5 TD VM
był poldek z gazem
i 125 p, pomarańczowy!!

Sobas
[Usunięty]

Wysłany: |13 Mar 2007|, 2007 09:02   

Zawór egr to ten który jest przy silniku i ma podłączony jeden wężyk??
Czy zawory egr to te przy wlewie płynu do spryskiwaczy?? Jeśli tak to do czego one służa,bo tam są w dwie sztuki. Troche to zamotałem ......
Gdzie w Vm jest czujnik położenia wału???
Proszę o info>
Ostatnio zmieniony przez Sobas |13 Mar 2007|, 2007 09:12, w całości zmieniany 4 razy  

magmart
[Usunięty]

Wysłany: |13 Mar 2007|, 2007 13:28   

Zawór jest przy silniku na kolektorze ssącym, a koło zbiorniczków jest sterowanie. Fotke masz na stronie fotka
Odkręca się to kluczem nr 13 (u mnie w każdym bądź razie).
Jak włączysz silnik mieszek pwinien się przesuwać w stronę chłodnicy (otwiera kanał z kolektora wydechowego), jak dodasz gazu powinien się cofać w kierunku kabiny (tak jak przy nie odpalonym silniku) czyli zamyka się. Zasada jest taka, że przy niskich obrotach powinien się otwierać, a jak trochę wdepniesz to powinien się zamykać. Przy jakich obrotach ma sie zamykać to nie wiem, bo mi obrotomierz nie działa :(
Dla sprawdzenia:
1. zdejmij ten cieńki wężyk z grzybka metalowego - przejedź się, jeżeli jest lepiej to znaczy że sterowanie padło
2. Jeżeli nie pomogło, wymontuj (4 śruby trzeba odkręcić) i go sprawdź czy jest w środku grzybek zamykający i w jakim jest stanie. Powinien się zamykać, ale nie musi być na 100% szczelny.
Dla całkowitego sprawdzenia wytnij zaślepke z puszki po piwie pod rurke biegnącą od kolektora wydechowego. Przejedź się, jeżeli lepiej to jest on walnięty, jeżeli nie to szukaj przyczyny gdzie indziej

ktwktw
[Usunięty]

Wysłany: |15 Mar 2007|, 2007 11:42   

Ja mam podobny problem z porannym odpalaniem przy temp poniżej 10 stopni celsjusza
Samochód odpala od razu ale ma objaw jakby nie palił mi jeden gar.
Miał z tego powodu sprawdzaną kompresję ,na całkowicie zimnym silniku wynik testu ciśnienie igła a do tego jednakowe na każdym garze. Opinia mechanika (regenerować pompę wtryskową) koszt z demontarzem ok 1000złmax zależy co w pompie do wymiany.
Metodą obserwacji doszedłem że pomaga odpowietrzenie wtryskiwaczy,podejrzewam że
problemem jest jakaś nieszczelność w układzie paliwowym,po odpowietrzeniu na jakiś czas jest ok. Uwaga przy odpowietrzaniu nakrętki kołpakowe zakręcać z niewielkąsiłą
wg instrukcji siła 20 Nm anie na chama(ma to duże znaczenie).
Dodam że mam nie sprawny EGR(tzn nie otwiera się) i nie obserwuję żadnych zmian w pracy silnika (nie wiem co z NO2 pewnie wyższe)

magmart
[Usunięty]

Wysłany: |15 Mar 2007|, 2007 12:18   

Sprawdź najpierw świece żarowe, ale trzeba wykręcic każdą z osobna i podłączyć pod prąd (ważne żeby nie grzały punktowo tylko w miarę całe równomiernie), póżniej jeszcze jeżeli nie sprawdzałeś wtryskiwaczy (przy jakim ciśnieniu się otwierają i czy"nie leją", oraz czy nie przepuszczają paliwa w pozycji zamkniętej), na koniec pompa.
Można jeszcze do tankowania dolać trochę oleju np. Mixol, celem przesmarowania układu wtryskowego, a przy okazji mixol ma wlaściwości lekko rozpuszczające nagar. Stosunek oleju do paliwa nie więcej niż 1:50, troszke może pokopcić.

Sobas
[Usunięty]

Wysłany: |29 Mar 2007|, 2007 08:45   

w końcu auto chodzi na 100 %.Wymieniłem oby dwa zaworki od sterowania podciśnieniem (Czy jakoś tak),czyli te koło wlewu płynu do spryskiwaczy oraz wszystkie wężyki i okazało się ,że auto pali od pyknięcia a turbinka wymiata jak głupia. Koszt ni emały ,ale efekt wielki. I już wiem ,że pośmigam nim jeszcze długo ,długo.....
Ostatnio zmieniony przez Sobas |29 Mar 2007|, 2007 08:46, w całości zmieniany 1 raz  

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
Wysłany: |30 Kwi 2007|, 2007 20:18   

Wracam do tematu, ale na przykładzie mojej skody. Przy ok. 1900obr/min ale stałych obrotach bez dodawania czy zdejmowania gazu dostawała drgawek jakby pulsacyjnie podawano paliwo. Przez 2,5 roku żaden dizelman nie potrafił dojść co jest. Paliła ok. 6.5 l/100km ale szło to na konto mojej ciężkiej nogi. Po wypięciu EGR (elektrozawory) drgawki zniknęły i na trasie przy 100-120 i 140 na autostradzie spaliła 5,3! Tyle na temat EGR.
Ostatnio zmieniony przez Waldi_L_N |30 Kwi 2007|, 2007 20:19, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu