|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
skrzynia manualna, 1995 r. 2.0 DOHC, proszę o pomoc !! |
| Autor |
Wiadomość |
Patron [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Kwi 2007|, 2007 19:54 skrzynia manualna, 1995 r. 2.0 DOHC, proszę o pomoc !!
|
|
|
Witam.
Własnie wróciłem od mechanika, niestety bez auta.
W zasadzie co miał zrobić to zrobił, niestety na problem: " mocno szarpie przy puszczaniu sprzęgła" stwierdził: ROZWALONE MOCOWANIE SKRZYNI DO PODWOZIA". Odłamał się podobno od skrzyni caly element wieszaka skrzyni. Mechanik stwierdził że wyciągnie skrzynię i trzeba będzie spawać ( niestety aluminium ) najlepiej elektrycznia, aby obeszło się bez rozbierania skrzyni.
Co o tym sądzicie ??
A przy okazji mam jeszcze jedno pytanie: co to jest i po co to jest / PIERŚCIEŃ METALOWY, GRUBY i CIĘŻKI pomiędzy przegubem gumowym wału i skrzynią biegów / ???
Normalnie wygląda to jak koło zamachowe na wale pędnym, u mnie jednak latało luzem na przegubie wału.
pozdrawiam - Tomek (Rzeszów ) |
|
|
|
 |
simon samit [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Kwi 2007|, 2007 02:00
|
|
|
| wsadz drugom, pospawasz i niewiadomo ile sie pokreci to wszystko tam pracuje watpie ze spawy wytrzymaja a jesli o to drugie chodzi to niemam pojecia o czym muwisz ale podejrzewam ze to narobilo ci balaganu wszystkie elematu sa z soba zazwyczaj polaczone na sztywno i nic niema prawa pracowac czy latac luzem , jesli sie myle to niech ktos mnie poprawi ale ja kupil bym drogom skrzynie bo po spawaniu to auto to do zyda tylko nic wiece juz kleilem i spawalem silniki to wiem cio i jak wytrzyma jak dla siebie robisz to wsadz drugom tam ci ktos podpowie moze jakas taniom ci zapodadzom ze starej skorupy ale nic ci wiecej nie powiem na ten temat ktos mnie niech poprawi jak sie myle P.S SORY ZA ORTOGRAFIE I INTERPUNKCJIE . |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Kwi 2007|, 2007 02:17
|
|
|
Witam! | Patron napisał/a: | | PIERŚCIEŃ METALOWY, GRUBY i CIĘŻKI pomiędzy przegubem gumowym wału i skrzynią biegów / ??? | -prawdopodobnie resztki "rzezby" jakiejs. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Patron [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Kwi 2007|, 2007 09:27
|
|
|
| Stefan napisał/a: | Witam! | Patron napisał/a: | | PIERŚCIEŃ METALOWY, GRUBY i CIĘŻKI pomiędzy przegubem gumowym wału i skrzynią biegów / ??? | -prawdopodobnie resztki "rzezby" jakiejs. Pozdrawiam.Stefan. |
Cześć STEFAN.
Na pewno to nie była żadna żeźba. W całości był to element skręcony razem z przegubem gumowym wału pędnego, pomiędzy przegubem i skrzynią biegów. Po świętach jak mechanik nie wywalił, to zrobię zdjęcie. W sumie jeszcze nie widział ułamanej skrzyni i po konsultacji ze mną, chcąc wyciągnąć "to coś" jedyną metodą bez ściągania wału lub skrzyni / wał jest nad osłonami oryginalnymoi od tłumików i kupę roboty aby go opóścić / była gumówka i przecięcie w dwu miejscacch. Był to element razem jakieś 1,5 KG, "czysta żywa stal".
Tak sobie kombinuję, że to jakiś "tłumik drgań" przegubu wału pędnego.
Czy nikt nie wie co to faktycznie jest ??? |
| Ostatnio zmieniony przez Patron |7 Kwi 2007|, 2007 10:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Kwi 2007|, 2007 12:43
|
|
|
Witam! | Patron napisał/a: | | Tak sobie kombinuję, że to jakiś "tłumik drgań" | -to tak by tlumilo ze az skrzynia sie urwala? Wieloryba z manualem rozbieralem i nic takiego tam nie zaobserwowalem.:one: Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Patron [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Kwi 2007|, 2007 12:57
|
|
|
| Stefan napisał/a: | Witam! | Patron napisał/a: | | Tak sobie kombinuję, że to jakiś "tłumik drgań" | -to tak by tlumilo ze az skrzynia sie urwala? Wieloryba z manualem rozbieralem i nic takiego tam nie zaobserwowalem.:one: Pozdrawiam.Stefan. |
Witam ponownie.
Prześlę fotkę "tego czegoś" po świętach.
Na razie: smacznego jaja, ...., wesołych świąt: Tomek. |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Kwi 2007|, 2007 13:52
|
|
|
Witam! W rozbieranym "wielorybie" sladu po w/w nie widzialem a skrzynia i reszta dzialala poprawnie.W MK-1 rowniez.To co pisze opieram na wlasnym doswiadczeniu a nie tak jak kolega na katalogach Forda poniewaz nie posiadam takowych. Pozdrawiam.Stefan. |
| Ostatnio zmieniony przez Stefan |7 Kwi 2007|, 2007 13:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Kwi 2007|, 2007 13:58
|
|
|
Witam! Kolega handel odwaznikami prowadzi? Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Patron [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Kwi 2007|, 2007 16:14
|
|
|
| Speedo napisał/a: | ja akurat tez na doswiadczeniu, katalog tylko dla uwiarygodnienia, a ze swojego doswiadczenia widzialem ten odwaznik tak z jakies 20x na oczy wieloryba nigdy nie posiadajac wiec nie jest to az taki bialy kruk ze jego slawa do Niemiec jeszcze nie dotarła |
Dzięki, dzięki.
[ Dodano: 2007-04-07, 16:42 ]
| Stefan napisał/a: | Witam! | Patron napisał/a: | | PIERŚCIEŃ METALOWY, GRUBY i CIĘŻKI pomiędzy przegubem gumowym wału i skrzynią biegów / ??? | -prawdopodobnie resztki "rzezby" jakiejs. Pozdrawiam.Stefan. |
| Stefan napisał/a: | Witam! | Patron napisał/a: | | Tak sobie kombinuję, że to jakiś "tłumik drgań" | -to tak by tlumilo ze az skrzynia sie urwala? Wieloryba z manualem rozbieralem i nic takiego tam nie zaobserwowalem.:one: Pozdrawiam.Stefan. |
| Stefan napisał/a: | Witam! W rozbieranym "wielorybie" sladu po w/w nie widzialem a skrzynia i reszta dzialala poprawnie.W MK-1 rowniez.To co pisze opieram na wlasnym doswiadczeniu a nie tak jak kolega na katalogach Forda poniewaz nie posiadam takowych. Pozdrawiam.Stefan. |
| Stefan napisał/a: | Witam! W rozbieranym "wielorybie" sladu po w/w nie widzialem a skrzynia i reszta dzialala poprawnie.W MK-1 rowniez.To co pisze opieram na wlasnym doswiadczeniu a nie tak jak kolega na katalogach Forda poniewaz nie posiadam takowych. Pozdrawiam.Stefan. |
Za taką pomoc raczej się nie dziękuje.
Jak ktoś nie wie o czym pisze to może niech się nie wypowiada, tym bardziej na temat: " skrzynia manualna, 1995 r. 2.0 DOHC, proszę o pomoc !!"
A przy okazji STEFAN, to po informacjach SPEEDO sprawdziłem / fakt, powinienem wcześniej szukać, ale wtedy nie bardzo wiedziałem czego szukać / jest kilka postów w temacie "tłumik drgań", co ciekawe wypowiadałeś się tam rownież i TY i to tym bardziej umacnia mnie w przekonaniu, że jaja sobie robisz z poważnych ludzi, albo się po prostu nie znasz dobrze na naszych samochodach
Mimo wszystko: pozdrawiam i dziękuję, Tomek |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |7 Kwi 2007|, 2007 17:14
|
|
|
| Tłumik drgań seryjnie jest na wyjściu każdej MT75 niezależnie od rocznika i typu silnika, czasem pęka, można kobinować z "tyłka" innej skrzyni na części, albo wymienić całą skrzynię. Spawanie-z tym jest różnie, szczerze powiem. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
| Ostatnio zmieniony przez VIK |7 Kwi 2007|, 2007 17:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Patron [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Kwi 2007|, 2007 17:45
|
|
|
| VIK napisał/a: | | Tłumik drgań seryjnie jest na wyjściu każdej MT75 niezależnie od rocznika i typu silnika, czasem pęka, można kobinować z "tyłka" innej skrzyni na części, albo wymienić całą skrzynię. Spawanie-z tym jest różnie, szczerze powiem. |
Witam.
U mnie tłumik drgań , a dokładnie sam pierścień metalowy "odpadł" od elementu przykręcanego do wału. Oryginalnie wyglądało to na jakieś lekko elastyczne połączenie klejone i odpękło albo odkleiło się, dokładnie nie wiem. na razie przy pomocy gumówki wyciągnięto sam pierścień metalowy.
A spawanie skrzyni biegów to inny temat, który wynikł niestety w dalszej kolejności oględzin. Jak bym wiedział, że i tak będę ściągał skrzynię, to z tgą gumówką bym poczekał. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |7 Kwi 2007|, 2007 20:30
|
|
|
| normalnie tlumik drgan wyglada jak kawal gumy z tulejami, czegos takiego w manualu tez nie widzialem, a le sie przyjze next time |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Kwi 2007|, 2007 21:10
|
|
|
Witam! O! To i Antka cza zabic bo sie nie przyznaje ze widzial jak nie bylo! Zlosliwy taki co koledze widzacemu | Patron napisał/a: | | co to jest i po co to jest / PIERŚCIEŃ METALOWY, GRUBY i CIĘŻKI pomiędzy przegubem gumowym wału i skrzynią biegów | - nie powiedzial co to jest! : Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |8 Kwi 2007|, 2007 15:30
|
|
|
http://img99.imageshack.u...skrzyniamt4.jpg
zawsze jest w oryg., niektórym może zdjęli, jak się oberwało i zostawili bez, bywa i tak. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |10 Kwi 2007|, 2007 10:51
|
|
|
| jak VIK pisze, każda MT-75 ma taki metalowy dodatkowy pierścień wyważający, jak nie macie to znaczy że macie grzebane i tyle. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |